Cumhuriyet Meclisi’nde ‘Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın oy çokluğuyla onaylanmasının ardından, akıllarda ‘Müşavirlik ortadan kalkacak mı?’ sorusu belirdi. Yasa maddeleri içerisinde bulunan ‘Görevden alındıkları tarihte, üst kademe yöneticiliği görevini toplam iki yıldan fazla yapanlar, görevden alınmaları halinde, üst kademe yöneticiliği görevinde fiilen çekmiş oldukları maaşı almaya devam ederler. Bu (Değişiklik) Yasasının Geçici 1’inci maddesinin 3’üncü fıkrasında öngörülen kurallar bu kişilere de uygulanır.’ ifadeleri bazı kesimler tarafından ‘Müşavirliğin kaldırılmadığı, bunun aksine yasanın ‘gizli müşavir’ oluşturulmaya yönelik olduğu’ şeklinde yorumlandı.

Müşavirlik Yarasına yerel pansuman!

Görevdeki ikinci ayına giren koalisyon hükümetinin dün Cumhuriyet Meclisi’nden sayısal üstünlükle geçirebildiği Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarıları” yılların kanayan yarası olarak addedilen müşavirliğe yani evde oturarak ya da hiçbir iş yapmadan kamudan maaş çekmeye pansuman gibi. Yerel pansuman da denilebilir…

Ulusal Birlik Partisi(UBP) Milletvekili Olgun Amcaoğlu ile KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Haberal Kıbrıslı’dan Candan Mert'e yaptıkları açıklamada‘Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın 2’nci maddesi bağlamında değerlendirmelerde bulunurken, bu çerçevede yasaya bakış açılarını dile getirdi.

Amcaoğlu: Kaliteli bürokrat bulunamayacak

Ulusal Birlik Partisi(UBP) Milletvekili Olgun Amcaoğlu, Haberal Kıbrıslı’ya yaptığı özel açıklamasında yasa ile ‘Müşavirliği kaldırıyoruz’ denildiğini ancak bunun aksine ‘Müşavirliğin aslında yeni başladığını ve gizli müşavirlik oluşturulacağını’ ifade etti. Amcaoğlu, ‘Anayasaya aykırı olan bu yasa değişikliğini yapmış olmak için yapacağız’ felsefesiyle hareket edildiğini dile getirirken, bundan sonraki süreçte görevinde 2 yılı doldurmamış olanların atanmadan önceki görevlerine gönderildiğinin belirtildiğini ve bireylerin eski görevlerine gönderilmesinin kabul edilemeyeceğini aktardı. Önümüzdeki süreçlerde kaliteli anlamda bürokratların bulunup çalıştırılamayacağını kaydeden UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, “Çünkü birine ‘seni müdür yapacağım’ dediğinizde o adam bilecek ki 2 yıl sonra eski görevine geri dönecek” dedi.

“İntikam duyguları ile devlet yönetilmez”

Hiçbir yasanın geriye çalışmadığını ve her yasanın yürürlüğe girdiğinden itibaren koşullarının geçerli olacağını belirten Olgun Amcaoğlu, bu noktada büyük yanlışlıkların yapıldığının ve bürokrasinin bilinmediğinin net olarak göründüğünü kaydederken, “Başka intikam duyguları var ancak devlet böyle yönetilmez. Kendi ideolojileriniz ile, seçimden önce verdiğiniz sözleri yerine getirme gailelerini devlet kaldıramaz” ifadelerini kullandı. Bürokrasiye vurulacak yanlış çarkın bundan sonraki süreçte karşımıza çıkacak büyük kaosların başlangıç noktası olacağını vurgulayan UBP Milletvekili Amcaoğlu, bu yasanın geçmesi halinde bu yanlış çarkın vurulmuş olacağını dile getirdi. Mevcut hükümetin uzun süre gitmeyeceğini ifade eden Olgun Amcaoğlu, hükümet içerisindekilerin birbirleri ile hiçbir uzlaşımının bulunmadığını dile getirirken, “En basiti, örtülü ödenekte bile nasıl kavga ettikleri herkes tarafından görüldü; biri başka bir şey, diğeri başka bir şey söyledi” dedi.

“Gizli memur müşavirliği oluşturuluyor”

Müşavirliğin kalkması hususunda konuşan UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, müşavirliğin kaldırılması yerine ‘fiili olarak gizli memur müşavirliğinin’ oluşturulduğunu kaydederken, “Yıllarca bürokrasinin içerisinde yer almış bir insan olarak ben gerçekten üzülüyorum. Bürokratlığı, üst düzey yöneticiliği çok basite indirgiyorlar ve tamamen itibarsızlaştırmış konumdalar” ifadelerini kullandı. Günümüzde ‘Bürokratların’, Bakanların elini-ayağını hareket ettiren bütün projelerini hayata geçiren insanlar olduğunu dile getiren Olgun Amcaoğlu, konuşmasında “Bakanların yanında bürokratlar olmasa, onlar yalnızca ‘çorapları’ ile gündeme gelir. Bürokratları itibarsızlaştıran devlete yazıklar olsun” ifadelerine yer verdi.

Talat: Emekli olundukça müşavirlik fiilen kalkacak

KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Haberal Kıbrıslı’ya yaptığı özel açıklamasında ‘Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın 2’nci maddesi bağlamında değerlendirmelerde bulunurken, hükümetin ‘Müşavirlik kalktı’ diye bir iddiasının bulunmadığını dile getirdi. Bu çerçevede hükümetin iddiasının ‘Yeni müşavir oluşturulmayacak’ olduğunu kaydeden Mehmet Ali Talat, ‘müşavirlik kalktı’ ile bu durum arasında ciddi farkların bulunduğunu ifade etti. Var olan müşavirlerin ortadan kaldırılamayacağını, bu kişilerin müşavirliğe devam edeceklerini ve bu noktada yapılacak bir şeyin bulunmadığını belirten Mehmet Ali Talat, “Bu noktada önemli olan yenilerinin oluşturulmamasıdır ve böylece var olanlar emekli oldukça fiilen müşavirlik de ortadan kalkmış olacak” dedi.

“Reform, devrim budur!”

Maddeleri ayrıntılı biçimde incelemediğini ancak önemli olanın ‘bundan sonra atanacak kişilerin görevden alındıkları zaman müşavir olmayacakları’ konusunun olduğunu dile getiren KKTC 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Reform budur, devrim budur, bu önemli bir değişikliktir. Ben bu hükümeti ve bu meclisi bu nedenle kutluyorum” ifadelerini kullandı. Kendisinin parti başkanıyken de hiçbir zaman ‘Müşavirlik kalkacak’ demediğini, mevcut konumda da böyle bir iddianın bulunmadığını ve ‘Bundan sonra yeni müşavir oluşturulmayacak’ dendiğini vurgulayan Mehmet Ali Talat,  “CTP-UBP Hükümeti kurulduğu zaman da hükümet programında bu yazılıydı ve o dönemde de yeni müşavir oluşturmamıştık” dedi. Talat, ‘Yeni müşavir oluşturmak’ demenin, ‘yeni birisini 3’lü kararname ile atamak’ demek olduğunu dile getirirken, bunu kendilerinin yapmadığını ancak sonraki hükümetlerde maalesef atamalar yapılarak çok sayıda müşavir oluşturuldu” dedi. Mehmet Ali Talat, yeni düzenleme ile önemli olan noktanın bundan sonra yeni müşavir oluşturulmaması olduğunun altını çizdi.