Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndan çıkan Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Önerisi’ne ivedilikle onay verilmeyeceği kararı, bazı kesimlerce tepkiye neden oldu.

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli, Haberal Kıbrıslı gazetesinden Candan Mert'e yaptıkları özel açıklamalarında genel anlamda Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Önerisi’ni değerlendirirken, öneriye ivedilikle onay verilmeyeceği kararı bağlamında açıklamalarda bulundu.

Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit:

"Bakan Çeler ile görüşmemiz gerek"

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Haberal Kıbrıslı’ya yaptığı özel açıklamasında Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Önerisi’nin engelliler için önemli bir değişiklik olduğunu vurguladı. Kibrit, bu önemin hem sigorta-emeklilik konusunda, hem de barem içi eşitsizlik konusunda ön plana çıktığını kaydederken, geçtiğimiz dönem de bu konunun gündeme geldiğini ve meclise gönderildiğini anımsattı. Mevcut konumlarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler ile konu bağlamında herhangi bir fikir alışverişinde bulunmadıklarını dile getiren Başkan Günay Kibrit, Çeler’in mecliste yaptığı konuşmasında yasa bağlamında yapılması gereken değişikliklerin bulunduğuna yönelik açıklamasının olduğunu belirtirken, bu değişikliklerin neler olduğu hususunun görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

“Engelliler için hassas bir konu”

Konu çerçevesinde Ulusal Birlik Partisi(UBP) Milletvekili Hamza Ersan Saner ile görüştüğünü ancak asıl kararın verilmesi için her şeyin ayrıntıları ile konuşulması gerektiğini kaydeden Günay Kibrit, bu hafta içerisinde bu görüşmeleri yapıp, değiştirilmesi gereken durumlar bağlamında konuşulacağını aktardı. Engelliler için uzun süren eşitsizlik ve dengesizliklerin olmasından dolayı yasa önerisinin kendileri için hassas ve önemli bir konu olduğunu vurgulayan Başkan Kibrit, “Ersan Saner’in Bakan olduğu dönemde barem ayarlamaları vs gibi konularda birçok girişimlerimiz sonucunda Maliye ile de uzlaşıya vardıktan sonra meclise göndermiştik. Mevcut konumda Bakan Çeler ile görüşmeden bir şey söylemek doğru olmaz” dedi.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli:

"Hükümet de ivedilik istiyor"

Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli, Haberal Kıbrıslı’ya yaptığı özel açıklamasında daha önceki hükümet döneminde Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Önerisi’nin getirilmediğini ve seçimlere 10 gün kala getirildiğini belirtti. O dönemin Maliyesinin yaptığı hesaplarda bu durumun biraz beklemesini öngördüğünü dile getiren Angolemli, “Dolayısıyla onlar seçime 10 gün kala getirdiler ve ‘kadük’ olduğunu biliyorlardı, kadük oldu, değerini yitirdi” dedi. Angolemli, yasa önerisinin özellikle engelliler için getirilerini olumlu karşıladığını belirtirken, “Maliye ‘bunun hesabını yapalım, bunun hemen aşılması gerek ancak bize 1 hafta izin verin, mali konular ile bir gözden geçirelim’ dedi.” ifadelerini kullandı. Bu durumun kendi umutlarını arttırdığını kaydeden Hüseyin Angolemli, 1 hafta-10 gün içerisinde konunun tekrar gündeme getirileceğini ve hükümetin de yasanın ivediliğini istediğini söylediğini dile getirdi.

“İktidar yasaya karşı gelmedi”

Mecliste yasayı yanlış bir biçimde geçirmemek adına ivedilikle hareket edilmediğini belirten TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Maliye Bakanı ile görüşüp mali çerçevede de düzenlemesinin yapılarak yasayı geçirmenin daha doğru olacağı kanaatine varıldığını ifade etti. Sonuç itibariyle bugünkü iktidarın bu yasa önerisine karşı gelmediğini vurgulayan Angolemli, bunun kendisini umutlandırdığını söyledi. Bu önerinin meclise getirilmeden hükümet ile istişare yapılması gerektiğini aktaran Hüseyin Angolemli, “İvedilik istiyoruz deselerdi, hükümet bugün bu mazereti kullanmayacaktı. Çünkü oturup incelenmiş olacaktı.” dedi.

“Bu işin peşini bırakmayacağım”

Kendisinin konu bağlamında hükümet edenlere, bakanlara ‘Neden böyle yaptınız, daha önceden size verilmemiş miydi?’ diye sorduğunu kaydeden Angolemli, “Onlar da geçtiğimiz Cuma günü bilgilerine getirildiğini, dolayısıyla hazırlanma fırsatı bulamadıklarını söylediler” ifadelerini kullandı. Özellikle engelliler açısından bu işin peşini bırakmayacağının altını çizen Hüseyin Angolemli, engelliler bağlamında büyük sıkıntıların bulunduğunu ve yasa çerçevesinde de değişikliğe gidilmesi gereken noktaların olduğunu belirtti. Angolemli, hükümet içerisinde bakanları inceleyip konunun takibini yapacağını vurguladı.