Yaşam serüvenlerine adamızı da dahil ederek nesillerini sürdüren Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağalar, doğum sancılarını Kuzey Kıbrıs sahillerinde yaşadı, yavru kaplumbağalar Akdeniz’den dünyaya ilk adımlarını attı.

Dünyanın en eski canlı türleri arasında yer alan ve ana yumurtlama alanı olarak Kıbrıs sahillerini seçen kaplumbağaların dünyayla buluşma anlarına çok sayıda gönüllü tanıklık etti.

Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’nin etkinliğinde Alagadi sahili olağanüstü bir güzelliğe sahne oldu.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in “Kaplumbağalar Korumamız Altında” sloganı ile yürüttüğü proje boyunca eğitim çalışmaları ve kaplumbağa gözlemi yapıldı, yavru kaplumbağaların Akdeniz’e ve yeni yaşama ilk adımları izlendi.

Etkinliğe, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, Turizm Planlama Daire Müdür Hakan Ataöv, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden, Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Başkanı Robin Snape, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcıları ve çalışanları, SOS Çocukköyü'nden çocuklar, Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlileri ile öğrencileri, basın mensupları ve çok sayıda çevre gönüllüsü katıldı.

Unutulmaz gün batımı

Kıbrıs’ın en önemli zenginliği kaplumbağalar nesillerini sürdürme mücadelesinde yeni bir yolculuğa çıkarken, bu önemli tabiat olayına pek çok gönüllü şahitlik etti.

Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağalar için en önemli yumurtlama alanı olan Akdeniz sahilleri yavru kaplumbağalarla buluştu.

Kıbrıs ve Türkiye medyasından gazeteciler de, Alagadi Plajı’ndaki tabiat mucizesine tanıklık etti. Saat 19.00’da konuşmalar ile başlayan etkinlik, gün batımı ile birlikte unutulmaz bir güzelliğe sahne oldu.

Yavru kaplumbağaların denize bırakılmasını izleyen katılımcılar, bol bol fotoğraf çekti, ikramlar eşliğinde sohbet imkanı buldu. 

Ataoğlu: Turizm elçileri

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, kaplumbağaların korunmasına yönelik duyarlılığın her yıl arttığını belirterek, “Geçmiş yıllara göre çok daha yüksek katılımın olduğu bir etkinlik izliyorum. Bu ilgi hepimizi mutlu ediyor. Kuzey Kıbrıs Turkcell’e de ilgisi ve desteği için teşekkür ediyorum” dedi.

Ataoğlu, kaplumbağaların yumurtlama alanlarının tümünün belirlenerek, Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’nin gözetimine verildiğini söyledi.

“Birçok farklı ülkeden gelen öğrenciler adamızda konaklayarak, kaplumbağa sevgisini ileriye taşıyor ve bu alanlarda gözlem yapıyor” diyen Bakan Ataoğlu, bu noktada, cemiyetin ve birbirinden değerli uzmanların katkılarının son derece önemli olduğunu ifade etti.

Ülkemize gelen kaplumbağa gönüllülerinin aynı zamanda birer turizm elçisine dönüştüğünü belirten Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, sahillerimizi ziyaret eden kaplumbağaların ülkemize değer kattığını vurguladı.

“Sahillerimizi temiz tutmak kaplumbağalar için çok önemlidir” diyen Ataoğlu, Çevre Koruma Dairesi’nin temizlik kampanyaları düzenlediğini, okullarda çevre dersinin müfredata girerek eğitime bağlandığını, ancak bu çabaların amacına ulaşması için tüm yurttaşların da duyarlı hareket etmesi gerektiğini hatırlattı. Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs Turkcell’le geçen yıl aynı gün engelsiz denize girme platformu açılışında da yine bir arada olduklarını anımsatarak Turkcell’in sosyal sorumluluk anlayışıyla birçok projeyi sahiplendiğini ve adaya katkısının önemli olduğunu vurguladı.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs Turkcell dışında etkinliğe katılan herkese de teşekkür etti.

Maden: Değerlerimizi koruyoruz

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden, ülkenin tüm değerlerinin korunması yönünde duyarlı olduklarını belirterek, çevre ve doğal yaşamın korunmasını son derece önemsediklerini belirtti.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in kuruluşundan bugüne sürdürülebilir çevre bilinciyle hareket ettiğine dikkat çeken Harun Maden, en temel misyonlarının, halktan kazandıklarını, ülkemiz adına sosyal fayda ve yatırıma dönüştürmek olduğunu söyledi.

“Kaplumbağaların korunmasına yönelik işbirliğimiz ve sosyal sorumluluk projelerimiz sadece ülkemiz için değil, dünyamız için de önemli bir değer içeriyor” diyen Harun Maden, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in kurulduğu günden bu zamana, 17 yıldır Kaplumbağa Koruma Cemiyeti ile kaplumbağaların korunması için işbirliği yaptığını belirtti.

Maden sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çevre konusundaki çalışmalarımızın amacı, ülkemizin değerlerine sahip çıkmak ve bilinçli nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır. Dünyadaki 7 tür deniz kaplumbağasından 2’si, nesillerini sürdürmek için bizim sahillerimizi tercih ediyorlar. Ne mutlu ki güzel ülkemizde, böylesi bir zenginliğe sahibiz. Bugün, yavru kaplumbağalarımızı denizle buluştururken, ne kadar özel bir ülkede yaşadığımızı bir kez daha hissedeceğiz. Kuzey Kıbrıs Turkcell 18’inci kuruluş yılını kutlarken, iletişim ve teknolojide olduğu gibi sosyal sorumluluk projelerinde de öncü rolünü sürdürmeye devam edecektir.”

Snape: Yuvalar artıyor

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Başkanı Robin Snape de konuşmasında ülkemizi ziyaret eden kaplumbağa nüfusundaki artışa dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Akdeniz sahilleri, Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağalar için en önemli yumurtlama alanlarıdır. Bu yumurtlama alanlarında ilk senelerde 100 yuvaya sevinirken, bugün bu rakamın 300’lere çıktığını görüyoruz. Sahiller, sadece biz insanların değildir. Doğal yaşamındır. Bu nedenle sorumluluğumuz çok büyüktür. Kimi zaman tek bir naylon poşet, bir kaplumbağanın yaşam döngüsünü engellemektedir. O nedenle, kaplumbağalara yönelik duyarlılığımızın artarak devam etmesini, çevreye saygılı yeni kuşaklar yetiştirilmesini diliyor, Kuzey Kıbrıs Turkcell’e de bugüne kadar sağladığı destek için teşekkür ediyorum.”