Yeniden Doğuş Partisi, Rum Yönetimi Meclisi’nin garantilerin iptal edildiği kararını aldığını anımsatarak, bu kararın tüm resmi makamlarca protesto edilmesi gerektiğini belirtti.

YDP’den yapılan açıklamada, uluslararası bir anlaşma olan Garanti ve İttifak anlaşmasının tek taraflı iptal edilemeyeceğini bile bile kendi Meclis’inde karar alındığı belirtilerek, “Bu ölü doğmuş kararı ciddiye alan olmadığı gibi, muhataplarından İngiliz hükümeti hiç duymamış gibi davranmış, KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Barış Burcu kınamakla yetinmiştir. Sayın Başbakan Hüseyin Özgürgün ve yardımcısı Sayın Serdar Denktaş'tan bu konuda hiç bir beyanat çıkmamış, ilgisiz kalınmıştır. Oysa bu kararın resmi makamlarca şiddetle protesto edilmesi gerekmekteydi” denildi.

Türkiye'nin garantörlüğünün kaldırılması talebinin altında yatan kötü niyetin, toplumun her kesimince şiddetle protesto edilmesi gerekirken sessiz kalınmasının kesinlikle bir gaflet olduğu dile getirilerek, YDP olarak bu tek taraflı ve uygulanması mümkün olmayan, komik kararı şiddetle protesto ederek, Rum yönetiminin aklıselime, mantıklı çözüm önerileriyle masaya gelmesini beklediklerini kaydetti.
YDP, Cumhuriyet Meclisi’nin Rumların attığı adıma uygun olarak bu zamana kadar sunulmuş tüm önerileri geri çekmesini isteyerek, “Rum Yönetimi BM’ye resmen başvurarak tüm önerilerini geri çekmişken bizim verdiğimiz onca tavizin masada durmasını kabullenemiyoruz” dedi.

YDP, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Meclisi ve Hükümeti bu konuda ciddi tepki vermeye davet etti.