‘Üniversitesiz İlçe’ konumunda bulunan İskele’nin en büyük sorununu ortadan kaldırmak adına büyük uğraşlar veren, üniversite özlemini çeken halkı da yanına alarak yoluna devam eden İskele Belediyesi’nin, İskele ‘ye bir üniversite gelinceye kadar ki mücadelesi sürecek.  Bu kararlılıkla yola çıkan İskele Belediyesi, bugün (23 Ekim) İskele ’deki sivil toplum örgütlerini, dernekleri, örgütleri, muhtarları, siyasi parti temsilcilerini ve halkı İskele AKM’de bir araya getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) İskele ‘ye kampüs kurmak adına başvuruda bulunan YDÜ ile DAÜ temsilcileri, İskele AKM’de bir araya gelen halka, üniversitelerini ve İskele ’ye kurmak istedikleri kampüsle ilgili hazırladıkları projeleri içeren bilgilendirme sunumu gerçekleştirdiler.

SADIKOĞLU: “BEKLEYECEK NE ZAMANIMIZ NE DE SABRIMIZ KALMADI”

Toplantının başında, üniversite konusunda, birliktelik örneği gösteren İskele halkına teşekkür ederek konuşmasına başlayan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu şunları söyledi:

“Yıllardır gündemimizde olan, çalmadık kapı bırakmayan İskele’nin, özlemi duyduğu en önemli şey üniversite. Kimi dönem yaklaştık, kimi dönem uzaklaştık. Ancak içinde bulunduğumuz dönem en çok yakın olduğumuz dönemdir. MEB’in kısa bir süre önce açmış olduğu bir ihale vardı. Bu ihaleye 2 üniversitemiz müracaat etti; YDÜ ve DAÜ. Yeni eğitim yılı döneminden hemen önce Milli Eğitim Bakanı ile bu konuları defalarca konuştuk. Ve üniversite konusundaki ısrarımızı hep dile getirdik. Bu ısrarın ardından süreci hızlandırmak adına YDÜ ile DAÜ’nün Milli Eğitim Bakanı’na sunum yapmasını sağladık. Neticesinde Sayın Eğitim Bakanımız, diğer bakanlarımıza kendisine yapılan sunumları aktardı. Fakat bizim İskele olarak bekleyecek daha fazla zamanımız ve sabrımız yoktur. Zira açıklanan seçim tarihini göz önünde bulundurursak 7 Kasım’da seçim yasakları başlıyor. Bu da gösteriyor ki bizim sadece 2 bakanlar kurulu toplantımız kaldı. Bir an önce hangi üniversitenin geleceği konusunda bir karar verilmelidir. Aksi takdirde bu üniversite konusu seçimlerden sonraya yani başka bahara kalacaktır.”

YDÜ VE DAÜ, İSKELE KAMPÜSÜ İÇİN SUNUM YAPTILAR

Saat 10’da başlayan bilgilendirme sunumunda YDÜ adına konuşan isimler YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ile YDÜ Genel Direktörü Menteş Haskasap oldu.

YDÜ’nün geçmişi hakkında bilgi veren Şanlıdağ, üniversitenin bu güne kadar yaptıklarını özetledi, İskele’ye açmak istedikleri kampüs hakkında bilgi verdi. YDÜ Genel Direktörü Menteş Haskasap ise, İskele için hazırladıkları projenin altyapısını da içeren teknik konular hakkında konuştu.

Toplantının ikinci bölümünde bilgilendirme sunumu yapan ise DAÜ oldu. DAÜ Rektörü Prof Dr. Necdet Osam’ın da katıldığı toplantıda DAÜ’nün tarihçesi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan isim Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Eren oldu. Eren de, İskele için düşündükleri kampüs projesiyle ilgili olarak bilgi verdi.

İSKELE, EYLEM PLANI HAZIRLIĞINDA

Bakanlar Kurulu, 3 Temmuz 2017, Pazartesi günkü toplantısında almış olduğu karar doğrultusunda, İskele Bölgesinde 122 dönümlük arazinin üniversite yerleşke alanı olarak belirlemiş, Milli Eğitim Bakanlığı da İskele’de üniversite kurmak isteyen üniversitelerin başvurularını kabul etmişti. Başvuru sürecini sonlandıran Milli Eğitim Bakanlığı, kendilerine 2 üniversitenin başvuruda bulunduğunu açıklamış, bunların ise YDÜ ile DAÜ olduğunu duyurmuştu.

Ancak gelinen süreçte İskele Belediyesi, daha fazla zaman kaybetmek, beklemek, istemiyor. Erken seçim kararı alan hükümetten, seçim yasaklarından önce, kararını açıklamasını talep eden İskele Belediyesi,  bu kararın açıklanmaması durumunda, bir dizi eylem planı hazırlığı içerisine girecek. İskele’ye üniversite gelmesi için tek yürek olan halkı yanına alan, tüm siyasi parti temsilcilerini, sivil toplum örgütlerini, dernek, kurum ve kuruluşları, tek çatı altında buluşturmayı başaran İskele Belediyesi, hükümetten bir an önce hangi üniversitenin İskele’ye geleceğini açıklamasını bekliyor.

Zira farklı dallarda başarı ve ödülleri bulunan, İskele’ye kampüs açmak isteyen, her iki üniversiteyle ilgili ise son sözü Bakanlar Kurulu verecek.