Ziyarette Binali Yıldırım’a Türkiye’nin Lefkoşa Büyükselçisi Derya Kanbay da eşlik etti.

Binali Yıldırım ziyarette,“adeta evimizde bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi ve Türkiye Cumhuriyti’ninherzaman KKTC’nin yanında olduğunu vurguladı.
Yıldırım, “Türkiye Cumhuriyetiherzaman iyi günde zor günde KKTC’nin yanında yer almıştır.Dayanışma birlik, beraberlik içerisinde bütün meselelerin üstesinden gelmiştir. Şartlar ne olursa olsun bu anlayış ve tutumumuz herzman devam edecek” dedi.

Uluslararası camiadan beklentilerinin KKTC halkının kuktan doğan bütün hak ve menfaatlerinin devam etmesi yönünde olduğunu belirten Yıldırım, bunun yolunun da adada barıştan, refahtan ve güvenlikten geçtiğine dikkat çekti.
Ada’nın deniz kaynaklarının kullanımı konusunda her iki tarafın mutabık kalacağı şartların oluşması gerektiğini belirten Yıldırım, tek taraflı kararlarla KKTC’nin haklarını gözardı eden hiçbir girişimin hoş görülmeyeceğini kabul edilmeyeceğini söyledi. Bunun geçmişte örnekleri olduğunu kaydeden Yıldırım, gerekirse KKTC ve garantör olarak Türkiye’nin adımlar atmakta tereddüt etmeyeceğini ifade etti.

Binali Yıldırım, “yıllardır herkesin çözüm beklediği Ada’da Rum tarafı çözüm için önüne gelen fırsatları kaçırmakta, zihinlerinde ve gönüllerinde çözüm varsa bu iradeyi ortaya koymalıdırlar. Zamanı kendi lehlerine kullanmaktan artık vazgeçmeleri gerekir. Şartlar ne olursa olsun burada yaşayanların güvenliği ve geleceğibizim sorumluluğumuzdadır. Bu ziyaretin ilişkilerimize de yeni boyut getirmesini diliyorum. Bu dönemde de parlemontolar arasında da güzel işler yapacağmızainanıyoum” ifadelerini kullandı.
Başbakan Tufan Erhürman da adadaki çözümsüzlüğün Rumların aleyhine olduğunu söyledi.

Erhürman, “Barış, refah ve güvenlik bizim de hedeflerimiz tam da bu noktalarda yoğunlaşıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi zamanın kendi lehine işlediğini ve zaman ne kadar geçerse çözüm bulunmadan geçecek her dakikanın onların lehine olduğu düşüncesinden vazgeçmesini sağlayacak girişimleri hem uluslararası toplumun hem de bizim aralıksız olarak sürdürmemiz gerekiyor. Buradaki çözümsüzlük durumu onların da aleyhine olduğunu farkedecekleri ortamın uluslararası toplum tarafından da yaratılması gerekiyor” dedi.
Başbakan Erhürman, yürütmede gösterdikleri işbirliğinin yasama organlarında da gösterileceğine ayrıca sıkıntılı geçilen bu dönemin dayanışma içerisinde elbirliğiyle atlatılacağına inancının tam olduğunu da söyledi.

“KKTC halkı çözüm olmasından yana ancak müzakere olsun diye değil sonuç odaklı bir çözüm olmasından yana” diyen Erhürman, “hükümet olarak biz de özellikle bu dönemde ekonomik ve sosyal kalkınma açısından görevimizin bilincindeyiz. Sıkıntılı bir dönemden geçiliyor. Bu sıkıntının ekonominin kurallarıyla açıklanabilecek bir dönem olmadığını hep birlikte farkındayız. Siyasi ve uluslararası ilişkiler çerçeçevesinde aslında yaşadığımız bir sıkıntı olduğunun farkındayız. Dayanışma içerisinde bu dönemi elbirliğiyle atlatabileceğimiz inancındayım. Bu dönemde de birlikte dayanışma içerisinde olmak ve görüş alıiverişinde bulunmak son derece değerli” dedi.