Vakıflar İdaresi’nin yürürlükte olan on yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinin incelendiği, yükümlülükleri yerine getirmeyen kiracıların sözleşmelerinin feshi ile ilgili hukuki prosedürlerin başlatıldığı açıklandı.

Vakıflar İdaresi’nin kiralamalarında gözetilecek kriterlerin ve uygulanacak ihale yöntemlerinin belirlenmesi için ilgili tüzüklerin hazırlanmasına yönelik çalışmalar da başlatıldı.

Başbakan Tufan Erhürman, “Hükümetin Kurulmasından Bugüne Başbakanlık Çalışmaları” konulu basın toplantısı düzenledi.

KIBRIS VAKIFLAR İDARESİ

Başbakanlığa bağlı Kıbrıs Vakıflar İdaresi bünyesinde kurulan, eğitim ve etkinlik gönüllülerinin çocuklar için sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler düzenlediği, yemek olanağı da sunan Arabahmet İyilik Evi, programlar zenginleştirilerek çocukların, gençlerin ve kadınların hizmetine sunuldu.

Gençlik Dairesi, "İyilik Evi"ndeki program ve hizmetlere ek olarak; sağlık, el işi, gastronomi, felsefe, müzik gibi alanlarda eğitim programları uygulamaya başladı.”

KIBRIS VAKIFLAR İDARESİ’NİN SÖZLEŞMELERİ

Kitapçığa göre, Vakıflar İdaresi’nin yürürlükte olan on yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmeleri incelendi. Sözleşmelerdeki yükümlülükleri yerine getirmeyen kiracıların sözleşmelerinin feshi ile ilgili hukuki prosedürler başlatıldı. Bu arada, Vakıflar İdaresi’nin kiralamalarında gözetilecek kriterlerin ve uygulanacak ihale yöntemlerinin belirlenmesi için ilgili tüzüklerin hazırlanmasına yönelik çalışmalar da başlatıldı.

DİĞER BAKANLIKLARLA ORTAK PROJELER        

Mahkum ve tutukluların topluma kazandırılmasına katkı sağlanması amacıyla, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı işbirliğinde, kendi alanlarında başarılı olmuş kişilerle mahkum ve tutukluları buluşturmayı öngören “Yankılı Söyleşiler” projesi de Merkezi Cezaevi’nde başlatıldı.

DENETİM FAALİYETLERİ

Başbakan Erhürman’ın, hükümetin kurulmasından bugüne Başbakanlık’ın faaliyetleriyle ilgili basın toplantısında basına dağıtılan kitapçıkta “Başbakanlık Denetim Faaliyetleri” başlığıyla yer alan bilgiye göre, “Amblem Yasası’na aykırı olarak basımı yapılan evraklara ilişkin denetim yapılması amacıyla Sayıştay Başkanlığı’na Başbakanlık adına yazı yazıldı; Kıb-Tek ek mesailerine ilişkin denetim başlatıldı; Vakıflar İdaresi’nin 10 yıl ve daha uzun süreli sözleşmeleri incelenerek kiracıların taahhütlerini yerine getirmedikleri sözleşmelerle ilgili fesih işlemeleri ve hukuki süreçler başlatıldı ve Başbakanlık tarafından yayınlanan genelge ile Sayıştay denetimleri sonucunda maddi sorumlu bulunanlar ile ilgili yasal süreçler başlatıldı.”

KURULLARIN ÇALIŞMALARI

Başbakanlık sorumluluğundaki kurullardan Gıda Güvenliği Risk Değerlendirme Kurulu, 17 Kasım 2016’daki son toplantısından bir buçuk yıl sonra 7 Mayıs 2018’de Başbakanlık Müsteşarı Hasan Alicik başkanlığında toplandı.

Bahse konu toplantıya Tarım Dairesi Müdürlüğü, Veteriner Dairesi Müdürlüğü, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü, Hayvancılık Dairesi Müdürlüğü, Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Gıda Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ile Kıbrıs Türk Tabipler Birliği temsilcileri katıldı.

BİLGİ EDİNME VE DEĞERLENDİRME KURULU

Kitapçığa göre, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, 30 Haziran 2016’dan sonra hükümetin göreve başladığı tarihe kadar toplanmadı ve yeniden oluşturulan kurul, 22 Mart’ta ilk toplantısını yaptı.  Kurul, o günden bu yana 15 karar üretti ve başvuruculara ve idarelere bu kararların dağıtımını yaptı.

KOOPERATİF ŞİRKETLER MUKAYYİTLİĞİ

Başbakanlık’a bağlı Kooperatif Şirketler Mukayyitliği, 1 Şubat-18 Mayıs 2018’de 33 kooperatifi denetlemeyi tamamladı ve raporladı.

Kooperatiflerin dönem sonları hazırladıkları mali tabloların Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’ne bildirilmesi, değerlendirilmesi ve denetlenmesini kapsayan tüm süreçlerde teknolojiyi kullanarak dijital dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla Kooperatif Finansal Gözetim ve Risk Merkezi Bilgi Yönetim Sisteminin kurulmasıyla ilgili çalışmalar sürerken gözetim sisteminin kurulumu tamamlandı. Kitapçıkta, “Böylece kooperatiflerin rasyonel, ölçeklenebilir, gözetlenebilir ve denetlenebilir bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor “ denildi.

Kooperatiflerin daha yoğun, süratli ve etkili denetiminin sağlanması amacıyla bir “denetim kooperatifi” kurulması için çalışmalar başlatıldığı da ifade edilerek, Küçük kooperatiflerin birleştirilmesinin teşviki için eğitim programları hazırlandığı kaydedildi.

BAŞBAKANLIK BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRÜLÜĞÜ

Kamuoyunu Hükümet icraatları konusunda sağlıklı ve doğru bir şekilde bilgilendirmek amacı ile Başbakan basın mensuplarıyla bir araya gelerek ‘Basını Bilgilendirme Toplantıları’ gerçekleştirdiği de belirtilen kitapçıkta, iki ayda bir basın bülteni yayınına başlandığı ifade edildi.

17 KİŞİYE 27 BİN TL YARDIM

Kitapçığa göre, Hane halkı yardım kaleminden başvuruda bulunan ve durumlarını belgeleyen engelli, kanser hastası ve MS hastası 17 kişiye, 27 bin 278 TL yardım yapıldı.