Yeni Bakış gazetesinden Deniz Abidin'in haberine göre; bazı parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, benzin, mazot ve elektriğe yapılan zammı eleştirerek, hükümetin muhalefetteyken başka iktidarda başka davrandığını belirtti. Vatandaşın yanı sıra çiftçiye ve hayvancıya da darbe vurulduğunu söyledi. Elektriğe yapılan zammın ise tüm sektörleri tetikleyeceğine dikkat çeken bazı parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, 60 günde 4 zammın kabul edilebilir olmadığını kaydetti. 

UBP Genel Sekreteri Oğuz "Bu hükümete 100 gün şans tanıyanlar, 100 gün sonra ortada eleştirecek hükümet bulamayacaklar. Maliye Bakanı Serdar Denktaş, UBP zamanında yapmadığı zamma bugünkü hükümet zamanında onay veriyorsa demek ki hükümetin gizli Başbakanı Serdar Denktaş’tır. Demek ki Denktaş hükümeti bugün istediği gibi yönlendirebiliyor. Siyasi istikrar fonu neden kullanılmıyor diyen Halkın Partisi ise bugün sessizliğe gömülmüştür" diyerek önemli iddialar ortaya attı.

Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle ise "60 günde 4 zam kabul edilemez. Üreticiler akaryakıt desteğini henüz alamamışken böylesi bir zam kabul edilemez. Hükümetin, üreticiyi zamlarla boğmak yerine alternatif modellerle desteklemesi gerekmektedir" dedi.

Hayvancılar Birliği Başkanı Naimoğulları da yaptığı açıklamada "Dün konuşulanlarla bugün konuşulanların aynı olması gerekir. Yem fiyatları yüzde 20, hammadde fiyatları yüzde 30 zamlanırken bütün girdi maliyetleri dövize endeksli olarak artmıştır. Üretici TL’nin erimesiyle birlikte diz çöktü. Bunu anlatmaya kalktığımızda ise, bizlere bütçemiz sıkıntılıdır yanıtı veriliyor. İmalatçı ile hayvancı karşı karşıya getirildi. Bu isyan, bu tepki büyüyecek" şeklinde konuştu. 

HÜR-İŞ Başkanı Çaluda'nın  Çarşambanın gelişi salıdan bellidir. CTP muhalefetteyken, iktidar Ankara’ya gittiğinde, “Bakanların Ankara rallisi var” diye eleştiri yaparlardı. Şimdi kendileri Ankara’dan icazet aldılar. O günden bugüne hiçbir tedbir alınmadı. Ülke insanını mutlu edecek, hayvancının, çiftçinin yüzünü güldürecek hiçbir tedbir alınmadı

UBP Genel Sekreteri Oğuz:

"Serdar Denktaş hükümetin gizli Başbakanı"

UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, hükümetin halktan intikam aldığını belirterek,  sandıktan UBP’ye devam kararı veren halktan yetki alamayan partilerin hükümet kurduğunu anımsattı. Oğuz, CTP’nin UBP hükümetteyken zam yapması gerekirken yapmadı diye eleştiren bir zihniyete nasıl sahip olduğuna anlam veremediğini ifade ederek, bugün bu halkın ne kadar kötü bir yönetimle karşı karşıya kaldığının göstergesi olduğunu söyledi. Oğuz, ülkeyi idare edenlerin ülke yönetmeyi bilmediklerini belirterek, “Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın ise UBP koalisyonunda da Maliye Bakanlığı’nı yürütürken yapmadığı zamlara bugünkü hükümet döneminde onay veriyorsa, demek ki hükümetin gizli başbakanı Serdar Denktaş’tır. UBP buna şans vermemişti. Ancak demek ki Serdar Denktaş hükümeti bugün istediği gibi yönlendirebiliyor. Siyasi istikrar fonu neden kullanılmıyor diyen Halkın Partisi ise, bugün sessizliğe gömülmüştür. Muhalefetteyken CTP’nin açıklamaları da sanal alemde dolaşmaktadır. Halk sandıkta bunlara güvenmediğini zaten göstermişti” diye konuştu. 

“Çiftçiye ve hayvancıya darbe vurdular”

Oğuz, “Hükümet bu yönetimle daha da beter olacak” diyerek, akaryakıta 32 kuruşluk bir artış yapıldıktan sonra, dün yine artış olmasının kabul edilebilir olmadığını kaydetti. Dursun Oğuz, bu zamlarla halkın daha büyük kaosa sürükleneceğini belirterek, akaryakıta yaptığı zamla özellikle çiftçiye ve hayvancıya da darbe vurduğunu kaydetti.

“100 gün şans tanıyanlar yakında hükümet bulamayacaklar”

Oğuz, şöyle devam etti, “Elektriğe yapılan zam ise tüm sektörleri tetikleyecektir. En basiti market sahibi bu parayı çıkarabilmek için her ürüne zam yapmak zorunda kalacaktır. Bununla birlikte tüm sektörler de zam yapmaya başlayacaktır. Yüzde 14 artış, halka yüzde 24 oranında dönecektir. Bu hükümete 100 gün şans tanıyanlar, 100 gün sonra ortada eleştirecek hükümet bulamayacaklar. Asgari ücret konusuna gelince TDP’ye söylemek istiyorum. Sayın Çeler ve Sayın Özyiğit, zamanında gümbür gümbür davul çalarak UBP hükümetini bu konuda eleştirirken, çok cüzi bir miktar yapılan artışın üzerine gelen bu zamlar konusunda ne söyleyeceksiniz merak ediyorum.”

“Şov yapıyorlar”

Dursun Oğuz, hükümetin hukuk devleti diyerek insanların dikkatini başka yere çekmeye çalışarak şov yaptığını, hukukçuların memleketi batırmak üzere olduğunu kaydetti. 

Oğuz, ülkenin yaşanmaz bir hale geldiğini ifade ederek, bazı gazetelerin geçmiş hükümet döneminde yapılan yüzde 3’lük zam haberlerini büyük puntolarla manşetten verirken, dün yapılan zammı küçük bir yerden görmelerini eleştirdi. Oğuz, bu durumun basının tarafsızlığını ortadan kaldırdığını ifade etti.

“Eleştirdiklerini kendileri yapıyor”

Oğuz, 1 Mayıs kutlamalarında işçinin hakkını vereceğiz deyip, ertesi gün zam yapmanın ciddiyetle bağdaşmadığını kaydetti. Oğuz, Meclis’te geçen yasalarda UBP’nin eski bakanı tarafından verilen yasaları çalışma bakanının ret kararı ivediliği için verdiğini belirterek, bunu sırf kendilerinin yaptığı bir şey olarak göstermek için yaptıklarını söyledi. 

Oğuz, bunun sebebinin konunun işçiler ve 1 Mayıs’ın bir gün öncesi olmasından kaynaklı olduğunu belirterek, bir gün sonra sokakta beraber yürüyecekleri işçilere karşı göstermelik olduğunu söyledi. 

Dursun Oğuz, hükümetin daha önce yaptıkları eleştirilerin tam tersini yapmakta olduklarını belirterek, halkı bir kez daha kandırdıklarını kaydetti.

Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle:

"60 günde 4 zam"

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ise, akaryakıta gelen zammın üreticinin belini büktüğünü ifade ederek, üreticilerin alacağı akaryakıt desteğini henüz alamamışken böylesi bir zammın kabul edilebilir olmadığını söyledi. Kelle, “Her geçen gün tavrımız daha net olacaktır” diyerek, üreticinin üretim esnasında gerek ağıllarda kullandığı elektrik ve gerekse sulu tarımda kullanılan elektriğin tüketiciye yansıyan bir pozisyon olduğunu kaydetti. 

Kelle, süt ve arpa fiyatına artış istenmezken, hükümetin üreticinin girdisine 60 gün içine 4 kez zam yaptığını belirtti. 

“Tavrımızı sertleştireceğiz”

Kelle, hükümetin üreticiyi zamlarla boğmadan alternatif modellerle desteklemesi gerektiğini kaydetti. Kelle, söz konusu akaryakıt bedelleriyle üreticinin ayakta kalmakta zorlanacağını ifade ederek, ülkenin her geçen gün zor şartlarda yaşam mücadelesi vermekte olduğuna dikkat çekti. Kelle, “Kendi içimizde toplanarak tavrımızı sertleştireceğiz” diye konuştu. 

Hayvancılar Birliği Başkanı Naimoğulları:

"Hükümet müdahale edemiyor"

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da, hükümetin muhalefetteyken zamların yapılmamasını destekleyerek, bunun siyasi istikrar fonundan desteklenmesi gerektiğini söylediğini hatırlattı. 

Naimoğulları, hükümetin hiçbir şeye müdahale edemediğini belirterek, Euro dizelin 3,60’tan 4,13’e çıktığını kaydetti. Naimoğulları, bu durumun hem hayvancıyı hem de üreticiyi etkileyen bir olay olduğuna dikkat çekerek, yüzde 15’in üzerindeki bu artışın kabul edilebilir olmadığını söyledi. Naimoğulları, bu zamla akaryakıta, gıda ürünlerine de zam geleceği anlamına geldiğini ifade ederek, bugün yaşanmakta olan kuraklık da dikkate alındığında bu kuraklıktan dolayı ciddi sıkıntı içinde olduğumuzu kaydetti.

“Hükümetin maliyesinde sıkıntı var”

Naimoğulları, akaryakıtın Bakanlar Kurulu kararıyla zamlandığını ifade ederek, “demek ki hükümetin maliyesinde sıkıntı var” diye konuştu. 

Naimoğulları, şöyle devam etti, “Dün konuşulanlarla bugün konuşulanların aynı olması gerekir. Lüks araba süren ile tarlasını süreni aynı kefeye koyamazsınız. Biz bunu da anlatamadık. Ya da anlamak işlerine gelmiyor. Planlamayı düşünmeleri lazımdır. Yem fiyatlarına yüzde 20 civarında zam, hammadde fiyatlarına yüzde 30 zam ve bunun yanında bütün girdi maliyetleri dövize endeksli olarak artmıştır. Üretici TL’nin erimesiyle birlikte diz çöktü. Bunu anlatmaya kalktığımızda ise bizlere bütçemiz sıkıntılıdır yanıtı veriliyor. İmalatçı ile hayvancı karşı karşıya geliyor. Bu isyan, bu tepki büyüyecek. Güzelyurt’ta dün ilk uyarı eylemini başlattık. Ülkenin her yerinde zamlara karşı başlattığımız eylemi sürdüreceğiz. O nedenle bu tepkiler durmayacak, büyüyecektir.”

HÜR-İŞ Başkanı Çaluda:

"Hükümet zam furyasına girdi"

HÜR-İŞ Başkanı Ahmet Çaluda ise, muhalefette olanların iktidara gelir gelmez zam furyası içine girdiklerini belirterek, artan döviz karşısında eriyen alım gücünün daha da aşağılara ineceğini söyledi. Çaluda, hükümetin iktidara geldiği zamandan bugüne kadar sırayla bakanların Ankara ziyareti yaptığına dikkat çekerek, şunları söyledi, “CTP muhalefetteyken, iktidar Ankara’ya gittiğinde bakanların Ankara rallisi var diye eleştiri yaparlardı. Şimdi kendileri Ankara’ya gittiler. O günden bugüne hiçbir tasarruf tedbiri alınmadı. 

Ülke insanını mutlu edecek, hayvancının çiftçinin yüzünü güldürecek hiçbir tedbir alınmamıştır. Çarşambanın gelişi salıdan bellidir. Gelen maaş artık kredi kartlarını ödemiyor. İnsanlar mutsuzluğa itilmiştir. Şimdi yaz geldi herkesin düğünü derneği var. Düşünün ki bu insanların hali ne olacak?”