Yılmaz Yakar 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda İçişleri Bakanlığı’nın 256 milyon 649 bin 500 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. 

Meclis Genel Kurulu, İçişleri Bakanlığı bütçesini görüşmeyi saat 00.35’te tamamladı.

ZAROĞLU

YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu da, 15 Temmuz 2016’da FETÖ terör örgütünün Türkiye’deki darbe girişimine değinerek, polis teşkilatının KKTC’de kendi içinde başlattığı FETÖ soruşturmasının hangi aşamada olduğuyla ilgili hükümetten açıklama beklediklerini kaydetti.

İçişleri Bakanlığı’nın neredeyse hükümetin yarısını teşkil ettiğin kaydeden Zaroğlu, vatandaşlık konusuna değindi.

Kişinin doğduğu ülkede vatandaşlık alması uygulamasının dünyanın çeşitli ülkelerinde görüldüğünü söyleyen Zaroğlu,  ancak KKTC’de doğup, büyüyen ve eğitimini ülkede alan çocuklardan 18 yaşına geldiğinde çalışma veya oturma izni istendiğini, bunun insanlık ayıbı olduğunu düşündüğünü, konuya İçişleri Bakanlığı’nın el atması gerektiğini kaydetti.

Zaroğlu, vatandaşlıkların durdurulduğu yönünde duyumlar aldıklarını söyleyerek, vatandaşlık yasası çıkana kadar mevcut yasanın  yürürlükte olması ve hak edenlere vatandaşlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

İstisnai vatandaşlıkların iptali konusunda  toplumda huzursuzluk olduğunu söyleyen Zaroğlu,  iptali düşünülen 2 bin vatandaşlığın incelenerek,  güvenlik ve sağlık konusunda yanlış beyan varsa vatandaşlıkların iptal edilebileceğini, vatandaşlığın hangi hallerde  iptal edileceğinin yasada belirtildiğini, rastgele ve keyfi olarak yapılamayacağını söyledi.

Zaroğlu, kanayan yara olan vatandaşlık konusunun en kısa sürede çözülmesi temennisinde bulundu.

Vatandaşlık konusunda, her partinin farklı düşündüğünü söyleyen Zaroğlu, konu çözülmek isteniyorsa toplumsal konsensüs sağlanması gerektiğini ifade etti.

Zaroğlu şahsının vatandaşlığı konusunda, toplumda bilinçli propaganda yapıldığını, bu konuda İçişleri Bakanı’nın üzerine de gidildiğini, Bakanın “usulsüzlük varsa milletvekili de olsa  vatandaşlığı iptal  edilir” açıklamasının kendisinin vatandaşlığını tartışılır hale getirdiğini, bu konuda Bakanın açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Zaroğlu, 2014 yılında CTP hükümeti tarafından vatandaşlığının sorgulandığını, araştırıldığını ancak  yasaya aykırı  hiçbir şey bulunmadığı söyleyerek, konu yeniden gündeme geldiğinde Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’ın yasaya aykırılık olmadığını teyit ettiğini aktardı.

Zaroğlu KKTC’de 10 yıl yaşadıktan sonra vatandaşlık aldığını, kamuoyunda sanki bir günde vatandaşlık verildiği algısı yaratıldığını ifade etti.