Hipnoz kişinin yapmak istediği işe ve amaca ruhsal, bedensel, duygusal olarak konsantre olup ulaşmasını sağlıyor. Spor, performans geliştirme, motivasyon artırma, geçmişten gelen travmaları gidermek için kullanılıyor. En doğal doğumu yaşamak isteyen anne adayları bu yöntemi tercih ediyor.

Bu yöntemle doğumda bazı ritüellerimiz var. Anne, sancılar başladığında daha önce aldığı telkinleri tekrar ediyor. Kullandığımız müzikler onu transa sokuyor. Trans haliyle bedenini özgür bırakıyor. Gelen ağrı ve sancıları kolay karşılıyor. Bunu tehdit olarak algılamıyor. Kaygı, korku yok oluyor. Bedeninde olup biten şeylerle çatışma içine girip gerilmiyor.

Kendini sürece teslim ediyor. O sürecin dalgalarıyla akıyor. Doğumdaki zaman ile transtaki zaman farklı. Bir saatlik sancı bir dakika gibi geliyor. Kişi, hipnozda asla şuurunu kaybetmiyor. Sadece kendi bedenine ve duygularına söz geçirebiliyor. Yani doğum acısız gerçekleşiyor. Anne, sancıları neredeyse hiç hissetmiyor diyebilirim. Acı yüzde 10'lara kadar düşebiliyor.

fft107_mf4143205.jpeg


Biz Özgü Namal ile doğumdan 6 ay önce çalışmaya başladık. Amaç; doğumu olabilecek en doğal ve rahat şekilde yaşamasıydı. Psikolojik ve duygusal hazırlığı birlikte gerçekleştirdik.

Özgü Hanım'da doğum süreci biraz uzun sürdü. Normalde 1-2 saatte gerçekleşirdi, ama uzadı. Ancak hiçbir problem yaşanmadı.

Başka doğumlarda zaman zaman telefonla bağlandığım oldu. Daha önceden kaydetmiş olduğum ses ve müzikler eşliğinde doğumlar gerçekleşti. Nefes bebeğin doğumunda odada değildim, ama evdeydim. Özgü Namal ile önceden zaten telefonla bağlantı kurduk. Son ana kadar hastane ortamına girmek istemedi. Sancılar başlayınca anne ve bebek açısından riskli olur diye hastaneye gidilmedi. Ben doğumda annenin yanında olmayı tercih etmiyorum. Bir kadın o ortamda yanında eşini ister tabii ki.

Hipnozla doğumda ortam şöyle oluyor: Minimum müdahalenin olacağı, ama tıbbi araç-gereçlerin bulunduğu bir yer. SPA'ya gittiğinizde masaj için hazırlanan salon nasılsa öyle bir yer düşünün. Görsellik, mum ışığı, ses, müzik tıpkı SPA'daki gibi. Kaygı uyandıracak, zihni meşgul edecek her şey sizden uzakta tutuluyor. Doktor ve ebe o anlara minimum düzeyde müdahale ediyor. Yani tamamıyla içgüdüsel bir doğum gerçekleşiyor. Anne, bebeğini kendi kendine doğuruyor diyebiliriz. Çünkü kadın yaradılışı itibarıyla doğum yeteneğine sahip. Bu yöntemde bedenin bilgeliğinden yararlanıyoruz.

Hipnozla dünyaya gelen bebek sakin uyuyor, annesine daha kolay uyum sağlıyor, onunla daha sakin ve huzurlu bir iletişim kuruyor. Duygusal ve zihinsel bağları çok daha güçlü oluyor. Büyürken bu huzuru, mutluluğu annesine yaşatıyor.