Çalışma ve muhaceret affını kapsayan,  Yabancıların Çalışma İzinleri Değişiklik Yasası ile Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası, Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 60 gün süreyle geçerli olacak çalışma ve muhaceret affı 27 Ocak 2017 tarihinde sona erecek.

İki yasa ile,  af düzenlemelerinin yapılması yerine iş yaşamının  kayıt altına alınarak çalışma hayatının  af gerektirmeyen  şekilde düzenlemeler ile uyumlaştırılması amaçlanıyor.

KİMLER YARARLANACAK?

Bu amaçla  hayata geçirilen  çalışma ve muhaceret  affından; KKTC’de çalışma izinsiz ve iş kurma izinsiz şekilde kayıt dışı durumda bulunup vize cezası oluşan yabancı uyruklular; yurtdışına vize cezalı çıkış yapan yabancı uyruklular ve kayıt dışı çalışırken yakalanıp ihraç edilen yabancı uyruklular ile KKTC’de ziyaretçi izinsiz ve ikamet izinsiz şekilde kayıt dışı durumda bulunup, vize cezası oluşan yabancı uyruklular yararlanacak.

KKTC’de, çalışma veya iş kurma izinsiz şekilde kayıt dışı olarak bulunup vize cezası oluşan yabancı uyruklular aftan yararlanmak istemeleri halinde, yurtdışına çıkış yaparak bir asgari ücret  (1834 TL) ödemeleri halinde  ya da yurtdışına çıkış yapmadan ,   İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi’ne 1 Asgari Ücret’e  ek olarak 250 TL ödeyip aftan faydalanarak 45 günlük ziyaretçi izni alabilecek.

KKTC’de kayıt dışı durumda bulunup, vize cezası oluşan ve yurtdışına vize cezalı çıkış yapanlar ise; ülkeye giriş yaparak, Polis Muhaceret’e 1 asgari ücret tutarında ceza ödemesi halinde aftan yararlanabilecek  ve kendilerine 45 gün ziyaretçi izni verilecek. Bu kişiler 45 günlük vize süre içerisinde , çalışma izni  almak amacıyla işvereni  tarafından müracaat edilmesi halinde; ödedikleri cezanın makbuzu ile birlikte Çalışma Dairesi Müdürlüğü veya bölge amirliklerine başvuruda bulunarak, ön izinden muaf tutulacak ve çalışma izni alabilecek.

KKTC’DEN İHRAÇ EDİLENLER DE AF KAPSAMINDA

Kayıt dışı çalıştığı gerekçesiyle KKTC’den ihraç edilenler  de, vekilleri vasıtasıyla İçişleri Bakanlığı’na  bağlı Muhaceret Dairesi’ne  veya şahsen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yurtdışındaki elçiliklerine, konsolosluklarına veya temsilciliklerine yazılı olarak 60 gün içerisinde başvuru yaparak aftan yararlanabilecek.

Ziyaret ve ikamet izni biterek kayıt dışı duruma düşenler de, af kapsamında   1 asgari ücret (1834 TL) ve yurtdışına çıkış yapmak istememeleri halinde 250 TL daha fazla ödeyerek, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi’ne başvuru yaparak aftan faydalanabilecek.

İŞVERENE DE AF

Çalışma affı kapsamında, yanında yabancı uyruklu çalışma izinli işçi çalıştıran işverenler için; iş ilişkisinin sona erdiğini belirten bildirim zorunluluğu süresi  15 günden 21 güne çıkarılırken,  yanında kaçak işçi çalıştıran işverenin bir yıl süre ile devlet ihalelerine  katılamama yasağı, kaçak işçi cezasını ödemesi halinde  kaldırılacak.

Afla ilgili bilgi almak isteyenler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ALO 102 İhbar Hattı ile  İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi’ni  611 10 15 – 611 11 82 numaralı  telefonlardan ücretsiz arayabilecek.

Aftan yararlanmak isteyenler  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın www.csgb.gov.ct.tr adresinden de  bilgi alabilecek.

EVREN BUNDAN SONRA AF ÇIKARILMASINA İHTİYAÇ DUYULMAMASI İÇİN YASAYLA KADEMELİ CEZA SİSTEMİ GETİRİLDİĞİNİ SÖYLEDİ

Muhaceret affıyla ilgili düzenlemeler Yabancılar ve Muhaceret Yasası altında dün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İçişleri Bakanı Kutlu Evren, İçişleri Bakanlığı Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yabancılar ve Muhaceret Yasası’ndaki düzenlemeler hakkına açıklama yaptı.

Evren, özellikle inşaat, turizm, yatırım, ulaşım ve tarım sektörleriyle ilgili kuruluşların talepleri de dikkate alınarak muhaceret affıyla ilgili çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamenin, 29 Eylül’de verilen ara emri ile durdurulduğunu bunun üzerine Yasayla düzenleme yapıldığını kaydetti.

Evren yasadaki şu değişikliklere dikkat çekti:

“Yurtiçinde cezalı durumda bulunanlar çıkışta 1 asgari ücret ödeyerek ülkeden çıkış yaparak aftan yararlanabilecek; çıkış yapmadan yararlanmak isteyenler Muhaceret Dairesi’ne 1 asgari ücret  artı  250TL ödeyerek aftan yararlanabilecek; yurtdışında cezalı durumda bulunanlar ülkeye giriş yaparak ve girişi esnasında 1 asgari ücret ödeyerek aftan yararlanabilecek; izinsiz çalışma veya izinsiz ikamet izni nedeniyle ihraç edilenler yurtdışı temsilciliklerine şahsen veya Muhaceret Dairesi’ne vekilleri vasıtasıyla başvurarak Muhaceret Dairesince başvuruları uygun görülmesi halinde aftan yararlanabilecek.”

Affın süresinin 60 gün olduğunu, aftan yararlanan kişilerin çalışma izni için ön izin şartından muaf tutulacağına da dikkat çeken Evren, bundan sonra af çıkarılmasına ihtiyaç duyulmaması için Yasayla kademeli ceza sistemi denilen yeni bir uygulamanın getirildiğine dikkat çekti.

Geçmişte cezalı duruma düşen bir yabancının para cezasını ödemediği takdirde ülkeye giremediğini hatırlatan Evren, yeni düzenlemeyle ya para cezasını ödeyerek ya da belirli bir süre yurtdışında bekleyip, bekleme süresini tamamladıktan sonra para ödemeden giriş yapabileceğini söyledi.

Yurtdışında bekleme sürelerinin ülkede izinsiz kaldıkları sürelerle orantılı olacağını belirten Evren, ikinci defa cezaya düşülmesi halinde cezaların katlanacağının altını çizdi.

Evren, ara emri ile durdurulan Kanun Hükmünde  Kararnameden yararlanmak için müracaat edenlerin, elinde aftan yararlanabileceği yönünde yazı olanların da dahil, tekrar müracaat etmesi gerektiğini belirtti.

Afla ilgili bilgiye, 611 1015 ve 611 11 82 numaralı telefonlardan, [email protected] elektronik posta adresi, www.icisleri.gov.ct.tr internet sayfasından, KKTC İçişleri Bakanlığı facebook sayfasından erişilebileceği de kaydedildi.

1480507313.jpg