Anayasa’nın “Cumhuriyet Meclisinin Toplantıları ve Çalışma Düzeni”ni düzenleyen 81’inci maddesinin 3’üncü bendine göre, “Cumhuriyet Meclisi, her yıl Ekim ayının ilk iş günü kendiliğinden toplanır ve olağan olarak Haziran ayı sonuna kadar çalışır”.

Anamuhalefet UBP Genel Sekreteri Sunat Atun ile DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Meclis’te nisap sağlanmaması üzerine verilen ara sırasında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

ATUN

UBP Genel Sekreteri Sunat Atun, Anayasa’ya göre yasama yılının 1 Ekim’de başladığını ve meclis çalışmalarının da 1 Ekim’de başlaması gerektiğini söyledi. Meclis’in bugün rutin toplantıya çağrıldığına işaret eden Atun, Eylül ayı içinde rutin toplantı şeklinde yapılacak bütün toplantıların Anayasa’ya aykırı olacağından bu konudaki hassasiyetlerini ortaya koyduklarını belirtti.

Sunat Atun, Cumhuriyet Meclisi’nin 1 Eylül’de toplanmasını öngören Anayasa değişikliğinin referandumda reddedildiğine de işaret etti.
Sunat Atun, Cumhuriyet Meclisi’nin 1 Ekim’den önce rutin olarak toplanması halinde buna iştirak etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Atun, “Çünkü Anayasa’ya aykırı toplanacak bir Meclis’in aldığı bütün kararlar da Anayasa Mahkemesi tarafından bozulmaya adaydır. Dolayısıyla usulsüzdür” dedi.

UBP’nin bu konudaki hassasiyetini ortaya koyduğunu kaydeden Atun, yaz boyunca komite çalışmalarına UBP’nin kesintisiz katılıp katkı yaptığını söyledi. Atun, “Meclis tatilinin kısalmasını ve çalışmasını istiyoruz, ancak bunun Anayasa’ya uygun olması lazım. Bunun da yolu belki de Meclis’in olağanüstü toplanmasıdır” diye konuştu.

Konuşmasında, Meclis’te 32 milletvekili ile çoğunluğu elinde bulunduran CTP BG- DP UG Hükümeti’nin nisap sağlayamamasını da eleştiren Atun, “Bu hükümet bitti. Bu hükümetin artık görevi bırakmasının zamanı gelmiştir...” dedi.

Sunat Atun, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun geçmiş dönemlerde de Ekim ayından önce toplantı yaptığının hatırlatılması üzerine, bu konuda hukuksal bir tartışmanın başlayabileceğini söyledi. Atun, bir başka soruyu yanıtında, geçmiş dönemde Anayasa’ya aykırı şekilde Eylül ayında yapılan toplantılarda alınan kararlarla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvuru konusunun gündemlerinde olmadığını söyledi.

TAÇOY

DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy da konuya ilişkin açıklamasında, Meclis’in bu kadar yıldır yasama yılı başlamadan genel kurul toplantısı yaptığını ve bugün de aynı şekilde bir toplantı gerçekleştirmek istediklerini ancak bir Anayasa yorumu getirildiğini belirtti.

Taçoy, “Meclis’te bir sıkıntı yok aslında. Meclis, her yıl olduğu gibi, bu yıl da tatilini kısaltarak tatile girdi ve ardından genel kurul toplantıları tatil sonrasında her yıl olduğu gibi başladı. Ancak her zamankinden farklı olarak bu yıl Anayasa yorumu getirildi...” dedi.

Hasan Taçoy, yasama yılı başlamadan önce Meclis’in toplantı yapmasının normal olduğunu ve kendilerinin de bunu yaptığını söyledi.

Meclis’te bugün gruplar arası toplantılar yaptıklarını ve meclis çalışmalarını rahatlatmak için karar aldıklarını kaydeden Taçoy, Meclis’in Ekim ayına kadar olağanüstü genel kurul şeklinde toplantılar yapabileceğini belirtti.

Taçoy, “Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun geçmiş dönemlerde Ekim’den önce yaptığı toplantılarda aldığı kararlara ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne başvuru olur mu?” sorusuna, “Dava açılabilmesi için 75 gün gibi bir süre var. Zaman aşımına uğradığı için böyle bir durum sözkonusu olamaz” yanıtını verdi.