Antalya'da 2013 yılında emekli olan ve emeklilik aylığı prim gün sayısındaki 1 günlük eksik nedeniyle kesilen Kemal Ayhan mağdur duruma düştü. Ayhan, "Maaşım kesildiği için raporlu ilaçlarımı alamıyorum" dedi.

51 yaşındaki 2 çocuk babası Kemal Ayhan'ın Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli olduktan yaklaşık 2 yıl sonra emeklilik aylığı kesildi. Emekli olabilmesi için 5 bin 75 prim gün sayısına ulaşması gereken ancak e-devlet sisteminde prim gün sayısı 5 bin 85 olarak görünen Kemal Ayhan'a SGK tarafından Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nda (KOSGEB) 10 günlük eğitim alması ve İş-Kur tarafından sigortalı gözükmesinin ardından bu durumun hak sahibine iade edildiği söylendi. Bu durumun ardından prim gün sayısında da bir günlük hata olduğu gerekçesiyle Ayhan'ın emekli aylığı kesildi. 2014 yılında iş yeri açıp kapatan Ayhan'a, SGK tarafından 4 bin 500 lira da Bağ-Kur prim borcu çıkartıldı. Kemal Ayhan'a çıkarılan prim borcu yüzünden sıfırdan emeklilik şansı da ortadan kalktı. Ayhan'ın son çaresi, sağlık yardımı alabilmek için yeşil kart almak.

Durumu ilaç almak için gittiği eczanede öğrenen Ayhan, tüm itirazlarına rağmen kendisine yazılı bir evrak verilmediğini ancak prim gün sayısında 1 günlük eksik tespit edildiğinin sözlü olarak iletildiğini söyledi. Ayhan, son çaresinin hayatta kalabilmek ve sağlık yardımı alabilmek için yeşil kart almak olduğunu ifade etti. Kurum yetkililerinin kendisine kurumdan kaynaklanan 1 günlük hata olduğunu söylediklerini anlatan Ayhan, "Kurum hatası olduğu bana beyan edildi ama herhangi bir resmi evrak bana ulaşmadı. Sosyal Güvenlik Kurumu'na defalarca gitmeme rağmen bana belge de verilmedi. Bana Ankara'da bu konuya olumsuz cevap verildiği söylendi. Hiçbir şey düzeltilmiş değil. Ben bu yanlışın düzeltilmesini istiyorum. Bu yanlışın bana mal edilmesini istemiyorum" dedi.

"SGK 1 GÜNLÜK HATA YAPILDIĞINI SÖYLEDİ"

2013 senesinin 4'üncü ayında emekliliğe hak kazandığını ifade eden Kemal Ayhan, "Bu ayın başında 1 gün hata yapıldığı gerekçesiyle emekli aylığım kesildi. Bütün aylıklarım ve şu ana kadar olduğum üç ameliyatın da masrafları faizleri hariç yaklaşık 190 bin lira. Bu paranın da benden geri talep edilebileceği söylendi. Bütün uğraşmalarıma rağmen hala haklarımı elde edemedim. Maaşım kesik. Emekli olduğum dönem içerisinde açıp kapattığım iş yerimin de Bağ-Kur prim borcu çıktı. Hiçbir şekilde hakkımı geri alamıyorum. Bu parayı da ödeme şansım olmadığı için Başbakanlık ve BİMER'e bu durumu bildirdim. Cumhurbaşkanımıza da faks çektim. Cumhurbaşkanımızdan rica ediyorum. Bu durumu sadece kendisinin düzeltebileceğine inanıyorum" diye konuştu.

"MAAŞIM KESİLDİĞİ İÇİN RAPORLU İLAÇLARINI ALAMIYOR"

2013 senesinden itibaren bütün maaşlarını aldığını belirten Ayhan, "Geçen ayki maaşım da dahil bütün maaşlarımı aldım. Madem emekliliği hak etmedim neden bana 2 yıldır maaş verildi. Şimdi bunların hepsi kesildi. Bayrama da şuan hem borç hem de sıkıntı içerisinde giriyorum. Ameliyatlardan sonra raporlu olduğum halde sosyal güvencem olmadığı için raporlu ilaçlarımı da alamıyorum" dedi.