AKINCI: “GELECEK NESİLLERİN GEÇMİŞİN ACILARINI DEĞİL, GELECEĞİN FIRSATLARINI ADİL BİR ŞEKİLDE PAYLAŞABİLECEKLERİ BİR GELECEK YARATMA HEDEFİNDEYİZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gelecek nesillerin geçmişin acılarını değil, geleceğin fırsat ve nimetlerini adil bir şekilde paylaşabilecekleri bir gelecek yaratma hedefinde olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 1 Haziran Dünya Çocuk günü vesilesiyle yayınladığı mesajda, ülkede ve dünyada çocukların, hayata anlam ve değer katan, daha güzel bir gelecek oluşturma azminin temel unsurları olduğunu söyledi. Akınc, “Kendilerine ait hak ve özgürlükleri koruma ve talep etme imkanına sahip olmayan çocuklarımıza gerek aileler, gerek toplum gerekse de devlet olarak hepimiz sahip çıkmalıyız” dedi.

Akıncı, yıllardır çözümsüz kalan Kıbrıs sorununu artık bir çözüme ulaştırmak için sürdürülen müzakereleri olumlu sonuçlandırarak, barış ve huzur içerisinde bir yaşam oluşturmak için çaba sarf ettiğini kaydetti.

“Bir yandan çözüm bulma yönündeki müzakereler devam ederken, öte yandan hayat durmamaktadır” diyen Akıncı, hangi nedenle olursa olsun, eğitim hakkından yararlanamayan çocukların bu temel haklarını teslim etmek için yapılması gerekenler olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Sosyal adalet ilkesinin gereği olarak her çocuğun evrensel hak ve özgürlüklerinin korunması ve hayat bulması noktasında da sorumluluklarımızın bilincinde hareket etmemiz gerekmektedir” dedi.

Akıncı, şöyle devam etti:

“Dünyada yaşanan başta savaş tüm olumsuzlukların en büyük mağduru, bu olumsuzluklarda hiçbir etkisi olmayan masum çocuklardır. Acıyı yaşamış bir toplum olarak, bunun anlamını en iyi bilenlerdeniz ve bu nedenle gelecek nesillerin geçmişin acılarını değil, geleceğin fırsatlarını ve nimetleri adil bir şekilde paylaşabilecekleri bir gelecek yaratma hedefindeyiz”

Uluslararası kurumlar tarafından belirlenen evrensel sözleşme ve beyannameler kapsamındaki ilkelerin kabulünün olumlu bir adım olmakla birlikte, bu ilkelerin yaşama geçirebildikleri müddetçe başarılı olunabileceğine işaret eden Akıncı, “Adil ve özgür bir dünyada yaşamaları, daha güzel günlere ulaşmaları için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizi yinelerim” ifadesini kullandı.

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU: “BARIŞ VE GÜVEN ORTAMININ SAĞLANMASI HERKESTEN ÖNCE GELECEĞİMİZ OLAN ÇOCUKLARLA, BİZDEN SONRAKİ NESİLLERİN UMUT VE İNANÇ İÇERİSİNDE BU ÜLKEDE YAŞAMALARINA FAYDA SAĞLAYACAK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu,  uzun yıllardır Kıbrıs’ta devam eden müzakerelerin olumlu sonuçlanması ve en kısa sürede kalıcı bir anlaşma ile barış ve güven ortamının sağlanmasının, herkesten önce gelecek olan çocuklarla, sonraki nesillerin umut ve inanç içerisinde bu ülkede yaşamalarına fayda sağlayacağını vurguladı.

Yorgancıoğlu,  “1 Haziran Dünya Çocuk Günü” dolayısıyla  yayımladığı mesajında, “Bu anlamlı gün vesilesiyle, farkındalık yaratmak, en değerli varlığımız olan çocuklarımıza barış ve güven içerisinde yaşayacakları bir gelecek sunmak için tüm bireyler, kurum ve kuruluşlar, devlet yönetimleri ve sivil toplum örgütleri olarak işbirliğiyle çalışmamız gerektiğini vurgulamak istiyorum” dedi.

Son yıllarda dünya geneline bakıldığı zaman çocuklar açısından güzel bir tablo bulunmadığını kaydeden Yorgancıoğlu, savaşlar ve silahlı çatışmalarda hayatını veya ailesini kaybeden, işkenceye, kötü muameleye maruz kalan, mülteci konumuna sokulan, açlık ve yoksulluk içinde yaşam mücadelesi veren milyonlarca çocuk bulunduğunu dile getirdi.

“Hiç şüphesiz bu yaşanan olumsuzluklardan en çok çocuklar etkilenmektedir” diyen Yorgancıoğlu, kendilerinin de geçmişte savaşı yaşamış ve savaşın bıraktığı izleri çok iyi bilen bir ülke ve halk olarak barışın öneminin bilincinde olduklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi ile belirlenen ilkelerin KKTC’de de her yönüyle hayata geçirilmesi adına hükümet olarak gerek yasal düzenlemeler gerekse de sosyal sorumluluk projeleriyle üzerlerine düşen her türlü görevi yerine getirmede duyarlı olduklarını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, bu bağlamda başta eğitim, kültür, sanat olmak üzere çocukların her yönden en iyi şekilde yetişmesi, modern ve gelişmiş dünya medeniyetlerinin normlarına ayak uyduracak şekilde ülkedeki  çocuk haklarının geliştirilmesine katkı sağlamanın en büyük öncelikleri olduğunu kaydetti.

Yorgancıoğlu, “Bu duygu ve düşüncelerle, en değerli varlığımız olan çocuklarımızın ‘1 Haziran Dünya Çocuk Günü’nü kutlar, tüm çocukların geleceklerine güven ve umutla bakmalarını, tüm dünyada ve ülkemizde barış ve huzurun daim olduğu günlerde yaşamalarını dilerim” ifadelerini kullandı.

HARMANCI: “ANA HEDEFİMİZ, ÇOCUK DOSTU ŞEHİR”

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) önderliğinde çalışmaları yürütülen ‘Çocuk Dostu’ şehirlerin uygulamaları çerçevesinde bir yönetim anlayışı geliştirmek istediklerini belirtti.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Harmancı mesajında, ülkede çocukların “ırk temeli üzerinden ötekileştirme” yaşadığını belirterek, doğduğu yer yüzünden “ayrımcılığa uğramış, gettolara kapatılmış” bir nesil bulunduğu görüşünü ifade etti.

Kıbrıslı Türk, Türkiyeli, Rum, Maronit ya da Latin bir ailenin çocuğu olsun, tüm çocukların temel hakları ve ihtiyaçlarının karşılanması; kamusal alanlardan eşit yararlanması gerekliliği üzerinde duran Harmancı, “tüm ihtiyaçlar ortaktır, tüm hizmetler de ortak olmalıdır” dedi.

“ÖNCELİKLİ HEDEF ÖTEKİLEŞTİRME VE AYRIMCILIĞI SIFIRLAMAK”

LTB olarak, yetki ve olanaklar çerçevesinde sözkonusu “ayrımcılık ve ötekileştirmeyi” sıfırlamayı öncelikli hedef benimsediklerini ifade eden Harmancı, bu bağlamda, çocuk işçiliğin sonlandırılmasında kendilerine tanınan tüm yetkileri sonuna kadar kullanarak, asla taviz vermeyeceklerini kaydetti.

“ÇOCUKLARIN DİLEKLERİ, BİZLERİN ÖDEVLERİDİR”

LTB bünyesinde oluşturulan Çocuk Hakları Birimi’nin her geçen gün çalışma temposunu artırdığı; 2015 yılı içerisinde çocukların kendi meclislerine sahip olabilecekleri bir ‘Çocuk Meclisi’ çalışması içinde olduklarını belirten Harmancı, “çocukların dilekleri, bizlerin ödevleridir dedi.

Özel gereksinimli çocukların oyun alanlarına erişim ve kullanım hakkı çerçevesinde, Lefkoşa genelinde 1 adet olan engelsiz oyun gruplarını yakın zamanda 5’e çıkaracaklarını belirten LTB Başkanı Harmancı, bu alanda da uygulamanın genişletilmesi çalışmalarının süreceğini kaydetti.

LEFKOŞA DEREBOYU’NA DİLEK AĞACI…

‘1 Haziran Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla 15 ilköğretim okulunda öğrencilerden, LTB’den dileklerini bir kağıda yazmalarını istediklerini, bu amaçla Mehmet Akif Caddesi’nde kemerli çarşının köşesine dilek ağacı yerleştirildiğini belirten Harmancı, ağacı 1 hafta boyunca sergileyeceklerini söyledi.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, tüm çocukların ilerde çevre ve insan haklarına saygılı, hem gününü, hem dününü, hem de yarınını yargılayan ve tartışan bireyler olarak yetişmelerinde kendilerine büyük görevler düştüğün bilinciyle çalışacaklarını da kaydetti.

KTÖS: “DÜNYADA ÇOCUK HAKLARI İHLALLERİ VE İSTİSMARI ÜRKÜTÜCÜ BOYUTTA”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) dünya genelinde çocuk hakları ihlalleri ve çocuk istismarının ürkütücü boyutlarda olduğunu kaydetti.

KTÖS Eşitlik ve İnsan Haklarından Sorumlu Eğitim Sekreter Yardımcısı Münür Teralı,1 Haziran Çocuk Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, UNICEF’in Dünya Çocuklarının Durumu-2014 Raporu’na göre; dünya genelinde kız çocuklarının yüzde 11’inin 15 yaşına gelmeden evlendirildiğini bildirdi.

Teralı, 2012 yılında 5 yaşından küçük 6.6 milyon çocuğun önlenebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini, dünya genelinde çocukların yüzde 15’inin çalıştırılarak eğitim ve oyun haklarının ellerinden alındığını hatırlattı.

Özellikle son yıllarda evlerinden ve ülkelerinden göç etmek zorunda bırakılan çok sayıda çocuk mülteci bulunduğuna da işaret eden Teralı, dünya genelinde çocuklara yönelik fiziksel, ekonomik ve özellikle de cinsel istismarın giderek arttığını kaydetti.

KKTC’de de benzer bir tablonun bulunduğunu eğitim sistemindeki geleneksel, tutucu ve bilimsellikten uzak uygulamalar yüzünden çocukların çocukluklarının ellerinden alınmaya devam ettiğini savunan Teralı, “Kolej Sınavı”yla çocukların yarış atı misali birbirleriyle yarışmaya zorlandığını, oyun oynamaları gereken zamanlarda, gelişimlerine uygun olmayan bir sınava hazırlanmak zorunda bırakıldıklarını ifade etti.

Dershane patronlarının kâr elde etmeleri uğruna, çocukların psikolojilerinin bozulduğunu ve giderilmesi zor travmalar yaşadıklarını anlatan Teralı, sağlık sisteminde de durumun farklı olmadığını belirtti.

Devlet hastanelerinin yine devlet eliyle ihtiyaçlara cevap veremez hale getirilip, özel hastane ve kliniklerin teşvik edildiğini kaydeden Teralı, geçtiğimiz aylarda devlet hastanelerinde çalışan bir çocuk onkoloğu doktorunun istifa ettiğini ve devlet hastanelerinde kanser hastası 100 çocuğu tedavi edebilecek sadece bir çocuk onkoloğu kaldığını kaydetti.

“Göç Yasası”nın kötü koşulları nedeniyle devlet hastanelerine yeni doktor istihdamı olasılığının da ortadan kaldırılarak maddi olanağı olmayan çocukların devlet eliyle ölüme itildiğini iddia eden Teralı, 
çocuklara yönelik cinsel istismar başta olmak üzere, her çeşit istismarın ülkenin bir başka büyük sorunu olduğunu bildirdi.

Teralı mesajında, “KTÖS olarak tüm dünya çocuklarının 1 Haziran Dünya Çocuk Günü’nü kutlar, geleceğimiz olan çocuklarımızın haklarını savunmaya devam edeceğimizi kamuoyuna bir kez daha hatırlatırız” ifadelerini kullandı

ÖZYİĞİT: “ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN BARIŞ VE ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs’ta çözüme ulaşılmasının, ülkede huzur ve güven ortamı yaratılmasının çocuklar ve gelecek nesiller için gerekli olduğunu vurguladı.

Herkesin bu görev ve sorumluluk bilinciyle hareket etmesini isteyen Özyiğit, “Kıbrıs’ta erken, kalıcı ve adil bir çözüm tüm Kıbrıslıların yararına olacak. Çocuklarımızın geleceği için barış ve çözüm istiyoruz” dedi.

“1 Haziran Dünya Çocuk Günü” nedeniyle yayımladığı mesajda istismara uğrayan, kaliteli eğitim alamayan, salgın hastalıklardan ve açlıktan ölen çocuk sayısına işaret eden Özyiğit, KKTC’deki durumu da değerlendirdi.

Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne rağmen ülkedeki çocuklara gereğince sahip çıkılmadığını savunan Cemal Özyiğit, “Çocuk hakları ve çocukların yaşam koşulları bakımından da durumunuz maalesef yeterli düzeyde değil” dedi.

Mesajında, tüm çocukların sağlıklı ortamlarda yetiştirilmelerini ve kaliteli eğitim alabilmelerini temenni eden Cemal Özyiğit, “TDP’nin mücadelesi çocuklarımıza barış içinde, sivil-demokratik bir düzende insanca yaşamasını sağlamak içindir” ifadesine yer verdi.

.