HÜR-İŞ: “ÖRGÜTLÜ ÇALIŞMA YAŞAMI DERHAL HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Yakup Latifoğlu, ülkede iş cinayetlerinin arttığına dikkat çekerek “patronların kâr hırsı, ehliyetsiz yabancı iş gücü ve denetimsizliğin” neden olduğunu belirttiği ölümlerin önlenmesi için derhal örgütlü çalışma yaşamına geçilmesi gerektiğini1 ifade etti.

Yakup Latifoğlu 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, “1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamaya hazırlandığımız bu günde, insanca yaşamın hiçe sayıldığı, insan onurunun ayaklar altına alan taşeronlaşma, mevsimlik, geçici ve kısmi istihdam şekilleri sosyal devleti ve işçi kazanımlarını ortadan kaldıran adımlardır. Bu uygulamalara karşı çıkılmalı ve emeği köleleştirmesi engellenmelidir” ifadelerini kullandı.

Latifoğlu, “emeğin, alın terinin günü olan 1 Mayıs’ta sosyal güvenlikteki aksaklıkların, mezarda emeklik, kayıt dışılık, iş güvencesi, toplu iş sözleşmesi ve grev hakları, çalışma hayatındaki sorunlar, örgütlenme önündeki engeller; evine ekmek götürmekte zorlanan asgari ücretli ve köle gibi çalıştırılan taşeron işçinin konuşulması gerektiğini” ifade etti.

Yakup Latifoğlu, “Bugün; insan onuruna yaraşır bir yaşam için asgari ücretin gerçek değerinde belirlenmesi, taşeronlaşmaya, mevsimlik ve geçici işçiliğe, özelleştirmelere, talana, vurguna ve peşkeşe son verilmeli; iş cinayetlerinin son bulması çocuklarımızın ve gençlerimizin güvenle yaşayabileceği bir gelecek için sömürüsüz savaşsız ve barış içinde bir dünya yaratmak için birlikte omuz omuza mücadeleyi yükseltme günüdür” dedi.

Hür-İş Başkanı Latifoğlu, işçi ölümlerinin son bulduğu, sömürüsüz barış ve kardeşliğin hakim olduğu bir dünya dileğiyle tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

BIÇAKLI: “1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI’NI GEÇMİŞ YILLARI ARAR HALDE BURUK KUTLAMAKTAYIZ”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN), ülkede her gün daha da kötüleşen ekonomik, sosyal ve siyasal yapının, çalışanlar ve tüm halk üzerinde yarattığı etkiden dolayı bu yıl da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı adeta geçmiş yılları arar bir halde buruk kutladıklarını belirtti.

Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, yayımladığı mesajla, tüm çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

Buruk kutlamalarının nedeninin “dayatılan sözde ekonomik paketleri, sırf hükümette kalma uğruna, Kıbrıs Türk halkını yok edecek ve göçe zorlayacak paketleri halkın tepkisini hiçe sayarak, zor ve inatla böylesi yıkım paketlerini uygulamaya devam etme” olduğunu savunan Bıçaklı, halkın, içte yaşanan olumsuzluklar yanında Kıbrıs sorununun çözülmemesi nedeniyle belirsizlik ve büyük bir moral bozukluğu içerisine sokulduğunu ileri sürdü.

Bıçaklı mesajda ayrıca 1 Mayıs mücadelesinde hayatını kaybeden emekçileri saygıyla andı.

ÖZYİĞİT’TEN 1 MAYIS MESAJI: “EŞİT, ÖZGÜR VE KARDEŞÇE BİR DÜNYA KURULANA KADAR MÜCADELE DEVAM EDECEK”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 1 Mayıs’ın tüm emekçilerin savaşsız, sömürüsüz, barış içinde bir dünya kurma özlemiyle, birlik, mücadele  ve dayanışma günü olduğunu belirterek, eşit, özgür ve kardeşçe bir dünya kurulana kadar mücadelenin devam edeceğini kaydetti.

Kıbrıs Türk toplumunun adil ve kalıcı federal bir çözüme ulaşma, kendi kendini yönetme, kendi ayakları üzerinde durabilen ekonomik bir yapının oluşturulması ile toplumların kardeşçe ve barış içinde yaşayacağı bir yaşam ideallerinin gerçekleşmesini dileyen Özyiğit, tüm ilerici, demokrat, emekten ve üretenden yana olan tüm kesimleri, Pazar günü önce saat 17.30’da Kuğulu Park’ta, ardından da saat 19.00’da Çetinkaya Sahasında düzenlenecek ortak etkinlikte buluşmaya davet etti.

Özyiğit, ‘1 Mayıs İşçi Bayramı’ nedeniyle mesaj yayımladı. Özyiğit, mesajında, önceleri işçilerin iş, aş ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlayan 1 Mayıs’ın, faşizme, şovenizme ve savaşlara karşı çıkmakta, daha özgür, daha demokratik, daha paylaşımcı ve daha barışçıl bir dünya düzeni talep etmekte olduğunu vurguladı.

1 Mayıs’ı kutlarken ülkede atılması gereken adımlar ve yerine getirilmesi gereken sorumluluklar olduğuna dikkat çeken Özyiğit, “emek sömürüsünün önüne geçilmesi, işsizliğin önlenmesi, asgari ücretin insanca yaşanabilir seviyeye getirilmesi, sigortasız ve güvencesiz çalıştırılmanın önlenmesi, kadın ve çocuk haklarının, sendikal hakların geliştirilmesi, özel sektör çalışanlarının örgütlenmesinin olanaklı hale getirilmesinin halen temel ihtiyaç olarak durduğunu” ifade etti.

Özlenen yaşam standartlarının yakalanmasının ve uluslararası hukuk içerisine girmek için çözümün önemine dikkat çeken Özyiğit, erken, adil ve kalıcı çözümün şartlarının oluşturulması adına, toplum liderleri ve ekipleri tarafından sürdürülmekte olan müzakere sürecine paralel olarak, adadaki tüm çözüm ve barış güçlerinin de işbirliği ve güçbirliği içinde mücadele vermesi gerektiğine inanç belirtti.

BES: “HALA DAHA O GÜNLERİN MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Belediye Emekçileri Sendikası (BES), “ezenlere karşı ezilenlerin zaferi ile sonuçlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın kutlamaları yapılırken sendika üyeleri olarak hala daha o günlerin mücadelesini sürdürdüklerini” belirtti.

BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajında, bugün birçok belediyede  emek sömürüsü yapılmakta olduğunu ileri sürerek, sosyal demokrat geçinen işverenlerin bile işçinin kazanılmış haklarını gasp etmeye çalıştığını iddia etti.

Yalınkaya, sendika  olarak emek sömürücülüğüne karşı olanca gücüyle savaş verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini kaydetti.

Yalınkaya, eşit işe eşit ücret, sosyal güvenceli yaşam, tüm kesimlere toplu iş sözleşmesi hakkı gibi hakların yaşama geçmesi için mücadele ve kavgaya  devam edeceklerini dile getirdi.

1 Mayıs’ın  emeğin en yüce değer olduğunu hatırlatmak için bir fırsat olduğunu belirten Yalınkaya,  1 Mayıs’ın  emeğin, uluslararası hukuk içinde yer alma kavgası olduğunu ifade etti.

Yalınkaya, tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

BORAN KÜLTÜR MERKEZİ: “1 MAYIS’TA MEYDANLARDAYIZ”

Boran Kültür Merkezi 1 Mayıs İşçi Bayramında 17.30’da Kuğulupark’ta toplanıp sendikalar, halk ve demokratik kitle örgütleriyle Taksim Sahası’na yürüyeceklerini açıkladı.

Boran Kültür Merkezi 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajda, Boran Kültür Merkezi’nin, “işçiler, emekçiler, ezilenler olarak” 1 Mayıs’ta meydanlarda olacağı ifade edildi.

ÖZGÜRGÜN: “ÇALIŞMA HAYATININ DESTEKLENMESİ HÜKÜMETİN ÖNCELİKLERİ ARASINDA”

“1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı” nedeniyle mesaj yayımlayan Başbakan Hüseyin Özgürgün, çalışma hayatının desteklenmesinin hükümetin öncelikleri arasında olduğunu kaydetti.

“İşçilerimiz ve emekçilerimiz olmak üzere halkımızın ‘1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı’nı kutlarım” diyen Başbakan, bu günün bayram havasında geçmesini temenni etti.

1 Mayıs’ın dostluk ve kardeşlik ortamında emek, demokrasi ve dayanışma şöleni şeklinde kutlanmasının önemine işaret eden Hüseyin Özgürgün, bu günün çalışma yaşamının iyileştirilmesi yönündeki görüşlerin ve düşüncelerin hayat bulmasına olanak sağlaması için de önemli olduğunu kaydetti.

Ülkedeki çalışma koşullarının hak, hukuk ve özgürlüklerin dünya standartlarıyla uyumlu olduğunu da dile getiren Başbakan, koşulların ileriye taşınması adına çalışmaların sürdüğünü ve bunu memnuniyetle izlediklerini belirtti.

Başbakan Özgürgün, her alandaki gelişmede ve ekonomik kalkınmada emeğin ve üretimin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olduklarını ifade ederek çalışma hayatının desteklenmesinin öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı.

KAMU-İŞ GENEL BAŞKANI DİLEK: “1 MAYIS’I BÜYÜK BİR BURUKLUK İÇİNDE KUTLUYORUZ”

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Genel Başkanı Sami Dilek, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramını büyük bir burukluk içerisinde kutladıklarını belirterek, hükümetten; sorunları giderecek adımları ivedilikle atmasını ve sıkıntılara çare üretmesini beklediklerini vurguladı.

Dilek yazılı açıklamasında, 1 Mayıs’ın “İşçi ve Emekçilerin Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü” olduğuna işaret etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde çalışma hayatıyla ilgili tüm yasaların, 1974 Mutlu Barış Harekâtı’ndan hemen sonra oluşan yönetimlerle zaman zaman mücadele, zaman zaman eylem ve grevlerle, zaman zaman da uzlaşı ile tamamlandığına değinen Dilek, hazırlanan yasalar, demokratik dünya ülkelerinin, yasaları da dikkate alınarak,  dünya ülkelerine uyumlaştırılarak, çağdaş uygulanabilir yasalar haline getirildiğini kaydetti.

Dilek, yasalarda eksiklikler bulunduğunu ve 2008 yılı itibarıyla bu yasalardaki mevcut eksiklikleri giderip, daha çağdaş yasalar oluşturulacağına sendikaların karşısında olan işveren konumundaki yönetimlerin, bu yasaları ve içeriğini de var olan işçi haklarını daha da gerilere çekecek tavırlar içerisine girdiklerini savundu.

2009’dan sonra değişen yönetim kadrolarının da aynı uygulama yöntemini seçtiğini ve çalışanların haklarını geriletmeye devam ettiğini belirten Dilek, şunları kaydetti:

“VERİMLİLİK VE MOTİVASYON ORTADAN KALKTI”

“Ne yazık ki hem geçmiş hükümetler döneminde ve hem de şimdiki hükümette olanlar çalışma yasalarını ellemekte, birçok olumsuzluklar yaratmakla, çalışma yasalarını ülkemizdeki sosyal güvenlik konularını, allak bullak etmiş, yasalar uygulandıkça Toplu İş Sözleşmeleri özelliklerini yitirmiş, ülkemizdeki maaş-ücret uygulamaları çalışanları ve ayni iş yapanları bile sınıflara ayırmıştır. Çalışanlar, daha güzel yarınlar, daha iyi haklar beklerken, son 10 yıl içerisinde hakların geriletilmesiyle verimlilik ve motivasyon ortadan kalkmıştır.

Uygulamaya konulan, göç yasası ile çalışanlar bölünmüş, eşit işe eşit ücret prensibi ortadan kaldırılmış, Toplu İş Sözleşmelerine müdahaleler artmış, hatta Toplu İş Sözleşmesi yapma gereği duyulmamıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Meclis’te geçen yasalarla, yine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Meclisinde onaylanan Toplu İş Sözleşmesi ve toplu pazarlıkla ilgili Uluslararası Çalışma Örgütü kararları hiçe sayılmıştır.

Bu gidişle, müdahaleler altında olan Toplu İş Sözleşmesi haklarımızın yeniden tesisi için yıllar önce 1 Mayıs emekçilerinin günü için yapılan mücadeleler gibi mücadele ortamına girmemiz gerekecektir.”

“ADİL YÖNETİM ŞEKLİ TÜM KIBRIS HALKLARI İÇİN OLUŞMALI”

Sami Dilek, “Biz emekçiler olarak barış ve özgürlükten yanayız” diyerek, Kıbrıs konusundaki barış görüşmelerinin bir noktaya geldiğini, arzuları ve hedeflerinin; bir an önce barış görüşmelerinin sonlanması ve adil bir yönetim şeklinin, tüm Kıbrıs halkları için oluşması olduğunu vurguladı.

Dilek, çalışanların ve tüm emekçilerin, ülkedeki izolasyonların kaldırılmasını ve Uluslararası Çalışma Örgütü kararları ile Avrupa Birliği kriterlerinin ülkede de uygulama aşamasına gelmesini arzuladığını ifade ederek, “İşçilerimizin ve tüm emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı büyük bir burukluk içerisinde kutlamaktayız” dedi.

Dilek, bir taraftan yasaların getirdiği sıkıntıların, diğer taraftan ise Türk Lirası’nın yabancı para birimlerine karşı değer kaybetmesinin, enflasyonu körüklediğini, çalışanların alım güçlerini de zayıflattığını ve bunun da insanları süratle fakirliğe ittiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“TC ile KKTC Hükümetleri arasında yapılan protokollerde, enerji, limanlar, haberleşme ve tarım sektöründe yeniden yapılanma ismi altında yapılması ön görülen, değişikliklerle özelleştirmeler gündeme gelmektedir. Bunlar sendikaları ve çalışanları tedirgin etmekte iş güvenceleri şüphesi doğmaktadır.

Hükümetin ivedilikle bu konulara çare üretmesi gerekmektedir.

1 Mayıs İşçi ve Emekçilerin Bayramı, dünya çapında kutlanmakta olup, birlik, beraberlik, dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadele günüdür. Bu günün anlamına uygun olarak, geriletilen sendikal hakların tesisi, Toplu İş Sözleşmelerine müdahalelerin ortadan kaldırılması, çalışanların ve halkın alım gücünün yükseltilmesi için mücadeleye hazır olunması dileğiyle, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı en içten duygularla kutlar, tüm insanlara, barış, mutluluk ve sağlıklı yaşam dilerim.”

CTP: “DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAK VE 1 MAYIS’TA OMUZ OMUZA YÜRÜMEK DAHA DA ÖNEMLİ BİR HALE GELDİ”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) dünyada, bölgede ve ülkede, barış yerine savaşı, çözüm yerine çözümsüzlüğü, adalet yerine adaletsizliği, birbirini yenmeyi ve yok etmeyi bir “düzen” olarak yerleştirmek isteyenlerin hakimiyet kurma çabalarının arttığını savundu.

CTP’den yayınlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajında, bu dönemde, dayanışma içinde olmak ve 1 Mayıs’ta omuz omuza yürümenin daha da önemli bir hale geldiği ifade edildi.

Dünyanın neresinde olursa olsun, haksızlığa ve adaletsizliğe maruz kalanlarla azami düzeyde dayanışmanın 1 Mayıs ruhunun gereği olduğu kaydedilen mesajda, aynı ruhun bir diğer gereğinin, Kıbrıs’ta ezilenlerin mücadelesini, coğrafi, etnik veya başka sınırlarla bölme girişimlerine karşı durmak olduğu belirtildi.

Mesajda, federal birleşik Kıbrıs için mücadeleyi yükseltmek ve bu doğrultuda çaba gösteren herkesle birlikte hareket etmek gerektiği ve bu mücadelenin yalnızca Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarıyla sınırlı kalmaması, federalist zihin dünyasının yaratılması için yürütülen çabalara en aktif biçimde katılma çabasıyla da desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

Büyük mücadeleler sonucu elde edilen sendikalaşma, toplu sözleşme, grev haklarının korunabilmesi için eskisinden daha yoğun bir çaba göstermek gerektiği vurgulanan mesajda, özellikle özel sektördeki düşük sendikalaşma oranını doğal bir durum gibi kabul etmenin mümkün olmadığı kaydedildi.

Kamu yararı ve ülke ve halkın yatırım, üretim, istihdam ihtiyaçlarının giderilmesi amacını gütmeyen, ideolojik ve stratejik özelleştirme girişimlerinin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceği savunulan mesajda, Kıbrıs Türk halkının ve ülkenin ihtiyaçlarını gözetmeyen, özel sektöre kâr sağlama amacı ve stratejik hesapları ön plana alan, ülkedeki yatırım, üretim ve istihdam olanaklarını azaltmaya yönelen özelleştirme girişimlerinin kabul edilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“1 Mayıs, başka ülkelerde yaşayıp oralarda ezilenlerle bu ülkedeki ezilenlerin, bu ülkede doğup adaletsizliğe maruz kalanlarla başka ülkelerde doğup buralarda aynı kaderi paylaşanların, ekonomik yönden sömürülenlerle, ırk, renk, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, vatandaşlık, etnik köken, doğum yeri, dinsel ve mezhepsel inanç gibi sebeplerle ayrımcılığa uğrayanların, aralarında çıkar çatışması varmış gibi gösterilmeye çalışılan işçilerin, kamu görevlilerinin, gizli ve açık işsizlerin, üretemez duruma getirilmek için uğraşılan üreticilerin dayanışma ve birbirlerine omuz vererek ortak mücadeleyi yükseltme günüdür.

CTP, bütün örgütleriyle ve mensuplarıyla bu dayanışmanın ve mücadelenin içindedir ve 1 Mayıs’ta bir kez daha, eşitlik, adalet, özgürlük ve dayanışma için 17.30’da Kuğulu Park’ta toplanarak Taksim Sahası’na yürüyecek emekçilerle birlikte olacaktır.

Tüm halkımızı bu dayanışma gününde emekçilerin yanında olmaya davet ederiz.

Yaşasın 1 Mayıs.”

SANER: “SAĞLIK VE GÜVENLİĞİN KORUNMASI VE ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALDIRILMASI ÇALIŞMALARI SÜRATLE DEVAM EDECEK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner,  çalışanların sağlık ve güvenliğinin  korunması, aynı zamanda demokratik bir şekilde  örgütlenmelerinin önündeki engellerin  kaldırılması yönündeki çalışmaların süratle devam edeceğini vurguladı.

Bakan Saner, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, Bakanlığının çağdaş bir çalışma yaşamının sağlanabilmesi ve bu alandaki mevzuatın  Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu hale getirilmesine yönelik yasa çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

“İŞ UYUŞMAZLIKLARININ HALLİ YASASI KISA ZAMANDA HAYATA GEÇİRİLECEK”

Saner, haksız  uygulamalara maruz kalan çalışanların hak arama yollarını etkin şekilde kullanmalarını sağlayacak,  yargı  öncesi hak arama müessesesi  ve  işçi ile işveren arasındaki istihdam ilişkisinden doğan uyuşmazlıkların, çözümü için izlenecek usul ve esasları düzenleyen “İş Uyuşmazlıklarının Davasız Halli Yasası”nın   erken bir zamanda hayata geçirileceğini kaydetti.

Saner, Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago kentinde 1886'da, 8 saatlik iş günü için başlatılan mücadelenin yıl dönümü olan 1 Mayıs’ın;   bütün dünyada işçilerin,  emek dünyasının   bedeller ödeyerek elde ettiği;  haklarını,  birlik ve mücadelesini simgeleyen, insanlık onurunun ve emeğin savunulduğu önemli bir gün olduğunun altını çizdi.
Saner, mesajında şunları iletti:

“Ekonominin bel kemiği olan işçi, emekçi ve tüm çalışanlarımızın daha iyi çalışma ortamlarında çalışabilmeleri ve yaşam standartlarının dünya seviyesinde çok daha iyi düzeylere getirilebilmesi hepimizin ortak hedefidir. 
 İstihdamın arttırılması, işgücünün niteliğinin  yükseltilmesi, özellikle kadın ve gençlerin  istihdamının  desteklenmesi, bunlarla birlikte gerek kamuda gerekse özel sektörde  çalışma koşullarının iyileştirilmesi  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın  öncelikli  görevleri  arasında gelmektedir. Emeğe ve çalışan haklarına saygının ve sosyal diyalogun gelişmesi, şüphesiz demokrasi kültürümüzün de gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ülkemizde huzurlu, güvenli ve sosyal  diyalog ortamının  hakim olduğu bir çalışma yaşamının oluşturulması  ve sürdürülmesi dileğiyle,  tüm çalışanların  1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü  içtenlikle kutlarım ".

BKP MİTİNGE KATILIM ÇAĞRISI YAPTI

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sendikalar tarafından Lefkoşa ara bölgedeki cirit (Çetinkaya) sahasında organize edilen 1 Mayıs mitingine tüm işçi, emekçi ve yurtseverleri katılmaya çağırdı.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan yayımladığı mesajda, 58 yıl önce 1 Mayıs 1958’de tüm Kıbrıslı emekçilerin birlikte gerçekleştirdiği ortak mitingin ardından emperyalizmin uzantısı olan her iki taraftaki paramiliter örgütler tarafından Kıbrıs işçi sınıfı ve Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum solculara karşı faşist saldırıların ve cinayetlerin gerçekleştirildiğini kaydetti.

İzzet İzcan, 1 Mayıs’ın bu yıl tüm “Kıbrıslı” emekçilerin birlikte kutlayacak olmasının emperyalizme ve şoven çevrelere tarihsel bir cevap olduğunu vurguladı.

İşçi ve emekçilerin hakları ve Kıbrıs’ta barış ve sosyalizm için canlarını feda eden işçi sınıfı önderlerini saygı ile andıklarını kaydeden İzcan, “Derviş Ali Kavazoğlu, Kostas Mişaulis, Fazıl Önder ve daha nice işçi sınıfı öncüsü yoldaşımızı katledenler mücadelemizi geriletmeyi başaramamışladır. Mücadelemiz güçlenerek devam etmektedir” dedi.

Emperyalist kapitalizmin her türlü saldırısına karşı direnen, tüm dünya işçi sınıfını ve tüm ezilen halkların şanlı mücadelesini 1 Mayıs’ın coşkusu ile selamladıklarını vurgulayan İzcan, uluslararası işçi sınıfı ve ezilen halklar ile dayanışma içerisinde olduklarının altını çizdi.

İzcan, “Yurdumuzun bütünlüğünü sağlayıp, tüm Kıbrıslıların insan haklarına saygılı, birlikte özgürce yaşayacağı günlere ulaşmak ve sosyalizm bayrağını açmak temel amacımızdır” ifadelerine yer verdi.

KSP: “ÖZEL SEKTÖR İŞÇİLERİ ÖRGÜTSÜZ VE SENDİKASIZ”

Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) Merkez Komitesi imzasıyla yayımlanan mesajda, bu yıl da 1 Mayıs’ın “yine barbarlık şartlarında kutlandığı” görüşü ifade edilerek ülkede ve dünyada sürekli artan işsizliğe işaret edildi.

“Eşit işe eşit ücret ilkesi ayaklar altında. Özel sektör işçileri örgütsüz ve sendikasız. Çalışma saatleri günlük 8 saatten 12 saat ve üzerine çıkmış durumda. Birçok işyerinde iş güvenliği yok! İşçiler her türlü sosyal haklardan yoksun ve sigortasız olarak çalıştırılmakta” denilen açıklamada, dünyadaki savaş ve katliamlara dikkat çekildi.

Bu gidişe dur diyebilecek tek gücün uluslararası işçi sınıfı olduğu belirtilen KSP açıklamasında, “İşçi sınıfının örgütlü mücadelesi sayesinde barbarlığı yenecek ve güzel yüzünü bizlere göstermiş olan geleceği kuracağız” denildi.

İşçiler, her bir kapital parçasını işçilerin ortak mülkiyetine dönüştürmesiyle, işçilerin herkes için bolluğu sağlayacağı kompüter kontrollü üretim, taşıma ve dağıtım sistemi kurulabileceği kaydedilen mesajda mülkiyet sahipliğinde değişiklik için siyasi mücadelenin şart olduğu belirtilerek tüm işçilere KSP içinde örgütlenme çağrısı yapıldı.

ÇAĞ-SEN KORTEJE KATILMAYACAK

Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen) Başkanı Mehmet Davulcu, “emek düşmanı kişilerle” birlikte olmamak için bu yılki 1 Mayıs kortejine katılmayacaklarını açıkladı.

Davulcu, 1 Mayıs mesajında, geçen bir yılda işçi sınıfının yaşantısında değişen bir şey olmadığını, işçilerin sistematik şekilde fakirleştirilmeye devam edildiğini belirtti.

1 Mayıs’ın işçi sınıfının birlik, mücadele, dayanışma düsturunu dünya egemenlerine meydanlardan haykırma günü olduğunu vurgulayan Davulcu, “Bunun bilincindeyiz. Ancak, böylesi bir günde emek düşman olduğunu kendi uygulamalarıyla tescilleyen kişilerle birlikte olmak, hatta onların arkasında yürüyüş kortejine dahil olmak kabul edebileceğimiz bir durum değildir” ifadelerine yer verdi.

Davulcu bunun yerine bugün saat 15.00’te BELÇA merkez mağazası önünde etkinlik düzenleyerek basın açıklaması yapacaklarını bildirdi.

HEMŞİRELER VE EBELER SENDİKASI ASGARİ ÜCRETİN ARTIRILMASINI İSTEDİ

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası da mesajında, hükümete, işçi ve emekçilerin daha insani şartlarda çalışabilmesi ve yaşayabilmesi için asgari ücreti yükseltme çağrısı yaptı.

Sendika 1 Mayıs mesajında, “Sosyal adalet anlayışından uzak, kamu çalışanlarını birbirine düşüren iş huzuru barışı ve kaliteyi düşüren göç yasasının kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadesine de yer verdi.

Özel sektörde sendikalaşmanın önünün açılması, işçi sağlığı ve güvenliği denetimlerinin artırılması talepleri de ifade edilen mesajda, bu konularda yapılacak çalışmalara destek belirtildi.

KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ

KKTC Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkanı Baki Aygün ise mesajında, sosyal ve ekonomik hayatın gelişiminde büyük payları olan, emeğin, emektarın, alın terinin, dayanışma ve yardımlaşmanın günü olan 1 Mayıs’ın toplum olarak önemsedikleri çok anlamlı bir gün olduğunu belirtti.

Aygün, atalarının işçilere henüz alın teri kurumadan hakkını verdiğini belirterek “Bu ruh ve inançla maziyi devraldık ve aydınlık bir geleceğe doğru yol alıyoruz” dedi.

Aygün, özel sektör çalışanlarının sendikalaşmasının önündeki engellerin kaldırılması dileğini de ifade etti.

SİBER: “EMEĞİN DEĞERİ ÖNEMSENİP İÇSELLEŞTİRİLDİĞİ SÜRECE YAŞAM KALİTESİ YÜKSELİR”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, emeğin değeri gerçek anlamda önemsenip içselleştirildiği ve hak, adalet ilkesiyle paylaşımcı olunduğu sürece yaşam kalitesinin  yükseldiğini kaydetti.

Meclis Başkanı Sibel Siber, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Siber, mesajında dünyada arzu edilen barış kültürünün yerleşmesi, savaşların ve göçlerin son bulmasının da yine karşılıklı haklara ve emeğe saygı ile mümkün olduğunu vurguladı.

Ezen ile ezilenin olmadığı, barış ve demokrasi kültürünün egemen olduğu bir dünya dileyen Siber, “Tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramını candan kutlarım” dedi.

BAY-SEN BRTK ÇALIŞANLARI İLE TÜM EMEKÇİLERİN, 1 MAYIS İŞÇİ VE BAHAR BAYRAMI’NI KUTLADI

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen) ,  BRTK çalışanları ile tüm emekçilerin, 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı’nı kutlayarak emek sömürüsünün ortadan kalktığı bir gelecek diledi.

Bay-Sen tarafından yayımlanan mesajda, “Halk adına haber alma ve yayma başta olmak üzere kültürümüzü yaşatma ve yansıtmak için yılın 365 günü çalışan BRT emekçileri, ülkedeki tüm emekçilerle dayanışma içinde olmaya devam edecektir” denildi.

Çalışma yaşamında esneklik, güvencesizlik ve kuralsızlığın kural haline getirildiği belirtilen mesajda, “Bizler tüm çalışanlar adına, iş yaşamı dahil her alanda sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz. Ülkedeki tüm çalışanların sendikalı ve toplu iş sözleşmeli bir düzen içinde çalışması için verilen mücadelede bizler de elimizden gelen katkıyı yapmaya devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

GÜNGÖRDÜ 1 MAYIS’IN SOSYAL DAYANIŞMANIN GELİŞTİRİLMESİNE FIRSAT VE VESİLE OLMASINI DİLEDİ

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Basın-Sen, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası, Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü mesajında, 1 Mayıs’ın toplumsal barışa, insanlar arasındaki işbirliği ve iş bölümüne dayalı sosyal dayanışmanın geliştirilmesine fırsat ve vesile olmasını diledi.

Nidai Güngördü mesajında şöyle dedi:

“İnsan hayatında en yüce değer olan emeğin, alın terinin, üreterek çalışmanın gücünün kutlandığı bu günde başta Girne Belediyesi’nde çalışan, işçi ve emekçi kardeşlerimiz olmak üzere dünyadaki ve ülkemizdeki işçi ve emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlarım.

Girne Belediyesi olarak her şartta emek veren kadın, erkek, genç işçi ve emekçilerin sadece yılın belli bir gününde değil, her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek isterim.

1 Mayıs’ın ülkemizde ve dünyadaki tüm halklarla emekçilere barış, kardeşlik ve özgürlük getirmesini diliyorum.”

BASIN-SEN

Basın-Sen’in mesajında, bugün çoğu iş kolunda olduğu gibi basın alanında da 8 saatlik iş gününü aşan ve bunun karşılığında ek mesailerin ödenmediği, Basın İş Yasasının uygulanmadığı, sosyal güvenlik yatırımlarının ya hiç yapılmadığı ya eksik yatırıldığı, toplu iş sözleşmesi imzalanmasının işverenler tarafından kabul edilmekten kaçınıldığı, bazı alanlarda ciddi derecede mobbing uygulandığı çalışma koşulları ile yüz yüze olunduğu kaydedildi.

Tüm bu sorunlar karşısında işçilerin ve emekçilerin sınıfsal örgütü olan, ekonomik hak ve kazanımlarını korumak, geliştirmekle görevli olan sendikal örgütlenmelerin saf dışı edilmeye çalışıldığı bir durumla karşı karşıya oldukları belirtilen Basın-Sen mesajında, özetle şunlar dile getirildi:

“Ülkemizin kuzeyinde basın iş kolunda çalışan işçi ve emekçilerin sendikal örgütlenmesi olan sendikamız BASIN-SEN işte bu bilinçle bir yandan kendi içerisinde yaşamakta olduğu sorunları aşmak için çalışmalarını artırmaya, bununla birlikte de ülkemiz emek mücadelesindeki ağırlığını artırmaya çalışmaktadır.

BASIN-SEN 2016 1 Mayısını bu bilinçle karşılamakta ve örgütsel sorunlarını aşarak üyeleri ile sıkı bir ilişki içerisinde olan bir yapıya kavuşmak için 1 Mayıs öncesi yeni bir çalışma başlatmış durumdadır. 29 Nisan günü Kıbrıs Postası gazetesinden başlayarak önümüzdeki günlerde örgütlü olduğu tüm iş yerlerini kapsayacak olan iş yeri ziyaretlerine başlamıştır.

Sendikamız bundan sonra her ay düzenli olarak iş yeri ziyaretlerini gerçekleştirecek ve sendikal örgütlülüğünü artırarak, başta Basın İş Yasası’nın tüm işyerlerinde uygulanması için üzerine düşen sorumlulukları üyelerimizin de desteği ile en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacaktır.

Biliyoruz ki bunu başardığımız oranda gelecek yıllardaki 1 Mayıs İşçi Sınıfının Birlik ve Mücadele Günü’nü layıkıyla karşılayabileceğiz. Bu bilinçle tüm dünyadaki işçi ve emekçilerin sömürüsüz eşit bir dünya için yürüttükleri mücadeleyi ve bu mücadelenin günü olan 1 Mayıs’ı selamlıyoruz. Ülkemizde çalışma ve iş yasalarına aykırı çalıştırılan tüm işçi ve emekçileri sendikalarına daha fazla sahip çıkmaya ve hak ettiğimiz daha güzel bir yaşam için ortak mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz.”

HTKS

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası mesajında, “üreten ve çalışan kesimin yoksulluğunun giderek arttığı, emeğin yönetenler ve sermaye tarafından her gün daha çok sömürüldüğü günümüzde 1 Mayıs İşçi Bayramı, daha yüksek bir bilinç ve anlayışla kutlanmalıdır” denildi.

Çalışanların, emeği ile geçinenlerin, kurtuluş günü olan 1 Mayıs’ın, işçilerin demokratik ve sosyal haklarının geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığı ifade edilen mesajda, şunlar kaydedildi:

“Emeğin ve alın terinin taşıdığı tüm kutsal ve manevi değerleri temsil eden 1 Mayıs’ta, havacılık sektörü çalışanları ve dünyadaki tüm işçiler için  "Hep Birlikte, Tek Ses" olarak haykırıyoruz: Yaşasın 1 Mayıs!”

GENÇLİK HAREKETİ

Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi, yayımladığı 1 Mayıs mesajında, ezilenlerin yanında ve haksızlığa karşı haklının yanında olduklarını belirtti.

Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi, KKTC, Türkiye ve dünyadaki tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Bayramını kutladı.

KELLE, KIBRIS TÜRK KÖYLÜSÜNÜN ÖRGÜTLÜ MÜCADELESİNE YILMADAN DEVAM EDECEKLERİNİ VURGULADI VE 1 MAYIS’I KUTLADI

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Kıbrıs Türk köylüsünün örgütlü mücadelesine yılmadan devam edeceklerini vurguladı.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, 1 Mayıs Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği kuruluş yıldönümü ve İşçi Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, mesajında, 73 yıl önce 1 Mayıs 1943’te Kıbrıs Türk köylüsünün bir araya gelerek, örgütlü mücadelesini Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği çatısı altında başlattığını anımsatarak, bu mücadelede kırsal kesimde yaşanan sorunları yakından takip eden,Kıbrıs Türk köylüsünün yanında olan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin 73 yıldır yılmadan yokluklarla mücadelesini sürdürdüğünü kaydetti.

Birliğin kuruluşuyla ilgili tarihsel bilgiler de veren Kelle, büyük sorunlarla karşı karşıya kalan Kıbrıslı Türk ve Rum çiftçilerin, 1942 yılında Kiracıköy’de, ''BEK'' adıyla Kıbrıs Çiftçiler Birliği'ni kurduklarını, 12 kişilik yönetim kurulunda 3 Türk bulunduğu ve kararlar oy çoğunluğuna dayalı olduğu için Türklerin meselelerine çözüm getirecek kararlar alınamadığı, politik konular dahil Rumların her dediği karara bağlandığı ve bunun acısını çeken 15 Türk Çiftçinin 1943 yılında Lefkoşa’da Av.F.Korkut’un yazıhanesinde Kıbrıs Çiftçiler Birliği tüzüğünü gözden geçirerek yeni bir tüzük hazırladıklarını anlattı.

30 Nisan 1943 ‘de yapılan kongrede, Kıbrıslı Rumların düşüncelerinde ve tutumlarında değişiklik  olmadığı için BEK’ten ayrılıp, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ni kurma düşüncesi oluştuğu; Türklerin azınlık olarak görüldükleri için kongreden ayrılarak, Asma Altı kahvehanesinde toplanıp Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliğini kurmaya karar verdikleri ve 1 Mayıs 1943 tarihinde 70 delegenin katılımı ve oybirliği ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin ilan edildiğini hatırlattı.

Kelle, mesajında şunları ifade etti:

“Kuruluşumuzdan bugüne Kıbrıs Türk köylüsünün örgütlü mücadelesini yılmadan, yorulmadan büyük bir azimle sürdürüldüğü tüm halkımızın ve tüm dünya tarafından bilinmektedir. Kıbrıs Türk köylüsü bu haklı mücadelede bu dik duruşu ile geçmişte olduğu gibi bugün de tarihe büyük bir mücadele örneği olarak geçecektir. Tüm çiftçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs  Çiftçiler Birliği’nin kuruluşu ayni zamanda İşçi Bayramı olan bugünü ben ve yönetim kurulu adıma kutlar, örgütlü mücadelemizi nefesimizin sonuna kadar sürdüreceğimizi de belirtmek isterim.’’

AKINCI: “1 MAYIS’LARI, İŞ GÜVENLİĞİNİN SAĞLANDIĞI BİR ORTAMDA GURURLA KUTLAYACAĞIMIZ BİR GELECEĞE DOĞRU”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 1 Mayıs’ların, iş güvenliğinin sağlandığı bir ortamda, gururla kutlanacağı bir gelecek temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Emekçinin can güvenliğinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Geçtiğimiz 5 yılda, iş kazalarında bin 231 emekçimiz yaralandı, 36 emekçimiz hayatını kaybetti” dedi.

2016 yılının ilk 4 ayında ise resmi kayıtlara göre 3 emekçinin iş kazasında yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, “1 Mayıs’ları, iş güvenliğinin sağlandığı bir ortamda gururla kutlayacağımız bir geleceğe doğru” dileğinde bulundu.

BENLİ: “BU YIL, BELEDİYELERDE HİZMET VEREN EMEKÇİLER AÇISINDAN ÇOK DAHA ANLAMLI KUTLANIYOR”

Kıbrıs Türk  Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Yalçın Benli, belediye emekçilerinin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının, yasal güvence altına alınmasıyla 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın bu yıl, geçmiş senelerden çok daha anlamlı kutlandığını ifade etti.

Benli,1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, “barış içinde, sömürüden ve her türlü ayrımcılıktan uzak bir yurt, bir dünya diliyorum” dedi.

Benli şunları kaydetti:

“Yerel yönetimlerimiz ve hükümetimizin işbirliği sonrasında belediyelerin katkı paylarının artırılması ayrıca belediye başkanlarımız ile meclis üyelerimizin mali disipline yönelik gösterdikleri özveri sonucunda, birçok belediyemizde sorun olan emekçilerimizin en temel hakkı sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları yasal güvence altına alınmıştır.1 Ocak 2016'dan itibaren belediye emekçilerimizin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı primleri artık eksiksiz olarak ödenmektedir. İşçilerimiz ve emekçilerimiz için böylesine yaşamsal bir sorunu aşmış olmanın  huzuruyla 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı selamlıyor, tüm emekçilerimizi kutluyorum.”

İSG-BİR BAŞKANI ERGÜN’ÜN 1 MAYIS MESAJI…

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR), 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

İSG-BİR Başkanı Uğur Ergün, mesajında, “Tüm emekçilerin birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi bayramı kutlu olsun.” ifadelerini kullandı.