CUMHURBAŞKANI AKINCI, HAYATINI ALIN TERİ VE EMEĞİYLE KAZANAN KIBRIS TÜRK HALKININ VE TÜM DÜNYA EMEKÇİLERİNİN BAYRAMINI KUTLADI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hayatını alın teri ve emeği ile kazanan Kıbrıs Türk halkının ve tüm dünya emekçilerinin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı yayımladığı mesajda, tam 129 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nin, Chicago kentinde günde 8 saat çalışma talebiyle yarım milyon işçinin yürüyüşe geçmesiyle başlayan olayların kanlı şekilde bastırıldığını anımsatarak, KKTC’de de bu acı olayın anısına her yıl, 1 Mayıs’ın İşçi Bayramı olarak kutlandığını hatırlattı.

Akıncı, dünyayı ve geleceği daha güzel bir şekilde yeniden şekillendirmek üzere, toplumun tüm kesimlerinin uzlaşı ve temel haklar çerçevesinde ortak paydada buluşması gereğinin altını çizdi.

Ülkede son zamanlarda gittikçe artan iş güvenliği sorunları ve diğer emek odaklı sorunların en erken zamanda çözülmesi konusunda sadece duyarlılığın artması değil, yasalar yapılırken uygulama aşamasında da titizlik gösterilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, mesajında şu ifadelere de yer verdi:

“Hangi dilden, hangi kökenden, hangi ırktan ve hangi cinsiyetten gelirse gelsin, bu ülke için alın teri akıtan herkesin, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı, bir kez daha en içten duygularla kutluyorum.”

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU, 1 MAYIS MESAJINDA KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNÜN EMEKÇİLERİN DAHA İYİ ŞARTLARA KAVUŞMASINI SAĞLAYACAĞINI BELİRTTİ

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorununun çözümünün emekçilerin daha iyi şartlara kavuşmasını sağlayacağını belirtti.

1 Mayıs dolayısıyla yayınladığı mesajda, ülkede yeni bir döneme geçildiğini de kaydeden Yorgancıoğlu, “Bugünden itibaren çözüme istekli ve niyetli bir cumhurbaşkanına her türlü katkıyı yapacağız” dedi.

1 Mayıs’ın emeğin ve alın terinin simgesi olduğunu belirten Yorgancıoğlu, “1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nı ülkemizde bir kez daha kutlarken, bu önemli günün birlik, beraberlik, dayanışma, dostluk ve barış ortamında kutlanması temennisiyle çalışan ve üreten işçi ve emekçilerimizin bayramını kutluyorum” dedi.

Çalışanlarla karşılıklı anlayış, uzlaşı ve diyalog içinde hareket etiklerini ifade eden Yorgancıoğlu, dile getirilen sorunlara çözüm üretme çabalarını sürdürdüklerini kaydetti.

“ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI ORTAYA KOYUYORUZ”

Hükümet olarak, üreten kesimlerin beklentisini ve taleplerinin karşılanması, ülkedeki sosyal adaletin, ekonomik kalkınmanın ve istikrarın korunması için ellerinden gelen çabayı ortaya koyduklarını vurgulayan Yorgancıoğlu, “Her kesimden insanımızın özgür, eşit, adaletli, ayrımcılığa maruz kalmadan barış ve huzur ortamı içerisinde yaşaması en öncelikli hedeflerimiz arasındadır” dedi.

Yorgancıoğlu, 1 Mayıs’ın anlamına uygun ve şenlik havasında kutlanması için tüm kesimlerin sorumluluk içinde hareket etmesinin önemine de işaret etti.

BAŞBAKAN YARDIMCISI DENKTAŞ’TAN “FIRSAT EŞİTLİĞİ YASASI” SÖZÜ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Turizm, Kültür ve Spor Bakanı, Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş, en erken zamanda fırsat eşitliği ile ilgili yasa tasarısı hazırlatıp Meclis’e sunma sözü verdi.

Denktaş, 1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, her vatandaşa eşit fırsat tanınması halinde ülkenin çok daha güzel günlere emin adımlarla yürüyeceğine, olası bir çözüme bugünden çok daha fazla hazır hale geleceğine inandığını kaydetti.

Özellikle özel sektörde çalışanların çalışma koşullarının istenilen seviyede olmadığına, iş güvenliği açısından sorunların bulunduğuna işaret eden Serdar Denktaş, halkın devlette iş almak için sıraya girmesini önlemek için, özel sektördeki çalışma koşullarını iyileştirici ve çalışanlara gelecek güvencesi sağlayacak tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

SİBER, 1 MAYIS NEDENİYLE MESAJ YAYINLADI

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber,  emeğin önemi, kutsallığı ve ne denli yüce bir değer olduğu anlaşıldıkça; daha paylaşımcı, daha onurlu, ezen ile ezilenin olmadığı, adalet, barış ve demokrasi kültürünün egemen olduğu daha güzel bir dünyaya ulaşılacağına işaret etti.

Siber, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda “yaşama emek veren herkesin 1 Mayıs işçi ve emekçi bayramını candan kutlarım” dedi.

“DAHA YÜKSEK REFAH DÜZEYİNE ERİŞMEK İÇİN…”

Denktaş, şunları belirtti:

“DP Ulusal Güçler olarak halkımızın beklentilerine uygun bir ortam yaratmak amacıyla bugüne kadar ortaya konulan uğraşın çok ötesinde bir uğraş içerisine girerek ve yenilenerek, insanımızın daha yüksek bir refah düzeyine erişmesine imkân sağlayacak politikaların geliştirilmesi için halkımız ve sivil toplum örgütleriyle çaba göstereceğiz. Dünya emekçilerinin hep birlikte kutladığı bu 1Mayıs İşçi Bayramında, halkımıza en erken zamanda Fırsat Eşitliği Yasa Tasarısı’nı hazırlayıp KKTC Meclisi’ne sunma sözünü veriyoruz.” 
 
1 Mayıs İşçi Bayramı’nın yıllardan beridir KKTC'de sorunsuz ve gerçek bir bayram havası içerisinde kutlandığını, halkın gösterdiği olgunluğun tüm dünya ülkelerine örnek olacak seviyede olduğunu kaydeden Denktaş, Kıbrıs Türk emekçilerinin bayramını kutladı.

GÜRPINAR: “ÖRGÜTLENME HAKKININ KULLANILMASINI GÜVENCE ALTINA ALACAK YASAL DÜZENLEME ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRDÜRÜLÜYOR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, örgütlenme hakkının kullanılmasını güvence altına alacak yasal düzenleme ve yargı öncesi hak arama müessesinin kurulması  üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda Aziz Gürpınar, “1 Mayıs, bütün dünyada işçilerin, emek dünyasının, bedeller ödeyerek elde ettiği haklarını, birlik ve mücadelesini simgeleyen, insanlık onurunun ve emeğin savunulduğu önemli bir gündür” dedi.

Refahın arttırılması ve demokrasinin geliştirilmesinin en büyük hedeflerden olduğunu kaydeden Akpınar, “Emeğe ve çalışanın haklarına saygı, sosyal diyaloğun gelişmesi, demokrasi kültürümüzün de gelişmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

ÇALIŞMA HAYATI İLE İLGİLİ MEVZUAT

İstihdamın arttırılması, işgücünün niteliğinin yükseltilmesi, özellikle kadın ve genç istihdamının  desteklenmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesinin Bakanlığın  hedefleri arasında olduğunu kaydeden  Akpınar, çalışma yaşamı ile ilgili mevzuatın Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu hale getirilmesine yönelik yasa çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını belirtti.

HAK ARAMA YOLLARI İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEME

Akpınar, haksız  uygulamalara maruz kalan çalışanların hak arama yollarını etkin şekilde kullanmalarını sağlayacak,  yargı  öncesi hak arama müessesesini  hayata geçirecek  yasa çalışmalarının da son aşamada olduğunu kaydetti.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE SENDİKALAŞMA

İş Sağlığı  ve Güvenliği  alanında hazırlanan  önlem paketinin adım adım  hayata geçirildiğini kaydeden Akpınar,  örgütlenme hakkının kullanılmasını güvence  altına alacak  yasal  çalışmaların da  yürütülmekte olduğunu ifade etti.

Akpınar, tüm çalışanların  “1 Mayıs  Birlik, Mücadele ve Dayanışma  Günü”nü kutladı.

ÜSTEL MESAJ YAYIMLADI: “1 MAYIS ‘EMEK EN YÜCE DEĞER’ DİYENLERİN BAYRAMI”

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel,  1 Mayıs İşçi Bayramı sebebiyle bir mesaj yayımladı.

Üstel,  “Başta işçi, memur ve emekçiler olmak üzere tüm milletimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum” dedi.
Üstel mesajında şunları kaydetti:

“1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün, toplumsal barışa, insanlar arasındaki işbirliği ve iş bölümüne dayalı sosyal dayanışmanın geliştirilmesine fırsat ve vesile olmasını temenni ederim. 1 Mayıs ‘Emek en yüce değerdir’ diyenlerin bayramıdır.

Bizler için alın teri ve emek en yüce değerdir. Çünkü bizler insana değer veren, emeğe saygı duyan ve alın terini kutsal gören bir anlayışa sahibiz. Her türlü şartta emek veren işçi kardeşlerimizin sadece yılın belli bir gününde değil, her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek isterim. Emeğin, alınterinin kutsallığını yansıtan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün, çalışma barışını güçlendirmesini, toplumumuzda dostluk ve dayanışmayı artırmasını, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmesini diliyorum." 

TDP GENEL BAŞKANI ÖZYİĞİT’TEN 1 MAYIS MESAJI

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 1 Mayıs İşçi Bayramı için mesaj yayınladı.

Özyiğit yayınladığı mesajda, 1 Mayıs’ın tüm emekçilerin savaşsız, sömürüsüz, barış içinde bir dünya kurma, birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu ifade ederek, mücadelenin eşit, özgür ve kardeş bir dünya kurulana kadar devam edeceğini kaydetti

Kıbrıs Türk halkının adil ve kalıcı bir çözüme ulaşması, kendi kendini yönetmesi, toplumların kardeş ve barış içinde yaşayacağı bir yaşam idealinin gerçekleşmesini dileyen Özyiğit, tüm ilerici, demokrat, emek, emekçi ve üretenden yana olan barış gönüllülerini yarın saat 17:00’de Kuğulu Park ardından saat 19:00’da ara bölgedeki Taksim Sahası’nda düzenlenecek ortak etkinliğe davet etti.

Özyiğit, önceleri işçilerin iş, aş ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlayan 1 Mayıs’ın, faşizm, şovenizm ve savaşlara karşı çıkmakta, daha özgür, demokratik, paylaşımcı ve barışçıl bir dünya düzeni talep etmekte olduğunu vurguladı.

1 Mayıs’ı kutlarken ülkede atılması gereken adım ve yerine getirilmesi gereken sorumlulukların bulunduğuna işaret eden Özyiğit, emek sömürüsünün önüne geçilmesi, işsizliğin önlenmesi, asgari ücretin insanca yaşanabilir seviyeye getirilmesi, sigortasız ve güvencesiz çalıştırılmanın önlenmesi, kadın ve çocuk haklarının, sendikal hakların geliştirilmesi, özel sektör çalışanlarının örgütlenmesinin olanaklı hale getirilmesinin hala temel ihtiyaç olarak durduğuna dikkat çekti.
 
Bunların yerine getirilebilmesi için kendi kendini yöneten, kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapının oluşturulması gerektiğini ifade eden Özyiğit, özlenen yaşam standartlarının yakalanması ve uluslararası hukuk içerisine girmek için çözümün önemli olduğunu söyledi.

Özyiğit; “Mustafa Akıncı’nın halkın büyük çoğunluğunun onayı ile Cumhurbaşkanı seçilmesinin çözüm sürecine de olumlu yansıyacağına inanmaktayız. BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide’nin önümüzdeki günlerde adaya gelmesinin ardından müzakerelerin başlama tarihi ile yeni yol haritası da belirlenecektir. Erken, adil ve kalıcı çözümün şartlarının oluşturulması adına müzakere sürecine paralel olarak adadaki tüm çözüm ve barış güçlerinin de işbirliği ve güçbirliği içinde büyük mücadeleler vermesi gerektiğine inanmaktayız” ifadelerini kullandı.

LTB BAŞKANI MEHMET HARMANCI 1 MAYIS MESAJI YAYINLADI

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle mesaj yayınlayarak, belediye çalışanları ile tüm emekçileri kutladı.

Mesajında “İş güvenliği ve sağlığı konularında Lefkoşa Türk Belediyesi olarak standartlarımızı daha da geliştirme sözümüzü bu vesile ile yinelemek isterim” ifadelerine yer veren Harmancı, şunları kaydetti:

“Savaşsız, sömürüsüz, barış içinde bir dünya kurma özlemi ve hedefiyle, birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramını en derin duygularımla selamlarım.

Eşit, özgür ve kardeşçe bir dünya kurulana kadar, bu mücadelenin devam edeceğine inancımın tam olduğunu belirtir, savaşsız sömürüsüz bir dünya barışının sağlanmasında işçi sınıfının büyük önemi olduğunun altını çizmek isterim.

Savaşların acılarını yaşamış olan Kıbrıs’ta da barışın ve çözümün sağlanmasında işçi sınıfı en temel unsurlardan biri olacaktır. Ülkemizde de işçi ve emekçi kardeşlerimiz, Kıbrıs sorununun çözülememesi ve çeşitli nedenlerle maalesef birçok ciddi sorunla karşı karşıyadır. İşçi ve emekçilerin yaşadığı zorluklar ile sorunların aşılması yönünde daha gayretli olunması gerektiği de bir gerçekliktir. Bizlerin de tüm uğraşlarının bu yönde olduğunun ve üzerinde hassasiyetle durduğumuzun bilinmesini isterim.

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin 2015 yılı itibarı ile toplumumuzun tüm kesimlerinin hemen hemen kaldırılması yönünde fikir birlikteliği içinde olduğu ve kamuoyunda Göç yasası olarak belirtilen yasanın, eşit işe eşit ücret prensipleri doğrultusunda Lefkoşa Türk Belediyesi’nde uygulanmadığını da belirtmek isterim.

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla, görev sırasında hayatını kaybetmiş, iş kazası geçirerek hayatlarının çeşitli dönemlerinde kalıcı ya da geçici sıkıntı yaşamış çalışanlarımızı saygı ile anarım.

İş güvenliği ve sağlığı konularında Lefkoşa Türk Belediyesi olarak standartlarımızı daha da geliştirme sözümüzü bu vesile ile yinelemek isterim. 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle, alın terini, emeğini, insanımıza hizmet için harcayan, her türlü fedakarlığı gösteren belediye çalışanlarımız ile tüm emekçileri kutlar, sağlık, huzur ve mutluluk içinde bir gelecek dilerim.”

 GMB BAŞKANI İSMAİL ARTER 1 MAYIS MESAJI YAYINLADI

 “Bilindiği üzere, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı 1889’dan beri kutlanmaktadır. Uzun bir sure önce kazanılmış bir hak olmasına rağmen, günümüzde 8 saatlik çalışma hakkının ve diğer hakların korunması ve uygulanmasının beklenen düzeyde olmadığı görülmektedir. Birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olan 1 Mayıs, işçinin mücadelesinde simge bir gündür ancak sembolik bir gün olarak algılanmamalıdır. 1 Mayıs, işçilerin haklarının yüksek sesle söylenmesi ancak bu yapılırken, haklarının ne durumda olduğuna bakma ve muhasebe yapma günü olmalıdır. Ucuz iş gücü gözüyle bakılan işçilerden yüksek karlar elde edilmesinin, emeğin karşılığının ne ölçüde verildiğinin ve işçilerin çalışma koşullarının ne kadar güvenli olduğunun sorgulanması gerekmektedir.

Ülkemizin tam anlamıyla kalkınması ve gelişmesi için çalışma hayatımızda alın teri dökenlerin haklarının geliştirilmesi, ayrımsız her yurttaşın sendikal haklara kavuşturulması gerekmektedir. Üretim yapanların kendilerini güvencede hissedecek şartlara sahip olmaları için sivil toplum örgütleri ve devletin işbirliğinde adım atılması dileklerimi paylaşırken, tüm işçi kardeşlerimin 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nı kutlarım.”  

MEMUR-SEN

Memur-Sen Başkanı Şener Özburak yayımladığı mesajda, haksızlıkların, eşitsizliklerin, adaletsizliklerin ve ezilmenin olmadığı, emeğin sömürülmediği, aydınlık, eşit ve güzel bir dünyayı görecekleri günlerin geleceği umuduyla, tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklanan ve uluslararası hukukun içinde olunmamasından dolayı, temel bir çalışma hakkı olan eşit işe eşit ücret gibi temel normlardan  yoksun olan emekçilerin mücadeleden başka seçeneği olmadığına dikkat çeken Özburak,        1 Mayıs’ın anlamına uygun olarak bunlarla mücadeleyi yükseltmek üzere Memur-Sen’in mücadele  alanında olacağını ifade etti; “Gün, birlik-mücadele ve dayanışma günüdür” dedi.

ÇAĞ-SEN

Çağ-Sen Başkanı Mehmet Davulcu da, özel sektör çalışanları sendikalaşmadan ekonominin kayıt altına alınamayacağına dikkat çekerek, reformun zihniyet değişikliğiyle yapılabileceğini, “Kamu Görevlileri Yasası’nı kırparak” kamuda reform yapılamayacağını vurguladı.

1 Mayıs’ın dünya işçi sınıfının birlik mücadele dayanışma günü olduğuna dikkat çeken Davulcu, Çağ-Sen’in 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından belirlenen program çerçevesinde Taksim Sahası’nda gerçekleşecek eyleme katılacaklarını söyledi.

Çağ-Sen’in toplanma yerinin Belça Merkez Mağazası önü olacağını belirten Davulcu, saat 17.00’de Kuğulu Park’a hareket edileceğini kaydetti.

Davulcu, üyelerini ve üyesi olmasa da özel sektör çalışanlarını işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda korteje katılarak Taksim Sahası’ndaki 1 Mayıs etkinliğine katılmaya davet etti.

KOMÜNİST EMEK HAREKETİ

Komünist Emek Hareketi de yayımladığı 1 Mayıs mesajında, “üzerinden 129 yıl geçmesine karşın bugün hala ülkede ve dünyanın her yerinde işçi sınıfı ve ezilen halkların patronlar tarafından sömürülmeye devam ettiğine” dikkat çekti.

Emekçilerin anayasal hakları olan, sendikaya üye olduğu için veya sendika üyesiyse hakkını talep ettiği için işten atıldığını ve açlığa-yoksulluğa mahkum bırakıldığı savunulan mesajda, ülkede ve dünyada sınıf mücadelesinin yıllardır devam ettiği kaydedildi.

Mesajda, Taksim Stadı’nda geçen sene ilk defa yapılıp, bu yıl tekrarlanacak ortak 1 Mayıs mücadele günü ve eylem alanına tüm emekçiler ve ezilen halklar davet edildi.

Komünist Emek Hareketi, saat 16.30’da Yusuf Kaptan Sahası Önü (Sedat Simavi Endüstri  Meslek Lisesi Önünde) buluşulacağını duyurdu.

TÜRK SEN: “EMEKÇİLERİN SÖZDE DEĞİL GERÇEK BİRLİĞİ İÇİN MÜCADELEYE KARARLIYIZ”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, emekçilerin sözde değil gerçek birlikteliği için mücadeleye kararlı olduklarını vurguladı.

Bıçaklı yayımladığı 1 Mayıs mesajında, sınır kapılarının açılmasının ardından 1 Mayıs kutlamalarının daha da anlam kazandığını, son yıllarda diğer Türk ve Rum sendika ve federasyonlarla birlikte TÜRK-SEN’in de “Ortak 1 Mayıs-Ortak Vatan-Barış” temasıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına katıldığını hatırlattı.

Bıçaklı, 1 Mayıs kutlamalarının tüm dünyada, “Bütün Ülkelerin İşçileri Birleşin”, “Birlik-Mücadele-Dayanışma” teması altında gerçekleştirilirken, Kıbrıs’ta işçi haklarına yönelik saldırılara karşı Sendikal Platform çatısı altında birlikte mücadele ettikleri DEV-İŞ Federasyonu başta olmak üzere bazı sendikaların tutumunun anlaşılır ve kabul edilebilir olmadığını kaydetti.

“TÜRK-SEN ORGANİZASYONUN DIŞINDA TUTULDU”

Bıçaklı şöyle devam etti:

“Tüm uyarılarımıza rağmen geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kıbrıs’ın güneyindeki PEO federasyonu ile birlikte hareket eden dostlarımız, TÜRK-SEN’i ve pek çok diğer sendikal örgütü organizasyon çalışmalarının dışında tutmuş, kutlamalar için basılacak afişlere kadar her türlü karar alındıktan sonra TÜRK-SEN, kendilerinin düzenleyici olduğu kutlamalara katılımcı örgüt olarak davet edilmiştir. Ayrıca birleştirici olmak yerine birtakım sendikaları dışlayıcı bir tutum izlenmiştir.

TÜRK-SEN’in temel amacı kürsüden konuşmak veya alanlarda sonradan yapılan davetlerle pankart açmak değildir. Ancak TÜRK-SEN, birilerinin kuyruğundaki maşrapa da değildir. TÜRK-SEN, bundan önce olduğu gibi bundan böyle de ülkemizde ve tüm dünyada emekçilerin sözde değil gerçek birliğini sağlamak için onurlu mücadelesine devam edecektir. 1 Mayıs Dünya Emekçilerinin Bayramı kutlu olsun.”

DİREKTÖR: “SÖMÜRÜSÜZ BİR DÜNYA DÜŞÜ KURANLARIN ÖZLEMLERİNİ DİLE GETİRDİĞİ SİMGESEL BİR TARİH”

Emekli Mücahitler Derneği Başkanı Mehmet Salih Direktör, 1 Mayıs’ın emekten, özgürlükten yana tavır alanların, savaşsız ve sömürüsüz bir dünya düşü kuranların özlemlerini dile getirdiği simgesel bir tarih olduğunu belirtti.

Direktör 1 Mayıs mesajında, 1 Mayıs’ı “Fabrikalarda, atölyelerde alın teri dökenlerin, tarlada, inşaatlarda çalışan nasırlı ellerin, bilgisayarlarda göz nuru harcayanların kısacası beden ve fikir emekçilerinin, insan onuruna yakışır bir dünya kurmak isteyenlerin hep birlikte kutladığı emeğin ve dayanışmanın bayramı” olarak tanımladı.

Direktör, kardeşlik türkülerinin özgürce söylendiği, insan onuruna yakışır bayramların kutlandığı nice 1 Mayıslar dileyerek, tüm emekçilerin 1 Mayıs’ını kutladı.

KAPISIZ: “SÖMÜRÜ VE EZMEYE YÖNELİK OLUŞTURULAN YAPININ ARTIK SONU GELDİ”

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Başkanı Cem Kapısız, Kıbrıs’ta federasyon ve barış istencini kararlı bir şekilde ortaya koyarak yeni bir sayfa açan halkın, Avrupai ve daha adil çalışma koşullarında yaşamayı arzu ettiğini belirtti.

Kapısız yayımladığı 1 Mayıs mesajında, KKTC’de çalışma hayatında yıllardan beri süregelen çalışanın sömürülmesi ve ezilmesine yönelik oluşturulan yapının artık sonunun geldiği görüşünü savundu.

Kapısız “Emeği ve alın teri ile geçinen insanların hakları, yasalardaki boşluklardan doğan fırsatlar sayesinde sermaye patronları tarafından işlerine geldiği gibi kullanılmaktadır. Hükümetlerle kirli çıkarlarına yönelik işbirliği içerisinde olan sermaye sınıfı, çalışanları daha fazla sömürebilmek için yıllardan beri direnmektedir. Bu hak gaspı ancak daha güçlü bir birliktelik, daha güçlü bir duruş sergilenerek yıkılabilir. Emek gücünün ve örgütlülüğün sembolü olan 1 Mayıs’ta, tüm işçi ve emekçi sınıfın mücadelesini selamlarız” ifadelerini kullandı.

EMRE: “’EMEK EN YÜCE DEĞERDİR’ İFADELERİ SADECE SEÇİM PROPAGANDALARINDA KALIYOR”

Hazine Çalışanları Sendikası (Hazine-Sen) Başkanı Sezai Emre, ülkede ve dünyada devam eden emekçilerin sömürülmesi, haksızlık ve adaletsizliklere uğraması ile can güvenliğinden yoksun olarak sekiz saatten uzun mesailerde çalışmaya zorlanmasının günümüzde devam ettiğini kaydetti.

Yayımladığı 1 Mayıs mesajında, çalışanların Uluslararası Çalışma Örgütü ve Avrupa Birliği kriterlerinin ülkede uygulama aşamasına gelmesini, asgari ücretin insanca ve yaşanılır bir seviyeye çıkartılmasını arzuladığını ifade eden Emre, “Emek en yüce değerdir” veya “Biz işçinin ve emekçinin yanındayız” gibi ifadelerin sadece seçim propagandalarında kaldığının görüldüğünü belirtti.

Emre mesajında “Göç Yasası’nı kaldırmamak için bahane üretenlere, asgari ücretli çalışanları açlık sınırına itenlere, sendikasız çalışmayı reva görenlere karşı mücadele devam edecektir. Hazine-Sen olarak işçilerin, emekçilerin, çocuk işçilerin, ezilen halkların, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutlar, barış içerisinde mutlu, kazasız ve sağlıklı günler dileriz” ifadelerine yer verdi.

BARAKA KÜLTÜR MERKEZİ’NİN 1 MAYIS MESAJI

Tüm dünyada işçi, emekçi ve ezilenlerin bir araya gelerek patronlara ve egemenlere karşı sesini yükselttiği ortak gündür 1 Mayıs.  İşçi ve emekçilerin büyük mücadelelerle elde ettiği bu önemli günde, Baraka, her yıl olduğu gibi bu yıl da alanda yerini alacak ve emekçilerin yanında olduğunu tüm gücüyle haykıracak.  40 yılı aşkın süredir bölünmeye mahkum bırakılan bu küçücük adada, ancak 56 yıl aradan sonra ortaklaşabilen 1 Mayısı, bu yıl da geçtiğimiz yıl olduğu gibi Kıbrıslı Elen halkıyla birlikte kutluyoruz. Ancak, uğruna bedeller ödenen bu ortaklaşma her ne kadar hoşumuza gitse de, adada yaşayan yerli, yabancı, göçmen tüm emekçilerin katılabileceği, sınırların aşıldığı 1 Mayıslar için mücadelemize devam etmeliyiz.  Bir yandan halkların kardeşliği mücadelesi verirken, öte yandan Ankara’nın dayattığı neo-liberal politikalarla boğuşan Kıbrıslı Türkler, her geçen gün kurumlarının özelleştirilmesi ve peşkeş çekilmesiyle karşı karşıya… Günümüz koşullarında okulların bilim yuvaları haline gelmesi gerekirken, dersler hala şoven, ırkçı ve ataerkil müfredatlar içerisine sığdırılmış durumda. Bunun yanında istenen harçlarla öğrenciler ve veliler parasız bilimsel demokratik eğitim hakkından mahrum bırakılıyor… Sağlık hakkı vizite ücretine tabi tutuluyor. Kadın emeği, ya ucuz işgücü sayılıyor ya da değeresiz bulunuyor, kadınlar yaşamın hemen her alanında yok sayılıyor… Göç Yasası ile 2011 sonrası kamuda çalışmaya başlayan emekçilerin eşit işe eşit ücret hakkı görmezden geliniyor, kamu reformu adı altında tüm çalışanların hakları birer birer budanıyor… Özel sektörde güvencesiz çalışma koşulları had safhaya ulaşırken, patronların almadığı önlemler sebebiyle iş kazalarının sonu gelmiyor. Göçmen emekçilerin ekonomik ve sosyal yaşam koşulları giderek zorlaşıyor… Kültürel değerlerimiz bilinçli olarak asimile edilirken, denizlerimizde yapılan sondaj çalışmaları ve Kıbrıs’ı Türkiye’ye göbekten bağlama projesi olarak anılan, TC’den su getirme projesi ile doğamız tahrip ediliyor, bağımlılığımız bir o kadar daha artıyor…  Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen, halkımızın umudunun ve güzel günlere inancının tükenmediğini de görmekteyiz. Ezilen halkların öfkesiyle örgütlü mücadeleye inanan bizler;

Emeğin ve emekçinin sömürülmediği günler için  Dayatma paketlerle yönetilen değil, kendi ayakları üzerinde duran Kıbrıs için… Eğitim hakkı, sağlık Hakkı, çevre hakkı için… Feminist bir dünya için... Özel sektörde sendika ve insanca çalışma koşulları için… Bağımsız, halkları kardeş, sınırsız bir Kıbrıs, sınırsız bir Dünya için sokağa çıkmalıyız. 

Söyleyecek sözümüz, verilecek çok mücadelemiz var daha… İşte tam da bu nedenle Baraka olarak tüm dostlarımızı saat 16:00’da Lefkoşa Otobüs terminaline bekliyoruz. Oradan Kuğulu Parka yürünecek ve ara bölgedeki Taksim sahasına gidilerek, güneyden gelen eylemcilerle ortak 1 Mayıs kutlanacak…

‘’Bağımsız Kıbrıs Bütün Halklar Kardeştir’’ şiarını hep birlikle yükseltmek için 1 Mayıs günü tüm dostlarımızı kortejimize bekliyoruz

HAVA-SEN

HAVA-SEN Başkanı Buran Atakan, 1 Mayıs’ın dünyadaki tüm işçilerin ortaklaşa kutladığı, işçi hareketinin ilan edildiği gün olarak tarihteki yerini aldığını kaydetti.

Atakan, 1 Mayıs mesajında, sendikanın her zaman amaçları doğrultusunda çalışanların haklarını koruduğunu, onların devamlılığını sağlamak için atması gereken cesur adımları attığını ifade etti.

Atakan, tüm işçilerin ve üyelerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

KKTC KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ

KKTC Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkanı Turan Büyükyılmaz, toplumların belkemiği olan, alın teriyle üreterek ülke ihtiyaçlarına çok büyük katkı koyan, sosyal ve ekonomik hayatın gelişiminde büyük payları olan tüm dünya ekmekçilerinin 1 Mayıs İşçi Bayramını kutladığını bildirdi.

Büyükyılmaz 1 Mayıs mesajında, “Dileğim işçi kardeşlerimizin toplumlara katmış oldukları değerlere eşdeğer haklar elde etmeleri ve sosyal adaletin sağlanabilmesidir” ifadelerini kullandı.

BAY-SEN

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası BAY-SEN, tüm çalışanların 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı’nı kutladı.

Bay-Sen Başkanı Salih Sakallı 1 Mayıs dolayısıyla yayımladığı mesajında  barış, özgürlük, demokrasi ve emek sömürüsünün ortadan kalktığı bir gelecek dileğinde bulundu.

Sakallı, “Her türlü baskıya inat, halk adına haber alma ve yayma başta olmak üzere kültürümüzü yaşatma ve yansıtmak için yılın 365 günü çalışan BRT emekçileri, ülkedeki tüm emekçilerle dayanışma içinde olmaya devam edecektir” dedi.

Çalışma yaşamında esneklik ve kuralsızlığın  kural haline getirilmek istendiğini dile getiren Sakalı, “Bizler tüm çalışanlar adına, iş yaşamı dahi her alanda sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz. Ülkedeki tüm çalışanların sendikalı ve toplu iş sözleşmeli bir düzen içinde çalışması için verilen mücadelede bizler de elimizden gelen katkıyı yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Sakallı, herkesi haklarını savunmak için yarın saat 10.00’da bağlı bulundukları Hür İş Federasyon’un Girne Kapısı’nda yapacağı yürüyüşe katılmaya çağırdı.

Kamu-İş: “Arzumuz adil bir yönetim şeklinin tüm kıbrıs halkları için oluşmasıdır"

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Genel Başkanı Sami Dilek, sendika olarak arzu ve hedeflerinin, bir an önce Kıbrıs müzakerelerinin başlayarak, adil bir yönetim şeklinin tüm Kıbrıs halkları için oluşması olduğunu belirtti.

“Çalışanlarımız ve tüm emekçiler, ülkemizdeki izolasyonların kaldırılmasını ve Uluslararası Çalışma Örgütü kararları ile Avrupa Birliği kriterlerinin ülkemizde uygulama aşamasına gelmesini de arzulamaktadır” diyen Dilek, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı buruk kutladıklarını, bir taraftan yasaların getirdiği sıkıntılar, diğer taraftan Türk Lirası’nın yabancı para birimlerine karşı değer kaybetmesinin enflasyonu körüklemekte, çalışanların alım gücünü zayıflatmak olduğunu, bunun da halkı süratle fakirliğe itmekte olduğunu kaydederek, “Hükümetin ivedilikle bu konulara çare üretmesi gerekmektedir” dedi.

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, 1 Mayıs’ın işçi ve emekçilerin uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olduğunu belirterek, “1 Mayıs; işçilerin emeğini ve aşını sömüren emperyalizme karşı direnenlerin, günde 8 saat çalışma süresini kazanmanın yıl dönümüdür” dedi.

Dilek mesajında şunları ifade etti:

“1 Mayıs 1886, başta Amerika’daki işçiler olmak üzere, tüm dünya işçilerinin emperyalizme karşı verdikleri zorlu mücadelenin kazanıldığı tarihtir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışma hayatıyla ilgili tüm yasalar, 1974 Mutlu Barış Harekâtı’ndan hemen sonra oluşan yönetimlerle, zaman zaman mücadele, zaman zaman eylem ve grevlerle zaman zaman da uzlaşı ile tamamlanmıştır.  Hazırlanan yasalar, Demokratik Dünya ülkelerinin, yasaları da dikkate alınarak,  dünya ülkelerine uyumlaştırılarak, çağdaş uygulanabilir yasalar haline getirilmiştir.

Hazırlanan bu yasalarla dünya konjonktürüne yakın, ama eksiklikleri mevcut yasalardır. 2008 yılı itibarıyla, bu yasalardaki mevcut eksiklikleri giderip, daha çağdaş yasalar oluşturacağımıza, sendikaların karşısında olan işveren konumundaki yönetimler,  bu yasaları ve içeriğini de olan işçi haklarını daha da gerilere çekecek tavırlar içerisine girmişlerdir. 2009’dan sonra değişen Yönetim kadroları da ayni uygulama yöntemini seçmişler ve çalışanların haklarını geriletmeye devam etmişlerdir.

Ne yazık ki hem geçmiş hükümetler döneminde ve hem de şimdiki hükümette olanlar çalışma yasalarını ellemekte, birçok olumsuzluklar yaratmakla, çalışma yasalarını ülkemizdeki sosyal güvenlik konularını, allak bullak etmiş, yasalar uygulandıkça Toplu İş Sözleşmeleri özelliklerini yitirmiş, ülkemizdeki maaş-ücret uygulamaları çalışanları ve ayni iş yapanları bile sınıflara ayırmıştır. Çalışanlar, daha güzel yarınlar, daha iyi haklar beklerken, son 10 yıl içerisinde hakların geriletilmesiyle verimlilik ve motivasyon ortadan kalkmıştır.

Uygulamaya konulan, göç yasası ile çalışanlar bölünmüş, eşit işe eşit ücret prensibi ortadan kaldırılmış, Toplu İş Sözleşmelerine müdahaleler artmış, hatta Toplu İş Sözleşmesi yapma gereği duyulmamıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Meclis’te geçen yasalarla, yine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi’nde onaylanan Toplu İş Sözleşmesi ve toplu pazarlıkla ilgili Uluslararası Çalışma Örgütü kararları hiçe sayılmıştır.

Bu gidişle, müdahaleler altında olan Toplu İş Sözleşmesi haklarımızın yeniden tesisi için yıllar önce 1 Mayıs emekçilerinin günü için yapılan mücadeleler gibi mücadele ortamına girmemiz gerekecektir.

Biz emekçiler olarak barış ve özgürlükten yanayız. Kıbrıs konusundaki barış görüşmeleri başlamış bir noktaya gelmiş ve sonra da durmuştur. Arzumuz ve hedefimiz bir an önce barış görüşmelerinin başlaması ve adil bir yönetim şeklinin, tüm Kıbrıs halkları için oluşmasıdır. Çalışanlarımız ve tüm emekçiler, ülkemizdeki izolasyonların kaldırılmasını ve Uluslararası Çalışma Örgütü kararları ile Avrupa Birliği kriterlerinin ülkemizde uygulama aşamasına gelmesini arzulamaktadır.

İşçilerimizin ve tüm emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı büyük bir burukluk içerisinde kutlamaktayız.

Bir taraftan yasaların getirdiği sıkıntılar, diğer taraftan ise Türk Lirası’nın yabancı para birimlerine karşı değer kaybetmesi, enflasyonu körüklemekte, çalışanların alım güçlerini zayıflatmaktadır. Bu da insanlarımızı süratle fakirliğe itmektedir.

Hükümetin ivedilikle bu konulara çare üretmesi gerekmektedir.

1 Mayıs işçi ve emekçilerin bayramı, dünya çapında kutlanmakta olup, birlik, beraberlik, dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadele günüdür. Bu günün anlamına uygun olarak, geriletilen sendikal hakların tesisi, Toplu İş Sözleşmelerine müdahalelerin ortadan kaldırılması, çalışanların ve halkın alım gücünün yükseltilmesi için mücadeleye hazır olunması dileğiyle, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı en içten duygularla kutlar, tüm insanlara barış, mutluluk ve sağlıklı yaşam dilerim.”

ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, 1 Mayıs’ın, işçinin uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olduğuna dikkat çekti.

Kelle, Kıbrıs Türk emekçisinin dünden bugüne yaşadığı sıkıntılara işaret ederek, “emeğinin sömürülmesine ve haksızlıklara karşı durup, işçilerin, köylülerin ve üreticinin yani ezilen kesimin” yanında olacaklarını belirtti.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin üyelerinden aldığı güçle günden güne büyüdüğünü belirten Kelle, “Tüm emekçilerimizin 1 Mayıs işçilerin ve emekçilerin bayramını kutlar, daha iyi günler dilerim” dedi.

TAŞERONLAR BİRLİĞİ

İnşaat Taşeronları Birliği Yönetim Kurulu mesajında, 1 Mayıs’ın tüm dünyada işçilerin ve emekçilerin bayramı olarak ortak kutlanan ve “hayatları boyunca çırpınıp durdukları kapitalist sistemin içinde kendilerinin de varlıklarını dile getirmeye çalıştıkları özel ve anlamlı bir gün olduğunu” vurguladı.

Mesajda, “Yaşanan haksızlıklara ve sömürü düzenine karşı dünya ve ülkemiz insanı ortak tepkilerini çekinmeden ve korkmadan ortaya koymalıdır. Bu nedenle tüm inşaat emekçilerini ve üyelerimizi 1 Mayıs emeğin bayramında iş bırakarak bayramlarını kutlamaya çağırırken dünya emekçilerinin de daha refah bir dünyada yaşamalarını temenni ederiz” ifadesi kullanıldı.

Mesajda, hükümete de, ülkede çalışmaya gelen işçilerin ve emekçilerin ucuz işgücü olarak görülmesini ve sosyal güvencesiz çalıştırılmalarını önlemek için etkin denetim ve denetleme yapacak tedbirleri bir an önce almaları çağrısında bulunuldu.

İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ BİRLİĞİ

K.T.İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer de yayınladığı mesajda, “Üretimin vazgeçilmezi ve yaşamımızın her aşamasında alın teri bulunan emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs bayramını kutlar ve tüm camiamız adına onları saygı ile selamlarım” ifadesini kullandı.

TDP GENÇLİK ÖRGÜTÜ'NDEN 1 MAYIS MESAJI

Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP) Gençlik Örgütü, iş sağlığı, iş güvenliği, çalışma saatleri konusunda verilen ortak mücadelenin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

TDP Gençlik Örgütü’nden 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, iş kazaları sonucu pek çok emekçinin hayatını kaybettiği veya sakatlandığı, pekçok emekçinin uluslararası antlaşmalar kapsamı dışında uzun iş saatleri ve uygun olmayan koşullarda çalıştırıldığı kaydedildi.

Çalışma hayatının iyileştirilmesi için gerekli adımların atılması ve önlemlerin alınması çağrısında bulunulan açıklamada, “Herkesi emek sömürüsüne birlikte karşı çıkmaya, mücadelenin güçlenerek devam edebilmesi için safları sıklaştırmaya davet eder, emek mücadelesinin sadece Kıbrıs ile sınırlı kalmaması bilinciyle, bu mücadelenin destekçisi olan bütün bireyleri ve fikirleri selamlarız” denildi.

TDP Gençlik Örgütü hayatını alın teri ve emeğiyle kazanan Kıbrıs Türk halkının ve tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

BKP: "TEMEL AMAÇ KIBRISI FEDERAL ÇATI ALTINDA BÜTÜNLEŞTİRME”

Birleşik Kıbrıs Partisi(BKP) 1 Mayıs mesajında Kıbrıs’ı federal çatı altında bütünleştirme ve sosyalizm bayrağını açmanın en temel amaçları olduğunu belirtti.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, “Kıbrıs’ı emperyalist çıkarları doğrultusunda böldürten güçler 1 Mayıs 1958’den beridir, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum emekçilerin 1 Mayıs’ı birlikte, barış içerisinde kutlamalarını engellemektedir. Kıbrıs’ın emekçileri bir araya gelmesin, toplumlararası dostluk, kardeşlik ve dayanışmayı ileri götürmesin diye işçi önderlerini şiddetle susturmak dâhil her türlü baskı yöntemine başvuranlar, yurdumuz Kıbrıs’ı bölmüş, parçalamış, Kıbrıslı Türk toplumunun varlık ve kimliğini yok olma noktasına taşımıştır” dedi.

“Kıbrıs’ı federal bir çatı altında bütünleştirip ve askersizleştirmede” ısrarlı olduklarını kaydeden İzcan, “Tüm Kıbrıslıların insan haklarına saygılı, birlikte özgürce yaşayacağı günlere ulaşmak ve sosyalizm bayrağını açmak temel amacımızdır” dedi.

GİRNE BELEDİYESİ, İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN BAYRAMINI KUTLADI

Nidai Güngördü, başta Girne Belediyesi’nde çalışan, işçi ve emekçiler olmak üzere tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yayımladığı mesajda,  1 Mayıs’ın toplumsal barışa, insanlar arasındaki işbirliği ve iş bölümüne dayalı sosyal dayanışmanın geliştirilmesine fırsat ve vesile olması temennisinde bulundu.

Güngördü, 1 Mayıs’ın emekçilere barış, kardeşlik ve özgürlükler getirmesi dileğinde de bulundu.