Gamze Pir Baykur

Devlet Memurları Yardımlaşma Kooperatifi (Dem-Yak)’da 1 milyon 584 bin 715 TL’lik kayıp para iddiaları ile olarak başlatılan soruşturma kapsamında aralarında Kamu-İş Başkanı Mehmet Özkardaş’ın eşi Ş.Ö.'nün da bulunduğu Dem-Yak çalışanı 3 kişi tutuklanarak dün Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

“Sahte resmi belge düzenleme ve tedavüle sürme”, “Müstahdem tarafından sirkat” ve “Hesaplarda hile yapma” suçlamalarıyla ilgili olarak dün mahkemeye çıkarılan zanlı Ş.Ö., M.V. ve S.Ö. tutuksuz yargılanmak üzere teminata bağlanarak serbest bırakıldılar.

POLİS: “PARANIN NE OLDUĞU KONUSUNDA TESPİTİMİZ YOK ANCAK HESAPLAR ÜZERİNDE OYNAMA OLDUĞU ÇOK BARİZ”

Meselenin tahkikat memuru Polis Çavuşu Erten Hoca, Kooperatif Şirketler Mukayyitliğinin, Devlet Memurları Yardımlaşma Kooperatifi (Dem-Yak) şirketinden yapmış oldukları 2009-2016 yılları arasındaki denetim sonucunda 1 milyon 584 bin 715 TL’lik bir açık olduğunu ve çalışanlardan izahat istenildiğinde açıklayıcı bir izahat alınamadığı konusunda rapor alınması üzerine bir soruşturma başlatıldığını açıkladı. Yapılan soruşturma kapsamında zanlı Ş.Ö., M.V. ve S.Ö. aleyhine soruşturma başlatıldığını ve zanlıların gözaltına alındığını belirten Hoca, zanlı Ş.Ö. ile M.V.'nin gönüllü ifade vererek suçlarını kısmen kabul ettiklerini söyledi. Hoca, konu paranın ne olduğu konusunda tespitlerinin bulunmadığını belirterek, hesapların üzerinde oynama olduğunun çok bariz olduğunu ve 1 milyon 584 bin 715 TL’lik bir açığın olduğunun kesin olduğunu açıkladı. Hoca, zanlı Ş.Ö. ile M.V.’nin ifadelerinde evraklarda ve hesaplarda nasıl hile yapıldığını ve kasa uyuşumunu nasıl yaptıkları konusunda olanları anlattıklarını da açıkladı.

HİLE YAPTIKTAN SONRA EVRAKLARI SAHTELEDİLER

Polis Çavuşu Erten Hoca, ayrıca sahte resmi belgelerin, hesaplarda hile yaptıktan sonra bilgisayarda sahtelenip Kooperatif Şirketler Mukayyitliği'nde açığın farkedilmemesi için kasanın uyuşumunun sağlanması esnasında Şirketler Mukayyitliği'ne sunulan belgeler olduğunu belirtti. Zanlıların 2009 yılında Dem-Yak’da 200 bin TL paranın kaybolduğuna dair beyanları olduğunu belirten Hoca, bu konu ile ilgili olarak Dem-Yak tarafından polise herhangi bir hırsızlık şikayetinde bulunulmadığını da söyledi. Mesele ile ilgili olarak yürütülen tahkikatın yeni başladığını belirten Hoca, zanlıların bu aşamada tahkikata etki etme olasılıklarının bulunmadığını ifade ederek, her 3 zanlının da teminata bağlanmasını talep etti.

TEMİNATA BAĞLANDILAR

Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Hazal Hacımulla, zanlı Ş.Ö., M.V. ve S.Ö.’nün kimlik, pasaport ve seyahat belgelerine el konularak KKTC dışına çıkışlarının men edilmesine, 20’şer bin TL nakdi teminat ödemelerine ve 2’şer KKTC vatandaşının 100’er bin TL şahsi kefalet senedi imza etmesine emir verdi.