ARTER

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve İnsan Hakları Derneği, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayınladı ve ülkede insan haklarının geliştirilmesini istedi. 

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter yazılı açıklamasında, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin; “tüm insanların ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal yada herhangi bir başka inanç, ulusal yada toplumsal köken ve herhangi bir ayrım gözetmeksizin bildiride ilan edilen bütün haklardan ve özgürlüklerden yararlanabileceğini” ilan ettiğini kaydetti.

Arter, dünyada ve ülkede hak ihlallerinin devam ettiğini görmenin insanlık adına üzücü olduğunu ifade ederek, insan hak ve özgürlükleri farkındalığının temel eğitim kurumları aracılığı ile artırılmasını, hiçbir insanın hak ihlali nedeniyle mağdur olmamasını, dünyada ve ülkede daha adil, daha eşit yarınlar diledi.

KTÖS

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş de, dünyada insanlığa karşı reva görülen ayrımcılığı, eşitsizliği ve adaletsizliği eleştirerek, ülkede “mülteci, çocuk, hayvan, LGBTQ, engelli, kadın ve tüm ezilenlerin haklarının görmezden gelindiğini “savundu. 

Maviş, KKTC’nin Türkiye’nin ekonomik, politik ve askeri kontrolü altında kaldığını iddia ederek, ülkede yıllardır birçok insan hakları bağlamındaki konuların ileriye taşınmadığını kaydetti.

Ülkede çalışanlar arasında değişik yasalarla ekonomik, sosyal ve demokratik eşitsizlikler yaratıldığını öne süren Maviş, şöyle devam etti:

“Çalışanlar aynı işi yapmasına rağmen bir kesimi düşük maaşla, kısıtlı haklarla neredeyse angarya çalıştırılmaktadır. Tüm tarafların yanlışlığı konusunda hem fikir olunmasına karşın ısrarla yasanın yürürlükte tutunmak istemesi eşitlik ve adalet duygusu bakımından endişe vericidir.
10 Aralık insan hakları gününe atfen, insanlığın sosyal adalet duygusunun gelişmesi adına eşitlik, demokrasi ve kendi kendini yönetme kavgamıza devam edeceğimizi; her türlü haksızlık ve ayrımcılığın karşısında duracağımızı; haksızlık, eşitsizlik, adaletsizlik, ayrımcılık ve ihlalleri düzeltmek adına adım atmayan CTP-UBP Hükümetine rahatsızlık vermeye devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşırız.”

IŞIK

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hasan Yılmaz Işık da, Dünya İnsan Hakları BM Bildirgesi 67. yıldönümünde halkın ve tüm insanlığın 10 Aralık İnsan Hakları Gününü kutladı, “Barış, sevgi ve kardeşliğin” hakim olacağı bir gelecek temenni etti.

Işık, tüm insanların ve devletlerin ayırım gözetmeksizin karşılıklı insan haklarını tanımaları ve saygı göstermeleri çağrısında bulunarak, “Kıbrıs Türklerinin en temel insan hakkı olan toprak üzerindeki yaşamı, varlık, bağımsızlık ve devletinin dayanağı ve en güçlü teminatı BM’de tescilli evrensel insan hakları ve bu hakları güvence altına alan garantör Türkiye’nin Kıbrıs’taki meşru varlığıdır” dedi.

“İnsan hakları; doğal, vazgeçilmez ve devredilemez doğuştan sahip olduğu haklardır” diyen Işık, herkesin; yaşam, özgürlük, eşitlik, haysiyet, kişilik hakları ve güvenliği, düşünce ve ifade özgürlüğü, vicdan özgürlüğü, kimlik ve yurttaşlık hakkı, adalet ve mülkiyet hakkı gibi temel insan haklarına sahip olduğunu vurguladı.