Eniz Orakcıoğlu

Makine Mühendisleri Odası Araç ve Yol Güvenliği Komitesi Başkanı Ayer Yarkıner, dün Değirmenlik - Girne dağ yolunda meydana gelen feci trafik kazasını Yeni Bakış’a değerlendirdi. Yarkıner,  araç denetimsizliklerinden yola çıkarak, “maalesef ülkemizde ne yollarda, ne operatörlerde, ne araçlarda kontrol yapılmamaktadır” dedi.

“Yollar fazla yükten deforme olmaktadır”

 Ayer Yarkıner,  “Yollar çok kötü ve buna bir de denetimsiz aşırı yükler yüklenmekte. Tonajından daha ağır araçların yollarda seyretmesi, örneğin 10 tonluk bir araca 40 ton yüklenmesi yolları deforme etmektedir.  Bu sorunun önüne geçilmesi çok basit olmasına rağmen bugüne kadar önüne geçilmedi. Kaldı ki meydana gelen kazalarda yalnız yollar suçlu değildir” dedi.

“Şoförlerin eğitim seviyeleri de sorgulanmalıdır”

Dün meydana gelen felaket kazada hem yol güvenliğinin , hem de araçları kullanan operatörlerin eğitim seviyelerinin sorgulanmasını gündeme getirdiğini belirten Yarkıner, “Ağır yük kamyonları ülkemizdeki kötü yollarda giderken projesiz bir bina ne kadar tehlike yaratmaktaysa en az o kadar tehlike yaratmaktadırlar. Çünkü bu kazalarda fren zafiyetleri ve yolların bozuk olmasından dolayı yol tutuş zafiyeti var. Hepsi üst üste gelince ve buna birde eğitimsiz şoförler eklenince bu kazaların olması kaçınılmazdır” şeklinde konuşu.

“Bu ne ilktir, ne de son olacaktır”

Kazanın meydana geldiği yolun şu andan itibaren kapatılması gerektiğini söyleyen Yarkıner, “Bu ne ilktir, ne de bu şekilde giderse son olacaktır. Bizim yollarımız gerçekten problemlidir, ama insan aklı denen bir şey vardır ve problem görüldüğü zaman bu akıl devreye girer  tedbir alınır. Bunların yanında kullanılan araçlarında yollara uygun olması ve taşınan yükün de kontrolü oldukça önemlidir. Ama maalesef ülkemizde ne yollarda, ne operatörlerde, ne araçlarda kontrol yapılmamaktadır” diye konuştu.

“Yükler denetlenmeli”

Yarkıner, sözlerine şu şekilde devam etti; Her sene trafik kurultayında bu konular ve yollar konuşulur, bizim de katıldığımız bu kurultayda 2 sene önce 60 maddelik  öneri sunduk ki önerilerimizden bir tanesi kazanın meydana geldiği yolla ilgiliydi. Bu yolun yenilenmesi gerektiğini ve sonrasında da yine bu hale gelmemesi için girişine polisin bir engel koyarak giren araçları ve yüklerini denetlenmesi gerektiğini söyledik.”

“Güvenlik zafiyeti olan araçların yolda seyretmesi kabul edilemez”

Girne’nin batı kesminde yer alan Lefkoşa-Girne yolundan ağır araçların seyretmesinin engellendiğini belirten Yarkıner, “Bunun sebebi ise güvenliklerinin zayıf olmasındır,  güvenliği zayıf olan bir aracın hiçbir yolda seyretmemesi gerekir. Sadece beşparmak dağlarının inerken kullanılması ise normal değildir. Yollarımızın bozulmasının tek sebebi ise, araçlara gereğinden fazla yüklenen yüklerdir. Ülke koşulları nedeniyle yaz aylarının sıcağında asfalt yumuşamakta ve üzerinden 40 ton kamyon geçtiği zaman yolda 15-20 santime yakın kanallar ve tekerlek izleri oluşmakta. Böyle bir durum kabul edilebilir değil, ancak bizim ülkemizde ne bir kontrol var ne de arayıp soran.