Devrim Demir

Polis Genel Müdürlüğü’nün motosiklet kazalarına ilişkin raporu, ülke trafiğindeki tüyler ürperten gerçeği bir kez daha gözler önüne koydu.

İstatistiklere göre, ülke genelinde son 10 yılda meydana gelen ölümlü motosiklet kazalarında toplam 46 kişi yaşama veda etti.

İstatistiklere göre, 2006 yılında 2, 2007 yılında 4, 2009 yılında 4, 2010 yılında 7, 2011 yılında 10, 2012 yılında 2, 2013 yılında 6, 2014 yılında 5, 2015 yılında 4 kişi motosiklet kazasında yaşamını yitirirken son 6 ayda 2 motosiklet sürücüsü yaşanan kaza sonucu hayatını kaybetti.

Kask ölümleri önlemedi

Motosiklet kazalarının ölümle sonuçlanmasının birincil nedeni sürücülerin başlarına aldıkları darbe.  2011 yılında yapılan yasal düzenleme ile motosiklet sürücü ve yolcularına kask kullanma zorunluluğu getirildi ancak ölümlerin önüne geçilemedi. Hafta sonu meydana gelen kazada yaşamını yitiren motosiklet sürücüsü ile ağır yaralanan sürücünün de kaskı vardı.

Sürat ve dikkatsizlik ölüme gönderiyor

Ölümlü motosiklet kazalarının birçoğunun nedeni de diğer trafik kazalarında olduğu gibi “aşırı sürat” ve “dikkatsizlik”.  Sürat halinde en küçük bir dikkatsizlik ölümle sonuçlanan kazaya dönüşüyor.

Yol güvenliği yetersiz

KKTC’de yeterli yol güvenliğinin olmaması gerek araba gerekse motosiklet kazalarının meydana gelmesinde ciddi rol oynuyor.

Ülkede anayollarda bile çok yerde bariyer, korkuluk veya benzer bir koruyucu bulunmuyor.

Yol içerisinde o veya bu sebeple oluşan çukurlar haftalarca, bazen aylarca kapatılmayarak kazalara davet çıkarıyor.

Trafik uzmanlarına göre haddinden yüksek ve dikkat çekici renkte boyanmamış bariyerler, motosiklet sürücülerinin dengesini kaybedip kaza yapmalarına sebep oluyor.

Yolların yeterli derecede aydınlatılmaması da motosikletlerin diğer sürücüler tarafından fark edilmemesine neden oluyor.

Trafikte saygı bitti

Motosiklet kazalarının birçoğu da diğer araç sürücülerinin dikkatsiz sürüş yapması nedeni ile yaşanıyor. Trafikte sürücüler birbirine saygı göstermiyor.

Birçok araç sürücüsü, gideceği yere bir an önce gitme kaygı ile bir diğer sürücünün canını tehlikeye atıyor birçoğu sadece keyif olsun diye diğerinin önünü kesiyor.