Evrim Kamalı

Ülkemizde gündemi uzun süredir meşgul eden ve tarihte ilk kez ölümlü trafik kazası sonucunda adam öldürmekle yargılanan sanık Ali Aziz Zenginses’in davası dün 5 yıl hapis cezası ile Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinde karara bağlandı. Başkan Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’dan olaşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinin oy birliği ile ermiş olduğu kararı Başkan Ömer Güran okudu. Güran, mahkemeye sunulan tüm emareleri incelediklerini, tüm tanıkların ifadelerini değerlendirdiklerini belirterek varmış olduklarını tespitleri açıkladı.

UZMAN DİNLENDİ

Savunmanın uzman tanığının bilimsel veriler çerçevesinde yaptıkları değerlendirme sonucu sanığın kaza esnasında hız limitinin en az 125 en fazla 135 olabileceği belirtildi. Sanığın ehliyet kurallarında belirtilen gözlük ve lens takma zorunluluğu ile ilgili sanığın gözlüksüz yeterli görme yetisine sahip olmadığı da açıklandı.

Başkan Ömer Güran, tüm olguları değerlendirdikten sonra sanık aleyhine fasıl 154 ceza yasasının 205. maddesi altında getirilen adam öldürme suçlarını içeren ilk dört davayı kabul etmediklerini belirterek, sanığı adam öldürme suçundan beraat ettirdiklerini açıkladı. Güran, sanığın hız sürat limitinin üzerinde 125 km araç kullanması, o esnada 111 promil alkollü olması ve ehliyet kurallarında belirtilen lens ve gözlük takma şartları ile araç ön ve yanlarında iki ayna bulundurması şartlarına uymamasının ağır derecede ihmal olduğunu ifade etti. Güran, sanığın yasal bir eylem olan araç kullanırken kurallara uymaması sonucu Asya Rıdvanoğlu’na çarparak ölümüne neden olduğunu, sanığın bu fiileri işlerken amacının adam öldürme niyeti olmadığını, sanığın gayri yasal değil yasal bir eylem esnasında ihmalkarlık, dikkatsizlik, tedbirsizlik suçlarını işlediğini ifade ederek, sanığın 205. madde değil 210. maddeden suçlu bulduklarını söyledi. İddia makamının adam öldürme suçlamasını şüpheden ari bir şekilde kanıtlayamadığını ifade eden Güran, sanığı adam öldürme suçundan beraat ettirdiklerini ancak 210 madde altında aleyhine getirilen 5,6,8,9 davalardan suçlu bulup mahkum ettiklerini söyledi. Güran, sanık aleyhine getirilen 7, 10 ve 11 davalarında makul şüpheden ari bir şekilde ispatlanamadığını belirterek sanığı bu davalardan da beraat ettirdiklerini söyledi.

Sanığı 210 madde altında ihmalkâr, dikkatsiz ve tedbirsiz araç kullanarak Asya Rıdvanoğlu’nun ölümüne neden olma suçlarından mahkûm eden Güran, kararı öğleden sonraya bıraktı.

Öğlenden sonra 14.30’da toplanan mahkeme heyeti sanık aleyhine ve lehine olan hususları değerlendirdiklerini sanığın mahkûm olduğu davanın cezasının 7 yıl hapis cezası ile sınırlı olduğunu belirten Başkan Ömer Güran ancak bazı koşullarda bu cezanın para cezası ile de sonuçlana bileceğine vurgu yaptı. Başkan Ömer Güran ancak sanığın dikkatsizliğinin yanı sıra alkollü olması ve ehliyet gerekliliğine uymamasının ağırlaştırıcı unsur olduğunu bu nedenle sanığı suçlu bulup mahkûm ettikleri davadan 5 yıl hapis cezası ile cezalandırmayı uygun bulduklarını mahkûm ettikleri diğer davalardan ise mahkûmiyet kaydettiklerini açıkladı.