Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete “Saded”in yayına başladığı 11 Temmuz’un anısına kutlanan Basın Günü nedeniyle dün akşam Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nce resepsiyon düzenlendi; 11 gazeteciye Hizmet Onur Ödülü verildi.

Bu yıl 126. yıldönümü kutlanan Basın Günü’nde Hizmet Onur Ödüllerini, uzun yıllar Kıbrıs Türk basınına hizmet veren gazeteciler Hüseyin Kaba, Abdullah Azizoğlu, Olgun Üstün, Osman Güvenir, Ümral Akpınar, İsmet Ezel, Burhan Eraslan, Sevgi Aşık, Belgin Demirel, Türker Heper ve Erol Atabek aldı.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği lokali bahçesinde yer alan resepsiyona Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, bazı milletvekilleri, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, diğer davetliler ile gazeteciler katıldı.

Resepsiyonda Medya dergisinin temmuz sayısı da dağıtıldı.

1436856333.jpg

SİBER: “KALİTELİ REKABET DAHA GÜZELE ULAŞMAMIZI SAĞLAR”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, kalitenin, tüm meslekler için önemli olduğunu belirterek “Kalite kaliteyi artırır, kaliteli rekabet daha güzele ulaşmamızı sağlar ve yaşam kalitemizi artırır” dedi.

Siber, kaliteli basının, kaliteli gazeteciliğin toplumu yükseklere taşıyacağını; tam aksinin ise işitmek istemedikleri bir durum olduğunu ifade ederek, etik olmayan bir gazeteciliğin sadece o gazeteciyi değil tüm toplumu olumsuz etkilediğini ve aşağılara çektiğini anlattı.

Meclis Başkanı Siber, “Biz yukarıya, daha yukarıya bakmalıyız ve bunun için el birliğiyle, özgür basınla, demokratik yapıyla daha iyiyi hedefleyerek daha iyiye ulaşmalıyız. Bu güç bizde var. Yanlış olan, kötü olan, etik olmayan mutlaka bir kenara ayrılır, kalite ilerler, kalite mutlaka toplumda hakkını bulur” diye konuştu.

YORGANCIOĞLU: “BASIN, DOĞRU HABER İÇİN BÜYÜK BİR DEVİNİM ALANI”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, basının önemli ve insanların doğru, tarafsız, süratli haber alma özgürlüğü için büyük bir devinim içinde çalışma yürüttüğü bir alan olduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, basının iyi korunması, belki de diğer alanlardan daha fazla avantajlar verilmesi, özgürlüğünün daha anlamlı olması gerektiğini kaydederek “Düne baktığımızda bugün geçmişten çok daha iyi bir noktadayız ancak henüz istenilen noktaya ulaşılmadığını herkes ifade ediyor. Geçmişte hapse atılan, işkence gören, vurulan, katledilen gazeteciler vardı” dedi.

Devletin bugün basın yayın kuruluşlarına sınırlı da olsa hayatlarını sürdürebilmesi için katkı yaptığını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, bunun daha da geliştirilmesi ve kurallara bağlanması gerektiğini belirtti.

1436856332.jpg

“PATRONLARIN HEGEMONYASINDAN KURTARILMASI…”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “Gazetecilerin patronların hegemonyasından kurtarılması adına da daha ileri noktaya götürülmesi gerekir. Bu bir süreçtir. Her şey akşama bitirmek belki bir ideal olabilir ama hayatın gerçeğine istesek de istemesek de çok uygun değildir. Dolayısıyla bu süreci birlikte yönetmemiz ve daha ileri gidebilmek adına birlikte mücadele etmemiz gerekir” diye konuştu.

Süreç ne kadar iyi yönetilirse, arzulanan hedeflere o kadar erken ve isabetli gidilebileceğini vurgulayan Yorgancıoğlu, bu konuda kendisine düşecek görevi, bugünden sonra da yapmaya hazır olduğunu söyledi.
Yorgancıoğlu, konuşmasının sonunda hayatını kaybetmiş gazetecileri de andı.

TATAR: “BASIN KURULUŞLARI MUTLAKA GÜÇLENDİRİLMELİ”

UBP adına konuşan Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, “meslektaşlarım” diye hitap ettiği gazetecileri kutladı.

Mesleğin zorluklarını bildiğini, işin ekonomisinin de önemli olduğunu ifade eden Tatar, haksız rekabet altında mücadele eden basın kuruluşlarının mutlak surette ekonomik açıdan güçlendirilmesi gerektiğini çünkü ülkede çok sesliliğin teminatının basın kuruluşları olduğunu vurguladı.

Tatar, basın emekçilerini ve yöneticilerini kutlayarak “KKTC’nin sesini dünyaya duyurmakta olan televizyon  ve radyolarımızı, sosyal medyayla katkıda bulunan genç iletişimcilerimizi de kutlamak istiyorum” dedi.

Ersin Tatar, sosyal medyanın basının önemli bir parçası haline geldiğini ve KKTC’deki örneği de fevkalade başarılı bulduğunu ifade ederek tüm basın emekçilerine başarı diledi.

İZCAN: “DEMOKRASİ VARSA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLABİLİR”

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan da, bir ülkede demokrasi varsa basın özgürlüğü olabileceğini vurgulayarak “Bizim ülkemiz bu noktada yaralıdır.

Geçmişte faili meçhul cinayetlerden tutun da gazetecilerin hapse atılmasına kadar çok ciddi acılar yaşamıştır” dedi.

Basının giderek büyük şirketlerin, tekellerin kontrolüne geçtiğini belirten İzcan, buna karşı yapılması gereken en önemli şeyin, düşünce ve ifade özgürlüğünü sonuna kadar sürdürmek olduğunu vurguladı.

Sağlıklı bir demokraside, insan haklarına saygılı bir düzende yaşanmak isteniyorsa basının özgür olması, her konunun üzerine gitmesi, sorgulayıcı olması, sermayenin tekelinden kurtulması gerektiğini belirten İzzet İzcan,  “Aynı şekilde hükümeti ve devleti elinde bulunduran güçler de basına tarafsız, hoşgörülü davranmalıdır, tüm düşüncelerin özgürce topluma ulaşması sağlanmalıdır” diye konuştu.

İzcan, bu konuyu demokrasi, özgürlük ve emek mücadelesinin parçası gördüklerini ifade ederek, bu konuda uğraş veren basın örgütlerine başarı diledi.

1436856335.jpg

VOLKAN: “YASAL, YAPISAL VE ETİK SORUNLAR VAR”

KTGB Başkanı İzzet Volkan ise konuşmasında, mesleğini etik ilkelere uygun şekilde ve kaliteli yapan, basın özgürlüğü için mücadele veren meslektaşlarının gününü kutladı.

Kıbrıs Türk basınının yasal, yapısal ve etik sorunları bulunduğunu, bu sorunlar giderildiği oranda basının toplumu bilgilendirme ve aydınlatma işlevini yerine getirebileceğini vurgulayan Volkan, ülkede daha özgür ve etik ilkelere duyarlı medya alanı yaratılması için basın özgürlüğünü kısıtlayan yasaların değiştirilmesi, gazetecilere iş güvencesi sağlanması, editoryal bağımsızlık ve mesleki ret hakkı da tanıyan Basın İş Yasası’nın uygulanması, resmi ilan ve reklamların siyasal değerlendirmeden uzak biçimde dağıtımını sağlayacak yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Volkan, Kıbrıs Türk medyasıyla basın emekçilerinin gelecek güvencesini tehdit eden ülkedeki haksız rekabet koşulları ve ağır vergi yükünün ortadan kaldırılması için KTGB’nin hükümete sunduğu çözüm önerilerinin bütünlüklü ele alınarak uygulanmasını istedi.

KTGB’nin sağlıklı ve katılımcı bir demokrasi için, basına ve hayatın özgürlüğüne sahip çıkmayı tarihsel bir görev gördüğünü vurgulayan İzzet Volkan, “Kaliteli gazetecilik için bizlerin de sorumluluklarımıza ve meslek ilkelerine tam olarak uymamız gerekir” dedi.

Volkan, gazetecilerin uyması gereken etik değerlere de değindiği konuşmasında, bu yapıldığı oranda medyanın toplumda daha saygın konuma yükseleceğine işaret etti.

Lefkoşa Türk Belediyesi orkestrasının da dinleti sunduğu resepsiyonda, konuşmaların ardından Hizmet Onur Ödülü alan gazetecilere plaketleri etkinliğe katılan siyasiler tarafından takdim edildi.

1436856334.jpg

1436856366.jpg