Bazı meslek örgütleri bir araya gelerek, yurtiçi ve yurt dışında lisans ve lisansüstü eğitim alacak KKTC vatandaşlarının eğitimlerinin ihtiyaca göre planlanmasını sağlamak ve yurtiçinde alınacak olan eğitimin kalite standartlarını yükseltmek amacıyla “Yüksek Öğrenim Platformu” oluşturdu.

Platformu, Tabipler Birliği, Tabipler Odası, Diş Tabipleri Odası, Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Eczacılar Birliği, Fizyoterapistler Birliği, Barolar Birliği, Psikologlar Derneği, Bağımsız Psikologlar İnisiyatifi, Diyetisyenler Birliği, Veteriner Hekimler Birliği oluşturdu.

11 meslek örgütünün yaptığı ortak basın açıklamasında, “Yüksek Öğrenim Platformu” amaç ve hedeflerine yer verildi.

Oluşumla ilgili toplantının Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği binasında gerçekleştiği belirtilirken, Platformun diğer meslek örgütlerini de içine alacak şekilde büyüyeceği ve önümüzdeki günlerde bu bağlamda ilgili mercileri uyarmak için gerekli girişimleri yapacağı ifade edildi.

Önceliklerinin yurtiçinde eğitim görecek öğrencilerin merkezi bir sınavla alınması, ihtiyaçların belirlenebilmesi için istatistiksel verilerin toplanması, bölüm akreditasyonlarının uluslararası standartlarda olması, ilgili yasal mevzuatların sağlamlaştırılması, yeniden düzenlenmesi ve üniversitelerin yönetim kurullarında meslek örgütlerinden temsilcilerin bulunması konularında çalışmalar yapmak olduğu vurgulandı.

Son zamanlarda ülkede yasasız, kuralsız açılan yüksek öğrenim kurumlarının ülkede çok ciddi bir üniversite mezunu enflasyonu yarattığı ve yaratmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, KKTC üniversitelerine alınan öğrencilerin ve yurt dışı kontenjanlarının hiçbir şekilde denetlenmemesi ve planlanmamasının meslek örgütlerini ülkenin geleceği ile ilgili olarak endişelendirdiği kaydedildi.

Üniversitelere alınan öğrencilerin her üniversitenin kendi özel sınavları ile üniversitelere kayıt yaptırabilmesinin öğrenim kalitesi anlamında soru işareti yarattığının belirtildiği açıklamada, “Gelinen noktada biz bu ülkede çocuklarımıza gelecek arayan nesiller ve meslek örgütleri olarak bu gidişe ‘dur’ demek için Yüksek Öğrenim Platformu’nu kurma kararı aşmış bulunuyoruz” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada Yüksek Öğrenim Platformu’nun amaçlarıyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Amacımız:  
a) Ülkeye ciddi ekonomik girdisi olduğunu bildiğimiz bu eğitim kurumlarının çağdaş ülkelere layık kaliteli eğitim kurumları haline gelmeleri 
b) Bu üniversitelere alınacak KKTC mezunlarının mutlaka ülke ihtiyaçlarına uygun şekilde planlanmasını ve uygulanmasını sağlamaktır.
c) Bu sebeple KKTC üniversitelerine alınacak öğrenciler merkezi bir sınavdan geçmelidir.
d) Yapılacak merkezi sınavda tıpkı YÖK’ün TC üniversitelerine uyguladığı bölümler için baraj sistemi bizdeki üniversiteler için de hem KKTC merkezi sınavında, hem de Türkiye Yüksek Öğrenim Sınavında uygulanmalıdır.
e) Üniversitelerdeki bölümlerin akreditasyon ve kalite kontrolleri uluslararası kriterlerde olmalıdır.
f) Üniversitelerin açılabilmesi gelişigüzel değil çok daha ciddi yasal bir mevzuatla sağlanmalıdır.
g) Üniversite bölümlerinin yönetim kurullarında  meslek örgütlerinin de temsilcileri bulunmalıdır.

Böylece üniversite ile ülkenin uygulama koşulları arasında direkt bir ilişki sağlanmalı, ülkeden kopuk üniversite görüntüsü ortadan kaldırılmalıdır.”

“YÖDAK’IN YAPISI MASAYA YATIRILMALI”

Açıklamada, Yükseköğretim Planlama Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK) yapısının masaya yatırılması gerektiği savunuldu.

YÖDAK’ın gerçek anlamda özerk ve üniversiteleri denetleyebilmek için güçlü yasal düzenlemesi olması gerektiği belirtilen açıklamada, YÖK’le işbirliği halinde, ülke gerçeklerine uygun uygulamalar içinde olması gerektiği ifade edildi.

YÖDAK’ın, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarıyla istişare halinde ve Devlet Planlama Örgütü ile ülke ihtiyaçları doğrultusunda işbirliği yapması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Eylülde yine birçok gencimiz üzerinden umut tacirliği yapılmasını önlemek için çalışmaların ve denetimlerin hemen başlatılması ivedidir” denildi.