ŞARTLARIN DEĞİŞMESİ TALEBİ: Merkezi Cezaevi’nde 170 mahkumun hafta sonu başlattığı açlık grevi, 111 mahkumunun katılımıyla devam ediyor. Açlık grevindeki mahkumlar İnfaz Yasası ve Şartlı Tahliye koşullarının değiştirilmesini ve ziyaretçilerden gelen eşyalara konan kısıtlamanın kaldırılmasını istiyor

Devrim DEMİR

Lefkoşa Merkezi Cezaevi’nde “şartlı tahliye konusunda değişiklik”, “ziyaretçilere getirilen eşyaların giriş yasağının kaldırılması” ve “İnfaz Yasası’nın değiştirilmesi” için 14 Eylül tarihinde açlık grevi başlattı. Pazar günü 170 kişiyle başlatılan açlık grevi dün öğle saatleri itibarı ile 111 kişiyle devam ediyor.

Konuyla ilgili Havadis’e konuşan Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, Cezaevi Tüzüğü’nün değiştiğini ve mahkumların talep etmiş olduğu 3 maddenin değiştirilmesinin zaman içinde uygun görüldüğü takdirde yürürlüğe girilebileceğini kaydetti.


Metin Bilmem: Güvenlik açısından tedbir almamız mecburi
Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, mahkumların hafta sonu akşam saatlerinde 3 ana gerekçeyle başlatmış oldukları açlık grevi ile ilgili konuşma yapıldığını ancak grevin henüz bitirmediğini anlattı. Metin Bilmem şöyle devam etti: “Ziyaretçilerin mahkumlara getirmiş olduğu özellikle yiyecekler güvenlik açısından yasaklanmıştır. Girilmesi yasak olan meyve ve sebzeleri mahkumların Cezaevi kantininden temin etme şansları vardır. Yiyecekler konusunda çok sıkıntılar yaşadığımız için, tedbir almamız mecburi. en zor şartlarda en iyi şekilde mahkumların tüm ihtiyaçlarını karşılamaktayız.”

 

1 aydan 3 aya değişen ziyaretçi ve haberleşme yasağı getirilebilir

Merkezi Cezaevi Tüzüğü’ne göre mahkumlar tarafından başlatılan açlık grevi suçunun karşılığı 1 aydan 3 aya kadar ziyaretçi yasağı konulabilir, haberleşme özgürlükleri kesilebilir. Metin Bilmem, hafta sonu başlatılan açlık grevi eyleminde henüz bir ceza vermediklerini ve mahkumlara ceza getirilmediğini vurguladı.  

Merkezi Cezaevi’nde 256 mahkum ve tutuklu var
Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem Cezaevi’nde 16 Eylül 2014 tarih itibarı ile 10’u kadın olmak üzere toplam 256 mahkum olduğunu söyledi. Bilmem Cezaevi personelinin 256 mahkumun tüm ihtiyaçlarına ayrı ayrı cevap vermekte olduğunu sabah 08.00 akşam 22.00’ye kadar 7 ayrı hatla telefon özgürlüğü fırsatı verildiğini kaydetti. Bilmem şöyle devam etti: “Haftanın 3 günü Cezaevinde görüş var. Çalışan hükümlü mahkumların haftada 1 gün ve kendinin belirleyeceği ziyaretçisi, çalışmayan mahkumların ise 15 günde 1 görüş imkanı sunuluyor. Cezaevinde 10’u kadın olmak üzere toplam 256 mahkum vardır. Bunların 107 kişisi ağır cezalı, 149 kişisi hafif cezalı ve cezaları sonuçlanmayan toplam 107 hükümsüz tutuklumuz vardır. Bayramlarda aileleriyle daha rahat hasret gidermeleri için imkan veriyoruz ve karşılıklı yemek yeme şansları vardır.”

Grevin bugün sonlandırılması bekleniyor
Hafta sonu akşam saatlerinde 170 mahkum tarafından başlatılan açlık grevinin dün itibarı ile 111’e düştüğünü söyleyen Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, açlık grevinin bugün öğlen saatlerinde sonlandırılmasının beklendiğini söyledi.