Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, çiftçilerin arpa buğday ürün bedellerinin ödeneceği kalemin boş olduğunu belirterek, bunun ödenebilmesi için 13. maaşlardan kesinti yapılarak Toprak Ürünleri Kurumu’na avans verilmesinin gündemde olduğunu söyledi.

Çiftçiler Birliği, bugün birlik binasında toplanarak Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’na gitti. Birliğe sunulan “Tarım Reform Paketi”ni Bakan Şahali’ye iade eden üreticiler, Bakan’dan üreticilere neden ödeme yapılmadığıyla ile ilgili açıklama istedi.

Çiftçileri Bakanlık Binası konferans salonunda kabul eden Tarım Bakanı Şahali:

“Ürün bedelleriyle ilgili, arpa buğday fonundaki kaynak, şu anda yerinde değildir.
Dolayısıyla sizlerin ürününüzü teslim ettiğiniz anda alabileceğiniz kaynaktan sizler de bizler de yoksunuz” ifadelerini kullandı.

Şahali şöyle devam etti:

“Dolayısıyla yaratacağımız kaynak iki şekilde ortaya çıkar; Birinci, ürünün bu ülkede ve değerinde satılmasıyla oluşacak kaynak. İkinci de devletin TÜK’e olan mükellefiyetlerinin bir kısmının yerine getirilmesi şeklinde size yapılacak avans ödemedir. Herkesin alacağı kayıt altındadır. Herkesin alacağına oranlanmış bir ödeme taahhüdü söz konusudur.

Bununla ilgili yaklaşımımız 13. maaşların ödeneceği gün, 13. maaşlardan henüz formülü netleşmemiş olan, ama mutlaka yapılacağı karar altında olan ve Başbakan tarafından taahhüt edilen bir kesintiyle bu kaynağın sağlanmasıdır.

Bu kesinti 13. maaş alacak olan, 2011 sonrası istihdam edilen kamu görevlileri hariç, diğer kamu çalışanlarından yapılacak genel bir kesinti de olabilir, belirli bir oranın üzerinde gelir elde edenlerin 13. maaşından yapılacak bir kesinti de olabilir. Bunlar seçeneklerdir ve hükümet tarafından kaynak sağlandığı noktada kararlaştırılacaktır.

10 milyondan az olmamak üzere bir kesinti yapılması ve TÜK’e avans olarak aktarılması şeklinde oluşan bir formüldür ve geçerliliğini aynen korumaktadır.”

* * *

BİRİKİM ÖZGÜR: "KESİNTİ YOK"

Konuyla ilgili olarak Kıbrıs Postası‘na konuşan Maliye Bakanı Birikim Özgür ise “13. maaşlardan kesinti kararımız yoktur” dedi.