Telefonunu satmak için internet üzerinden alım satım sitelerinden birine ilan veren 13 yaşındaki erkek çocuğu hayatının şokunu yaşadı. 

İsminin Y.M olduğu belirtilen 25 yaşındaki erkek bir şahsın Facebook’tan çocuğa attığı mesaj hem 13 yaşındaki çocuğu hem de ailesini tedirgin etti. M.Y’nin “Seni tanımak istiyorum. Seni istiyorum” mesajları üzerine çocuk ailesine durumu bildirdi. 

Aile, polise giderek şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Ailenin, mesajı atan M.Y’nin nerede çalıştığını polise bildirdiği belirtildi. 

Öte yandan yaşanan olay üzerine çocuğun yakınları isyan etti. Sosyal medyada yaşananları anlatan aile yakınları, M.Y’nin attığı mesajları da paylaştı. 

İŞTE BU KADARI DA OLMAZ DEDİRTEN MESAJLAR 

- Y. M. : “Tanışalım mı.”? 

- Çocuk: “Neyle ilgili.” 

- Y. M. : “Sohbet etmek istiyorum. Senle ilgili, seninle tanışmak istiyorum.” 

- Çocuk: “Anladım. Şimdi uzatmadan ne istediğini söyle.” 

- Y. M. : “Seni istiyorum.” 

 

ÇOCUKLARINIZI SİBER ZORBALIKTAN KORUYUN

Eğitmen ve İletişim uzmanı Nurhan Demirel, internet eğitiminin aileden başladığını belirtiyor. Günümüzde bilgisayar ve akıllı telefon kullanım yaşları neredeyse bebeklik yaşlarında başlıyor diyen Demirel, özellikle akıllı telefon uygulamaları ve sosyal medya siteleri çocukların en çok rağbet gösterdiği teknolojilerin başında geliyor diyor. Bilinçli sosyal medya kullanımının ailede başladığını ifade eden Demirel, ailelere bir dizi öneri ve önemli tavsiyeler sunuyor.

UYGUNSUZ İÇERİKLERDEN ÇOCUĞUNUZU KORUYUN

Sosyal medya sitelerine üye olma yaşı pek çok sitede 13’tür. Ancak 13 yaşın altında milyonlarca çocuk yaşını büyük göstererek sosyal medya sitelerine üye olmaktadırlar. Şu anda Facebook’a üye 13 yaşın altında 7,5 milyondan fazla çocuk olduğu tahmin ediliyor. Çocuklar sosyal medyayı daha çok arkadaşlarıyla iletişim kurmak ve Oyun oynamak için kullanıyorlar ancak ülkemizde sosyal medya ortamında yetişkinlere uygun içerikler yoğunlukla paylaşılmaktadır. Bu içeriklerin herkes tarafından rahatça erişilebiliyor ve görülebiliyor olması çocukların ruhsal gelişimini de olumsuz yönde etkilemektedir.

Bunun yanı sıra çocuklar sosyal medyada siber zorbalığa uğramakta, pedofililerin hedefinde yer almaktadırlar. Çocuklarının fotoğraflarını bilinçsizce paylaşan aileler nedeniyle çocuklar sosyal medyada “av” konumuna düşmektedirler.

YASAKLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Bir internet sitesini ya da sosyal medyayı yasaklamak günümüz koşullarında teknik olarak çok mümkün değil. Ayrıca 10 yaşındaki çocukların mobil uygulama yazabildiği dijital bir çağda sosyal medyayı çocuklara nasıl yasaklayabiliriz? Keza ülkemizde daha önce de görüldüğü üzere yasaklı sitelere kolayca girilebimekte ve paylaşım yapılabilmektedir. Bu noktada çocuğumuza sosyal medyayı yasaklamak yerine onu siber zorbalığa karşı nasıl koruyacağımızı düşünmemiz gerekir. Aile olarak bilinçli ve güvenli internet kullanımını öğrenmemiz ve çocuğumuzu bu konuda eğitmemiz en doğru seçenek olacaktır.