2 yıl hapis cezasına mahkum edildi…

Gamze BAYKUR

Güvercinlik köyünde 2013 yılı Aralık ayı ile 2014 yılı Şubat ayları arasında hafif düzeyde zeka geriliği bulunan 14 yaşındaki F.A isimli kız ile 2 kez cinsel ilişkiye giren ve F.A’yı hamile bırakan 60 yaşındaki sanık Remzi Çil, dün Mağusa Kaza Mahkemesi’nde yargılandı. “16 yaşından küçük kızı alıkoyarak kaçırma”, “Mülke tecavüz” ve “13 yaşından büyük 16 yaşından küçük kız ile yasa dışı cinsi münasebette bulunma” davalarından yargılanarak suçlu bulunan sanık Çil, 2 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

2 kez ilişkiye girdi…

Sanık Remzi Çil, 2013 yılı Kasım ile Aralık ayları içerisinde Güvercinlik köyünün ağıllar bölgesinde bulunan ağılındaki hayvanların bakımını yaptığı sırada, müşteki kız F.A’nın babasına ait ağıla hayvanlara bakmaya giden F.A ile yakınlık kurmuştu. Sanık Çil’in F.A ile yakınlık kurmasından sonra, F.A ara sıra sanık Çil’in ağılına giderek hayvanların bakımı konusunda sanığa yardım etmeye başlamıştı. Sanık Çil, 2013 yılı Aralık ayı içerisinde tam olarak tespit edilemeyen bir günde ağılına yardıma gelen F.A ile cinsel ilişkiye girmeye karar verdikten sonra F.A’yı ailesinin rızası hilafına alıkoyarak F.A ile cinsel ilişkiye girmişti. Yine sanık Çil, 2014 yılı Şubat ayı içerisinde tam olarak tarihi tespit edilemeyen bir günde müşteki F.A’nın, babasına ait ağıla girdiğini görmüş ve konu ağıla giderek F.A ile yine cinsel ilişkiye girmişti.

14 yaşındaki kızı hamile bıraktı…

Ayni dönem içerisinde sanık Remzi Çil’den hamile kalan F.A’nın karnının iyice belirgin bir şekilde büyümesi üzerine durumu fark eden F.A’nın ablası eczaneden gebelik testi alarak F.A’ya uygulamış ve F.A’nın hamile olduğu ortaya çıkmıştı. F.A ise durumu ablasına anlatmıştı. F.A’nın hamile oluşunun ortaya çıkmasının ardından F.A, ablası ve babası polise giderek sanık Çil’den şikayetçi olmuştu. 24 Mart 2014 tarihinde mesele ile ilgili olarak polis F.A’nın doktor kontrolünden geçirilmesini sağlamış ve doktor kontrolünde F.A’nın 19-20 haftalık hamile olduğu tespit edilmişti. Akabinde mesele ile ilgili olarak sanık Remzi Çil tespit edilerek tutuklanmıştı. Sanık Çil, “Şeytana uydum” diyerek gönüllü ifade vermiş ve ifadesinde F.A ile 2 kez cinsel ilişkiye girdiğini itiraf etmişti.

F.A’nın hafif düzeyde zeka geriliği olduğu tespit edildi…

Polis, müşteki F.A’yı 26 Mart 2014 tarihinde akıl sağlığı ile ilgili olarak muayenesinin yapılmasını sağlamış ve F.A’nın akli durumunu gösteren bir rapor temin etmişti. Temin edilen raporda F.A’nın hafif düzeyde zeka geriliği olduğu ve yaşıtlarına göre akıl sağlığının geri olduğu belirtilmişti. Sanık Çil ise 28 Mart 2014 tarihinde Barış Sinir ve Ruh Hastalıkları Hastanesi’ne götürülerek muayenesi sağlanmış ve sanığın cezai ehliyetinin tam olduğu yönünde rapor temin edilmişti.

DNA testi “Çocuk sanıktan” dedi…

Yine bu mesele ile ilgili olarak sanık Remzi Çil ile müşteki F.A’dan kan örneği alınarak Türkiye’ye DNA testi için gönderilmiş ve F.A’nın sanık Çil tarafından hamile bırakıldığı yönünde DNA raporu temin edilmişti.

Hakkı: “Kendisine ve ailesine büyük utanç yaşattı…”

Sanık Remzi Çil’in avukatı Murat Hakkı, Aslen Adana’lı olan 60 yaşındaki sanık Çil’in evli, 4 çocuk ve 3 torun sahibi olduğunu söyledi. Sanık Çil’in ilk tutuklanmasından sonra geçen 13 ay zarfında kendisine ve ailesine büyük bir utanç yaşattığını belirten Hakkı, sanığın, annesi, eşi ve gelinleri nezdinde mahcup olduğunu ve köy halkı tarafından ise dışlandığını dile getirdi. Sanık Çil’in sevdiklerine yaşattığı üzüntü, maddi-manevi sıkıntılar ve toplumsal ayıplamanın ağırlığı altında ezildiğini dile getiren Hakkı, sanıkm Çil’in, müştekinin ailesinden ve toplumdan özür dilediğini söyledi. Hakkı, sanık Çil’in 3 aylık süre içerisinde iki kez nefsine yenik düşerek konu suçları işlediğini ifade ederek, yaşanan ilişkilerin de oldukça kısa olduğunu ve müştekide ciddi bir kanamaya veya psikolojik travmaya sebebiyet vermediğini belirtti.

Toroslu: “Eski yasaya göre azami ceza 2 yıl…”

Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, sanık Remzi Çil’i aleyhine getirilen davalardan suçlu bularak mahkum ettiğini açıkladı. Toroslu, sanık Çil’in mahkum olduğu “16 yaşından küçük kızı alıkoyarak kaçırma” ve “13 yaşından büyük 16 yaşından küçük kızla cinsi münasebette bulunma” davalarının Fasıl 154 Ceza Yasasının “Ahlaka aykırı suçlar” başlığı altında düzenlenen suç tipleri arasında olduğunu belirtti. Her iki suçun da yasada hafif olduğu ve suçun işlendiği tarihte yürürlükte bulunan yasada hafif suçlara verilecek azami hapislik cezasının süresinin 2 yıla kadar öngörüldüğünü belirten Toroslu, 2014 yılında Ceza Yasasında yapılan tadilatta “13 yaşından büyük 16 yaşından küçük kızla cinsi münasebette bulunma” suçunun 153. Madde altında yeniden düzenlendiği, bu suçun ağır bir suç olduğu ve bu suçlardan mahkum olunması halinde ömür boyu hapis cezasına mahkum edilebileceğinin öngörüldüğünü vurguladı.

“Kabul edilebilir hiçbir izahatı olamaz…”

Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, konu suçların rıza göstermeye ehil olmayan ve mental olgunluğa erişmeyen 16 yaşından küçük kızlara karşı işlenmiş oluşunun suçun ciddiyetini gösterdiğini belirtti. Toplumu bu denli rahatsız ve tedirgin eden, toplumun ahlak anlayışına karşı işlenen ve toplum tarafından nefretle karşılanan bu tür suçların cezalandırılmasında kamu menfaatinin bulunduğunu belirten Toroslu, konu suçun işlendiği tarihlerde sanık Çil’in 59 yaşında olduğunu, 14 yaşında olan ve halen çocuk denilebilecek bir yaşta olup yaşına göre geri durumda ve hafif düzeyde zeka geriliği olan müştekiye karşı işlediği suçların kabul edilebilir hiçbir izahatı olmadığını açıkladı.

“Müşteki hamileliğin yaşattığı travma ile baş başa kalmak durumunda bırakıldı…”

Sanık Remzi Çil’in, 14 yaşındaki kız ile ilişkiye girdiğini ve F.A’nın bu ilişkiden hamile kaldığını anımsatan Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, F.A’nın mental durumuna rağmen hamileliğin yaşattığı travma ile baş başa kalmak durumunda bırakıldığını ve bunun müştekiye verilen zararı kat kat arttırıldığını vurguladı.

“Kamu menfaati gereği hapis cezası verilmesi gerekir…”

Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, sanık Remzi Çil’e kamu menfaati gereği hapis cezası verilmesi gerektiğini açıkladı. Sanık Çil’i konu suçların işlendiği tarihlerde yasasının uygun gördüğü en yüksek hapis cezası ile cezalandırmayı uygun ve adil bulduğunu belirten Toroslu, sanık Çil’i 2 yıl hapis cezasına mahkum etti.