KALYONCU: “KENDİ KENDİNİ YÖNETEN BİR İDARE ŞEKLİ VE HALKI HAK ETTİĞİ REFAH SEVİYESİNE KAVUŞTURMA İÇİN ÇALIŞMAKTAYIZ”

Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu, çözüm çabalarının sürdüğünü; ayrıca ülkeyi kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomik yapı, kendi kendini yöneten bir idare şekli ve halkı hak ettiği refah seviyesine kavuşturma için çalıştıklarını söyledi.

Başbakan Kalyoncu, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı.

Kalyoncu mesajında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının 32’nci yıldönümünde temelinde barışçı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmak adına çabaların sürdüğünü kaydetti.

Kalyoncu mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kıbrıs Türk halkı, geçmişten günümüze maruz kaldığı tüm olumsuzluklara rağmen ada üzerindeki toplumsal haklarımızı elde etmek ve arzuladığı eşitlik temelinde barışçı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmak adına büyük çabalar vermiştir ve bu çabalarını bugün de sürdürmektedir. Bu çözüm arayışlarını sürdürmekteki en önemli gayemiz, çözümün sadece Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halklarına değil bölgeye de istikrar ve barış getireceğine olan inancımızdır.

Geçmişte Ada’da barışı sağlamak için karşımıza çıkan fırsatlarda her seferinde iyimser ve yapıcı tavrımızı ortaya koyduk. Bunu tüm dünya kamuoyu çok iyi bilmektedir. Kıbrıs’ta elde edilecek kalıcı bir çözümün tüm paydaşların yararına olacağı ve bu ülkedeki zenginliklerden bu ülkede yaşayan herkesin eşit derecede hak sahibi olduğu düşüncesindeyim. En asli görevimiz, Kıbrıs sorununun çözülmesini sağlamak için elimizden gelen tüm imkanları kullanarak katkı koymak ve gençlerimize daha güzel bir gelecek bırakmaktır.

Çözüm konusunda bugüne kadar sabır ve iyi niyetle görevini yerine getirmiş olan Kıbrıs Türk halkı, barışın ve istikrarın hakim olduğu bir geleceği herkesten fazla hak etmektedir.  Ülkemizi kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomik yapı, kendi kendini yöneten bir idare şekli ve halkımızı hak ettiği refah seviyesine kavuşturmak için çalışmaktayız. Önümüzdeki dönemde de, başta ekonomik kalkınma olmak üzere her alanda ülkemizi daha ileriye taşımak adına çalışmalarımız sürecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm halkımızın bu anlamlı gününü kutluyor, daha refah ve güzel bir geleceği hep birlikte karşılamayı diliyorum.”

MÜCAHİT KOMUTANLARI DERNEĞİ

Mücahit Komutanları Derneği Başkanı Gözkamaş Ergüneş, mesajında, Kıbrıs Türk halkının kazanılmış haklarını gasp etmeyecek onurlu bir anlaşma olana kadar, Cumhuriyeti koruyacaklarını, dıştan gelecek tüm baskılara karşı olacaklarını, verilen mücadeleyi unutturmayacaklarını belirterek,  şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

Ergüneş, Kıbrıs Türk halkının, Varoluş Mücadelesi Önderi Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’la birlikte verdiği mücadelenin sonucu olan KKTC’de barış ve huzur içerisinde yaşayan mücahit Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri mensuplarının 15 Kasım Cumhuriyet Bayramlarını kutladı.

GENÇLİK HAREKETİ DERNEĞİ

Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi Derneği,  mesajında, 41 yıldır bitmeyen Kıbrıs sorununa mantıklı ve uzlaşıcı bir çözümden yana olduğunu bildirdi.

Dernek Genel Sekreteri İlhan Demir,  Kıbrıs'ta bir daha 1974 öncesine dönmeyecek şekilde kalıcı barışa, iki bölgeli, iki toplumlu federal bir Kıbrıs’a hazır olduklarını kaydetti.

Demir, Adada kalıcı barışa yanaşmak istemeyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yıllardır Kıbrıs sorununda zamana oynamayı tercih ettiğini ifade etti.

Federal Kıbrıs’a ulaşılamaması halinde BM’ye ambargonun kaldırılması ve tanınma talebinde bulunulması gerektiğini kaydeden Demir, “Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi Derneği adına canından aziz bildiği vatanı için kanlarını bu toprağa dökmüş şehitlerimizi rahmet ve minnetle bir kez daha yad ediyor, KKTC’nin 32.yıl Cumhuriyet Bayramını yürekten kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ MÜCAHİTLER DERNEĞİ

Emekli Mücahitler Derneği Başkanı Mehmet Salih Direktör, Devlete sahip çıkılmasının kolay olmasının, adil olmaktan, kanaatkâr olmaktan, sürtüşmelerden uzak durmaktan, ne istediğini tam olarak bilmekten, kişisel kararlardan önce halk için kararlar almaktan, herkesin birbirine saygı göstermesinden ve sahip olduklarına özen gösterilmesinden geçtiğini kaydetti.

Direktör Dernek Yönetim Kurulu adına yayınladığı 15 Kasım mesajında, “Bu nedenle biz Anavatanla birlikte hareket edilmesi gerekliliğini devamlı olarak vurgulamakta olup birlik ve beraberlik çağrıları yapmaktayız” dedi.

ÖRGÜTLER KUTLAMA MESAJI YAYINLADI

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Sönmezliler Ocağı ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Derneği, KKTC’nin 32. kuruluş yıldönümünü kutladı.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora yayınladığı mesajda,  varoluş mücadelesini zaferle taçlandıran Kıbrıs Türk halkının, devletinin 32’inci yıldönümünü büyük bir onur ve kıvançla kutladığını vurguladı.

Bora, Kıbrıs Türk halkının lideri Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş ve tüm şehitleri rahmetle andı, gazileri minnet ve şükranla selamladı. Bora ayrıca, Türk Ulusu,  Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri’ne de “sarsılmaz güvenini” belirtti.

Sönmezliler Ocağı Başkanı Erden Esenyel de, tüm halkın cumhuriyet bayramını kutladı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Ümit Serdaroğlu da, Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, Kıbrıs Türk halkının devletinin güvencesi altında yaşamını huzur ve güven içerisinde sürdürdüğünü vurguladı.

EROĞLU: “HEPİMİZE DÜŞEN GÖREV KKTC’YE SAHİP ÇIKMAKTIR”

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “hepimize düşen görev; en büyük gücümüz, özgürlüğümüzün, egemenliğimizin, güvenliğimizin simgesi, somut hali Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkmaktır” dedi.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletini güçlendirdiği, devlet yönetimini daha iyi noktalara taşıdığı ve refah seviyesini yükselttiği oranda Kıbrıs’ta istediği sonuca ulaşma şansının artacağına işaret etti.

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 32. kuruluş yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı. 

Eroğlu, mesajında, Kıbrıs Türk halkının çok zor süreçlerden geçerek bugünlere geldiğini ifade ederek, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruluşu; 1571’den itibaren üzerinde yaşadığı, yönettiği toprakları İngilizler tarafından bazı oyunlarla elinden alınan bir halkın kendi topraklarında yeniden egemen olduğunu dünyaya haykırışıdır” ifadelerini kullandı.

KKTC’nin ilanının; “adayı Yunan egemenliği altına sokmak için onlarca yıl çaba gösteren, kan dökenlerin 1960’ta kurulan ortaklık devletinden silah zoru ile Kıbrıs Türkünü atanların bir daha aynı yollara başvurmaması için oluşturulan bir yapı” olduğunu vurgulayan Eroğlu, KKTC’nin kuruluşunun; “Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini tayin hakkının bir sonucu ve bir halkın geri döndürülemez bağımsızlık ilanı” olduğunu kaydetti.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının, kendi kendini idare etmek istediğini, 1974 Barış Harekatı ile oluşan coğrafya üzerindeki egemenliğini, özgürlüğünü ve güvenliğini Anavatan Türkiye’nin tam desteği, etkin ve fiili garantisi ile idame ettirmekten asla vazgeçmeyeceğini bir türlü 1974 öncesine geri dönüş hayalinden vazgeçmeyen Rum komşularına ve onun destekçilerine göstermek için hür iradesi ile KKTC’yi kurduğunu dile getirdi.

“ÇOK ŞEY BAŞARDIK”

“32 yılda küçümsenmemesi, hatta ve hatta övünülmesi gereken çok şey başardık” diyen Eroğlu, şöyle devam etti:

“Ben, dinamizmine, bilgisine ve vatan sevgisine yürekten inandığım Kıbrıs Türk Halkı’nın yaşananlardan dersler çıkararak kendi Devleti’ne sahip çıkacağından, daha gelişmiş, yaşam kalitesi daha yüksek bir KKTC yaratacağından eminim.

Kıbrıs konusunun sürüp gitmesi asla bizim kendi ülkemizde, Devletimizde yapmamız gerekenleri gerçekleştirmememiz için bir gerekçe olarak ileri sürülmemelidir

Yapılması gereken çağdaş gelişmelere uygun ekonomik, sosyal ve siyasal kararları daha fazla gecikmeden almak, bir birimize karşı daha anlayışlı, hoş görülü olmak ve birlik, beraberliğimize gereken değeri vermektir.”

“RUM TARAFININ ZİHNİYETİ DEĞİŞMEDİ”

Rum tarafının zihniyetinin henüz değişmediğini ve kısa süre içinde de değişecek gibi görünmediğini ifade eden Eroğlu, bu konuda şunları dile getirdi:

“Benimle Sayın Anastasiades arasında 11 Şubat 2014 tarihinde imzalanan ortak açıklamaya rağmen sonuç alıcı görüşmeler yapmak yerine oylama taktiklerine başvurmayı tercih ediyorlar.

Bir kez daha vurguluyorum; Kıbrıs konusunun görüşülmeyen, konuşulmayan hiç bir yanı kalmamıştır. İki taraf da kimin hangi konuda ne istediğini, neye karşı olduğunu, hangi konuda nereye kadar ilerleyebileceğini ya da gerileyebileceğini çok iyi biliyor. Dolayısı ile eğer niyet varsa kısa sürede Kıbrıs’ta var olan gerçeklere dayalı bir antlaşma mümkündür.

Ancak Rum tarafının gerçeklere dayalı bir çözüme niyeti yoktur. Onlar hala Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam edip bizim bir anayasal değişiklikle ona yamalanacağımız bir antlaşma istiyor.

Rumların amacı; varılacak bir antlaşmayı lehlerine kullanarak iki kesimliliği yok etmek, hegemonyalarını her tarafa yaymaktır. O nedenle varılacak antlaşmanın AB’nin birincil hukuku olmasına karşı çıkıyorlar ve Kuzey’de nüfus ve mülkiyet bakımından sarih çoğunluğun Kıbrıs Türkü’nde olmasını istemiyorlar.

Niyetleri iyi olmadığından dolayıdır ki, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden mutlaka kurutulmak istemektedirler.” 

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, işte böylesi bir ortamda herkese düşen görevin; en büyük güçleri olan, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü, egemenliği ve güvenliğinin simgesi, somut hali Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkmak olduğunu vurguladı.

Eroğlu, “Halk olarak, Devletimizi güçlendirdiğimiz, Devlet yönetimimizi daha iyi noktalara taşıdığımız, refahımızı yükselttiğimiz oranda Kıbrıs’ta istediğimiz sonuca ulaşma şansımız artacaktır” görüşünü dile getirerek, bu noktada ise başlıca görevin; “parlamentoya, hükümetlere, kurum ve kuruluşlara düştüğünü” vurguladı.

“ARTIK ZAMANI GELMİŞTİR”

Derviş Eroğlu, şöyle devam etti:

“Artık zamanı gelmiştir. Her kes şapkasını önüne koyarak düşünmeli ve doğrular ne ise onlar yapılmalıdır. Başaracağız. Yeter ki çok çalışalım, üretelim ve çağın gereklerini yapalım, ülkemizin avantajlarını iyi kullanalım. Yeter ki, bazı sahte vaatlere aldanarak, bir birimize düşerek, Anavatan Türkiye’den kopma gafletine düşerek yolumuzdan ayrılmayalım.”

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Bayramı vesilesi ile bugünlere gelmelerinde büyük katkıları olan Özgürlük ve Varoluş Mücadelesi Lideri Doktor Fazıl Küçük ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı, tüm şehitleri, tüm Anavatan Türkiye Devlet ve hükümet yetkililerini rahmetle, aralarında olanları şükranla andı.

Eroğlu, halkın Cumhuriyet Bayramı’nı candan kutladığını ve herkese en derin sevgi ve saygılarını sunduğunu da belirtti.

ATUN: “CUMHURİYETİMİZ, VAROLUŞ MÜCADELEMİZİN EN ANLAMLI ESERİ VE KARARLIĞIMIZIN EN GÜÇLÜ İFADESİDİR”

UBP Genel Sekreteri ve Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, “Cumhuriyetimiz, varoluş mücadelemizin en anlamlı eseri ve kararlığımızın en güçlü ifadesidir” dedi.

Atun yayınladığı 15 Kasım mesajında, Kıbrıs Türk halkının, yıllarca süren bağımsızlık mücadelesi sonucunda büyük bedeller ödeyerek, Anavatan Türkiye Cumhuriyetinin ve Anadolu halkının da desteğiyle egemenliğini ilan ederek KKTC’yi kurduğunu belirtti.

“Cumhuriyetimiz, varoluş mücadelemizin en anlamlı eseri ve kararlığımızın en güçlü ifadesidir” diyen Atun, bugün Cumhuriyetin sağladığı kazanımların gururu içerisinde, bağımsız bir devlete sahip olmanın bilinciyle, devleti en iyi noktaya taşımak için çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti’ne, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve halka teşekkür eden Atun, önümüzdeki dönemde de, başta ekonomik kalkınma olmak üzere her alanda hedeflere ulaşmak adına icraat ve çalışmaların süreceğini bildirdi.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş ve şehitleri rahmetle andığını belirten Atun, “gazilerimizi şükranla selamlar, tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını en içten duygularla kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.

DP-UG GENEL BAŞKANI DENKTAŞ:” DEĞERİNİ BİLELİM”

Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, devlete sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak “Değerini iyi bilelim” dedi.

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş KKTC’nin kuruluş yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Denktaş mesajında, “Kıbrıs adasının sahibi olduğumuzun unutturulmasını engelleyen, Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki gasp edilmeye çalışılan haklarımızın siyasal ifadesi olan, eşit ve egemen bir halk olduğumuz iddiamızın simgesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümüne bir kez daha merhaba derken, bu devletin ilan edilebilmesi için uzun soluklu bir mücadeleye önderlik eden TMT mensuplarını, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf R. Denktaş’ı minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yıl ki kutlamaların çözüm beklentilerinin gölgesinde ve Kıbrıs Türk halkının  geleceğinin yeniden tehdit altına girebileceği kuşkuları içerisinde gerçekleşeceğini belirten Denktaş, “çözüme ulaşıyoruz” seslerinin giderek yükseldiği bir ortamda, Kıbrıs'ın güneyinde Rum gençlerin KKTC’yi protesto etme hazırlıklarının, Türk müzakerecilerin iyi niyetli yaklaşımlarının karşılık bulmamakta olduğunun kanıtı olduğunu kaydetti.

Denktaş, “AB Türkiye raporu ile ilgili olarak tüm Rum siyasi partilerinin yaklaşımları, elle tutulur hiç bir güven artırıcı önlemin hayata geçirilememiş olması, Rum gençlerin faaliyetleri, her türlü kültürel ve sportif temasımızın önünün hala daha kesilmeye çalışılması her ne hal ise bizim 'hemen çözüm' ve ‘inadına çözüm'cülerimizin gözünü hala daha açamamaktadır” dedi.

Görüşme masasında olumlu hava estirilirken, Türk tarafının iyi niyetle sürdürdükleri tüm girişimlerin karşılığını alamadıklarını kaydeden Denktaş şunları ifade etti:

“Yaşanan gerçekler aslında iyi yönetemediğimiz devletimize her zamandan daha çok sahip çıkmamız gerekliliğini ortaya çıkartmaktadır. Önümüzdeki kısa süre içerisinde yeniden ortaya çıkarak bizleri ikna girişimleri yine sahnelenecektir. AB yine çeşitli sivil toplum örgütleri aracılığı ile bu girişimleri örgütleme çalışmalarını başlatmıştır.

Aklımızda tutmamız gereken, Annan Planı döneminde aramızda dolaşarak bizlere sözler veren, ikna etmeye çalışan aktörlerin hiçbirinin referandum sonrasında sözlerini tutmadığı ve ortadan kaybolduklarıdır.

Dünyayı bize o dönemde vaat edenler bugün ortada yoktur ancak bizler burada yaşamaya devam ediyoruz. Bu dönemde ortaya çıkacak yeni isimler de bir referandum sonrası yine kendi işlerine güçlerine döneceklerdir. Burada yaşamaya devam edecek olanlar ise yine bizleriz.

Bu nedenle 32’nci yılını kutlayacağımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin değerini bilelim ve ona sıkı sıkıya sarılarak geleceğimizin garanti altına alınmasını sağlayalım. Garantörsüz ve devletsiz bir geleceği kabul etmeyeceğimizi Kıbrıs Türk halkı olarak 15 Kasım 2015’te tüm dünyaya var olan haklarımızı koruma kararlılığını birlikte gösterelim”

Egemen eşitlikten, siyasi eşitlikten, garanti ve ittifak antlaşmasından vazgeçilmeyeceğinin Güney Kıbrıs’a güçlü bir sesle duyurulmasını isteyen Denktaş, “15 Kasım günü Cumhurbaşkanımızın yapacağı konuşma ile bu ısrarlı talebimizi tüm dünyaya duyurması beklentimizdir” dedi.

TUNALI: “MÜCADELENİN SONLANMASININ ZAMANI GELDİ”

Sosyal Demokrat Parti (SODEP) Genel Başkanı Tözün Tunalı,  Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelenin sonlanmasının zamanının geldiğini belirterek, barışçı, adil ve kalıcı bir çözüm beklentisini dile getirdi.

KKTC’nin 32’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle mesaj yayımlayan Tözün Tunalı,  KKTC’nin sorunsuz bir şekilde hak ettiği yerde olmasını arzu ettiklerini ifade etti.

Çözüm konusunda bugüne kadar sabreden tarafın  KKTC insanı olduğunu kaydeden Tunalı, bu nedenle KKTC insanlarının dünyaya açılımının sağlanması yönünde  Rum kesiminin ve etkin rol oynayan dış güçlerin Kıbrıs gerçeğini görme zamanının geldiğini belirtti.

Tunalı, “Sosyal Demokrat Parti olarak KKTC’nin önünün açılarak kendi ayakları üzerinde duran dış dünya ile iletişim kuran bir devlet olması için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Tunalı, “Herkesin, her kesimin ülkenin geleceği için çalışmasını ve kalkınması için katkı koymasını istediklerini, bugüne kadar ülkeyi  yöneten zihniyetlerden kurtulma zamanının da geldiğini” kaydetti.

UBP GENEL BAŞKANI ÖZGÜRGÜN: “ KKTC’NİN VARLIĞINI TEHDİT EDEN HER GİRİŞİMİN KARŞISINDA DİMDİK DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün,  KKTC’nin varlığını tehdit eden her girşimin karşısında dimdik durmaya devam edeceklerini belirtti.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, KKTC’nin 32’inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Mücahit Kıbrıs Türk halkının şanlı direnişinin ve egemen varlığının simgesi olan Cumhuriyetimizin 32. kuruluş yıl dönümünü onurla ve gururla kutlarken, liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve tüm şehitlerimizi rahmetle anar, gazilerimizi minnetle şükranla selamlıyoruz” dedi.

UBP Genel Başkanı Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının onurla, gururla ve hür iradesiyle kurduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu coğrafyada siyasi bir gerçeklik ve Kıbrıs Türk halkının egemen varlığının ve geleceğinin teminatı olduğuna inanan halkın büyük bayramını yürekten kutladığını kaydetti.

“Ne mutlu bağımsız devletimizi kuranlara, ne mutlu devletimizi büyük bir inançla kararlılıkla savunanlara” diyen Özgürgün,  “bugünlere ulaşılmasında her türlü desteğiyle her zaman güç veren Türkiye’ye” şükranlarını sundu.

“Devletini kuran, gelişmesi ve daha ileriye taşınması adına irade koyan, halkının refah ve mutluluğu hedefinde hizmeti kutsal görev sayan Ulusal Birlik Partisi, Cumhuriyetimizin 32. yıl dönümünü coşkuyla kutladığımız bu günde, gelecek güvencemiz için devletimize sımsıkı sarılmamız gereğini bir kez daha önemle vurgulamaktadır” diyen Özgürgün,  Kıbrıs Türkünün devletine inançla sarılmasının adadaki Türk varlığını sonlandırmayı kollayanların çirkin emellerinin önünde en büyük engel olmaya  devam edeceğini vurguladı.

Özgürgün, birçok zorluğa, sıkıntıya göğüs germiş bir halk olarak, kısır çekişmelere tutsak olmadan tüm güç ve gayretin 32 yıl önce gururla, onurla ilan edilen ve Kıbrıs Türk halkının adadaki varlığının güvencesi olan  devlet için harcamaktan asla geri durmamak gerektiğini vurguladı.

TURİZM BAKANI SUCUOĞLU.”CUMHURİYETİMİZ, 32 YILDA BÖLGEDE BARIŞ İSİTİKRAR VE DEMOKRASİ MERKEZİ OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR”

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Kıbrıs Türk halkının kendi vatanında özgür yaşayabilmek için verdiği onurlu mücadelenin önemli bir eseri olan Cumhuriyet’in geride bırakılan 32 yıl içerisinde demokrasi, sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerler üzerinde yükselerek bölgede önemli barış, istikrar ve demokrasi merkezi olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu KKTC’nin kuruluş yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, turizm sektörü vasıtasıyla edinilecek olumlu imajın yaşanan sıkıntıları aşamada büyük katkı sağlayacağını belirterek, “İyi bir imajla, iyi bir Kuzey Kıbrıs markasıyla, uluslararası siyasal-sosyal ve ekonomik gelişmelerde ve oluşumlarda daha etkin ve güçlü olmamızın yolu kuşkusuz turizmden geçmektedir” ifadelerini kullandı.

Sucuoğlu, dünyada giderek daha çok sayıda etnik ve dini çatışma ortaya çıkarken, halkları kaynaştıran özelliğiyle önem kazanan turizmin  dünya barışı için anahtar role sahip olduğunu vurgulayarak, turizmin  uluslararası kültürel ve toplumsal iletişimi sağlayıcı ve bütünleştirici rolünün tüm dünyada egemen olması temennisinde bulundu.

Kıbrıs’ın zenginliklerinin hangi kökenden gelirse gelsin bütün Kıbrıslı halkların ortak değerleri olduğunu ve bunlar üzerinde herkesin eşit derecede hak sahibi olduğunu kaydeden Sucuoğlu, bu konuda yapılacak işbirliğinin başta Kıbrıs sorunu olmak üzere birçok bölgesel sorunun çözümüne katkı sağlayacağına inanç belirtti.

Kıbrıs Türk halkının bayramını kutlayan Sucuoğlu,  Türkiye’ye şehit ve gazilere  minnet ve şükran duygularını dile getirdi.

ÖZYİĞİT EN ERKEN ZAMANDA ADİL VE KALICI BARIŞIN SAĞLANMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs’ta çözümsüz geçen her günün tüm Kıbrıslıların aleyhine olduğunu belirterek, en erken zamanda adil ve kalıcı barışın sağlanması gerektiğini belirtti.

Özyiğit, KKTC’nin 32. kuruluş yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, bir yandan Kıbrıs sorununa çözüm bulma yönünde çalışmalar yaparken, diğer yandan kendi ev ödevlerimizi yapmamız gerektiğini, her alanda çözüme hazırlanmak gerektiğini ifade etti.

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından başlayan müzakerelerin olumlu bir havada ilerlediğine, ancak çözüme kadar daha uzun ve çetin bir yol bulunduğuna dikkat çeken Özyiğit, her iki toplumun da kabul edeceği ve içselleştireceği bir çözümün bulunması adına verilen mücadelenin başarıyla sonuçlanması arzu ve beklentisi içinde olduklarını ifade etti.

TDP olarak iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı Federal bir Kıbrıs’a ulaşılması adına, önümüzdeki süreçte de her türlü olumlu katkıyı koymaya devam edeceklerini belirten Özyiğit, her iki taraftaki çözüm ve barış güçlerinin de Federal çözüm yönünde baskı unsuru olmalarının şart olduğunu kaydetti.

“TOPLUMSAL SORUMLULUKLA HAREKET EDİLMELİ”

“Hedefimiz, görüşmeler yolu ile varılacak çözüm sonunda oluşacak yeni birleşik Kıbrıs’ın eşit bir tarafı olarak, demokratikleşme, sivilleşme ve ekonomik yönden ilerlemek ve güçlenmek olmalıdır” diyen Özyiğit, bugüne kadar bu yönde maalesef yeterli adımların atılmadığın söyledi; bundan sonraki süreçte aynı hataların yapılmaması ve toplumsal sorumlulukla hareket edilmesi temennisinde bulundu.

32 yılın olumlu ve olumsuz deneyimlerden yararlanarak, kendi ayakları üzerinde durabilen ekonomisi, sivil ve demokratik yapısı ile birlikte güçlü bir yapıyı yeni oluşturulacak devlete aktarmayı başarabilmek gerektiğini kaydeden Özyiğit, Kıbrıslı Türklerin yegane kurtuluş yolunun Birleşik ve Federal bir Kıbrıs’tan geçtiğini ifade etti.

ATATÜRKÇÜ YAŞAM DERNEĞİ

Atatürkçü Yaşam Derneği Başkanı Ahmet İşcan,   Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sağladığı bağımsızlık, özgürlük, demokrasi içinde insanca yaşama imkânlarının sürekliliğinin, öncelikle milletin birlik ve beraberliğinin devamına ve bunun için de Atatürk ilke ve devrimlerinin izinde olmaya bağlı olduğunu ifade etti.

İşcan, Kuzey Kıbrıs Türk halkının 21. yüzyıldaki en önemli hedeflerinden birinin de Atatürk’ün belirlediği ideallere ulaşmak içim milli ve manevi değerlere Atatürk mantığı ve duyarlılığıyla sahip çıkmak olduğunu kaydetti.

RAUF RAİF DENKTAŞ VE DÜŞÜNCELERİNİ YAŞATMA DERNEĞİ

Rauf R. Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Latif Akça, Kıbrıs Türkü’nün adada var olacaksa 15 Kasım’ı buna temel yapması gerektiğini vurgulayarak, KKTC’nin ilelebet payidar olacağını belirtti.

Akça,  başta Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş olmak üzere 15 Kasım 1983'te Cumhuriyet'in ilanında fiilen görev alanları saygı ve sevgi, hayatta olmayanları ise  rahmetle andı.

EMEKLİ ASTSUBAYLAR DERNEĞİ

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Esen Ömürlü de,    KKTC Devleti’nin 32.kuruluş yıldönümünü, onur ve gururla kutladıklarını belirterek  “Bugün varlığımızın ve gelecek güvencemizin yegane teminatı egemen Cumhuriyetimizin şemsiyesidir” ifadelerini kullandı.

Rum tarafına gerçekleri görme çağrısı yapan Ömürlü, .KKTC Devleti’nin varlığının, ayrılık değil, Rumların Enosis hedefli saldırıları ve soykırım girişimlerinin sonucu ve hukuksal bir hak olduğunu kaydetti

ŞEHİT AİLELELERİ VE MALUL GAZİLER DERNEĞİ

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan da mesajında,”KKTC’nin 32’nci yıldönümünde mutluyuz, özgürüz, gururluyuz. Bizleri özgürlüğümüze kavuşturan Anavatanımız Türkiye’ye ve onun bağrından çıkan Türk silahlı Kuvvetleri’ne bağlılığımızı böyle bir günde bir kez daha yineleriz. Yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti!” ifadelerini kullandı.

İSKELE BELEDİYESİ

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Kıbrıs Türk varlığının ve egemenliğinin simgesi olan KKTC’nin sonsuza dek yaşayacağını ve bayrakların gururla dalgalanacağını ifade etti.

“Biz Kıbrıs Türk Halkı 15 Kasım 1983 tarihinde, tüm unsurlarıyla işleyen, örnek demokrasilerden birini kurmayı başardık” diyen Sadıkoğlu,  15 Kasım’ın Kıbrıs Türk halkı için özgürlük anlamına geldiğini kaydetti.

Sadıkoğlu,  Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, Milli Mücadele’nin liderleri; Dr. Fazıl Küçük ve Osman Örek başta olmak üzere; vatan toprağı uğruna gözünü dahi kırpmadan hayatını kaybeden tüm şehitlere rahmet, gazilere şükranlarını sundu.

KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ

Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün de, birçok milletin kendi devletini kurabilmek ve huzur içinde yaşayabilmek için büyük uğraşlar ve canlar vermekte olduğunu belirterek “Devletimiz en büyük güvencemizdir” dedi.

Cumhuriyetin ilanından bu yana KKTC halkının yaşamış olduğu sıkıntılara rağmen bu meşakkatli yoldan dönmeyişinin vatana gönülden bağlılığının simgesi olduğunu vurgulayan Aygün, tüm halkın Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

UHH’DAN 15 KASIM MESAJI...

Ulusal Halk Hareketi (UHH) Genel Koordinatörü Taner Etkin, KKTC’nin 32’nci kuruluş yıldönümünü kutlayan bir mesaj yayımladı.

Etkin mesajında, “Genç devletimizi sonsuza dek yaşatmak ve vermekte olduğumuz varoluş ve özgürlük mücadelemizde, Türk Silahlı Kuvvetleri dahil, herşeyi ile yanımızda olan Anavatanımız Türkiye’ye şükranlarımızı içtenlikle duyurmak unutulmaz görevlerimiz arasındadır” dedi.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın KKTC’nin kuruluşu ile ilgili sözlerini hatırlatan Etkin, “Devletimizin 32. kuruluş yıldönümünü bir kez daha içtenlikle kutluyor, bu tarihi ve müstesna günde başta büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere  Kurucu Cumhurbaşkanımız ve liderimiz müteveffa Rauf Raif Denktaş ile diğer tüm müteveffa liderlerimiz ve şehitlerimizi de saygıyla anıyor, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza dek yaşatmak ve tüm dünyada tanıtmak andımızı yineliyoruz” ifadelerini kullandı.

ALANLI: "32 YILDIR HALKIMIZIN REFAHI ARTMIŞTIR"

Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, KKTC’nin 32. yıldönümü dolayısı mesaj yayımladı.

Alanlı mesajında, Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesindeki en önemli dönüm noktasının 15 Kasım 1983 tarihi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“15 Kasım, Kıbrıs Türkü’nün tüm dünyaya bağımsızlığını ilan ettiği gündür.
Halkımızın azmi ve hürriyete bağlılığı ile ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, sonsuza kadar yaşayacaktır.

Cumhuriyetimiz, 32 yıldır devletimizin tüm kurumlarını daha ileriye taşımış ve halkımızın refahını arttırmıştır.

Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ın “15 Kasım; geçmişe bakma değil, bundan sonraki mücadelenin planlanacağı bir durak noktası olmalı” sözü, Kıbrıs Türkü’nün birlik ve beraberlik içinde kendi kendini yönetme kararlılığını ifade etmektedir. Hedefimiz, ülkemizi Ulu Önder Atatürk’ün koyduğu muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması yolunda mücadele edenlere, aziz şehitlerimize, gazilerimize ve bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’ne minnet ve şükranlarımı sunarım.

15 Kasım Cumhuriyet bayramımız tüm halkımıza kutlu olsun.”

“KIBRIS’TA ADİL BİR ANLAŞMA İÇİN YAPICI TUTUMUMUZU, RUMLARIN UZLAŞMAZLIĞINA RAĞMEN SÜRDÜRMEKTEYİZ”

DPUG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Kıbrıs Türk halkının, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin ardından 15 Kasım 1983 tarihinde ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 32. yıldönümünü büyük onur ve mutlulukla kutladığını belirtti.

Taçoy Cumhuriyet Bayramı mesajında, Kıbrıs Türk halkının, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Anadolu halkının desteğiyle yıllarca verdiği bağımsızlık mücadelesini, kendi egemen devletini kurarak sonuçlandırdığını kaydetti.

Hasan Taçoy, Kıbrıs Türk halkının onurlu mücadelesinin önemli bir eseri olan cumhuriyetin, geride kalan 32 yıl içerisinde demokrasi, insan hakları, sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerler üzerinde yükselerek, barış, istikrar ve demokrasinin de önde gelen ülkelerinden biri durumuna geldiğini ifade etti.  Taçoy, şunları dile getirdi:

“Bugün, kendi topraklarımızda kendi yönetimimize sahip olmanın huzuru içerisindeyiz, ayrıca, Kıbrıs’ta adil bir anlaşmaya varılabilmesi için çözüme yönelik yapıcı tutumumuzu da Rum komşularımızın tüm uzlaşmazlıklarına rağmen sürdürmekteyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, Özgürlük Mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ı ve vatanımız uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle; Gazilerimizi, Kıbrıs Türk mücahitlerimizi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetlerini şükran ve minnetle anar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve diğer bölgelerde yaşayan tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını en içten duygularla kutlarım.”

KIBRIS TÜRK ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ KKTC’NİN KURULUŞ YILDÖNÜMÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle KKTC’nin 32. kuruluş yılı dolayısıyla mesaj yayımladı ve kendilerini mutlu güne taşıyan ve her zaman yanlarında olan Türkiye Cumhuriyeti, Türk Silahlı Kuvvetleri, gaziler ve  mücahitlere  şükranlarını sundu.

Şehitlere ise rahmet dileyen Kelle,  “Varoluş mücadelemizde son nefesine kadar ülkesinin bağımsızlığı, halkı için büyük mücadele veren KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı da bu vesileyle saygıyla anarız” dedi.

“KURUMLARIMIZI YOK SAYARAK VE KURUMLAR ARASI İLİŞKİDEN KAÇINARAK GÜVEN UNSURU YARATILAMAZ”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, çözüme ulaşılıncaya kadar Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında güven köprülerinin oluşmasının önemli olduğunu vurguladı.

Bunun için kurumlar arasındaki ilişkinin önemli olduğunu ifade eden Siber, “Kurumlarımızı yok sayarak ve kurumlar arası ilişkiden kaçınarak güven unsuru yaratılamaz. Bu anlayış hem iki toplum arasındaki güven köprülerinin oluşmasına engel olur, hem de çözüm çabalarını olumsuz etkiler. Özellikle kurumlarımızın ve halkımızın demokratik yolla seçilmiş temsilcilerinin uluslararası platformlarda sesini duyurmalarına engel olunmaması iki toplum arasındaki güven köprülerinin oluşması için önemlidir” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber  15 Kasım Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda  halkın Cumhuriyet Bayramını kutladı.

“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 32. yılında geçmişten bugüne birçok alanda başarıya imza attığımızı gururla söyleyebiliriz” diyen Siber,  Kıbrıs sorununun olumsuz etkisine rağmen; sivil toplum örgütleri, üniversiteleri, siyasi partileri ve özgür medyasıyla çağdaş, demokratik ve dinamik bir yapıda olduklarını belirtti.

Hedeflerinin,  demokratik  hukuk devleti kuralları içerisinde tüm kurumların arzulanan en  üst düzeydeki başarıyı yakalaması olduğunu kaydeden Siber mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Geçmişte yaşadığı onca acıya, zorluklara ve imkansızlıklara rağmen var olma mücadelesinden başarıyla çıkan bir halkız.  Kıbrıs sorunun çözümsüzlüğünün, dolayısıyla uluslararası toplumun bir parçası olamamanın getirdiği tüm siyasi ve ekonomik sıkıntılara karşın, yaşamın her alanında kaliteye ulaşmak elimizdedir. Kurumsallaşmanın önünü açacak yasal düzenlemeleri yapmak ve etkin denetim ile güven oluşturmak bizlerin elindedir ve bunu başaracak olan yine bizleriz”.

Halkın daha mutlu bir halk olması için, yaşamda  kalitenin yükselmesi için, eğitim ve sağlık gibi alanlarda sorunlarını çözmüş, günlük yaşamın önündeki engelleri kaldırmış bir yapıya ulaşma hedefinde olduklarını kaydeden Siber, bunun için de her alanda kurumsallaşmanın  önemli olduğu ifade etti.

“Geçen 32 yılda, henüz arzu ettiğimiz noktaya ulaşamasak da birlik ve beraberlik ruhuyla hareket edersek yaşamın her alanında başarıya ulaşacağımıza gönülden inanıyorum” diyen Siber, Kıbrıs müzakerelerinin  geçmişin acılarının yaşanmayacağı, adil ve yaşayabilir bir çözümle sonuçlanmasını ve  kendi kimlikleri ile dünyadaki yerlerini  almayı arzuladıklarını dile getirdi. Siber, halkın bu yöndeki  iradesinin dün olduğu gibi bugün de güçlü olduğunu kaydetti.
 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Türkiye Cumhuriyeti’ne, geçmişten bugüne  Kıbrıs Türk halkına verdiği her türlü destek yanında, Kıbrıs sorununda çözüme ulaşma konusundaki kararlılığı, desteği  ve yapıcı katkıları için teşekkür etti.

Siber mesajında şöyle dedi: “Bugünlere gelmemizde ve verilen  varlık mücadelemizde  hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi ve toplum liderlerimizi saygı ile anıyoruz. Bugün acımasızca kan döken, terör eylemleri yapan, barış kültürü yerine şiddete başvuran, masum insanların canına kıyan tüm insanlık dışı eylemleri şiddetle kınıyor  ve  Cumhuriyetimizin kuruluşunun 32. yılında bir kez daha tüm halkımıza ve de tüm insanlığa barış ve huzur dolu, güvenli bir dünya diliyorum”.

KIBRIS SAĞLIK TURİZMİ KONSEYİ

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan KKTC’nin 32’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Savaşan'ın mesajı şöyle:

Egemenliği, toprağı, sınırları, demokratik devlet yaşamı ve kurumları ile devleti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 32. yıldönümünü kutladığımız bu gün dahi, içte ve dışta gerçekleri yok sayanlar, kendine, toplumuna, devletine ve kurumlarına sahip çıkmayanlar, onlara yakışır çalışmayanlar ve hatta bu değerlere ihanet edenler olmasına rağmen; Benim hala umudum var!
Türkiye’mizin büyük desteği ile biz Kıbrıslı Türkler’in kurduğu devletimiz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süre gelen varlığı, bu günümüzün de sürdürülebilir geleceğimizin yaratılmasında da en temel umut kaynağımızdır.

Benim hala umudum var!

Ülke ve Dünya insanına pek çok alanda katkıda bulunmuş, onurlu ve kişilikli bireyler olan Kıbrıslı Türkler’in, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne layık olarak, devletine ve egemenliğine sahip çıkacağına benim hala umudum var! Umudumuz, bilgimiz, cesaretimiz, sevgimiz ve çalışma gücümüzün, Kıbrıs Türkü’nün ve onun kurduğu devletin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yolunu ışıklı ve aydınlık kılacağına inancım tam olarak, Cumhuriyet Bayramı’nı kutlarım.