ERSAN: “KKTC DÜNYA VAR OLDUKÇA EBEDİYETE KADAR YAŞATILACAKTIR”

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni, dünya var oldukça ebediyete kadar yaşatacaklarını vurguladı.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan, KKTC’nin 31’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kıbrıs Türk halkını özgürlüğüne kavuşturan anavatan Türkiye’ye ve onun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne olan bağlılıklarını yineledi.

BORA: “VAROLUŞ MÜCADELESİNİ ZAFERLE TAÇLANDIRAN KIBRIS TÜRK HALKI KURDUĞU DEVLETİNİN 31’İNCİ YILDÖNÜMÜNÜ ONUR VE KIVANÇLA KUTLAYACAK”

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında mesaj yayınladı.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora yayınladığı mesajda,  varoluş mücadelesini zaferle taçlandıran Kıbrıs Türk halkının, kurduğu devletinin 31’inci yıldönümünü büyük bir onur ve kıvançla kutlayacağını vurguladı.

“Mücahit Kıbrıs Türk halkının şanlı direniş ve egemen varlığının simgesi olan Cumhuriyetimizin 31’inci kuruluş yıldönümünü onur ve gururla kutlarken, Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf R. Denktaş’ı ve tüm şehitlerimizi rahmetle anar, gazilerimizi minnet ve şükranla selamlıyoruz” diyen Bora, başta Türk Ulusu,  Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri’ne olan sarsılmaz güveni belirtti.

Kıbrıs Türk halkının  bağımsız devletini Anavatanının desteğinde sonsuza dek yaşatma azim ve kararlılığında olduğunu ifade eden Bora, “Ne mutlu bağımsız devletimizi kuranlara, ne mutlu devletimizi büyük bir inançla ve kararlılıkla savunanlara” dedi.

MÜCAHİT KOMUTANLARI DERNEĞİ HALKIN CUMHURİYET BAYRAMI’NI KUTLADI

Mücahit Komutanları Derneği  mesaj yayımlayarak, tüm silahlı kuvvetlerin ve halkın 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Dernek Başkanı Gözkamaş Ergüneş mesajında şunları kaydetti:

“Yıllarca verdiği mücadele sonucu özgürlüğüne kavuşan Kıbrıs Türk halkının,  kurmuş  olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31’inci yılında bu topraklar için canlarını veren mücahit ordusunun bir kuruluşu olan bizler, Kıbrıs Türk halkının kazanılmış haklarını gasp etmeyecek onurlu bir anlaşma olana kadar Cumhuriyetimizi  koruyacağımıza,  dıştan gelecek tüm baskılara karşı olduğumuzu ve Kıbrıs Türk halkını temsil eden Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında olduğumuzu tekrar kaydeder, şehitlerimizi rahmetle anarız.”

KKTC ATATÜRKÇÜ YAŞAN DERNEĞİ CUMHURİYET BAYRAMI'NI KUTLADI

15 Kasım 1983 yılında kurduğumuz Genç Cumhuriyetimizin kuruluşunun 31 . yıldönümünde tüm halkımızın özgürlük ve bağımsızlık bayramını en içten duygularla kutlarım.

Çok acı dönemler geçiren Kıbrıs Türk Halkı, Anavatan Türkiye’de Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde yüce Türk ulusunun yürüttüğü milli mücadeleyi yakından izlemiş, her fırsatta Mustafa Kemal’e olan hayranlığını ve Milli Mücadelede Türk Ulusunun yanında olduğumuzu ifade etmekten kaçınmamıştır.

Atatürk’ün Türkiye’de yaptığı devrimleri adım adım izleyen Kıbrıs Türkleri her vesile ile Türklüklerini ortaya koymuş ve Atatürk’e olan bağlılıklarını çeşitli şekilde ifade etmişlerdir. Anavatanına ve Atatürkçülüğe son derece bağlı olan Kıbrıs Türkleri çok acı ve yalnız dönemler geçirmiş, inanmış, direnmiş ve Anavatanına ve Atatürk ilke ve devrimlerine  olan bağlılığının neticesini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini 15 Kasım 1983 günü ilan etmiştir. Geçmişten bugüne değin hiç kesintisiz süren bu karşılıklı ilişki ve bağlılık gelecekte de halkımızın en büyük güvencesi olacaktır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sağladığı bağımsızlık, özgürlük, demokrasi içinde insanca yaşama imkânlarının sürekliliği, öncelikle milletimizin birlik ve beraberliğinin devamına ve bunun için de Atatürk ilke ve devrimlerinin izinde gitmemize bağlıdır.

Kuzey Kıbrıs Türk halkı olarak 21. yüzyıldaki en önemli hedeflerimizden biri de yaşamımızı üstün nitelikte ve Ata’mızın bizlere belirlediği ideallere ulaşarak sürdürmek için temel milli ve manevi değerlere Atatürk mantığı ve duyarlılığıyla sahip çıkmak, onları korumak, yüceltmek, böylelikle de tüm dünyaya örnek olabilmektir. Bizler bu bağlamda, Atatürkçü Kıbrıs Türk halkı olarak devletimize gururla sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Ancak üzülerek müşahade etmekteyiz ki özellikle son dönemlerdeki ekonomik sıkıntılar halkımızın yaşamına olumsuz etki yapmakta istenmeyen sosyal hadiselere zemin hazırlamaktadır.Günümüz dünyasında ekonomilerin sosyal ve siyasal hadiseleri nasıl etkilediğini yaşadığımız coğrafyada da rahatlıkla görebilmekteyiz.Bu cihetle yöneticilerimizin ülke kalkınmasına, insanlarımızın refahının bozulmamasına çaba harcayıp gayret göstermeleri cumhuriyetimizin yaşatılıp, kökleşmesine daha da büyük ivme kazandıracaktır.                                         

15 Kasım Cumhuriyet Bayramımızı kutlarken; bağımsızlık ve özgürlüğümüzü kazanmamızı sağlayan şehitlerimize Allah’tan rahmet gazilerimize sağlık ve mutluluk diler,  tüm halkımızın bayramını en içten duygularla kutlar, saygı ve sevgilerimi sunarım.

KKTC KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının 31. yıl dönümünü yaşamanın gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Devletimiz, elimizdeki en büyük güvencemizdir. Bugün birçok millet kendi devletini kurabilmek ve huzur içinde yaşayabilmek için büyük uğraşlar ve canlar vermektedir. Bizler çok şanslıyız ki bu emelimize 1983 yılında kavuştuk.

Cumhuriyet Bayramımızı kutlarken; bağımsızlık ve özgürlüğümüzü kazanmamızı sağlayan şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlık ve mutluluk diler, tüm halkımızın bayramını en içten duygularla kutlarım.

ÜSTEL, 15 KASIM DOLAYISIYLA MESAJ YAYINLADI

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı ve UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel, kendi kendine yetme yönünde önemli adımlar atmış, dünya her ne kadar tanımıyorum dese de öğrenci ve turistlerin her yıl artarak gelmeye devam ettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş gününü kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını belirtti.

Üstel, KKTC’nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında; “Bu anlamlı günde, vatanımızın bağımsızlığı için canlarını feda etmiş şehitlerimiz başta olmak üzere, ömrünü devletin bağımsızlığına adamış merhum devlet büyüklerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının refahı için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Anavatan Türkiye deki kardeşlerimize de şükranlarımı sunarım” ifadesine yer verdi.

TBK GAZİLER DERNEĞİ İLE MİDYATLILAR BÜTÜNLEŞME VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ MESAJ YAYIMLADI

KKTC’nin kuruluşunun 31’inci yıldönümü dolayısıyla Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği ile Midyatlılar Bütünleşme ve Yardımlaşma Derneği birer mesaj yayımladı.

TBK Gaziler Derneği Başkanı Hacı Işık yayımladığı mesajda, Kıbrıs’ta yaşayan Türklerin canları ve kanları pahasına Rumlara karşı vermiş oldukları mücadeleden sonra kurulan KKTC’nin 31’inci kuruluş yıldönümünü ve Cumhuriyet Bayramı’nı büyük bir heyecan ve mutlulukla kutladıklarını kaydetti.

Midyatlılar Bütünleşme ve Yardımlaşama Derneği Başkanı Faysal Dağdelen de mesajında, KKTC’nin kuruluşunun  31’inci yıldönümünü büyük bir onur ve coşkuyla kutladıklarını belirtti.

Mesajda ayrıca, 30 yaşını tamamlayan bağımsız, laik, demokratik bir Cumhuriyetin tanınmasını uluslararası camiadan talep etmenin en doğal hak olduğu kaydedildi.

ESEN ÖMÜRLÜ

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Astsubaylar Derneği Başkanı Esen Ömürlü de yayınladığı mesajda, ülkede KKTC Devleti’nin kuruluşunun 31.yıldönümünü onur ve gururla kutlamanın coşkusu yaşandığını ifade etti.

Kan ve canla kurulan Cumhuriyeti yaşatma ve tanıtmanın tüm Kıbrıslı Türklerin görevi olduğunu belirten Ömürlü,  bu kapsamada mecliste görev yapan milletvekillerine Cumhuriyeti tanıtma yolları bulma görevi düştüğünü vurguladı.

BAŞBAKAN ÖZKAN YORGANCIOĞLU’NUN 15 KASIM MESAJI

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bugün gerginlik nedenine dönüşen doğalgaz ve petrol zenginliğinin, herkesin kazanacağı yeni bir çözüm sürecine girilmesi için fırsat olarak değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı.

“Kıbrıs’ın zenginlikleri, hangi kökenden gelirse gelsin bütün Kıbrıslı toplumların, herkesin ortak değerleridir ve bunlar üzerinde herkes eşit derecede hak sahibidir” diyen Yorgancıoğlu, bu konuda yapılacak işbirliğinin başta Kıbrıs sorunu olmak üzere birçok bölgesel sorunun çözümüne katkı sağlayacağı inancındayım” dedi.

Yorgancıoğlu, KKTC’nin kuruluşunun 31. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kıbrıs Türk tarafının, ada üzerindeki toplumsal haklarını elde etmek ve arzuladığı eşitlik temelinde barışçı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmak adına çabalarını sürdürdüğünü vurguladı.
Başbakan mesajında şunları kaydetti:

“BU BİR SON NOKTA DEĞİL...”

“Kıbrıslı Türklerin uzun yıllar maruz kaldığı haksızlık ve zorluklara karşı verdiği mücadele, bundan 31 yıl önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla yeni bir boyuta ulaştı. Ancak bu bir son nokta değil, Kıbrıslı Türkleri dünya ile buluşturacak olan ve uluslararası kabul gören, iki bölgeli, iki toplumlu federal bir Kıbrıs’a doğru süren yolculuğumuzda bir mihenk taşıydı. Halen, ada üzerindeki toplumsal haklarımızı elde etmek ve arzuladığımız eşitlik temelinde barışçı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmak adına çabalarımızı sürdürüyoruz. İnanıyoruz ki ülkemizin kavuşacağı bir çözüm ve barış, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum halkları yanında, bütün bölgeye de istikrar, güvenlik, refah ve barış getirecektir.”

“DOĞALGAZ VE PETROL ZENGİNLİĞİMİZ, YENİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİNE GİRİLMESİ İÇİN FIRSAT…”

Başbakan Yorgancıoğlu, geçmişte adada barışı sağlamaya yönelik fırsatların kaçırıldığını belirtirken, gençlere daha güzel bir gelecek bırakmak adına en öncelikli görevlerinin Kıbrıs sorununu çözmek olduğunu kaydetti.

Yorgancıoğlu, mesajında şöyle dedi:

“Geçmişte adamızda barışı sağlamak için karşımıza çıkan fırsatlar kaçırıldı. Bugün, bir çatışma ve gerginlik nedenine dönüşen doğalgaz ve petrol zenginliğimiz, aslında, herkesin kazanacağı yeni bir çözüm sürecine girilmesi için fırsat olarak değerlendirilmesi gereken bir konudur.

Kıbrıs’ın zenginlikleri, hangi kökenden gelirse gelsin bütün Kıbrıslı toplumların, herkesin ortak değerleridir ve bunlar üzerinde herkes eşit derecede hak sahibidir. Bu konuda yapılacak işbirliğinin başta Kıbrıs sorunu olmak üzere birçok bölgesel sorunun çözümüne katkı sağlayacağı inancındayım. Gençlerimize daha güzel bir gelecek bırakmak adına en öncelikli görevimiz Kıbrıs sorununu çözmektir. Çözümsüzlük, gelecekte de daha ciddi sıkıntılara yol açacaktır.”

“BARIŞTAN YANA İRADEYE KARŞIN AVRUPA’YLA, DÜNYAYLA BÜTÜNLEŞMEMİZ HALEN ENGELLERLE KARŞILAŞIYOR”

Kıbrıs Türk halkının, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşma konusunda üzerine düşeni bugüne kadar büyük bir sabır ve iyi niyetle yerine getirdiği, barıştan yana olan tavrını her fırsatta ortaya koyduğu ve bu yöndeki iradesini tüm dünya kamuoyuna kanıtladığını vurgulayan Yorgancıoğlu, “Halkımızın bu iyi niyetine ve olumlu iradesine karşın, Avrupa’yla ve dünyayla tam anlamıyla bütünleşmemiz halen engellerle karşılaşıyor” dedi.

Yorgancıoğlu, ülkeyi, kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomik yapıya, etkin bir yönetim ve daha yüksek bir refah seviyesine kavuşturmak için çabalarının devam edeceğine işaret etti. 
Başbakan mesajında şunları kaydetti:

“HER ALANDA HEDEFLERİMİZE ULAŞMAK ADINA İCRAAT VE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK”

“Geçmişten bugüne yaşanan olumsuzluklara rağmen, Kıbrıslı Türkler olarak kararlılıkla yolumuza devam ederek, ülkemizi her alanda kalkındırmak adına büyük hamleler gerçekleştirdik. Ülkemizi, kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomik yapıya, etkin bir yönetim ve daha yüksek bir refah seviyesine kavuşturmak için büyük çabalar göstermekteyiz ve göstermeye de devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde de, başta ekonomik kalkınma olmak üzere her alanda hedeflerimize ulaşmak adına icraat ve çalışmalarımız sürecek. Bizleri daha güvenli bir geleceğe taşıyacak kalıcı projeler hayata geçirilecek. Bu süreçte, her dönemde destekleriyle yanımızda bulunan, bizi her alanda destekleyen Türkiye Cumhuriyeti’ne ve halkına teşekkürlerimizi iletmek isteriz.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm halkımızın bu anlamlı gününü içtenlikle kutluyor, daha güzel günleri hep birlikte kuracağımıza olan inancımı sizlerle paylaşıyorum.”

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “KKTC, KIBRIS TÜRK HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜNÜN, EGEMENLİĞİNİN, VATANINA SAHİP ÇIKIŞININ ADIDIR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC), Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünün, egemenliğinin, vatanına sahip çıkışının adı ve varmak istedikleri en güzel, en ileri nokta olduğunu söyledi. Eroğlu, “Şimdi görev onu yaşatmak ve yüceltmektir” dedi.

KKTC’nin ilanının Kıbrıs Türk halkının verdiği en doğru, en fazla gurur duyulacak, en yararlı karar olduğunu kaydeden Eroğlu, Kıbrıs’ı, bölgeye örnek bir barış adası yapmak istediklerini vurguladı.

Eroğlu, adada barışın önünün, KKTC devletine sahip çıktıkça açılacağına inandığını da ifade etti.

KKTC’nin kuruluşunun 31’inci yıldönümü kutlamaları, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, saat 12.00’de BRTK radyo ve televizyonundan yaptığı konuşmayla başladı.

Eroğlu, konuşmasında, 15 Kasım 1983’ün bağımsızlık bildirgesinin Meclis’te oy birliği ile onaylandığı ve devletin doğum günü olduğunu ifade ederek, “Varoluş ve özgürlük mücadelemizi devlet kurarak taçlandırdığımız için sevinçli ve gururluyuz” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, 1974 öncesindeki sıfır noktasından, tükenişe doğru gidişten pek çok bakımdan dünyanın diğer birçok ülkesinden daha önde bir devlet noktasına gelindiği için coşkulu olduklarını belirterek, güven içinde yaşadıklarını, yetişmiş insan gücünün de en önemli zenginlikleri olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının azimli, sağlam karakter sahibi, çalışkan, girişimci bir halk olduğunu ifade eden Eroğlu, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birine sahip, stratejik gücü yüksek Anavatan Türkiye’yle kardeşçe-samimi bağlar bulunduğuna işaret etti.

“BİRİNCİ GÖREVİMİZ…”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Cumhuriyetimizin kıymetini bilelim, onu daha güzel günlere taşıma çabası içinde olalım. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni esenlendirelim, yüceltelim. Bizim birinci görevimiz budur. İnsanımızın, halkımızın yararına olan budur” diye konuştu.

Barış ve anlaşma yapmayı tabi ki istediklerini ancak bunun sadece kendi istekleriyle olamayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum komşuların henüz 1974 öncesine dönme ve Kıbrıs Türk halkını kendi idareleri altına sokma hayalinden vazgeçmediğini belirtti.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının 1963’te silah zoruyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dışlandıktan sonra 1964’te “Genel Komite”, 1967’de “Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi”, 1968’de “Kıbrıs Türk Yönetimi” ile dünyaya ve Rumlara mesajlar verdiğini ama anlaşılmak istenmediğini kaydederek “13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilan edilmesi iyi niyetli, anlamlı bir adımdı ama Rumlar bunu da değerlendirmek istemedi” dedi.

Yapılan anlaşmalara rağmen Rumların hep zamana oynadığını ve BM’deki haksız statülerini Kıbrıs Türk halkı aleyhine kullanmaya kalkıştığını belirten Eroğlu, 1983’e kadarki görüşmelerden, Rumların çoğunluk-azınlık ilişkisinin hüküm süreceği üniter bir devlete sürüklemek istediğinin anlaşıldığını anlattı.

Eroğlu, Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin KKTC’nin ilanından 6 ay önce Rum tarafını ve destekçilerini uyarmak üzere tarihi bir karar aldığını ifade ederek şöyle konuştu:

“KKTC’YE HALKIMIZIN HİSLERİNE DÜŞÜNCELERİNE TERCÜMAN OLARAK EVET DEDİK… ŞAKA YAPMADIK”

“Kararda, Rumların Türk halkının söz hakkı olmayan platformları kullanarak doruk anlaşmalarına ters davranışlar peşinde koştuğuna dikkat çekilerek, self-determinasyon, yani kendi kaderini tayin hakkımıza işaret ediliyordu. Ama yine anlaşılmadı.

Blöf yaptığımız sanıldı ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan tamamen 1974 öncesine dönüşün önünü açacak nitelikte bir karar alındı. Neticede ise 15 Kasım 1983 gününe gelindi.

Rahmetle andığımız Kurucu Cumhurbaşkanımız Sayın Rauf Denktaş’ın liderliğinde, bizlerin katılımı ve desteği ile sizin yani halkımızın hakkı, halkımızın çıkarları ve Halkımızın beklentileri göz önünde tutularak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi.

“EN FAZLA GURUR DUYULACAK, EN YARARLI KARAR”

Bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum; Bizler halkımızın hislerine, düşüncelerine tercüman olarak, kendi tarih bilincimize dayanarak umutla, sevinçle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne evet dedik. Şaka yapmadık.  Yalana başvurmadık.

Kimseyi aldatmadık. Kıbrıs Türk halkının yararına olduğuna kesin olarak emin olduğumuz tarihi bir karara imza attık. Altını yeniden çiziyorum: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı, Kıbrıs Türk halkının verdiği en doğru en fazla gurur duyulacak, en yararlı karardır.”

“BARIŞIN ÖNÜ DEVLETİMİZE SAHİP ÇIKTIKÇA AÇILACAK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, geçmiş bilinmeden bugüne ve yarınlara doğru yön verilemeyeceğine dikkat çekerek dünya, bölge, Kıbrıs ve halk için barış istediklerini vurguladı; “Ancak zaman göstermektedir ve ben inanıyorum ki Kıbrıs’ta barışın önü biz Devletimize sahip çıktıkça açılacaktır” dedi.

Yarınların ne olacağının halkın duruşuyla şekilleneceğini belirten Eroğlu, birlik beraberlik bozulursa; devletten, egemenlikten, güvenlikten, topraklardan taviz verilebileceği izlenimi yaratılırsa Rum tarafının 1974 öncesine dönüş hayalini sürdüreceğini söyledi.

Eroğlu, kendiyle barışık olmayanların, halkını, devletini sevmeyenlerin başkalarıyla da barışamayacağını, dost olup ortaklık yapamayacağını anlatarak, tüm devletler gibi kendilerinin de bazı sorunları bulunduğunu, çok daha iyi noktalarda olunabileceğini ama olunamadı diye kendi bindikleri dalı, kendi yarattıkları bir değeri, devleti de gereksiz şekilde hırpalamamak gerektiğini vurguladı.

“KKTC, KIBRIS TÜRK HALKININ SELF DETERMİNASYON HAKKININ ÜRÜNÜDÜR”

KKTC’nin 1960 sisteminde eşit kurucu ortak olan Kıbrıs Türk halkının “egemen eşitliğinin”, self-determinasyon hakkının bir ürünü olduğunu ifade eden Eroğlu, “Egemenliğimiz, kendi kaderimizi tayin hakkımız tarihsel süreçten kaynaklanmaktadır. Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme hakkı ile egemenliği birisinin bunu kabul etmesinden bağımsız olarak vardır ve devam edecektir. Kıbrıs Türk halkı her zaman kendi idaresinde yaşayacak, kimse bizi kendi tahakkümü altına alamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Eroğlu, KKTC’nin, Rum uzlaşmazlığının olduğu kadar Kıbrıs Türk halkının egemenliğine verdiği önemin, kendi kendini yönetme, vatanında kendi kendinin efendisi olma kararlılığının bir sonucu olduğunu kaydetti.

“Eğer içimizdeki özgürlük tutkusu olmasaydı, Rum’un hegemonyacı anlayışına boyun eğmeyi tercih edebilirdik. Ama yapmadık, yapmayacağız” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, özgür ve başı dik yaşamayı istediklerini ve isteyeceklerini vurguladı.

“KKTC KIBRIS TÜRK HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜNÜN, EGEMENLİĞİNİN, VATANINA SAHİP ÇIKIŞININ ADIDIR”

Eroğlu “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünün, egemenliğinin, vatanına sahip çıkışının adıdır. Varmak istediğimiz ve vardığımız en güzel, en ileri noktadır.  Şimdi görev onu yaşatmak ve yüceltmektir” diye konuştu.

“BAĞIMSIZLIK BİLDİRGESİ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC’nin ilanı sırasında açıklanan tarihi bağımsızlık bildirgesinden bir bölümü anımsatmak istediğini belirterek bildirgenin şu bölümünü okudu:

“Aynı Ada’da yan yana yaşamağa mecbur bulunan iki halkın, aralarındaki bütün sorunları eşit düzeyde müzakerelerle, barışçı, adil ve kalıcı biz çözüme ulaştırmalarının mümkün ve zorunlu olduğuna inanıyoruz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı, iki eşit halkın ve onların kurdukları yönetimlerin, gerçek bir federasyon çatısı altında yeniden bir ortaklık kurmalarını engellemez; tam aksine bir federasyonun kurulabilmesi için gerekli ön şartları tamamlayarak bu yoldaki samimi çabaları kolaylaştırabilir. Bu yolda her yapıcı çabayı göstermeğe kararlı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başka hiç bir devletle birleşmeyecektir.
Kıbrıs Türk tarafı olarak, iki halk arasındaki bütün sorunların barışçı ve uzlaşıcı bir yaklaşımla çözülmesi için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin iyi niyet görevinin devamını ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin gözetimi altında müzakerelerin yürütülmesini istiyoruz.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de Kıbrıs Türk halkını yeniden yabancı bir devletin tahakkümüne sokmayı amaçlayan "Enosis" hayalini kesinlikle terk etmesini, uluslararası alanda bütün Kıbrıs adına konuşma iddiasından vazgeçerek Kıbrıs Türklerini temsile yetkili olmadığı gerçeğini kabul etmesini, kısa vadede çözüme kavuşabilecek konularda iki halkı yaklaştıracak iyi niyet adımlarının derhal atılmasına yardımcı olmasını bekliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, dün olduğu gibi bugün de barıştan, antlaşmadan yana olduklarını ama hak, hukuk ve gururlarını çiğnetmediklerini, çiğnetmeyeceklerini vurgulayarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başta olmak üzere tüm Rum siyasileri ve kilisenin bunu anlaması gerektiğini söyledi.

“BİZ KIBRIS’I BÖLGEYE ÖRNEK BARIŞ ADASI YAPMAK İSTİYORUZ”

“Biz Kıbrıs’ı bölgeye örnek bir barış Adası yapmak istiyoruz. Gerginlikten, suni krizden değil masada çözümden yanayız” diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum komşuların hayalden vazgeçip Kıbrıs’ın Kıbrıs Türk halkının da vatanı olduğu ve egemenlik hakkı bulunduğu gerçeğini kabul ettikleri gün sorunun geride kalacağını dile getirdi.

“AKSİ TAKDİRDE HERKES YOLUNA GİTMEYE DEVAM”

“Aksi takdirde herkes yolunda gitmeye devam eder” diyen Eroğlu, özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf  Denktaş başta olmak üzere 15 Kasım 1983’te Cumhuriyet’in ilanı noktasına gelinceye dek görev yapmış ancak aralarında olmayan herkesi rahmetle, hayattakileri sevgiyle, saygıyla andığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkına hizmet veren herkese sevgi ve saygılarını sundu; şehitleri rahmet, gazileri şükranla andı.

31 yaşına gelen KKTC devletinin özleri, sözleri, masadaki dayanakları, güçleri ve geleceğin güvencesi olduğunu belirten Eroğlu, halkın bayramını kutladı.

KTTO CUMHURİYET BAYRAMI'NI KUTLADI

Kıbrıs Türk Halkı’nın yaşadığı haksızlık ve zorluklara başkaldırısının bir ifadesi olarak tarih sahnesine çıkan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının 31’nci yıldönümü kutlu olsun.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs sorunu nedeniyle çeşitli zorluklar ve tehditlerle karşı karşıya bulunan Kıbrıs Türk halkının, özgür yaşama iradesinin en üst düzeyde ifade edilmiş şeklidir. Bu iradenin Kıbrıs sorununa çözüm bulma arayışlarının sonu olmadığının ve Kıbrıs Türk halkının, “eşit düzeyde müzakerelerle, barışçı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmanın mümkün ve zorunlu olduğu görüşüne sımsıkı bağlı” olduğunun KKTC Kuruluş Bildirgesi’nde ifade edilmiş olması ise, Kıbrıs Türk halkının çağdaşlığının ve gelişmiş dünyanın ayrılmaz bir parçası olma kararlılığının en güçlü kanıtıdır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk halkı, siyasal tanınmamışlık başta olmak üzere karşılaştığı bütün engellere karşın, çağdaş hukuk devleti ve çoğulcu demokrasi ilkelerine bağlı kalarak yoluna devam etmeye çalışmaktadır. Yaşadığımız bütün yoksunlukları ve zorlukları, bu ilkelere bağlı kalarak aşmaya çalışmamız, başlıca güç kaynağımız olmaya devam etmektedir.

Bu anlamlı yıldönümünde, ayrıca, değişen dünya ve bölge koşullarına ayak uydurabilmemiz için tüm toplumsal kesimleri kucaklayan, genç nesilleri gelecek için umutlandıran ve halkımızı ortak bir hedef doğrultusunda birleştiren bir dönüşüm vizyonuna ihtiyacımız olduğunu belirtmek ihtiyacını hissetmekteyiz. Bu dönüşüm vizyonu, Kuzey Kıbrıs’ın her alanda kalkınması ve sürdürebilir bir yapıya kavuşmasını ve bunun, hep beraber başarılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu dönüşüm vizyonu, adalet, eğitim, sağlık, ekonomi, siyaset, kamu yönetimi, enerji, turizm, ulaşım ve daha birçok  alanda ciddi reformları içermelidir. 

Değişen dünya koşullarına uyum sağlamak için atacağımız etkili ve kararlı adımlar, gelecekte daha güçlü olmamızı ve Kıbrıs Türk halkının devamlılığını sağlayacaktır.

UBP GENEL BAŞKANI ÖZGÜRGÜN’ÜN 15 KASIM MESAJI

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türkü’nün devlet sahibi olması ve ona inançla sahip çıkmasının, “halkı çözmeyi, Ada’daki varlığını sonlandırmayı kollayanların çirkin emellerinin önünde en büyük engel olduğunu” kaydetti.

KKTC’nin 31. kuruluş yıldönümü vesilesiyle mesaj yayımlayan Özgürgün, “Kıbrıs Türk halkının yıllar süren özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi sonunda, kendi kaderini tayin etme temelinde ilan edilen KKTC’nin 31. kuruluş yıldönümünü büyük coşku, heyecan ve gururla kutluyoruz” dedi.

Özgürgün yazılı açıklamasında onurla, gururla, hür iradeleriyle kurdukları KKTC’nin bu coğrafyada siyasi bir gerçeklik ve Kıbrıs Türk halkının egemen varlığının ve geleceğinin teminatı olduğunu kaydetti ve buna inanan tüm halkın bayramını kutladı.

Özgürgün, devletini kuran, gelişmesi ve daha ileriye taşınması adına irade koyan, halkının refah ve mutluğu hedefinde hizmeti kutsal görev sayan Ulusal Birlik Partisi’nin Kıbrıs Türk halkının gelecek güvencesi ve olası bir anlaşmanın egemenliğinin ifadesi olan devletin dışında bir temelde mümkün olamayacağını vurguladığını belirtti.

Özgürgün, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ulusal Birlik Partisi olarak, bu topraklarda huzurlu, güvenli, yarınlarından umutlu bir ortamda yaşamamız için, devletimizin daha da güçlenmesi, kökleşmesi adına çok çalışmalı, değerlerimize sımsıkı sarılmamız gerektiğini de unutmamalıyız.

KKTC Kıbrıs Türk halkının, Ulusal Birlik Partisi de tüm gücüyle devletinin teminatı olmayı sürdürecek, varlığını tehdit eden her girişimin karşısında dimdik duracaktır.

KKTC’nin kuruluş yıldönümünde Kıbrıs Türk halkını bugünlere taşıyan başta Dr. Fazıl Küçük, Rauf Denktaş ve çalışma arkadaşları yanında bu toprakları vatan yapan tüm şehitlerimize ve gazilerimize ve bu günlere ulaşmamızda her türlü fedakarlığı gösteren halkımıza, desteğiyle bizlere güç veren Anavatan Türkiye’mize minnet ve teşekkürlerimi sunarım.”

KAMU-İŞ: “MASADAN KAÇIP ŞANTAJ YAPANLARA VERİLEBİLECEK TEK YANIT KKTC’Yİ TANITACAK GİRİŞİMLERİ BAŞLATMAKTIR”

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek, “Masadan kaçıp dönmek için şantaj yapanlara karşı verilebilecek tek yanıt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dünyaya tanıtacak girişimleri derhal başlatmaktır” dedi.

Kamu-İş Başkanı Dilek, KKTC’nin kuruluşunun 31’inci yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajında,  15 Kasım’ın yıl dönümünün gururla idrak edildiğini kaydetti.

Dilek, mesajında, “Cumhuriyetimizi ilan ettiğimiz günden başlayarak Birleşmiş Milletler ve dünyanın büyük güçlerinin bu devleti ortadan kaldırarak, Kıbrıs Türklerini Helen hegemonyası altında yaşayan küçük bir azınlık durumuna düşürme gayretlerine karşın 31’inci kuruluş yıl dönümünü idrak etmemiz, Cumhuriyetimizin ebediyen var olacağı gerçeği kesinlik kazanmış mutlu bir geleceğin güvencesidir” ifadelerini kullandı.

Sami Dilek, varoluş ve cumhuriyeti yaşatma mücadelesine  destekleri nedeniyle  Türkiye ve halkı ile Türk ordusuna  şükranlarını iletti.

Dilek, gelinen noktada,  Rum-Yunan ikilisinin  Kıbrıs Türklerini ambargo ile yok etme ve doğal kaynaklardaki  Kıbrıs  Türk halkının haklarını gasp etme  çabalarının Türklerle Rumların ortak bir idarede barış içinde yaşamalarının olanaksızlığını gösterdiğini kaydetti.

Dilek, şöyle devam etti:

“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 31. Yıldönümünü idrak ederken emekçi kitlelere karşı sürdürülen haksız ve insanlık dışı yaklaşımların  insanca, hakça, adil bir düzenin hayata geçirilmemiş olmasının burukluğunu yüreklerimizde hissediyoruz. Plansız programsız ekonomi, sosyal devlet anlayışına ters uygulamalar nedeniyle halkımız göç yollarına düşürülmüş olup, geniş kitlelere yokluk ve yoksulluğun cenderesinde ezilmektedir”

ULUSAL TÜRK KURULUŞLARI DÜNYA KONSEYİ, KIBRIS TÜRK TARİHÇİLER BİRLİĞİ VE EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ MESAJ YAYINLADI

Ulusal Türk Kuruluşları Dünya Konseyi, Kıbrıs Türk Tarihçiler Birliği ve Emekli Subaylar Derneği 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı.

Ulusal Türk Kuruluşları Dünya Konseyi Hüseyin Macit Yusuf mesajında, mukavemetçi Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini taçlandırarak kurduğu Cumhuriyetin 31. yıldönümünü büyük bir onur ve coşkuyla kutladıklarını belirtti.

KKTC'nin kuruluşunun kolay olmadığını ifade eden Yusuf, “Cumhuriyet'imize sahip çıkmalı ve ilelebet yaşatılması için elimizden geleni yapmalıyız. Devletimizi ortadan kaldırarak bizi ozmosis yolu ile yok etmeyi planlayanlarla, içimize nifak sokarak yalan vaatlerle bizleri bölüp parçalamayı tasarlayan emperyalizme karşı mücadelemiz devam etmektedir” dedi.

Cumhuriyet'in gücüne güç katmak için birlik, beraberlik ve dayanışmaya her zamankinden fazla ihtiyaç olduğunu söyleyen Yusuf, mesajında şu ifadelere da yer verdi:
“Sürdürülmekte olan müzakerelerden sonuç alınmayacağı apaçık ortadadır. 50 yıla yakındır sürdürülen müzakerelerde taraflar tutumlarını ortaya koymuştur. Kimse duruşundan vazgeçmeyecektir. Rum tarafının suni bahaneler yaratarak, Kıbrıs'ın doğal kaynaklarının tek sahibi ve tek egemen gücü olduğu iddiasıyla, müzakere masasını terk etmesi ve masaya dönmek için ön şartlarda diretmesi kesinlikle kabul edilemez.

Anavatan Türkiye'nin bölgemizdeki varlığı tamamen Kıbrıs Türklerinin talebiyle ve haklarını korumak için olup, uluslararası hukuk ve anlaşmalara uygundur.”

Yusuf, 31. yaşını tamamlayan KKTC'nin, tanınmasını uluslararası camiadan talep etmenin en doğal hak olduğunu ve bu yönde somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.

KIBRIS TÜRK TARİHÇİLER BİRLİĞİ

Kıbrıs Türk Tarihçiler Birliği ise mesajında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının 31. yıldönümünü büyük bir coşku ile kutlamanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortağı Kıbrıslı Türklerin silah zoruyla devlet yönetiminden atıldığını ve Cumhuriyet’in resmen yıkılarak bir Elen Cumhuriyetine dönüştüğünü aktaran Birlik, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin garantör devletlerinden biri olan Türkiye’nin 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatıyla özgürlüğe kavuştu ve bu özgürlük ortamı içinde kendi kaderini tayin hakkını kullanarak 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan etti” dedi.

EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ

Emekli Subaylar Derneği ise, mesajında, “Cumhuriyetimizin 31’inci kuruluş yıldönümünü kutladığımız bu günün öncelikle tüm yurttaşlarımız için, KKTC’nin gelecekte barış ve huzur içerisinde yaşamasına vesile olacak, kısır görüşme trafiği yerine ortak noktalarda uzlaşma ile ilelebet yaşayabilir, uluslararası tanınmış bir ortak vatana dönüşmesi temennimizi sunar nice mutlu bayramlar dileriz” ifadelerini kullandı.

HATAY KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ

Kıbrıs Türk Hatay Kültür Dayanışma Derneği Başkanı Bertan Zaroğlu gün nedeniyle yayınladığı mesajda, yıllarca hak ve özgürlükleri doğrultusunda inanç ve cesaretle mücadele veren kahraman Kıbrıs Türk halkının birlik ve bütünlüğünü simgeleyen KKTC'nin 31'inci  kuruluş yıldönümünü gurur ve mutlulukla kutladıklarını ifade etti.

Zaroğlu mesajında şunları kaydetti:

“KKTC Devleti, Kıbrıs Türk halkının bağımsız ve egemen varlığının en büyük güvencesidir. Hiçbir şart altında, sırf çözüm adına, egemen varlığımızdan feragat etmemiz, ya da egemenliğimizi Rum çoğunluğun insafına terk etmemiz asla beklenmemelidir Anavatanımız Türkiye, bu meşru mücadelede bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de fikir ve gönül birliği içinde Kıbrıslı Türk kardeşinin yanında olmaya ve tarihi ve ahdi vecibelerini üstlenmeye devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle geleceğe umut ve güvenle baktığımızı belirterek, başta KKTC’nin mimarları olan liderlerimiz Dr Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş olmak üzere tüm kahraman şehitlerimizi minnetle anıyor, bu şerefli devlete inanan ve hizmet edenlerin önünde saygı ile eğiliyorum.”

AK HATAYLILAR KARDEŞLİK DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ

Gazimağusa’da faaliyetlerini sürdüren Ak Hataylılar Kardeşlik Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet İpek 15 Kasım nedeniyle yayınladığı mesajda KKTC halkını bağımsız devletini anavatanın desteği ile sonsuza dek yaşatacaklarını kaydetti.

İpek şöyle devam etti:

“Ne mutlu bağımsız devletimizi kuranlara, ne mutlu devletimizi büyük bir inançla ve kararlılıkla savunanlara… Kıbrıs Türk halkının kazanılmış haklarını gasp etmeyecek onurlu bir anlaşma olana kadar cumhuriyetimizi koruyacağımıza, dıştan gelecek tüm baskılara karşı olduğumuzu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkını temsil eden Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında olduğumuzu belirtiriz”

KTÖD

Kıbrıs Türk Öğretmenler Derneği (KTÖD) Başkanı Ümit Serdaroğlu ise yayımladığı mesajda şöyle dedi:

“15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kuruluş gününü Kıbrıs Türk halkı olarak büyük bir coşku içinde kutluyoruz. Bugün Kıbrıs Türk Halkının insan hak ve özgürlüğünün doğal sonucu olarak kendi kaderini tayin etme hakkını tüm dünyaya ilan ettiği gündür.

30 yıldır kendi Cumhuriyetimizin topraklarında, kendi Anayasamızın güvencesi altında yaşamanın huzur ve mutluluğunu yaşıyorsak, bunu devletimizin kuruluşunda emeği geçenler, hayatını kaybederek şehit düşenler ve ulusal değerlere bağlı olarak yetiştirdiğimiz gençlerimize borçluyuz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sosyal ve ekonomik sıkıntılar büyük boyutlara ulaşmıştır. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak, sosyal refahın toplum olarak paylaşılmasını sağlayacak vizyon sahibi Devlet adamlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sıkıntılar asgariye indirildiği oranda sosyal ve ekonomik huzursuzluklar yok olacak ve Devletimiz, onu yok etmek isteyenlere karşı daha güçlü olacaktır.”

RAUF RAİF DENKTAŞ VE DÜŞÜNCELERİNİ YAŞATMA DERNEĞİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31. yıldönümünü gururla ve kıvançla kutlamaktayız. Cumhuriyet, her şeyini kaybetmiş olan bir milletin ulusal bağımsızlığını kazanabilmek için giriştiği milli mücadelenin sonucunda elde ettiği büyük bir zaferin sonucudur. Bu nedenle yüce Kıbrıs Türk Milleti, kendine emanet edilen  Cumhuriyeti’ni, huzur ve refah dolu yarınlara ulaştırmak için hiç şüphesiz ki el birliği ile çalışacak, Atatürk ilke ve devrimlerine her zaman ve her konumda sahip çıkacaktır. Cumhuriyetimizin 31. yılını kutladığımız bu günlerde, geleceğe büyük bir ümit, inanç ve gayretle yürümek azmi ve de kararlılığı içindeyiz. Vatanımızın bölünmez bütünlüğüne ve ulusumuzun birliğine her zamankinden de çok ehemmiyet vermekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin Kurucusu Rauf R. Denktaş ve de silah arkadaşlarını, canından aziz bildiği vatanı için kanlarını bu toprağa dökmüş şehitlerimizi rahmet ve minnetle bir kez daha yad ediyor Cumhuriyet Bayramınızı yürekten en kalbi sevgilerimizle kutluyoruz. 

BAŞBAKAN YARDIMCISI, DP ULUSAL GÜÇLER GENEL BAŞKANI SERDAR DENKTAŞ’IN 15 KASIM MESAJI

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31. Kuruluş yıldönümünde, Cumhuriyetimizin kurulduğu günlerdeki çoşku ve heyecanla, bütün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının Cumhuriyet Bayramını kutlarım.

Silahlı ve kanlı saldırılara, katliamlar, acımasız ve insanlık ayıbı ambargolara rağmen direnerek varlığını koruyan Kıbrıs Türk Halkı, özgür ve onurlu yaşayabilmenin kaçınılmaz koşulu olarak kendi devletini kurmuş ve geleceğini garanti altına almıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni koruma ve yaşatma bilincinin, toplumun bütün kesimlerinin etrafında kenetlenebileceği tek ülkü olduğu inancındayız. Cumhuriyetimizi yaşatmanın temel koşulu; yüce ATATÜRK’ün “CUMHURİYET FAZİLETTİR” özdeyişinde hatırlattığı gibi, onu yönetenlerin ve vatandaşlarının erdemli bir yaşamı benimsemesidir

Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ın; “KKTC BAĞIMSIZ BİR CUMHURİYET’tir” sözleri partimizin benimsediği temel prensiptir.  Demokrat Parti Ulusal Güçler olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada KKTC’nin yaşatılması ve güçlendirmesi için çalışmalarımızı artırarak devam edecektir. 

Bu uğurda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması yolunda mücadele edenleri, Toplumsal Mücadele Önderimiz Dr. Fazıl KÜÇÜK ve Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif DENKTAŞ’ı, ahirete göç eden dava arkadaşlarını ve şehitlerimizi rahmetle anar, Mücahit ve Gazi Halkımıza, Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı mensuplarına ve Anavatan Türkiye’ye bir kez daha şükranlarınımızı sunarız.”

MECLİS BAŞKANI SİBER’İN, 15 KASIM MESAJI…

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, iki toplumlu bir çözümde, Rum tarafı uluslararası tanınmışlığının avantajlarını kullanırken, Kıbrıs Türk toplumuna yaşamın her alanında ambargo uygulanmasının kabul edilebilecek bir durum olmadığını vurguladı.

Siber, KKTC’nin kuruluşunun 31. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu anlayışın hem iki toplum arasındaki güven köprülerinin oluşmasına engel olduğunu, hem de çözüm çabalarını olumsuz etkilediğini belirtti.

KKTC’nin özgür medyası, sivil toplum örgütleri, üniversiteleri, siyasi partileri ve diğer tüm kurumlarıyla demokratik hukuk devleti kurallarını yerine getiren genç bir devlet olduğunu ifade eden Sibel Siber, geçen 31 yılda kurumsallaşmada henüz arzu ettikleri noktaya ulaşamasalar da birlik ve beraberlik ruhuyla hareket ederek çok daha iyi konuma gelineceğine inancının tam olduğunu vurguladı.

“Geçmişte yaşadığı onca acıya ve zorluklara rağmen var olma mücadelesinden başarıyla çıkan Kıbrıslı Türkler, çağdaş gelişmişlik seviyesine ulaşmayı da başaracaktır” diyen Siber, şöyle devam etti:

“İçinde bulunduğumuz konjonktürün ve uluslararası toplumun bir parçası olamamanın getirdiği tüm siyasi ve ekonomik sıkıntılara karşın, yaşamın her alanında kaliteye ulaşmayı sağlayacak yasal düzenlemeleri yapmak ve etkin denetim ile güveni sağlamak bizlerin elindedir. Bunu başaracak olan bizleriz.

Kıbrıs Türkler, Kıbrıs’ta kalıcı ve adil bir çözümü arzulamaktadır ve bu yöndeki iradesi dün olduğu gibi bugün de güçlüdür. İki toplumlu olacak bir çözümde, Rum tarafı uluslararası tanınmışlığının avantajlarını kullanırken, diğer toplum olan Kıbrıs Türk toplumuna yaşamın her alanında ambargo uygulanması kabul edilebilecek bir durum değildir.

“SEÇİLMİŞLERİN SESİNİ DUYURMALARINA ENGEL OLMAYIN” ÇAĞRISI

Bu anlayış hem iki toplum arasındaki güven köprülerinin oluşmasına engel olmakta, hem de çözüm çabalarını olumsuz etkilemektedir. Özellikle demokratik kurumlarımızın seçilmiş temsilcilerinin uluslararası platformlarda sesini duyurmalarına engel olunmaması için hem Rum kesimine, hem de demokratik dünyaya çağrıda bulunuyorum. Çözüm, sadece iki topluma değil, bölge barışına da hizmet edecektir. Bu nedenle, her türlü çözümsüzlüğün çözüm bulma yerinin müzakere masası olması gerektiğini bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum.

Tüm bu gerçekler çerçevesinde Kıbrıslı Türklerin daha da hak ettiği bir yaşama ulaşması arzusu ile halkımızın bayramını kutlarım."

KUTLAY ERK'İN 15 KASIM MESAJI

KKTC’nin kuruluş bildirgesinde de yer aldığı gibi her türlü sömürgeciliği, ırkçılığı, baskı ve tahakkümü reddeden, Kıbrıs'ta, Doğu Akdeniz'de, Ortadoğu'da ve dünyada tam bir barış ve istikrarın, huzur ve güven içinde yaşama ve kendi kendini yönetmeye hakkı olduğuna inanan Kıbrıslı Türkler, aynı adada yan yana yaşadığımız Kıbrıs Rum halkıyla arasındaki bütün sorunları eşit düzeyde müzakerelerle, barışçı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaştırmanın mümkün ve zorunlu olduğu görüşüne sımsıkı bağlı kalarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanının iki eşit halkın ortaklığıyla bir federasyon çatısı altında yeniden kurulmasını amaçlamıştı. Aradan geçen 31 yılda amacına ulaşmayı başaramayan Kıbrıslı Türkler, verdiği varoluş mücadelesinde federal çözüm isteminden asla vazgeçmeyerek çok zor şartlar altında bugünlere gelmiştir. Kendi ayakları üzerinde duran bir yapı yaratma hedefinden şaşmayan halkımızı, KKTC’nin kuruluş yıldönümünde kutlarım.

TDP GENEL BAŞKANI CEMAL ÖZYİĞİT’İN 15 KASIM MESAJI

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs’ta çözümsüz geçen her günün Kıbrıslıların aleyhine olduğunu belirterek, en erken zamanda adil ve kalıcı barışın sağlanması gerekliliği üzerinde durdu. 

Özyiğit, KKTC’nin 31. kuruluş yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, berhava edilen müzakere masasının en kısa zamanda yeniden kurularak, her iki taraf liderliğinin de samimi ve yapıcı bir şekilde davranarak, erken kalıcı ve adil bir çözüme ulaşılması için çaba sarf etmeleri gerektiğini kaydetti.

TDP olarak geçmişte olduğu gibi, iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı federal bir Kıbrıs’a ulaşılması adına, önümüzdeki süreçte de her türlü olumlu katkıyı koymaya devam edeceklerini belirten Özyiğit, her iki taraftaki çözüm ve barış güçlerinin da ayağa kalkarak federal çözüm yönünde baskı unsuru olmalarının şart olduğunu söyledi.

Yaşanan gerginliklerin ve müzakere masasının uzun süre kurulamamasının, var olan ayrılığı daha da pekiştirici nitelikte olduğu uyarısında bulunan Özyiğit, tarafların, üzerlerindeki tarihi sorumluluğun bilinci içerisinde hareket etmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

“TOPLUMSAL SORUMLULUKLA HAREKET EDİLMELİ”

“Hedefimiz, görüşmeler yolu ile varılacak çözüm sonunda oluşacak yeni birleşik Kıbrıs’ın eşit bir tarafı olarak demokratikleşme, sivilleşme ve ekonomik yönden ilerlemek ve güçlenmek olmalıdır” diyen Özyiğit, bugüne kadar bu yönde maalesef olumlu adımlar atılmadığına dikkat çekerek, bundan sonraki süreçte aynı hataların yapılmaması ve toplumsal sorumlulukla hareket edilmesi temennisinde bulundu.

31 yılın olumlu ve olumsuz deneyimlerden yararlanarak, kendi ayakları üzerinde durabilen ekonomisi, sivil ve demokratik yapısı ile birlikte güçlü bir yapıyı yeni oluşturulacak devlete aktarmayı başarabilmek gerektiğini kaydeden Özyiğit, Kıbrıslı Türklerin yegane kurtuluş yolunun Birleşik ve Federal bir Kıbrıs’tan geçtiğini vurguladı.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ’NDEN KKTC’NİN KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA MESAJI VE AP’YE KINAMA

KKTC İnsan Hakları Derneği, KKTC’nin kuruluş yıl dönümü nedeniyle bir kutlama mesajı mesaj yayımladı ve Kıbrıs Türk halkının varlığı için KKTC’nin önemini vurguladı. Mesajda, Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye ile ilgili aldığı karar da eleştirildi.

Dernek Başkanı Işık, Kıbrıslı Rumları Avrupa Birliği’ne (AB) üye almakla, esasen AB’nin AB yasalarını bizzat ihlal ettiğini vurgulayarak, birliğin Kıbrıs Türkü’ne karşı tavırlarıyla, “insanlık dışı bir adaletsizlik ve haksızlık” yaptığını ifade etti.

Işık şöyle dedi:

“Derneğimiz Kıbrıs Türk halkının varlığı için KKTC Devleti’nin ne kadar önemli olduğunun bu ve emsali gelişmeler ile daha iyi anlaşılması temennisiyle Cumhuriyetimizin 31. Kuruluş yıldönümünü Avrupa Parlamentosu’na çarpıcı bir yanıt olarak çoşku ile kutlamaktadır.”

TAÇOY: “KIBRIS’TA ADİL BİR ANLAŞMA İÇİN YAPICI TUTUMUMUZU, RUMLARIN UZLAŞMAZLIĞINA RAĞMEN SÜRDÜRMEKTEYİZ”

Lefkoşa, 14 Kasım 14 (T.A.K): Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin ardından 15 Kasım 1983 tarihinde ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31. yıldönümünü büyük onur ve mutlulukla kutladığını belirtti.

Taçoy mesajında, Kıbrıs Türk halkının, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Anadolu halkının desteğiyle yıllarca verdiği bağımsızlık mücadelesini, kendi egemen devletini kurarak sonuçlandırdığını kaydetti.

Hasan Taçoy, Kıbrıs Türk halkının onurlu mücadelesinin önemli bir eseri olan cumhuriyetin, geride kalan 31 yıl içerisinde demokrasi, insan hakları, sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerler üzerinde yükselerek, barış, istikrar ve demokrasinin de önde gelen ülkelerinden biri durumuna geldiğini ifade etti.

Taçoy, şunları kaydetti:

“Bugün, kendi topraklarımızda kendi yönetimimize sahip olmanın huzuru içerisindeyiz, ayrıca, Kıbrıs’ta adil bir anlaşmaya varılabilmesi için çözüme yönelik yapıcı tutumumuzu da Rum komşularımızın tüm uzlaşmazlıklarına rağmen sürdürmekteyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, Özgürlük Mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ı ve vatanımız uğruna canlarını feda eden Aziz Şehitlerimizi rahmetle; Gazilerimizi, Kıbrıs Türk Mücahitlerimizi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetlerini şükran ve minnetle anar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve diğer bölgelerde yaşayan tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını en içten duygularla kutlarım.”

ULUSAL HALK HAREKETİ İLE TEKNİK ÖĞRETMENLER DERNEĞİ MESAJ YAYINLADI

Ulusal Halk Hareketi ile Teknik Öğretmenler Derneği, KKTC’nin 31. kuruluş yıldönümü dolayısıyla ayrı ayrı mesaj yayınladı ve halkın bayramını kutladı.

Ulusal Halk Hareketi’nden yayınlanan mesajda, ulusların tarihinde unutulamayacak tarihi ve müstesna günler olduğuna işaret edilerek, Türk Ulusu’nun kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının da KKTC’yi ilan ettiği 15 Kasım 1983 gününün unutulamaz, tarihi ve müstesna bir gün gün olduğunu vurguladı.

Ulusal Halk Hareketi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31. kuruluş yıldönümünü, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı anarak kutladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Genç Devletimizi sonsuza dek yaşatmak ve vermekte olduğumuz Varoluş ve Özgürlük Mücadelemizde, Türk Silahlı Kuvvetleri dahil her şeyi ile yanımızda olan Anavatanımız Türkiye’ye şükranlarımızı içtenlikle duyurmak unutulmaz görevlerimiz arasındadır.

Bu duygu ve düşüncelerle genç Devletimizin 31. Kuruluş yıldönümünü içtenlikle kutluyor, bu tarihi ve müstesna günde başta büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere  Kurucu Cumhurbaşkanımız ve Liderimiz Müteveffa Rauf Raif Denktaş’ı ve tüm şehitlerimizi saygıyla anarken, vasiyetleri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini sonsuza dek yaşatmak ve tüm dünyada tanıtmak andımızı yineliyoruz.”

TEKNİK ÖĞRETMENLER DERNEĞİ

Teknik Öğretmenler Derneği de mesajında, Türk milletinin özgürlük ve demokratik anlayışı sayesinde 15 Kasım 1983 yılında cesur bir karar alarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurduğunu belirterek, cumhuriyetin 31. yılının kutlandığı bu günlerde Rum devletinin oyunlar ile adayı savaşsız, kandırmaca düzeni ile zaman içerisinde Kıbrıslı Türklerin elinden alma planlarını “anlaşma” başlığı altında yaptığını kaydetti.

Dernek mesajında şu görüşlerini belirtti:

“Bu toprakları kanıyla sulayarak canını kurtaran Kıbrıs Türkü, Türkiye ile beraber hareket edecek ve asla bu oyunlara inanmayarak, geleceksiz bir anlaşamaya imza koymayacaktır.

Bizler kurduğumuz Cumhuriyetin ne kadar önemli olduğunu bilen ve süreci yeni nesillerimize doğru aktarmasını kendimize görev edinen öğretmenler olarak, kendi ayaklarımızla durmanın yollarını Türkiye ile beraber arayacak olan ve bu ülkeyi vatan yapmanın devamını sağlayacak olan öğretmenleriz.”

KIBRIS TÜRK GENÇLİK HAREKETİ: “KIBRIS’TA  ADİL KALICI ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi, KKTC’nin 31. kuruluş yıldönümünü kutladı ve “artık Kıbrıs’ta adil kalıcı çözüm istiyoruz” dedi.

Hareketten yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs sorununun halen devam ettiğine işaret edilerek, Güney Kıbrıs’ın referandumda “hayır” demesine rağmen tek taraflı AB’ye alınması eleştirildi.

“Biz Kıbrıs’ta barış istiyoruz” diyen Gençlik Hareketi, ya iki bölgeli Federal Kıbrıs’a ulaşılması ya da KKTC üzerindeki izolasyonların kaldırılıp, BM tarafından resmen tanınması gerektiğini kaydetti.

DSP GENEL BAŞKANI TÜRKER:"KIBRIS BİZİM VAZGEÇEMEYECEĞİMİZ BİR ULUSAL DAVAMIZDIR. AB UĞRUNA FEDA EDİLEMEZ"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Kıbrıs'ın, Türkiye'nin vazgeçemeyeceği ulusal davası olduğunu ve AB uğruna feda edilemeyeceğini kaydetti.

Türker, KKTC'nin kuruluşunun 31. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 15 Kasım 1983'ün, Kuzey Kıbrıs Türk halkının var oluş ve bağımsızlık mücadelesini cumhuriyetle taçlandırdığı, onur ve kıvançla kutladığı çok önemli bir gün olduğunu belirtti.

Özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşmak için büyük mücadele veren Kıbrıs Türk halkının, kendisine destek veren anavatan Türkiye ile birlikte gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında, 1976'da Kıbrıs Türk Federe Devleti'ni kurduğunu, 15 Kasım 1983'te de Kıbrıs Türk Federe Devleti Meclisinin self determinasyon hakkını kullanarak, oy birliği ile aldığı kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ilan ettiğini ifade eden Türker, şunları kaydetti:

"KKTC, devletini yaşatma mücadelesini gururla ve dik duruşuyla vermekte, hür ve bağımsız yaşamak için boyun eğmeyeceğini her fırsatta göstermektedir. KKTC, dünyada en ağır haksızlıklara uğrayan bir devlettir. Kıbrıs sorunu dünyanın gündemine girdiği andan itibaren başta Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki çalışmalar olmak üzere, adanın birleştirilmesi gayesi ile birçok faaliyetler yürütülmüş, bir sonuç alınamamıştır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin, KKTC'nin tanınmaması yönündeki kararı bir baskı unsurudur. KKTC'yi geçersiz sayan kararı ile BM, yasasını, uluslararası birçok hukuk kuralını ihlal etmektedir. KKTC, varlığını sürdürebilmek için, tüm baskılara olağanüstü bir çabayla karşı koymaya çalışmaktadır.

Rahmetli Başbakanımız ve Genel Başkanımız Bülent Ecevit'in dediği gibi Kıbrıs bizim vazgeçemeyeceğimiz bir ulusal davamızdır, AB uğruna feda edilemez. Kıbrıs'ta çözüm eşit egemenlik ve Türkiye'nin etkin garantisi temelinde oluşturulabilir.

Cumhuriyetinin 31. yıl dönümünde başta Kurucu Cumhurbaşkanı rahmetli Rauf Denktaş olmak üzere Dr. Fazıl Küçük, 15 Kasım'ın gerçekleşmesinde emeği geçen mücahit, mukavemetçilere, güvenlik kuvvetlerine, Kıbrıs Türk Barış Harekatı mensuplarına, şehitlerimize ve ailelerine, gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyorum. Kıbrıs Türk halkının 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun."

ÜLKÜ OCAKLARI 15 KASIM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI YAYIMLADI

KKTC Ülkü Ocakları, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Mesajda,  Kıbrıslı Türklerin  yıllarca vermiş olduğu bağımsızlık mücadelesini 15 Kasım 1983 tarihinde kutlu bir zaferle neticelendirmesinin  kutlu tabiatın ve inancın eseri olduğu ifade edildi.

KKTC’yi,  dünyaya inat giriştiği bağımsızlık mücadelesinde  yalnız bırakmanın  kesinlikle düşünülemeyeceği belirtilen mesajda, Kıbrıs Türkü’nün haklı davasının  Türkiye’nin milli davası olduğu kaydedildi.

Mesajda,  bağımsızlığın temellerinin atılmasında en büyük görevi üstlenen Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş ve şehitler de rahmet ve minnetle anıldı.

TÜRKİYE GENÇLİK KONFEDERASYONU KKTC BAŞKANLIĞI MESAJ YAYIMLADI

Türkiye Gençlik Konfederasyonu KKTC Başkanlığı, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Yayımlanan mesajda, Cumhuriyet kurulalı 31 yılın geride bırakıldığı; kanla, acıyla ve zorluklarla kurulan eşsiz vatanın artık hak ettiği değeri alması gerektiği kaydedildi.

“Şehitlerimizin kanı ile sulanan bu topraklar bize en büyük mirastır” denilen mesajda, barış kardeşlik ve birlik içerisinde nice yıl dönümleri temenni edildi; şehitlere Allah'tan rahmet dilendi; gazilere şükran sunuldu.

TÜRKİYE DEVLET VE HÜKÜMET YETKİLİLERİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NA KUTLAMA MESAJI GÖNDERDİ

Lefkoşa, 15 Kasım 14 (T.A.K.): Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle Türkiye devlet ve hükümet yetkilileri Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na kutlama mesajı gönderdi.

ERDOĞAN

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mesajında, “Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitlik ve hürriyet mücadelesinde elde ettiği başarının tazahürü olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin demokratik hukuk devleti kimliğini geliştirme yolunda kat ettiği mesafeyi memnuniyetle takip ediyoruz. KKTC, gelişen kurumları ve demokratik siyasi yapısıyla Kıbrıs Türkünün güvencesi, bizlerin de iftihar kaynağıdır” dedi.

Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının; hukukunu ve hürriyetini kararlılıkla savunurken, adada adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılabilmesi için her türlü yapıcı yaklaşımı benimsediğini, Kıbrıs’ın bölgede barış, istikrar ve refah adasına dönüşmesi için sabırla çaba gösterdiğini kaydetti

Erdoğan,” Doğu Akdeniz’de barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanmasını amaçlayan ortak vizyonla hareket eden Türkiye ve KKTC ‘nin her türlü engel ve haksızlığı beraberce aşarak aydınlık yarınlara birlikte ulaşacaklarına güvenim tamdır” dedi.

Erdoğan, Kıbrıs Türk tarafının gösterdiği sabır, iyi niyet ve samimiyetin paylaşılmayarak sürecin akamete uğratılması halinde Kıbrıs Türkü’nün dünyada hak ettiği konumdan daha fazla uzak tutulmaya devam edilemeyeceğinin ve haksız kısıtlamalar altında tutulamayacağının aşikar olduğunu ifade etti.

DAVUTOĞLU

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu da,  KKTC’nin, Kıbrıs Türkünün verdiği onurlu mücadelenin en değerli eseri ve Kıbrıs Türk halkının vazgeçilmez haklarının teminatı olduğunu belirtti.

Davutoğlu, KKTC’nin insan haklarına saygılı ve çoğulcu demokratik yönetimiyle her bakımdan çağdaş bir devlet, bölgesinde ve adada istikrar ve barış unsuru olduğunu vurguladı.

Türk tarafının adada adil ve kalıcı çözüm yönnde yıllardır güçlü bir iradeye sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu,  Rum ve Yunan tarafının çözüm iradesinin aksi yönünde hareket etmelerinin üzücü olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türkünün bu irade ve samimiyetinin karşılıksız kalmasının kabul edilemeyeceğini kaydeden Davutoğlu,  “Bizim için Kıbrıs Türkünün her koşulda dünyayla bütünleşerek güvenli ve müreffeh bir geleceğe kavuşmasının teminat altına alınması esastır. Bu yolda gerekli adımları el birliği ve kararlılıkla atmaktayız” dedi.

GÜL

Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de,  Kıbrıs’ta çözümün, siyasi eşitliğe, adada iki ayrı halkın ve iki ayrı demokrasinin varlığı ve iki kurucu devletin eşit statüyle oluşturacakları yeni bir ortaklık sayesinde mümkün olabileceğini kaydetti.

Gül,  Türkiye’nin tarihi ve ahdi mesuliyetinin bilincinde olarak Kıbrıs meselesinin Kıbrıs Türkü’nün hak ve menfaatlerini gözeten, adil kalıcı ve kapsamlı çözüme kavuşturulması ve Kıbrıs Türk halkının huzur, refah ve mutluluğunun artırılması çabalarını sürdüreceğini kaydetti.

Gül,  Türkiye ve KKTC’nin bulundukları coğrafyada  istikrar ve güvenliği sağlayarak, barışın ve aydınlık yarınların teminatı olacaklaırnı ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da mesajında, Kıbrıs Türk halkının gurur ve heyecanını paylaştığını belirtti.

Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının yarım yüzyılı aşan, yılmadan sürdürdüğü mücadelenin somut bir sembolu olarak çağdaş demokratik değerler üzerine inşa ettiği KKTC’nin her alanda gösterdiği gelişmenin kendilerini de gururlandıran bir başarı örneği olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, “Türkiye, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ın eşit sahibi olarak hukukunu ve meşru menfaatlerini muhafaza iradesini ve adada adil ve kalıcı çözüme yönelik yapıcı ve kararlı çabasını desteklemeyi görev addetmektedir. Ortak hedefimiz; yarınlara güven ve ümitle ilerlemek, Kıbrıs Türkünün meşru haklarının, güvenlik ve refahıın devamını sağlamaktır” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kurumlarıyla KKTC’nin yanında olmayı sürdüreceğini vurguladı.

ÖZEL

Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de,  yıllarca en temel haklarından yoksun bırakılan Kıbrıs Türk halkının esarete boyun eğmemek için sayısız şehitler vererek direndiğini, kendi hür iradesiyle görev verdiği bir yönetim altında, barış huzur ve özgür yaşamak üzere 15 Kasım 1983’te bağımsızlığını ilan ettiğini belirtti.

Orgeneral Özel, “Türk Silahlı Kuvvetleri, tarihten ve uluslarrarası hukuktan doğan hak ve sorumlulukları doğrultusunda Kıbrıs Türk halkının güvenlğinin sağlanması için geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu haklı mücadelenizde yanınızda olacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak, Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm için ortaya koyduğunuz kararlı iradenizi sonuna kadar destekliyor, halkınızın huzur ve barış içinde yaşam sürmesini yürekten arzuluyoruz” dedi.

GÜNSEL CUMHURİYET BAYRAMI DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Yakın Doğu Üniversitesi  (YDÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S.Günsel 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Günsel, yayımladığı mesajda, tüm halkın 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı ve “Halkımızın özgür iradesinin ve haklı mücadelesinin sonucu doğan devletimiz bugün 31 yaşındadır ve dünyadaki yerini en sağlam şekilde almıştır” dedi.

Günsel, Kıbrıs Türkü’nün, demokratik kurumları, insan hakları ve hukukun üstünlüğü temeli üzerinde yükselen saygın devlet yapısı ile bugün örnek bir noktada olduğunu da vurguladı.

UBP LEFKOŞA İLÇESİ GENÇLİK KOLLARI MESAJ YAYIMLADI

Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa İlçesi Gençlik Kolları, Kıbrıs Türkü’nün, siyasi ve ekonomik ambargoya rağmen, bayrağından, toprağından vazgeçmeden çözüme ve barışa olan inancını, bağlılığını her ortamda ortaya koyduğuna işaret etti.

Başkan Sami Osmanlı yayımladığı Cumhuriyet Bayramı mesajında, Kıbrıs Türklerinin Cumhuriyeti ilelebet koruyacağından ve yaşatacağından emin bir şekilde varoluş mücadelesini sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

Kıbrıs Türkünün yıllarca sürdürdüğü varoluş mücadelesini, devlet olgusuyla taçlandırdığı KKTC’nin 31. kuruluş yıldönümünün coşkuyla, heyecanla ve onurla kutlandığını belirten Osmanlı, “Bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün simgesi, devletimiz kuruluşundan günümüze sımsıkı bağlı, UBP gençliği olarak bizler bugünü geldiğimiz ortamın kıymetini bilerek, yarınlarımızı da dünü yaşamamak adına çok çalışmamız gerektiğine yürekten inanıyoruz” dedi.  Osmanlı özetle şunları kaydetti:

“Anavatan Türkiye’nin gücü ve desteğiyle Kıbrıs Türk halkı daima güvence altında olacak, Kıbrıs Türk varlığının ve egemenliğinin simgesi KKTC yaşayacak ve bayraklarımız göklerde gururla dalgalanacaktır.”

TBMM KIBRIS DOSTLUK GRUBU BAŞKANI ÖZ MESAJ YAYIMLADI

TBMM Kıbrıs Dostluk Grubu Başkanı, TBMM İdare Amiri, AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Kıbrıs Türk halkının onurlu mücadelesinin sonunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ifade ederek, “Anadolu toprakları gibi şehit ve gazilerimizin kanlarıyla yoğrulmuş Osmanlı’dan miras ata yadigârı bu topraklar, bugün de Türkiye Cumhuriyetinin güvencesi altında, her daim ondan aldığı güç ve destekle sürekli gelişen, güçlü temellere sahip olmuştur” dedi. 

Öz, KKTC’nin kuruluş yıldönümü çerçevesinde yayımladığı mesajda, AK Parti hükümetleri döneminde KKTC konusunda öncelikle uluslararası arenada kazanımlardan vazgeçmeden uzlaşıya dayalı siyaset izlendiğini, Ada’da kalıcı, adil ve kapsamlı bir anlaşma sağlanmasının çabası içerisinde olunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

“2004 yılında Annan Planı olarak anılan Birleşmiş Milletler Çözüm Planı ve referandum sürecinde KKTC tarafı %65 gibi büyük bir oy çoğunluğuyla çözüme evet derken Rum kesiminin %76 gibi daha büyük bir oy oranıyla hayır demesi, Türklerin çözüm iradesini sahiplenmesi anlamında önemli bir tarihsel gerçek olarak yakın tarihimizdeki yerini almıştır.”

KKTC’nin kendileri için sadece bir toprak parçası değil tarihsel bir miras ve sorumluluk olduğunu kaydeden Öz, şunları dile getirdi:

“Biz Kıbrıs’ta iki toplumlu ve iki devletli bir yönetim arzu ediyoruz. Rum tarafı da bu noktada hazır olursa biz bu konuda barıştan ve çözümden yana bir çalışmamız olacağını her zaman ifade ettik. Fakat Rum kesimi geçmişte olduğu gibi maalesef Türk toplumunun taleplerini görmezden gelerek Kuzey tarafının egemenlik haklarına saygı göstermedi. Kuzey Kıbrıs’ın spor ve kültürel faaliyetlerini dahi engellemeye çalıştı. BM Genel Sekreteri 2004 referandumundan sonra Kuzey kesim üzerindeki tüm yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunmasına rağmen, on yıldır Türk kesimi üzerindeki yaptırımlar devam etti.

Bugün yine gelinen aşamada Adanın doğal kaynakları üzerinde Rum kesiminin uzlaşmaz bir tutum ortaya koyarak masadan kalkması, onlar açısından yeni bir sorumsuzluk örneğidir. Hiç şüphesiz Adanın doğal kaynakları üzerinde her iki kesimin de eşit hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla kapsamlı bir çözümün parçası olarak değerlendirilmesi gerekirken Rumların tek başına bölgede doğalgaz araması yapması kabul edilebilir olmadığı gibi Türklerin egemenlik hakkına ve müzakere ruhuna aykırıdır. Türkiye’nin uluslararası hukuk ve garantörlük anlaşması çerçevesinde bu egemenlik hakkına saygı beklemesi gayet haklı bir gelişmedir. Biz bugün her şeye rağmen adada adil ve kapsamlı bir çözümün savunucu olacağımızı ifade ediyoruz. Çünkü Kıbrıs’ta sağlanacak bir çözüm bölgesel ve küresel istikrar çabalarına da katkı sağlayacaktır.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC Hükümeti, Cumhurbaşkanı ve tüm siyasi partilerle diyaloğu en ileri aşamada olup; diplomatik, ekonomik siyasi, sosyal ve kültürel tüm alanlarda işbirliği ve desteği devam etmektedir. 

Bu vesileyle bağımsız bir devlet olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin otuz birinci kuruluş yıldönümünü ve kardeşlerimizin bağımsızlık gününü tebrik ediyor, Kıbrıs Türk halkına müreffeh ve aydınlık bir gelecek diliyorum.”