Rana Sarro

Lapta Belediyesi’ne bağlı toplam 15 köyün su kuyularının elektriğinin kesildiği öğrenilirken, su kuyularının toplam elektrik borcunun, 6 Milyon civarında öğrenildi.

Belediye ile Su İşleri Dairesi arasında yaşanan anlaşmazlık ve su kuyularının borcunun hiçbir merci tarafından üstlenilmemesi neticesinde, Lapta Belediyesi’ne bağlı köylerin su ihtiyacını gideren su kuyularının elektriğinin kesilmesi, 15 köyü susuz bıraktı.

Lapta Belediyesi’ne bağlı su motorlarının elektriği Eylül ayında da kesilmişti. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, Elektrik Kurumu ile istişare etmesi üzerine, bölgeye elektrik verilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı. Ancak Lapta Belediyesi’nin 6 Milyon civarında olan su kuyularının elektrik borcunu ödemeyerek, su kuyularının devlete ait olduğunu savunduğu belirtiliyor.

15 KÖYÜN SU KUYULARININ ELEKTRİĞİ KESİK

Çamlıbel, Akdeniz, Tepebaşı, Karpaşa, Koruçam, Sadrazam, Kayalar, Geçitköy, Karşıyaka, Alemdağ, Kozanköy, Hisarköy, Özhan ve Kılıçarslan köylerinin su motorlarının elektriğinin kesildiği belirtildi. Su motorlarının elektriği kesilmeyen köylerin ise, elektriğinin kesilmesine devam edildiği kaydedildi.

BAZI YERLERDE SU VAR

Bazı köylerde halen suyun akması konusunda ise, ‘bazı köylerde bir takım su kuyularının devlete ait olduğu ve elektrik bedeli ödendiği için su verilmeye devam edildiği’ de belirtildi.

EL-SEN: 40 YILDIR BİR KURUŞ ÖDEME YAPILMADI

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, “Güzelyurt Belediyesi ve Lefke Belediyesi de geçmişte su motorları ile ilgili sorun yaşanmıştı şuanda borçlarını ödüyorlar. Lapta Belediyesi’nden ise, 40 yıldır su motorları ile ilgili bir kuruş su parası tahsil edilemiyor. 3 yıldır bu sorun ile uğraşıyoruz” dedi.

“BORCU KİMSE ÜSTLENMİYOR”

Çağlayan Cesurer, “Belediye ‘su motorlarının kendisinin olmadığını, devletin olduğunu’ savunuyor. Yeteri kadar süre ve taksit imkânı tanınmasına rağmen, borç ödenmemektedir. Su motorlarının enerji bedelinin sorumluluğunu kimse üstlenmiyor. Bu enerjinin borcunun kimin ödeneceğine bir an önce karar verilmesi ve gereğinin yapılması gerekir” diye konuştu.