Gündem Kıbrıs Özel

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı resmi törenle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda karşıladı.

Törende ilk kez tarihteki 16 Türk devletinin askeri kıyafetlerini giyen askerler yer aldı.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, tören sonunda makama çıkan merdivenlerde dizilen Tarihteki 16 Türk devletini temsilen askeri üniformaları giyen askerlerin önünde basın mensuplarının önünde poz verdi.

PEKİ KKTC DE VAR MI?

Bütün bu görüntülerin ardından hepimizin aklına gelen ilk sorulardan birtanesi de acaba bu 16 Türk devletini simgeleyen temsili askeri üniformaların içerisinde KKTC'yi temsil eden bir üniforma varmıydı?

Radikal Gazetesi yazarlarından Murat Belge, 2005 yılında 16 Türk Devleti'ne bir köşe yazısında atıfta bulunmuştu. Belge 2005 yılında kaleme aldığı yazısında KKTC'den şöyle bahsediyordu: 

"Geçenlerde '16 Türk Devleti'nin hangileri olduğunu soruyordum. 

Bazı arkadaşlar uyardı ve hatırlattı: Bizim Tarih ve Toplum'un 38. sayısında (Ocak 1987) yayımlanmış olan, Coşkun Üçok'un bu konudaki yazısı... Coşkun Üçok, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin saygıdeğer bir profesörüydü. Milliyetçiliğinin, Kemalizm'inin de bir eksiği yoktu. Onun için, bu konuda söylediklerini ciddiye almakta herhalde bir sakınca görülmez. 

Ama Coşkun Üçok bu '16 devlet'in hiçbir temeli olmadığını söylüyor. Şöyle bir alıntı vereyim:

"Cumhurbaşkanlığı forsunun üst sol köşesinde bulunan güneşi çevreleyen 16 yıldızı her kimse, birisi a priori olarak bu yıldızların 16 Türk devletini simgelediğini kabul etmiş ve sonra da tutmuş her yıldıza bir devleti münasip görmüş. Ancak Türk tarihi hakkında, herhalde yeterli bilgisi olmadığı için, küçükleri bırakıp büyük bütün Türk devletlerini saysa bile 16 sayısını çok aşacağı için hiçbir ölçüte uymayarak keyfi bir biçimde 16 devletin adını sıralamıştır. Bunların içinde Türk oldukları kuşkulu olanlar bulunduğu gibi, devlet kurucularının Türk olmadıkları kesin olanlar da vardır. Buna karşılık kurucusu da, halkı da öz be öz Türk olanlar bu 16 içinde yer almamışlardır. İşin daha hoş yanı bu devletler içinden birini çıkarıp yerine başkası da konulabilmiştir. 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulunca, bu küçük devlete 16'lar içinde yer verilebilmesi için o zamana kadar kitaplarda, broşürlerde, posterlerde yer alan Panu'nun kurmuş olduğu Batı Hun İmparatorluğu (48-216) listeden çıkarılmış ki, 16 sayısı bozulmasın."  Yazının devamını okumak için tıklayınız >>>

Peki sizce bu resimde KKTC'yi temsil eden temsili askeri üniforma var mı, eğer varsa hangisi?

1-204.jpg

2-212.jpg