Suna Erden

16 yıldır yanmış vaziyette bulunan ve defalarca tamiri gündeme gelen Devlet Tiyatroları Binası için, bir proje daha gündemde 

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrolarına ait binada çıkan yangının üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen yeni bir bina halen yapılamadı. Yıllardır kaderine terk edilen Devlet Tiyatrolarına binası ile ilgili yetkililer yeni yeni adım atmaya karar verdi. Öte yandan Cemal Bulutoğulları’nın Lefkoşa Türk Belediyesi başkanı olduğu 2009 yılında Belediye Tiyatrosu adı altında başlatılan projede yarım kaldı. TC Yardım heyeti ve KKTC yetkililerinden bina için kaynak alınmasına rağmen, belediye projesinin yerinde sayması kaynağın kesilmesine neden oldu. Son üç yıldır projelerin tamamlanması için Devlet Tiyatro binası ve Belediyeye ait tiyatro binası arasında seçim yapmak zorunda kalan yetkililer en sonunda adım atmaya karar verdi. Devlet Tiyatro binasını yıkıp yerine yeni bir bina inşa etmeye karar veren yetkililer, bu binayı bir buçuk yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyor. 

SONUNDA ADIM ATILACAK 

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada uzun süren değerlendirmeler sonucu Devlet Tiyatro binasının yapılmasına karar verildiğini, bunun için 3 buçuk Milyon TL’lik kaynağa ihtiyaç duyulduğunu ve bu kaynağın bir kısmının TC Yardım Heyeti bir kısmının ise KKTC devleti tarafından karşılanacağını ifade etti. Aşıkoğlu, “Devlet Tiyatro sanatçılarının zor şartlar altında çalıştıklarını belirten Aşıkoğlu, “Biran önce binaya ihtiyaç var. Amacımız en geç bir buçuk yıl içerisinde binayı bitirmektir. Geç bile kaldık” dedi. Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Halil İbrahim Doğan, binanın bitmesi için tüm çalışmaları yaptıklarını, modern bir tiyatro binası için proje hazırladıklarını ve bu projenin tamamlandığını ifade ederek, “Eğer bina olmayacaksa benim o makamda oturmamın anlamı yok” ifadesini kullandı. 

BELEDİYE TİYATRO BİNASI İÇİN ÖDENEN PARALAR HEBA OLDU 

Yıllardır atıl durumda olan Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları binası için nihayet adım atılıyor. Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Cemal Bulutoğulları’nın Lefkoşa Türk Belediyesi başkanı olduğu dönemde başlatılan Belediye Tiyatro binası projesine TC Yardım heyeti ve KKTC yetkililerinin kaynak verdiğini, iki kez ödeme yapıldığını ancak tiyatro binasında ilerleme olmadığı için kaynağın kesildiğini söyledi. Aşıkoğlu, böylelikle verilen kaynakların heba olduğunu ifade ederek son üç yıllık süreçte ise yarım kalan belediye projesine mi yoksa Devlet Tiyatro binasının mı yapılıp yapılmayacağına karar verildiğini dile getirdi. Aşıkoğlu, uzun süren değerlendirmeler sonucu Devlet Tiyatro binasının yapılmasına karar verildiğini, bunun için 3 buçuk Milyon TL’lik kaynağa ihtiyaç duyulduğunu ve bu kaynağın bir kısmının TC Yardım Heyeti bir kısmının ise KKTC devleti tarafından karşılanacağını ifade etti. Tiyatro binasının 1 buçuk yıl içerisinde bitirmeyi planladıklarını kaydeden Aşıkoğlu, bina için ayrılan kaynağın yetmemesi durumunda ise iş adamlarından destek isteneceğini vurguladı. 

SİYASİLER DE TOPLUM DA SANATI ÖNCELİKLİ OLARAK GÖRMÜYOR 

Yıllar önce yanan devlet tiyatro binası için şimdiye kadar adım atılmadığını kaydeden Aşıkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “16 yıldır yeni bir binanın yapılmaması, kültür ve sanatın toplumdaki önemimi gösterir. Öte yandan bütçe oluşturulurken sanat en son konu dahi olmuyor. Bütçeler insanların talepleri doğrultusunda şekillendiği için bu durumu hem toplumun hem de siyasilerin sanat ve kültüre az değer vermesine bağlıyorum. Eğer bir ülkede 16 yıldır devlet tiyatrosu yoksa siyasiler ve toplum bundan rahatsız olmuyorsa demek ki sanat hepimiz için çok önemli bir yer tutmamaktadır. “ Devlet Tiyatro sanatçılarının zor şartlar altında çalıştıklarını belirten Aşıkoğlu, “Biran önce binaya ihtiyaç var. Amacımız en geç bir buçuk yıl içerisinde binayı bitirmektir. Geç bile kaldık” dedi. 

DOĞAN, “GEREKEN HERŞEYİ YAPIYORUZ” 

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Halil İbrahim Doğan ise yeni binanın yapılması için çalışmalar yaptıklarını, modern bir binaya kavuşmak için ön hazırlıkları tamamladıklarını ifade etti. Doğan, Tiyatro binasının olmamasının devletin ayıbı olduğunu,’ Eğer bina olmayacaksa benim o makamda oturmamın anlamı yok’ ifadesini kullanarak, göreve geldiği günden beri en büyük eksiklik olan bina için tüm adımları attıklarını ve çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Doğan, modern bir binanın nasıl olacağı ile ilgili projeler hazırladıklarını, bunun için konusunda uzman kişileri Türkiye’ye gönderdiklerini ve konunun TC Devlet Tiyatrolar ile gözden geçirildiğini belirterek, şimdi Planlama İnşaat Dairesi’nde proje üzerinde son çalışmaların yapıldığını söyledi.