Deniz ABİDİN

Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Gökhan Saraç, narenciye sektörünün içinde bulunduğu durumunun kötü olduğuna dikkat çekerek,sektöre yapılması gereken  ödemelerin yapılmaması halinde ise   sektörünün tamamen duracağını belirtti

Saraç, " 17 milyonluk kaynak bizim için ayrlmıştır, biz kaynağın başka yere kullanılmasını kabul etmiyoruz. tarım bakanlığı bu yönde bir çalışma yapıp, kaynak bulmalı ve bu sorunu çözmelidir"dedi

Saraç, sektörün en büyük sorunlarından birinin de su  olduğunu belirterek,  Türkiye'den gelen suyun tarım amaçlı çalışmalarına  en kısa sürede başlanması gerektiğini kaydetti. 

Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Gökhan Saraç, 2016 yılı narenciye ihracat teşvik primlerinin henüz ödenmediğini belirterek, toplam prim bedelinin 17 buçuk milyon civarında olduğunu söyledi. Saraç, teşvik primlerinin ödenmemiş olmasından dolayı yapılan girişimler sonucunda Maliye ve Tarım Bakanlığı arasında çalışmaların sürdüğü  ve ödemelerin yapılacağının söylendiğini, ancak bunun henüz gerçekleşmediğini kaydetti. Saraç, söz verimiş olunmasına rağmen hiçbir ödeme yapılmadığını vurgulayarak, geçtiğimiz hafta için Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile görüştüklerini belirtti.

"Sektöre darbe vuracak"

Saraç, teşvik primlerinin ödenmemesi halinde sektöre büyük darbe vuracağını Bakan Denktaş'a ilettiklerini  ifade ederek, narenciye sektörünün durumunun hiç iyi olmadığını söyledi. Saraç, ödemeler konusundaki sıkıntının devam etmesi durumunda narenciye sektörünün tamamen duracağını belirtti.

"Ayrılan bütçe başka yerde kullanıldı"

Saraç şunları söyledi, "Teşvik primleri ödenmezse sektör tamamen duracak. Mal alımı yapılamayacak. Tüccar borçlu. Bankalara  borçlar birikmiş durumda. Bu bütçede olan bir kalemdir. Tarım Bakanlığı ile de görüşmelerimiz oldu. Bize tarım bakanının söylediği, geçmiş hükümetler döneminde  narenciye sektörüne ayrılan kaynağın başka yerlere kullanıldığı yönündedir. Bu kabul edilebilir değildir. Kaynak bizim için ayrlmıştır, biz kaynağın başka yere kullanılmasını kabul etmiyoruz. Tarım bakanlığı bu yönde bir çalışma yapıp, kaynak bulmalı ve bu sorunu çözmelidir"

"Verilen söz yerine getirilmedi"

Saraç, tüccarın her geçen gün daha kötüye gitmekte olduğunu belirterek, en büyük sıkıntının nakit sıkıntısı olduğunu söyledi. Sektörün sorunlarının devam etmekte olduğunu ifade eden Saraç, devletin söz vermiş olmasına rağmen sözünü yerine getirmediğini söyledi. 

" Su büyük sorun"

Saraç, sektörün en büyük sorunlarından birinin de su  olduğunu belirterek, ülkede yaşanan kuraklığın burada etkili olduğunu söyledi. Saraç, su rezervlerinin yüzde 50-60 olmasının kalite kaybına neden olacağını belirterek, Türkiye'den gelen suyun tarım amaçlı çalışmalarına  en kısa sürede başlanması gerektiğini kaydetti.