BORA: “ULU ÖNDER ATATÜRK’ÜN TÜRKİYE’SİNİN TEMELLERİ ÇANAKKALE SAVAŞLARINDA ŞEHİT DÜŞEN MEHMETÇİKLER TARAFINDAN ATILDI”

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, ulu önder Atatürk’ün Türkiye’sinin temellerinin Çanakkale savaşlarında şehit düşen Mehmetçikler tarafından atıldığını söyledi.

Bora, Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, “yavru vatan Kıbrıs’ın temellerinin ise, Mehmetçik ve mücahitler sayesinde atıldığını ve hudutları Türk süngüsü ile çizildiğini” kaydetti.

Toprakları uğruna yılmadan savaşan ve şehit düşen Türklük dünyasının tüm evlatlarına rahmet, gazilere sağlık dileyen Bora, “bu topraklar ya bizimdir ya kimsenin. Özgür, bağımsız ve aşağılanmadan yaşayabilmek için Türklük dünyasında, vatanları ve toprakları uğruna şehit düşen kahraman ecdadımızın savaşçılarını andığımız bu günde, manevi huzurlarında saygı ve şükranla eğiliriz” dedi.

Bora şöyle devam etti:

“Balkan savaşlarında, Sarıkamış harekâtında, Çanakkale muharebelerinde, Kurtuluş savaşında, gözünü kırpmadan vatan uğruna canını feda eden yüz binlerce şehidin yanında, 444 yıl önce bu topraklarda şehit düşen 80 bin Türk ile Kıbrıs Türkünün yaşayış ve hürriyetini gasp etmeye teşebbüs eden Rum Yunan ikilisine karşı, 1878 yılından itibaren milli mücadeleye başlayan ve kutsal kavgasında 1974 yılında Anavatanla bütünleşerek zafere ulaşan mücahit şehitlerimizin yanında yüzlerce şehit olan Mehmetçiklerimiz, bizlere bağımsız ikinci bir vatan hediye etmişlerdir, ruhları şad olsun.”

KIBRIS TÜRK TARİHÇİLER BİRLİĞİ

Öte yandan Kıbrıs Türk Tarihçiler Birliği de yayımladığı mesajda, yakınçağ Türk tarihinin sayfalarına altın harflerle yazılan ve Çanakkale’yi geçilmez kılan 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100.yıldönümünü kutlamanın sevinci ve coşkusu içinde olduklarını kaydetti.

İtilaf devletlerinin Birinci Dünya savaşında Almanya’nın müttefiki olarak savaşa katılan Osmanlı Devletini yenmek ve İstanbul’u almak için Çanakkale Boğazı’na karşı saldırıya geçtikleri anımsatılan mesajda, Çanakkale Zaferi hakkında bilgi verildi.

Çanakkale Kara savaşlarının Mustafa Kemal Paşa’nın “Size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” komutu doğrultusunda Mehmetçiğin canı ve kanı pahasına kazanılmış destansı bir zafer olduğuna dikkat çekilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yıldönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere canlarını seve seve veren aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anar, manevi huzurlarında saygı ile eğiliriz. Ruhları şad olsun.”

LAÜ VE ESKAD’DAN ETKİNLİK

Lefke Avrupa Üniversitesi Fetih Nesli Kulübü ile Evrensel Sevgi ve Kardeşlik Derneği (ESKAD) Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü nedeniyle ortak etkinlik düzenliyor.

LAÜ Dr. Fazıl Küçük Kapalı Spor Salonu’nda yer alacak etkinlik yarın saat 19.30’da başlayacak.

Etkinlikte; Talha Uğurel’in konferansı, Aykut Kuşkaya ve İstanbul Mehteran’ın konserleri de yer alacak. 

ŞEHİT AİLELERİ VE MALUL GAZİLER DERNEĞİ İLE EMEKLİ ASTSUBAYLAR DERNEĞİ MESAJ YAYIMLADI

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan, geçmişi büyük kahramanlıklar ve fedakarlıklarla dolu yüce Türk ulusunun altın harfler ile yazılmış şanlı tarihinin her satırında, şehitlerin ayrı bir yeri ve büyük bir önemi olduğunu söyledi.

Ersan, gün nedeniyle yayımladığı mesajda, yüce Türk ulusunun bağımsızlığı, egemenliği, özgürlüğü, şerefi ve onuru için dünyanın dört bir yanında, denizde, havada ve karada canlarını seve seve feda eden Aziz Şehitleri, yüreklerinde hissederek bir kez daha andıklarını belirtti.

Ersan şöyle devam etti:

“Onları anarken dünyaya bir kez daha sesleniyoruz. Bizler, özgürlüğümüzden, bağımsızlığımızdan, egemenliğimizden ve Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünden asla vazgeçmeyeceğiz. Aziz Şehitlerimizin ruhları şad olsun.”

EMEKLİ ASTSUBAYLAR DERNEĞİ

Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı Esen Ömürlü de, tarih boyunca istiklal ve bağımsızlığını, milli birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutan ve bu uğurda büyük bedeller ödeyen aziz Türk milletinin hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmediğini, canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını, canı ve kanı pahasına korumasını bildiğini söyledi.

Ömürlü, Çanakkale Zaferi’nin de Türk askerinin yokluklar içerisinde imkansızı başardığı, vatan sevgisini ve iman gücünü en üst safhada ortaya koyduğu bir destan olduğuna dikkat çekerek, bu destanın her satırında insanlık onuru olduğunu kaydetti.

Bu onurun düşmana sadece silahlı mücadelede değil, verdiği insanlık dersi örnekleriyle de baş eğdiren aziz Mehmetçiklere ait olduğunu ifade eden Ömürlü, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma gününün, Türk milletinin özgürlük ve vatanı için gerektiğinde neleri feda edebileceğini bir kez daha kanıtladığı bir dönemi simgelediğini söyledi.

Üzerinde bağımsız ve özgür olarak yaşanan vatan topraklarında bağımsızlığın, özgürlüğün simgeleri olarak gönüllerde yaşayan aziz şehitlere borçlu olunduğunu belirten Ömürlü,  “Onların vatan ve millet için yaptığı fedakarlığın değeri, hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar yüce ve büyüktür” dedi.

Ömürlü mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferinin 100.yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anar, gazilerimize şükranlarımızı sunarız.

Aziz Şehitlerimiz, ruhunuz şad olsun.”

ÖZGÜRGÜN: “TÜRK MİLLETİ, ÇANAKKALE’DE ELDE ETTİĞİ BU ÜSTÜN BAŞARI İLE TÜM DÜNYAYA, BAĞIMSIZLIĞI VE VATANI SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA KARŞISINDA HİÇBİR ENGEL TANIMADIĞININ MESAJINI AÇIK BİR ŞEKİLDE VERMİŞTİR”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, “Türk milleti, Çanakkale’de elde ettiği bu üstün başarı ile tüm dünyaya, bağımsızlığı ve vatanı söz konusu olduğunda karşısında hiçbir engel tanımadığının mesajını açık bir şekilde vermiştir” dedi. 

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda, her yıl onurla, gururla kutlanılan “18 Mart Çanakkale Zaferi”nin, aradan 100 sene geçmesine rağmen tarihin o gününe kadar tanık olmadığı muhteşem bir zafer olduğunu ve bu zaferin, Türk ulusunun, tarihindeki en büyük kahramanlık destanı olduğunu belirtti. 

Çanakkale Zaferi’nin, Türk Milletinin inancının, azminin ve kararlılığın simgesi olduğuna dikkat çeken Özgürgün, sözlerini şöyle tamamladı: 
“Tarihe altın harflerle yazılan ‘Çanakkale Destanı’, eşsiz bir zaferin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük bir komutan ve lideri ortaya çıkarmıştır. Bu azim ve irade ile Kurtuluş savaşının kazanılmasını sağlamış ve büyük Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Türk Milletinin Vatan topraklarının korunması yolunda verdiği mücadeleyi saygıyla selamlarken, Çanakkale Zaferiyle bir kahraman olarak ölümsüzleşen, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu yolda canlarını feda eden şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi şükranla anıyor, bu zaferi kutlamanın kıvancını yaşıyoruz”.

DP-UG'NİN MESAJI…

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Gazimağusa İlçe Başkanlığı, 18 Mart Şehitler Günü vesilesiyle mesaj yayımladı.

İlçe Başkanı, Milletvekili Fikri Ataoğlu imzalı mesajda, “Tarih boyunca vatani, devleti, milleti ve bayrağı için canını feda etmiş tüm aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet ve geride kalanlara da sabır diliyorum” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Eğer bugün millet dua edebiliyorsa, şehitlerinin arkasından fatihalar okuyabiliyorlarsa, eğer bugün ezan minarelerden özgürce okunabiliyorsa  biliniz ki şehitlerimizin ruhları şad olmuştur, muazzez olmuştur.  Eğer bu aziz millet bugün hür ve bağımsız şekilde varlığını idame  ettiriyorsa yine biliniz ki hiçbir şehidimizin kanı boşa akmamıştır. Şehitlerimize olan şükran borcumuzu bu vatana, bu bayrağa, milletimize ve milletimizin değerlerine sımsıkı sahip çıkarak ödüyoruz ve ödemeye devam edeceğiz.”

KKTC Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Başkanı Talip Sancar'ın mesajı...

KKTC Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Başkanı Talip Sancar, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Sancar mesajında “Bir milletin asıl gücü ne tankı, ne topu, ne de tüfeğidir; imanlı ve inançlı evlatlarıdır.  Çanakkale zaferi maddenin manaya nasıl üstün geldiğini gösteren kutlu bir zaferdir. Vatanın dört bir tarafından yüreklerinde iman ateşi ile cepheye koşan aziz vatan evlatları kitaplara sığmayan bir destan kaleme almışlardır” ifadelerine yer verdi.

EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ: “MİLLETİ MİLLET VE ONURLU YAPAN UĞRUNA FEDA EDİLEN CANLAR VE KAZANILAN ZAFERLERDİR”

Emekli Subaylar Derneği, milleti millet ve onurlu yapanın, uğruna feda edilen canlar ve kazanılan zaferler olduğunu belirtti.

KKTC Emekli Subaylar Derneği Yönetim Kurulu adına yayınlanan Çanakkale Zaferi mesajında “Türk’ün yılmaz direncinin zafere dönüştüğü, Türk topçusu ve gemilerinin geçilmez kıldığı Çanakkale’de yurdun geçilmezliğinin dersini biz onlardan aldık. Varoluş mücadelesi nasıl verilirmiş onlardan öğrendik. Tüm dünyaya örnek olacak azim, kararlılık ve kahramanlığın nasıl olduğunu onlardan öğrendik” denildi.

Mesajda, Türklerin yurtseverliğini, kahramanlığını ve direnişini destanlaştıran bu büyük zaferi Türk Milletine kazandıran Mustafa Kemal Atatürk ve diğer komutanlarla şehit olanların saygıyla anıldığı belirtildi.

TBK GAZİLER DERNEĞİ MESAJI…

TBK Gaziler Derneği Genel Sekreteri Mustafa Menteşe, Çanakkale Savaşlarının 1. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren, tarihe “Çanakkale Geçilmez” sözü ile yazılan büyük bir destan olduğuna işaret etti.

Menteşe yayınladığı Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma Günü mesajında, “yaralı düşmanı hastaneye sırtında götüren, vurduğu düşman gemisinden denize düşen askerin kurtulabilmesi için top ateşini kesen Mehmetçik’in Gelibolu’da tüm dünya uluslarının gönlünde abideleştiğini” kaydetti.

Menteşe başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehitler, gaziler ve fedakâr Türk Milletini saygı minnet ve şükranla andıklarını belirtti.

ATATÜRKÇÜ YAŞAM DERNEĞİ MESAJI…

Atatürkçü Yaşam Derneği Başkanı Ahmet İşcan, Çanakkale Zaferi’nde Türk Milleti’nin özgürlük ve vatanı için gerektiğinde neleri feda edebileceğini bir kez daha kanıtladığını bildirdi.

İşcan yayınladığı mesajda, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’nde şehitleri KKTC Atatürkçü Yaşam Derneği olarak saygıyla andıklarını kaydederek şehitlerin, vatan ve millet için yaptığı fedakârlığın değerinin, hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar yüce ve büyük olduğunu kaydetti.

İşcan şöyle devam etti:

“Dünya tarihinde emperyalizmin yenilgiye uğradığı iki yer vardır. İkincisi Kıbrıs 1974 Mutlu Barış Harekâtı birincisi ise 18 Mart Çanakkale destanının yazılmış olduğu Çanakkale muharebeleridir. Yedi düvele karşı verilmiş olan Türklüğün onur ve varoluş mücadelelerinin kıymeti ve değerini bizler Kıbrıs’ta kardeşlerimizde anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde bilmeli, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize bunları aktarabilmeliyiz.”

KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ MESAJI…

Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Turan Büyükyılmaz, çocuk, genç, yaşlı demeden vatanın varoluşu için göğüslerini siper edenlerin birlik ve beraberlik ruhuyla yazdığı Çanakkale destanının Türk kahramanlık tarihinin en onur verici, en parlak sayfalarından biri olarak tarihe olduğu gibi, gönüllere de yazıldığını belirtti.

Büyükyılmaz yayınladığı Çanakkale Zaferi mesajında, zaferin ölümsüz kahramanlarının Türk milletinin azminin, vatan aşkının, bayrak sevgisin önünde hiçbir gücün duramayacağını bir kez daha kanıtladığını ifade etti.

Büyükyılmaz, vatan için canlarını feda eden şehitlerin rahmet, minnet ve özlemle anıldığını belirtti.

DEĞİRMENLİK KÖYÜ CAMİ YAPTIRMA, YAŞATMA VE MANEVİ DEĞERLERİ KORUMA DERNEĞİ’NDEN ÇANAKKALE MESAJI

Değirmenlik Köyü Cami Yaptırma, Yaşatma ve Manevi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Musa Suiçmez, Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Suiçmez mesajında, “Bu aziz millet sarsılmaz imanı ile dünya devletlerine karşı göğsünü siper etmiş yağan toplar ve mermiler bir milletin şerefi olan bayrağımız milletimiz ülkemiz mukaddes değerler uğruna bağrında söndürmüştür. Dünyaya karşı kendilerini yenilmez sanan devletlere ecdadımız ‘Çanakkale geçilmez’ dedirtmiştir. İşte biz bu aziz milletin iman dolu ruhu bizleri bu günlere taşımıştır” ifadelerine yer verdi.