ATATÜRKÇÜ YAŞAM DERNEĞİ, KIBRIS TÜRK PLATFORMU, EMEKLİ ASTSUBAYLAR DERNEĞİ VE EMEKLİ MÜCAHİTLER DERNEĞİ MESAJ YAYIMLADI

Atatürkçü Yaşam Derneği, Kıbrıs Türk Platformu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği ve Emekli Mücahitler Derneği mesaj yayımlayarak, 18 Mart şehitlerini saygıyla andı.

Atatürkçü Yaşam Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, 18 Mart’ın; Türk milletinin özgürlük ve vatanı için gerektiğinde neleri feda edebileceğini kanıtlayan bir gün olduğu vurgulandı.

18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma gününde, aziz şehitleri saygıyla andığını belirten Atatürkçü Yaşam Derneği, mesajında şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Çanakkale zaferi aynı zamanda Mehmetçiğin vatan ve millet sevgisinin de ölümsüzlük anıtıdır.

Şehitlerimiz, Anavatanımız Türkiye’nin bağımsızlığının ve bölünmez bütünlüğünün korunması, huzur ve güven içinde yaşanması, milli çıkarlarımızın savunulması ve anavatanımıza hizmet etmek için canlarını feda etmişlerdir.

Onların, vatan ve millet için yaptığı fedakârlığın değeri, hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar yüce ve büyüktür.

Dünya tarihinde emperyalizmin yenilgiye uğradığı iki yer vardır. İkincisi Kıbrıs 1974 Mutlu Barış Hareketi, birincisi ise 18 Mart Çanakkale destanının yazılmış olduğu Çanakkale muharebeleridir.

Yedi düvele karşı verilmiş olan Türklüğün onur ve varoluş mücadelelerinin kıymeti ve değerini bizler Kıbrıs’ta kardeşlerimiz de anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde bilmeli, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize bunları aktarabilmeliyiz.”

Atatürkçü Yaşam Derneği, son dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan terör olaylarına da işaret ederek, bu saldırıların; Çanakkale ruhu dışındaki hiçbir yol ve yöntemin Türk ulusunun  bekasının güvencesi olamayacağını gösterdiğini kaydetti.

KIBRIS TÜRK PLATFORMU

Kıbrıs Türk Platformu da, Çanakkale savaşlarının 101’nci gününde Türk Kara-Hava-Deniz şehitlerini saygı ve rahmetle andı.

Platform, “vatan söz konusu olduğunda gerisini teferruat sayan ve gözünü kırpmadan canını feda eden” Türk Milletinin fertleri olmanın onur ve gururunu yaşadıklarını kaydetti.

1963-1974 yılları arasında Kıbrıs Türk halkının da genci, yaşlısı, kadını, erkeğiyle şanlı bir direniş gösterdiğini, Enosis’e geçit vermediğini belirten platform, Kıbrıs Türk halkının garantör Türk Silahlı Kuvvetlerinin hukuki müdahalesiyle özgürlüğünü koruduğunu ve egemen bir halk olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini kurduğunu anımsattı.

Kıbrıs Türk Platformu, Rum-Yunan tarafının geçmişi yok sayarak olası bir “Ortaklık Devleti” çözümünde Kıbrıs’ta garantöre ihtiyaç olmadığını savunduğunu ifade ederek, bunun adeta bir “akıl tutulması” olduğunu kaydetti.

Platform bu konuda şunları kaydetti:

“Geçmişin acılarını asla unutmayacak olan Kıbrıs Türk halkı, en iyi çözüm olsa da, Türkiye’nin etkin  fiili ve caydırıcı garantörlüğünü içermeyecek her çözümü tereddütsüz reddetmekte, kesin kararlıdır. Çünkü gelecek nesillere, geçmişi yaşatmak istemiyoruz. Çünkü ne BM’ye, ne NATO’ya nede çıkarcı ve emperyalist AB’ye inanmıyoruz, güvenmiyoruz.

Bu gün vesilesiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve bağrımızdan çıkan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımıza, olan güvenimizi vurguluyoruz.”

EMEKLİ ASTSUBAYLAR DERNEĞİ

Emekli Astsubaylar Derneği de, 18 Mart 1915 tarihinin; Türk milletinin şan ve şerefle dolu tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olduğuna işaret ederek, 101 yıl önce canlarını seve seve feda eden destanlaşmış Çanakkale şehitlerini andı.

Bu tarihin Türk kahramanlık tarihinin en gurur verici ve en parlak sayfalarından biri olduğuna işaret eden dernek, mesajında şunları kaydetti:

“Tarih boyunca istiklal ve bağımsızlığını, milli birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutan ve bu büyük bedeller ödeyen Aziz Türk Milletimiz, hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmemiş canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını, kanı ve canı pahasına korumasını bilmiştir.

Çanakkale zaferi Türk askerinin yokluklar içerisinde imkansızı başardığı, vatan sevgisini ve iman gücünü en üst safhada ortaya koyduğu bir destandır. Bu destanın her satırında insanlık onuru vardır. Bu onur düşmana sadece silahlı mücadelede değil, verdiği insanlık dersi örnekleriyle de baş eğdiren aziz Mehmetçiklere aittir.

Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale zaferinin 101.yıldönümünde başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmetle anar, gazilerimize şükranlarımızı sunarız.”

EMEKLİ MÜCAHİTRLER DERNEĞİ

Emekli Mücahitler Derneği de, 18 Mart şehitlerini rahmetle andı.

Kıbrıs sorununa çözüm bulma çalışmalarında çok kritik günlerden geçildiğine işaret eden dernek, “Diliyoruz ve dua ediyoruz ki; özgürlüğü için çok acılar çekmiş halkımızı o kötü günlere geri döndürmeyecek şehitlerimizin kemiklerini sızlatmayacak bir antlaşma zemini oluşsun” dedi.

Dernek, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç olan bugünlerde halkın kutuplaştığını savunarak, bunu endişe içinde izlediklerini kaydetti ve halkın; geçmişteki acıları unutmadan, müzakereleri yürüten lider ve görüşmecilere, çocukların geleceği adına sahip çıkmasını istedi.

GÜVENLİK KUVVETLERİ EMEKLİ SUBAYLAR VE ŞEHİT AİLELERİ VE MALUL GAZİLER DERNEĞİ MESAJ YAYIMLADI

Güvenlik Kuvvetleri Emekli Subaylar Derneği, bir milleti millet ve onurlu yapan en önemli şeyin uğruna feda edilen canlar ve kazanılan zaferler olduğunu belirtti.

Dernek Yönetim Kurulu 18 Mart şehitleri için yayımladığı mesajda, “Bu destanı onlar yazdılar biz öğrendik, Türk’ün yılmaz direncinin ve zafere dönüştüğü, Türk topçusu ve gemilerinin geçilmez kıldığı Çanakkale’de yurdun geçilmezliğinin dersini biz onlardan aldık. Varoluş mücadelesi nasıl verilirmiş onlardan öğrendik. Tüm dünyaya örnek olacak azim kararlılık ve kahramanlığın nasıl olduğunu onlardan öğrendik” ifadelerini kullandı.

Mesajda, Türklerin yurtseverliğini, kahramanlığını ve direnişini destanlaştıran büyük zaferi Türk milletine kazandıran Mustafa Kemal Atatürk ve tüm komutanlarla şehit olan Mehmetçiklerin saygıyla anıldığı belirtildi.

ERSAN: “AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ, YÜREĞİMİZDE HİSSEDEREK BİR KEZ DAHA ANIYORUZ”

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan da mesajında, “Yüce Türk ulusunun bağımsızlığı, özgürlüğü, şerefi ve onuru için dünyanın dört bir yanında, denizde, havada ve karada canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, yüreğimizde hissederek bir kez daha anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ersan, Dernek Genel Merkez Yönetim Kurulu adına yayımladığı 18 Mart Şehitlerini Anma mesajında, geçmişi büyük kahramanlıklar ve fedakârlıklarla dolu yüce Türk ulusunun altın harflerle yazılmış şanlı tarihinde şehitlerin ayrı bir yeri ve büyük bir önemi olduğunu kaydetti.

GAZİVEREN VE ÇAMLIKÖY DİRENİŞİ 51’İNCİ YILINDA

Öte yandan Ersan, Gaziveren ve Çamlıköy direnişinin yıldönümü nedeniyle de mesaj yayımladı.

19 Mart 1964 sabahı 500 kişilik Rum kuvvetlerinin Gaziveren köyüne taarruza geçtiğini hatırlatan Ersan, 150 kadar Mücahidin, üstün Rum kuvvetlerine direnerek kahramanca savunma yaptığını ifade etti.

Ersan, Gaziveren çarpışmalarında Niyazi Hasan, Ahmet Rahim, Mehmet Ali Dede, Ali Faik ve Erol Hüseyin adlarında 5 Mücahidin şehit olduğunu hatırlattı.

400 kişilik Rum kuvvetlerine karşı Çamlıköy’de 40 Mücahidin savunma yaptığını belirten Ersan, çarpışmalarda 16 yaşındaki Emin İzzet isimli bir öğrenci Mücahidin şehit olduğunu belirtti.

Ersan mesajında, “Bu adadaki varlığını ve eşitliğini korumak için, her şart ve her koşulda Rum saldırılarına karşı Kıbrıs Türk halkı varoluş mücadelesini zafere dönüştüren direnişlerle, bağımsızlık ve egemenliğinden geri adım atmamakla kararlı olduğunu göstermiştir. Bu uğurda şehit olanları saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun” ifadelerini kullandı.

TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN YILDÖNÜMÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYINLADI

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Çanakkale Savaşları sonucu hayatını kaybeden deniz ve hava şehitlerini rahmetle ve minnetle andıklarını belirtti.

Dernek Başkan Yardımcısı Celal Bayar, Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Bugün Çanakkale Şehitlerimizi anma günü, bugün Çanakkale Destanının yazıldığı, şanlı Çanakkale  zaferinin 101’nci yıldönümünün gururla kutlandığı önemli gündür” dedi.

Çanakkale Savaşı’nın dünya tarihinin en kanlı ve Türk tarihinin en büyük savaşlarından biri olduğunu ifade eden Bayar, zamanın en modern İngiliz ve Fransız savaş gemileri ile ordularının Çanakkale Boğazı’nı geçemediğini, kara savaşlarında da Türk askerlerinin efsanevi direnişi karşısında hiçbir başarı elde edemediğini anlattı. Bayar şöyle devam etti:

“19’uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal Anafartalar Kahramanı olarak ünlenmiş ve Mehmetçik’in vatan uğruna neler yapabileceğini gördüğü inanç ve imanla İstiklal Savaşı’nı başlatmış ve zafere ulaştırmıştır.”

Çanakkale Savaşları sonucunda 213 bin Türk 215 bin düşman askeri olmak üzere 428 bin insanın kayıp verildiğini; Türk esirlerin Kıbrıs’a nakledildiğini ifade eden Bayar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gazimağusa’da Çanakkale Şehitliği ve burada yatan 135 şehidimizin mezarı vardır. Mermilerin havada çarpıştığı, metrekareye 6 bin bomba düştüğü, Türk askerinin yaralı İngiliz askerini sırtında taşıması ile Anzak askerlerinin, Türklerin hem askeri hem de insancıl yönlerini tanımaları ve dostluk kurmaları gibi sonuçları oldu.”

Kıbrıs Türk halkının da yarım yüzyıldır bir direniş sürdürdüğünü  dile getiren Bayar, “Ancak emperyalizmin hem bizleri hem gerçekleri görmeleri şöyle dursun Anavatanımıza yüzyıl önceki planını uygulamakta, bölmeye çalışmakta ve adeta terörü körüklemektedir. Savaş meydanlarında yenemedikleri Türk Ulusu’nu bölmeye ve bir birine vurdurmaya çalışıyorlar. Bunda başarılı olamayacaklar. Büyük Türk Ulusu; Anavatan Yavru Vatan her zorluğun üstesinden gelecek kudret ve kabiliyettedir” dedi. 

Bayar, kısa süre önce Ankara’da yapılan terör saldırısını da kınadı.

ÖZGÜRGÜN:” TARİHİN O GÜNE KADAR TANIK OLMADIĞI MUHTEŞEM BİR ZAFER”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Türk milletinin inancının, azminin ve kararlılığının simgesi olan Çanakkale Zaferi’nin, tarihin o güne kadar tanık olmadığı muhteşem bir zafer olduğunu belirtti.

Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımlayan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Çanakkale Zaferi’nin, onurlu Türk ulusunun, Mehmetçiğin tarihe geçen kahramanlık mücadelesi olduğunu kaydetti.

“Tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Destanı, eşsiz bir zaferin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük bir komutan ve lideri ortaya çıkarmıştır. Bu azim ve irade ile Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması sağlanarak Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur” diyen Özgürgün,
Türk milletinin vatanı söz konusu olduğunda karşısında hiçbir engel tanımadığına dünyanın tanık olduğunu ifade etti.

Özgürgün,  Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu yolda canlarını feda eden şehitleri, kahraman gazileri şükranla andığını belirterek, bu zaferi kutlamanın kıvancını yaşadıklarını ifade etti.

ATUN: “VATAN TOPRAKLARININ KAZANILMASININ KOLAY OLMADIĞININ BİLİNMESİ VE BU BİLİNÇLE HAREKET EDİLMESİ GEREK”

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, “18 Mart Şehitleri Anma Günü” ve Çanakkale Zaferi’nin 101. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, vatan topraklarının kazanılmasının kolay olmadığının bilinmesi ve bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Atun mesajında, “Vatan topraklarını korumak ve toplumun bütünlüğünü ağlamak amacıyla yaşamını bağışlayan şehitlerimizi saygı ve minnetle bir kez daha anıyor, Allahtan rahmet diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Halkın bağımsızlığı, şerefi ve onuru için gözlerini kırpmadan vatanı korumak ve gelecek nesillere huzurlu bir yaşam bırakabilmek için denizde, havadan ve karadan mücadele veren tüm şehitleri rahmetle anan, gazilere şükranlarını sunan Atun, “Vatan topraklarının kazanılmasının kolay olmadığının bilinmesi ve bu bilinçle hareket edilmesi gerekmektedir” dedi.

Atun mesajına şöyle son verdi:

“Bu duygu ve düşüncelerle; yıllardır verilen mücadelelerde Anavatan Türkiye’nin desteğinin asla unutulmaması ve muhtemel bir çözümde de Anavatan’ın garantörlüğünden taviz verilmeyeceğinin altını bir kez daha çizmek isterim.

Bugün aldığımız nefes; geçmişte şehitlerimizin verdiği nefestir. Ruhları şad olsun”