Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yıl dönümü ile Çanakkale Savaşı’nda şehit düşenler, 18 Mart Şehitleri Anma Günü çerçevesinde Gazimağusa’da da Çanakkale Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Tören, protokol sırasına göre Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına Merkez Komutanı Hava Savunma Albay Fahri Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına 4. Piyade Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Akın Örsdemir, Belediye Başkanı İsmail Arter, siyasi parti, dernek, vakıf, kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından şehitliğe çelenk konulmasıyla başladı.

Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende, Namık kemal Lisesi Tarih Öğretmeni Cafer Gökhas konuşma yaptı.

Anma töreni, aynı okul öğrencilerinden Eda Aras ev Ayhan Yılmaz’ın “Çanakkale Destanı” şiirini okumaları, Merkez Komutanlığı’ndan Hava Savunma Üsteğmen Erol Akça’nın konuşması, şehitler için dua okunması ve şehitliği ziyaretle tamamlandı.

GÖKHAS: “TÜRK MİLLETİNİN VARLIĞININ DEVAMI BU ZAFERLE MÜMKÜN OLDU”

Namık Kemal Lisesi Tarih Öğretmeni Cafer Gökhas törende yaptığı konuşmada,  Çanakkale savaşlarının sadece kazanılmış bir savaş olmadığını, Türk milletinin varlığının devamının bu zaferle mümkün olduğunu söyledi.
Gökhas, Çanakkale Zaferi ile sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin güçlendiğini, zaferin dünyada başka ülkeler tarafından dahi unutulmayan bir savaş olduğunu kaydetti.

Gökhas, Çanakkale’yi benzersiz kılanın gökten yağmur gibi yağan kurşuna Mehmetçiklerin göğsünü siper etmesi olduğunu vurguladı.

1458293585.jpg

AKÇA: “MODERN TARİHİN SEYRİ DEĞİŞTİ”

Merkez Komutanlığı’ndan Hava Savunma Üsteğmen Erol Akça da, Çanakkale Savaşlarının modern tarihin seyrini değiştirdiğini, Çarlık Rusya’sının devrildiğini, emperyalizmin yara aldığını kaydetti.

Akça, Çanakkale Savaşı’nın cephe gerisindekilerin de savaşa dahil olduğu benzersiz bir destan olduğunu vurgulayarak,  Çanakkale Zaferi’nin Atatürk’ü eşsiz bir komutan olarak Türk ve dünya sahnesine kazandırdığını söyledi.

Akça, şehitlerin bıraktıkları emaneti sonsuza dek yaşatacaklarına dair ant içtiklerini belirtti.

1458293584.jpg

1458293586.jpg