23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye’yle birlikte KKTC’de de tören ve etkinliklerle kutlanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış yıldönümü anısına Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen  Bayram dolayısıyla, Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği “18. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” 18-25 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festivale, KKTC’yle birlikte, Türkiye, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Kırgızistan, Londra Türk Dili Ve Kültürü Okulları’ndan öğrenciler katılacak.

Etkinlikler çerçevesinde, öğrenciler, devlet ve hükümet yetkililerine ziyaretler gerçekleştirecek. Ayrıca konuk heyetlerden ve festival ekiplerinden belirlenen öğrenciler de devlet ve hükümet yetkililerini ziyaretler edecek.

Ekipler ayrıca tüm ilçelerde yerel yönetimler ve askeri temsilcilere de ziyaretler gerçekleştirecek.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, Şehit Yalçın İlkokulu’ndan 13 öğrenci, Antalya’da yarın başlayacak “TRT 38. Uluslararası Çocuk Şenliği’ne” katılacak.

TÖRENLER BAKANIN KONUŞMASIYLA BAŞLAYACAK

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenleri çerçevesinde, 23 Nisan Cumartesi günü saat 08.00’de Milli Eğitim Bakanı radyodan açılış konuşması yapacak.

Tüm ilçelerde, köy ve kasabalarda Atatürk Anıtlarına çelenk koyma töreni gerçekleştirilecek.

İLÇELERDEKİ TÖRENLER

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm ilçelerde de törenlerle kutlanacak.

Lefkoşa’daki ilk tören saat 08.45’te Atatürk Anıtı’nda yapılacak. Anıta çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle son bulacak bu törenin ardından, saat 09.30’da Lefkoşa Atatürk Stadyumu’ndaki tören başlayacak. Öğrencilerin dans gösterileri sunup, konuşmaların yapılacağı törende, şiirler de okunacak.

Güzelyurt’taki tören, Atatürk Anıtı’nda saat 08.30’da anıta çelenk konulmasıyla başlayacak. Bunu saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla bayrakların göndere çekilmesi izleyecek. Ardından Güzelyurt Zafer Stadyumu’nda gerçekleştirilecek tören saat 09.30’da başlayacak. Konuşmaların yapılıp, şiirlerin okunacağı törende, müzikli dans gösterileri sunulacak.

Gazimağusa’da Zafer Anıtı’ndaki tören saat 09.00’da çelenklerin konulmasıyla başlayacak, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla bayrakların göndere çekilmesiyle tamamlanacak. Ardından saat 09.45’te Lala Mustafa Paşa Kapalı Spor Sarayı’ndaki tören başlayacak. Öğrencilerin şiirler okuyacağı, dans gösterileri sunacağı törende, konuşmalar da yapılacak.

Girne’deki ilk tören saat 08.40’ta Atatürk Anıtı’nda yer alacak ve anıta çelenkler konulacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından bayraklar göndere çekilecek ve şiir okunacak.

20 Temmuz Stadyumu’ndaki tören ise, 09.30’da başlayacak. Törende, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılacak, resmigeçit ve şiir okunmasının ardından okulların gösterileri ile tören sona erecek.

İskele’deki tören, Atatürk Anıtı önünde saat 09.00’da başlayacak.

Çelenklerin konulmasından sonra saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı’yla bayraklar göndere çekilecek. Gösterilerin sunulacağı İskele Cumhuriyet Stadyumu’ndaki tören de saat 10.00’da başlayacak.

Lefke’deki tören Atatürk Anıtı önünde saat 08.45’te başlayacak. Çelenklerin sunulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve bayrakların göndere çekilmesinin arından saat 09.30’da 16 Ağustos Kurtuluş Stadyumu’nda öğrencilerin gösterileri yer alacak.

18. ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ

18. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali, 18-25 Nisan tarihleri arasında yapılacak.

Festival, 19 Nisan Salı günü, Milli Eğitim Bakanı’nın saat 11.00’de Girne Limanı’nda Carob Restoran’da gerçekleştireceği basın toplantısıyla başlayacak.

20 Nisan Çarşamba günü öğrenciler saat 09.30’da Güzelyurt’ta korteje katılacak. Etkinlik çerçevesinde saat 10.00’da Güzelyurt Sahne Gösterileri, 14.00’te Gürpınar Uçurum Tepe’de uçurtma şenliği düzenlenecek. Aynı gün saat 20.00’de Dome Hotel’de tanışma yemeği gerçekleştirilecek.

21 Nisan Perşembe günü resmi ziyaretler yapılacak. Daha sonra saat 16.00’da Girne Korteji gerçekleştirilecek. Festival kapsamında defile düzenlenecek, Baldöken, Dörtyol Kavşağı, Atatürk Büstü önünde gösteriler yapılacak.

Saat 19.00’da Girne Kalesi’nde “Ülkeler Gecesi” düzenlenecek.

22 Nisan Cuma saat 09:30’da Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda Gala Programı Genel Provası yapılacak.

Saat 13.00’te Lefkoşa Sivil Savunma Tesislerinde, 23 Nisan Çocuk Şenliği gerçekleştirilecek.

23 Nisan Cumartesi günü konuk gruplar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine katılacak ve saat 17.00’de, konuk ekipler ve yerli ekipler Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda gala etkinliği yapacak.

24 Nisan Pazar saat 20.00’de Pia Bela Hotel’de konuk grup liderlerine veda yemeği verilecek ve anı plaketi takdim edilecek.