Allahverdi Kılıç’ın şehit düştüğü nöbet yerinde düzenlenen törene Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına 4. Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Behçet Öznaçar ve bazı milletvekilleri de katıldı.

Tören, protokol sırasına göre Allahverdi Kılıç’ın şehit düştüğü nöbet kulübesinin önüne çelenk koyulmasıyla başladı. Daha sonra Saygı Marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. Son bölümde ise konuşmalar yapıldı.

ERSAN: “SALDIRGAN İNGİLİZ ÜS BÖLGESİ’NDEN GELDİ”

İlk konuşmayı yapan Şehit Aileleri ve Malul Gazileri Derneği Başkanı Ertan Ersan, Allahverdi Kılıç’ın nöbette olduğu esnada arkadan vurularak şehit edildiğini kaydetti. Olayda saldırganların İngiliz Üs Bölgesi’nden geldiğini ve Kılıç’ı şehit ettikten sonra yine İngiliz Üs Bölgesi’ni kullanarak kaçtığını belirten Ersan, İngiliz Üs yetkililerini hiçbir önlem almadığı için protesto etti.

Pek çok kez Kıbrıslı Türkler katledilirken sessiz kamalarından dolayı uluslararası toplumu da protesto eden Ersan, “Tek güvencemiz Türkiye ve kahraman ordumuzdur. Özgürlüğümüzden, devletimizden ve bayrağımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Ertan Ersan, “Türkiye’nin 1974’te uluslararası antlaşmalardan doğan hakkını kullanıp müdahalede bulunarak Kıbrıslı Türkleri Rum barbarlığından kurtardığını” kaydederek, “Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs Türkü’nün teminatıdır, garantisidir, namusu ve şerefidir” dedi.

Kıbrıs Türkü’nün güvencesi sağlanmadan Türk askerinin adadan gitmesi halinde Kıbrıslı Türklerin yok edileceğini belirten Ersan, “Kalıcı, iki bölgeli ve güvencemiz tam olarak sağlanırsa, Kıbrıs Türkü yaşayabilir”  ifadelerini kullandı.

“RUMLAR ZAMANA OYNUYOR”

Kıbrıs Rum yönetiminin savaş silahı almaya devam ettiğini kaydeden Ertan Ersan, “Siz Rumlar, her zaman olduğu gibi zamana oynuyorsunuz. Yıllardır Kıbrıs’la ilgili görüşmeler yapılmaktadır, sizlerin niyeti anlaşma olmadığı ve Kıbrıs’ı bir Yunan adası yapmak olduğundan, görüşmelerde hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir” diye konuştu.

Kıbrıs sorunuyla ilgili devam eden müzakerelerden sonuç çıkacağına inanmadıklarını da belirten Ersan, “Egemenliğimizden ve anavatanımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünden asla vazgeçmeyeceğiz. İki bölgeli ve aynı haklara sahip eşit olarak yaşamak istiyoruz” dedi.

ERYÜREK: “YÜZYILIN EN HAKLI VE MEŞRU HAREKATI”

GKK adına konuşan Piyade Üsteğmen Bülent Eryürek ise şehitler vererek kurulan KKTC’yi korumanın görevleri olduğunu ve bu görevi azim, inanç, kararlılık ve gerektiğinde canlarını feda ederek yerine getirmeye devam edeceklerini vurguladı.

Eryürek, “Anavatan Türkiye ve Barış Harekatı olmasaydı, bugün kendi kaderimizi tayin hakkımız, siyasi eşitliğimiz ve devletimiz olmayacaktı. Azınlık haklarına sahip bir toplum olarak kendi devletimizde kendi yöneticilerimizi değil, azınlık temsilcimizi seçecektik” dedi. 

Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te “yüzyılın en haklı ve en meşru” harekatını gerçekleştirdiğini ve Kıbrıs Türkü’nün en temel insanlık hakkı olan “yaşam hakkını” sağladığını kaydeden Eryürek, Kıbrıs Türkü’nün bugün daha güçlü olduğunu, Rum propagandası karşısında kararsız kalmayacağını vurguladı.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile vatan topraklarını korumaya devam edeceğini kaydeden Eryürek, konuşmasını, “Şehidimiz Allahverdi Kılıç ile birlikte bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyoruz. Şehidimizin huzurunda söz veriyoruz ki en son Türk askeri kalıncaya kadar kutsal vatan toprakları korunacak” sözleriyle tamamladı.