Nadire Bahadi

Mağusa’da “C2” lakabı ile bilinen Nijerya uyruklu şahıstan birçok kez Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde alarak DAÜ çevresinde talep eden öğrencilere sattığı tespit edilen ve Narkotik ekipler tarafından tutuklanan 18 yaşındaki Nijerya uyruklu sanık George Ugochukwu Nwanedo dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. “Kanunsuz Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde alma”, “Kanunsuz Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde tasarrufu”, “Kanunsuz uyuşturucu madde Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde verme”, “Kanunsuz Hintkeneviri türü uyuşturucu madde alma” ve “Kanunsuz Hintkeneviri türü uyuşturucu madde tasarrufu” davalarından yargılanan Nwanedo, hakkındaki davalardan suçlu bulunarak 18 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Üniversite içerisinde uyuşturucu ticareti

Mahkemede aktarılan olgulara göre sanık George Ugochukwu Nwanedo, 2016 yılı Şubat ayı içerisinde adını bilmediği “C2” lakaplı Nijerya uyruklu bir kişi ile tanıştı, bir süre sonra ise “C2” lakaplı kişi sanık Nwanedo’yu arayarak kendisi için uyuşturucu madde satmasını teklif etmesi üzerine sanık ise bu teklifi kabul etti. Olgulara göre, “C2” lakaplı kişi 2016 yılı Şubat ayı ile 14 Nisan 2016 tarihleri arasında birçok kez sanık Nwanedo’yu arayıp eğitim gördükleri üniversitede buluştu ve sanık her buluşmada “C2” lakaplı kişiden toplam 24 gr olmak üzere Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde aldı. Sanık bu buluşmada daha önce sattığı topam 22 gr 236 mg ağırlığındaki uyuşturucu maddelerin parasını ise “C2” lakaplı kişiye verdi. 14 Nisan 2016 tarihinde Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri öğrenci yurdunda kalan sanık Nwanedo’nun odasında uyuşturucu madde olduğunu öğrenmesi üzerine konu yurda giderek sanığın odasında arama yaptı. Polis ekibi yaptığı aramada odanın çeşitli yerlerinde uyuşturucu maddeler, uyuşturucu madde satışında kullanılan ve içerisinde uyuşturucu kalıntısı olan 4 adet şeffaf poşet, içerisinde uyuşturucu kalıntısı olan öğütücü, içerisinde uyuşturucu kalıntısı olan 7 adet sigara izmariti ve içerisinde uyuşturucu madde olan 1 adet ucu yanık sigara buldu.

Uyuşturucu taciri Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanamadı

Sanık hakkındaki davanın kararını Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Melek Esendağlı okudu. Sanık George Ugochukwu Nwanedo’yu aleyhine getirilen davalardan suçlu bulduklarını açıklayan Esendağlı, sanığın mahkum edildiği davaların “Uyuşturucu Maddeler Yasası” altında olmasından dolayı sanığın “Denetimli Serbestlik Yasası” kapsamında olup olmadığının incelenmesi gerektiğini belirtti. Esendağlı, yaptıkları inceleme neticesinde sanığın dolaylı veya dolaysız olarak uyuşturucu satışı yaptığı için “Denetimli Serbestlik Yasası” kapsamına girmediğine kanaat getirerek bu yönde bulgu yaptıklarını açıkladı. Esendağlı, sanığın mahkum olduğu “Tasarruf”, “Alma” ve “Verme” suçlarının 18 yıla kadar hapis cezası öngörülen ağır suçlardan olduğunu belirtti ve bu tür davaların çok yaygın olduğunu ve giderek de artış gösterdiğini ifade etti.

Uyuşturucu bağımlılığı başka suçlara basamak olur

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Melek Esendağlı kararında, uyuşturucu madde suçlarının özel olarak bireyleri, genel olarak ise toplum sağlığını ciddi suretle yıprattığını, uyuşturucu madde bağımlılığının başka suçlara basamak oluşturduğunu ve toplum huzurunda yara açan meseleler olduğunu kaydetti. Birinci, ikinci ve üçüncü davalarda sanık George Ugochukwu Nwanedo’nun 24 gr Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde alarak tasarruf ettiğini ve sattığını anımsatan Esendağlı, Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu maddenin kimyevi yapısı itibariyle uyuşturucu maddeler arasında en zararlı olanı ve ağır bağımlılık yaratan bir uyuşturucu madde olduğunun ortada olduğunu dile getirdi. Esendağlı, bu hususların sanığın aleyhine değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Davanın olgularını incelediklerinde sanığın üniversite çevresinde talep eden öğrencilere uyuşturucu madde satma saiti ile hareket ettiğini ve uyuşturucu satışında rol oynadığının görüldüğünü belirten Esendağlı, bu hususun da sanığın aleyhine değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan sanığın mahkum olduğu dördüncü ve beşinci davanın “Kanunsuz Hintkeneviri alma” ve “Kanunsuz Hintkeneviri tasarrufu” olduğunu anımsatan Esendağlı, sanığın konu maddeyi kendisi için alıp içtiğinin, başkasına satmadığının görüldüğünü söyleyerek bu hususun sanığın lehine değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“Hapis cezası kaçınılmaz”

Kamu sağlığını ve kamu menfaatini ilgilendiren bu davada sanığa ceza takdir ederken kamu menfaatinin korunması ilkesine ağırlık vermeyi uygun ve adil bulduklarını belirten Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Melek Esendağlı, bu bağlamda sanığa verilecek en uygun ve adil cezanın hürriyeti bağlayıcı bir ceza olması gerektiğine karar verdiklerini söyleyerek sanığı 18 ay hapis cezasına mahkum ettiklerini açıkladı.