“Yargılananlarla dayanışmak için tüm duyarlı birey ve örgütler mahkemeye”
Baraka Kültür Merkezi, yaklaşık 3 yıldır sürmekte olan ve 8 Eylül Pazartesi karar duruşması görüşülecek olan “19 Temmuz” duruşmasına tüm duyarlı örgütleri, ilerici, demokrat bireyleri davada yargılananlarla dayanışmak için mahkemeye çağırdı. 

19 Temmuz 2011’de dönemin TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkemize gelişini protesto etmek için KTHY binası önünde toplanan eylemcilere şiddet uygulanarak aralarında bir de Baraka aktivistinin bulunduğu 6 kişinin göz altına alınmasının ardından eylemcilere yönelik “polisi darp ve görevinden men” suçlaması yöneltilmiş ve eylemcilerin yargılanma süreci başlamıştı.

Üç yıldır sürmekte olan süreç, 8 Eylül Pazartesi Lefkoşa Kaza Mahkeme’sinde saat 14.00’te gerçekleşecek karar duruşması ile sona eriyor. Bununla ilgili olarak Baraka, bir çağrı metni yayınladı ve tüm duyarlı örgüt ve kişileri duruşmaya çağırdı. Duruşmanın tam metni ise şöyle:

“19 Temmuz 2011 tarihinde Kıbrıslı Türkler olarak yakın tarihimize damgasını vuran bir şiddetle yüzleştik. Recep Tayyip Erdoğan’ın adamıza gelişin esnasında kendisinin Kıbrıslı Türklere yönelik hakaretlerini ve adamıza dayatılan politikaları protesto etmek için toplanan eylemciler karşılarında polis şiddetini bulmuştur.   

KTAMS’da polis hırsızmışçasına sendika binasına girerek açılmış olan “Bir Verip Beş Alıyorsun, Utanmadan Besleme Diyorsun” pankartını çalıp, iki sendikacıyı ise gözaltına almış, Hamitköy Kavşağı’nda gerçekleşen eylemde ise polis demokratik hakkını kullanan eylemcilerin üzerine yürüyerek eylemcilerin anayasal eylem hakkını gasp etmiştir. 

Son olarak ise eski KTHY binası önünde gerçekleşen eylemde hafızalarımıza silinmeyecek bir polis şiddeti ile karşı karşıya kalınmış, genç yaşlı, kadın erkek demeden polis eylemcilerin üzerine tabiri caizse tekme tokat saldırarak eylemciler darp etmiş ve aralarında bir aktivistimizin de bulunduğu altı eylemciyi ise gözaltına almıştır.  

O dönem eylemcilere yönelik “polisi darp ve görevinden men” suçlaması ile açılan dava, bugün aradan geçen üç seneye rağmen halen sürmektedir. 

Polislerin verdiği çelişkili, tutarsız ve kendilerini savunmaya yönelik ifadeler, birbirlerine suçlamaya yönelik tavırları  göstermektedir ki suçlamalarda yer alan polisler bile gerçek suçlunun farkındalar. 
8 Eylül 2014 tarihinde saat 14:00’da gerçekleşecek karar duruşması ile halkımıza yönelik saldırı niteliğindeki bu dava sona eriyor. Baraka Kültür Merkezi olarak tüm duyarlı örgütleri, ilerici, demokrat bireyleri bu davada yargılananlarla dayanışarak mahkemede bulunmaya çağırıyoruz. 

Duruşmanın ardından kararla ilgili orada bulunan örgüt temsilcileri ile birlikte bir basın açıklaması gerçekleştirerek karar değerlendirilecektir.”