Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi tarafından yapılan açıklamada, 19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlayan gece, 20 Temmuz 1974’te Türkiye’nin uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını kullanarak, Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye atan adada bozulan düzene müdahale için çıkarma yaptığı yer olan Alsancak’taki Yavuz Çıkarma Plajı’nda “Şafak Nöbeti” tutulacağı kaydedildi.

Organizasyon kapsamında saat 21.30’da başlayacak etkinlikte, ilk olarak 22.00’de İstiklal Marşı okunacak. Özel sahne gösterilerinin ardından saat 23.00’te Zerrin Özer konseri ile devam edilecek.

Saat 00.30’da geleneksel meşaleli yürüyüşe geçilecek etkinlikte saat 02.00’de gelen tüm katılımcılara bayrama özel yemek ikramı yapılacak.

Şafak Nöbeti, saat 03.45’te yapılacak havai fişek gösterisi ve 04.00’de sabah ezanı ve duaların okunmasının ardından sona erecek.

“KURTULUŞ TARİHİNİN SEMBOLÜ VE BAŞLANGIÇ NOKTASI”

20 Temmuz 1974 tarihinin bir kurtuluş tarihi olduğunu vurgulayan Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi, 6’ncısı düzenlenecek organizasyonla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Bu kurtuluş tarihinin sembolü ve başlangıç noktası kabul edilen Yavuz Çıkarma Plajı’nda 19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlayan gece Şafak Nöbeti tutulacaktır. 20 Temmuz 1974’un ilk ışıkları, yani şafak vakti, Kıbrıs Türk halkının kurtuluş tarihidir.  Böylesi anların yıldönümleri bir ulusun en büyük bayramı olmalıdır.  Bu nedenle 19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlayan gece, günün ilk ışıklarına kadar Yavuz Çıkarma Plajı’nda “Şafak Nöbeti” tutmak kutsal bir nöbettir.  Kıbrıs Türk’ü ulusal onurundan ödün vermeyerek bu uğurda her türlü özveri ve sıkıntıya katlanarak ulusal kurtuluş anına kadar Kıbrıs’ta bir yiğitlik destanı yaratmıştır.

Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak gerçekleştirdiği Barış Harekatı biz Kıbrıs Türkü’nü olduğu kadar unutulmamalıdır ki Kıbrıs Rum halkına da özgürlük getirmiştir.

Onlarca yıl devam eden Kıbrıs Türkü’nün kötü kaderi 20 Temmuz 1974’de geride kalmıştır. Özgür, insanca yaşama sahip, onurlu bir halk olduğumuzu o günden bu yana tüm dünyaya göstermekteyiz.

Göklerimizde dalgalanan şanlı Türk Bayrağı ile özgürlük ve bağımsızlığımızın göstergesi KKTC bayrağının gölgesinde, bağımsız ve başımız dik olarak kutlayacağımız bu mutlu tarihte hangi devrelerden geçerek geldiğimizi anlamak; özgürlük ve bağımsızlığımıza göz dikenleri iyi bellemek ve ulusal mücadelemizin bundan sonraki dönemleri için her bakımdan hazırlıklı olmak hepimizin boynunun borcudur.

Şafak Nöbeti aynı zamanda bu uğurda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anma törenidir. Şafak Nöbeti aynı zamanda gazilerimizi şükran ve saygıyla anma törenidir, Şafak Nöbeti tüm dünyaya Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünü ve onurlu duruşunu bir kez daha gösterme ve sahip çıkma törenidir. Bu vatanı vatan yapan Anavatanımıza, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’ne ve de 1974 yılına kadar ulusal davamız uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükran ve saygıyla anıyor; barış, huzur, mutluluk dolu günlerle 19 Temmuz gecesi Şafak Nöbeti’nde buluşma dileklerimizi yineliyoruz”