Samsun'da 19 yıl önce öldürüldükten sonra yakılıp tarlaya gömülen çobanın ölümüyle ilgili gözaltına alınan karısı ve 3 kişinin yargılanmalarına devam edildi. Topraktan çıkartılan kemik ile öldürülen kişinin kızından alınan DNA sonuçları tutmadı.

Samsun'un Tekkeköy ilçesi Kutlukent Çırakman Mahallesi'nde çobanlık yapan 3 çocuk babası 31 yaşındaki Şaban Bayri'nin ailesi, öldürüldükten 1 yıl sonra 30 Ekim 1996 tarihinde Bayri'nin kaybolduğuna dair jandarmaya müracaatta bulundu. Kayıp başvurusundan sonra geçen 18 yıl içinde Şaban Bayri'den bir daha haber alınamadı. Şaban Bayri'nin eşi Habibe (48), daha sonra aynı mahallede ikamet eden Mehmet Eral (45) ile evlendi. Tekkeköy İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, olayın peşini bırakmadı. Jandarma olayın cinayet olma ihtimali üzerinde durarak, soruşturmayı derinleştirdi. Habibe Eral ile evlenen Mehmet Eral'in kardeşi Musa Eral (41), jandarmanın da sıkıştırması üzerine vicdan azabı çektiğini söyleyerek, Şaban Bayri'yi olay günü eşi Habibe'nin evden dışarı gönderdiğini anlatarak, "Ağabeyim Mehmet Eral ile Şaban Bayri'yi otomobile aldık. Ben aracı kullanırken ağabeyimde Şaban Bayri'yi eliyle boğarak öldürdü. Daha sonra birlikte mısır tarlasına gömdük. Eşi Habibe'nin de bu olaylardan bilgisi vardı" iddiasında bulundu.

Olayla ilgili Habibe Eral, Mehmet Eral ve Musa Eral, Tekkeköy İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alındı. Musa Eral'ın gösterdiği mısır tarlasında iş makinesi ile yapılan kazıda 19 yıl önce öldürülerek gömülen Şaban Bayri'nin cesedi bulundu. 12 Kasım 2014 tarihinde Samsun Adliyesi'ne sevk edilen Habibe Eral, Mehmet Eral ve Musa Eral tutuklanarak Samsun Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

Soruşturmayı yürüten savcı dava ile ilgili iddianameyi hazırlayarak Mehmet Eral ile Habibe Eral'ın Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 82/1-a maddeleri gereği her ikisinin de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına, olayın ortaya çıkmasını sağlayan Musa Eral'a ise TCK 82/1-a, 38/3 maddesi gereği 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davada, Adli Tıp Kurumu'ndan gelen DNA raporu kafalarda soru işareti bıraktı. 19 yıl önce öldürülerek toprağa gömülen Şaban Bayri olduğu ileri sürülen kemiklerden kimlik tespiti için alınan DNA profilleri ile Şaban Bayri'nın kızlarından birinden alınan DNA profillerinin bir biriyle uyuşmadığı ortaya çıktı. Mahkeme heyeti DNA raporunu okurken, buluntu cesedin Şaban Bayri olmama ve bir başka kişinin de öldürülüp gömülmüş olma ihtimali üzerinde de duruluyor. Mahkeme, Şaban Bayri'nin diğer çocuklarıyla da DNA testi karşılaştırılmasına karar verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.