Dünyanın geleceğini tehdit eden ve insanları açlıkla, felaketlerle karşı karşıya bırakacak çölleşme tehlikesine karşı el ele veren 195 ülke, bu sürece "dur" demek için Ankara'da buluşuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı (COP 12) devlet başkanlarının, bakanların, parlamenterlerin, iş adamlarının, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin ve delegasyonların katılımıyla Pazartesi günü Ankara'da başlayacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu kadar yüksek katılımlı bir BM UNCCD Taraflar Konferansı'nın, Türkiye'de ilk defa düzenleneceğini belirterek, "Ülkemiz, tarihinde ilk kez bir BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yapacak. UNCCD COP 12'de, sözleşmeye taraf 195 ülkeden katılımcılarla, çölleşme, arazi tahribatı ve kuraklık sorunlarına çözüm aranacak" dedi.

BM'nin COP 12'yle, çölleşme ve erozyonla mücadeleyi dünya gündeminde tutup, UNCCD'nin uygulanabilmesi için ülkelerin gerekli çalışmayı yapmalarını teşvik etmek için bir araya geldiğini kaydeden Eroğlu, "Toplantı neticesinde Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünya ülkelerinde su ve gıda güvenliğini tehlikeye sokan arazi bozulmasının azaltılması ve bozulan arazilerin ıslahı için bağlayıcı kararlar alınması bekleniyor" dedi.

UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİNİ YENİLEYECEK

Konferans sonrası UNCCD COP 12'nin dönem başkanlığının 2 yıl süre ile Türkiye tarafından yürütüleceğini bildiren Bakan Prof. Dr. Eroğlu, "COP 12'nin dönem başkanlığı iki yıl süre ile Türkiye tarafından yürütülecek. Bu süre zarfında UNCCD 2008-2018 yıllarını kapsayan "UNCCD 10 Yıllık Strateji Belgesi'ni yenileyecek. UNCCD'nin yeni stratejisi Türkiye'nin COP Başkanlığı döneminde yenilenmiş olacak. COP 12, sürdürülebilir kalkınma gündeminin önemli bir zaman kesitine denk geldi. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'nin 2015 sonrası uygulamalarını etkileyecek. COP 12 Ankara Konferansı çıktıları da Paris Konferansı ve sonrası İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne katkı sağlayacaktır" dedi.

TABİATI VE ÇEVREYİ KORUMA BİLİNCİ ARTACAK

COP 12'yle arazi tahribatının dengelenmesi konusunun küresel bir hedef haline gelmesini hedeflediklerini anlatan Bakan Prof. Dr. Eroğlu, toplantı neticesinde ortaya çıkacak güzel fikirlerin tabiatı ve çevreyi koruma şuurunu daha da artırması temennisinde bulundu. Taraflar Konferansı etkinlikleri, 12-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Ankara ATO Congresium Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek. COP 12'yle ilgili ayrıntılı bilgi ve anlık gelişmeler tüm dünya ile www.unccdcop12.gov.tr internet adresinden düzenli olarak paylaşılıyor.