Rahme Çiftçioğlu 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Girne- Değirmenlik dağ yolunda meydana gelen 2’si öğrenci 3 kişinin yaşamını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı kazayla ilgili acının paylaşılması, duyarlılığın artırılması için ilkokul, okul öncesi ve özel eğitim okullarında etkinlik organize etti. 

Bu kapsamda, saat 09.00’da çalan zille tüm öğrenciler bir yerde toplandı. Hayatını kaybedenler ve hastanede yaşam mücadelesi veren abileri ve ablaları için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Öğrenciler, trafik kazaları konusunda öğretmenlerinin, okul müdürlerinin yaptığı konuşmayı dinledi.

Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu’ndaki törene KTÖS Yürütme Kurulu da katıldı. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, basına, Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu Müdürü Yıldırım Tosun ise çocuklara hitaben kısa bir konuşma yaptı.

Okul Müdürü Tosun, trafikte ailelerin, öğrencilerin, öğretmenlerin, yöneticilerin, yani herkesin sorumluluğu olduğunu kaydederek, dünkü kazada ve diğer trafik kazalarda yaşamını yitirenlere rahmet, yaralılara şifa diledi, üzgün olduklarını söyledi.

ELCİL: “ZİYAMET İLKOKULU’NA 1967 MODEL OTOBÜSLE ÖĞRENCİ TAŞINIYOR”

KTÖS Genel Sekreteri Elcil, ise okul girişinde basına yaptığı açıklamada “öğrenci taşımacılığı”, “saat uygulaması”, “yollardaki alt yapı eksikliği ve “ağır vasıta sürücülerinin denetimiyle” ilgili konularda değerlendirmede bulundu.

Ziyamet İlkokulu’na 1967 model otobüsle öğrenci taşındığını, buna karşın taşımacılık hizmetine gerek olmayan bazı yerlere “birilerine para kazandırmak” için servis konduğunu savunan Elcil, kasım ayının sonuna gelindiğini ancak hâlâ okul otobüsü şoförleriyle Milli Eğitim Bakanlığı arasında sözleşme imzalanmadığını kaydetti.

Bundan bakanlığın sorumlu olduğunu, şoförlerin “ben taşıyacağım, sen taşıyacaksın” kavgası yaptığını söyleyen Elcil, “İskele’de şu an bunun örneği yaşanıyor” şeklinde konuştu.

1480494456.jpg

“BURASI KIBRIS’TIR, TÜRKİYE DEĞİL... AVRUPA SAATİNE UYMAMIZ LAZIM”

Kış saati uygulamasına geçilmemesi kararını eleştiren KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, “Hükümetin bu konuda adım atması şart” dedi.

Elcil, KTÖS’ün bu konuda eylem kararı ürettiğini, kararı bugün Sendikal Platform’a taşıyacaklarını açıkladı.

Saat uygulaması nedeniyle öğrencilerin karanlıklardan yollara düştüğünü belirten Şener Elcil şu ifadeleri kullandı:

“Suudi Arabistan’daki namaz saatlerine uymak için Türkiye hükümetinin aldığı kararı harfiyen yerine getiren kukla hükümetin bu tavrına müsaademiz yoktur. Burası Kıbrıs’tır, Türkiye değil. İmamın saatine değil, Avrupa saatine uymamız lazım. Burası Avrupa ülkesidir, burada Avrupa saati geçerlidir. Ülkenin doğal şartlarına uygun olan da budur.”

“YOL AKORDİYONA BENZİYOR... AĞIR VASITA ARAÇ KULLANANLARIN SİCİLİYLE İLGİLİ CİDDİ BİR ÇALIŞMA YOK”

Girne-Değirmenlik dağ yolundaki dün meydana gelen kazayla ilgili de değerlendirmede bulunan Elcil, şunları söyledi:

“Bu olayda ciddi bir ihmal olduğunu söylersek yalan söylemiş olmayız. Sorumlular bellidir, kimse sorumluluktan kaçamaz. ‘Hükümetim’ diyenler bu konuda atım atmak, tavır takınmak, tedbir almak zorundadır.

Kazanın olduğu yol akordiyona benziyor. Ağır yük vasıtalarından dolayı çökmüş durumda. Özellikle ağır vasıta araç kullananların siciliyle ilgili ciddi çalışma yok. Dün kaza yapan, cinayete sebebiyet veren sürücünün daha öncede trafik kazası yaptığı ortaya çıktı. Bu insanlara ehliyeti kim veriyor? Hangi işletmeler bu insanları çalıştırıyor? Bu ülkeye başka ülkenin trafik kurallarına alışan insanlar getirip çalıştırılıyor. Bunların ele alınması gerek.”

“MEMLEKETTE YOL, GÜVENLİK KALMADI”

Trafik kameraları ve cezalarla yılda 28 milyon TL toplandığını da söyleyen Elcil, “Vatandaşı, sokaklarda avlayarak, ceza keserek, ‘trafikte önlem alındı’ anlayışı yaygınlaştırılmaya çalışılıyor.  Memlekette yol, güvenlik kalmadı. Ulaştırma Bakanı trafik ışıklarına gece kulübü neonu koymakla meşgul” ifadelerine yer verdi.

Elcil, Suudi Arabistan’ın kralı öldüğünde 3 günlük yas ilan eden Türkiye yetkililerinin bugün “acıyı paylaşıyoruz” şeklinde samimi olmayan açıklamalar yaptığı görüşünü de dile getirdi.