İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2015 yılının Ocak ve Eylül aylarında, bankalara 17 milyon çek ibraz edildiğini belirterek, ilk 9 ayda 557 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldığını, çeklerin parasal tutarının ise 19,7 milyar TL'yi bulduğunu söyledi.

İng Bank tarafından geliştirilen "İş Dünyası İçin Güvenli Tahsilat Dönemi" adlı sistem, düzenlenen bir toplantıyla İzmir Ticaret Odası üyelerine tanıtıldı. Toplantıda, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, dikkat çeken bir konuşma yaptı. Demirtaş, piyasada iş yaparken herkesin çek, senet kullanmaya mecbur olduğunu ifade etti. Demirtaş, "Seçimleri geride bıraktık seçimleri geride bıraktık önümüze umutla bakmak istiyoruz ama piyasada işler de pek iyi değil. Yaşanan küresel durgunluğun 2 yıl daha devam edeceği tahmin ediliyor. Şirketler, özellikle satış yaptıkları firmaların çek, senet gibi vadeli ödemelerini zamanında yapıp yapmayacağı endişesini taşıyor. Vadesi geldiğinde alacağını alamayan şirketler iflasa kadar sürüklenebiliyor. Bu yüzden tüm üyelerimize parasını tahsil edemeyeceğiniz firmalara mal satmayın uyarısında bulunuyoruz" dedi.

19.7 MİLYAR TL'LİK ÇEK KARŞILIKSIZ ÇIKTI

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, 2015 yılının Ocak ve Eylül aylarında 17 milyon çek ibraz edildiğini belirten Ekrem Demirtaş, çeklerin parasal tutarı yaklaşık 500 milyar TL olduğunu söyledi. Demirtaş, "İlk 9 ayda 557 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bunların parasal tutarı 19,7 milyar TL'yi buluyor. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında karşılıksız çek adedi yüzde 15 arttı. Eylül ayında, adet bazında en fazla karşılıksız işlem yapılan iller arasından İzmir'de yer alıyor. ING, alıcı ve satıcı arasında tahsilat garantili bir ödeme sistemi kurduklarını, ING Güvence olarak adlandırdıkları bu sistemi üyelerimize tanıtmayı talep ettiklerinde memnuniyetle kabul ettik. İş aleminin böylesine önemli bir sorununa çözüm ürettikleri için ING'ye teşekkür ediyorum" dedi.

BİR ÇEK ORTALAMA 5 KEZ CİRO EDİLİYOR

ING Bank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır ise, bir çekin ortalama 5 kere ciro edildiğini belirterek, "Yılbaşından bu yana karşılıksız çıkan çek-senet miktarı yaklaşık 20 milyon TL. Bir çekin 5 kere ciro edildiğini de göz önünde bulundurursak yaklaşık 100 milyar TL'lik bir ticaret karşılıksız çıkmış oluyor" dedi.

İş dünyasının bu büyük sorununa çözüm getirmek için ING Güvence sistemini getirdiklerini belirten Çakır, sistemin online çalışan, pratik, kolay ve zahmetsiz olduğunu söyledi. Çakır, "En önemlisi sisteme girenler yüzde 100 tahsilat garantisine kavuşuyor. Bu sistemde alacaklar vadesinde hesaba yatırıldığı gibi, alacak çeki ciro eder gibi başka bir satıcıya devredilebilir veya iskonto ettirilerek nakit ihtiyacı karşılanabilir. Teminat mektubu ve ipotek yerine de kullanılabilecek bir sistem" diye konuştu.