Sağlık Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, 1’inci Geriatri Hemşireliği Sempozyumu ve Güncelleme Kursu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Thalassaemia Konferans Salonu’nda yer aldı.

Sempozyum, Sağlık Bakanlığı Hemşirelik Hizmetleri Uzmanı İsmet Çoban ile Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Geriatri Hemşireliği Derneği Başkanı Doç. Dr. Sevgisun Kapucu’nun açılış konuşmalarıyla başladı.

Konuşmalarının ardından “Yaşamın Yaşlılık Dönemi ve Hemşirelik” konusunda sunuma geçildi.

Sempozyumu ve kurs, yarın da devam edecek.

ÇOBAN: “YAŞLI NÜFUS DEMOGRAFİK OLGULARIN BAŞINDA GELİYOR”

Hemşirelik Hizmetleri Uzmanı İsmet Çoban, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, nüfus yaşlanmasının dünyada öne çıkan demografik olguların başında geldiğine vurgu yaptı.

Bilimsel çalışmalar, hastalıklardan korunma ve erken tedavi olanaklarının yaşlı nüfusu artırdığını kaydeden Çoban, doğum oranlarının azalmasının da diğer bir etken olduğunu söyledi.

“50 YILDA 5 KAT ARTACAK”

Birleşmiş Milletler verilerine göre şu anda dünyada 600 milyon olan 60 yaş üstü nüfusun 50 yıl içinde 5 kat artacağını ifade eden Çoban,  KKTC’nin de bunun benzer bir yapıda olduğunu kaydetti.

Çoban, ülkede bu duruma uygun personel yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak  sempozyumun başarılı geçmesini diledi.

KAPUCU: “YAŞLILARIN GEREKSİNİMLERİNE UYGUN VE KALİTELİ BAKIM ÖNEMLİ”

Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Geriatri Hemşireliği Derneği Başkanı Doç. Dr. Sevgisun Kapucu ise yaşlı nüfusu yüzde 7 ile 14 arasında olan ülkelerin yaşlı ülke grubuna girdiğini anlatarak, yaşlıların gereksinimlerine uygun ve kaliteli bakım yapmak gerektiğini söyledi.

“HEMŞİRELERİN MESLEKİ EĞİTİMİNE ÖNEM VERİLMELİ”

Hemşirelerin bu konudaki mesleki gelişimine katkı sağlamak, toplumda farkındalık yaratmak ve duyarlılığı artırmak gerektiğini belirten Kapucu, uluslararası politikaların benimsenmesinin önemine işaret etti.