KKTC Engelsiz Bilişim Platformu’nun düzenlediği “2. Engelsiz Bilişim Günleri”, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ana sponsorluğunda başladı.

Engelsiz Bilişim Günleri’nin açılış töreni olağanüstü bir katılıma sahne oldu.

Yakın Doğu Enstitüsü ve Center of Excellence’a bağlı Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi organizasyonu ve TC Engelsiz Bilişim Platformu’nun katkılarıyla düzenlenen etkinliğin açılışı Yakın Doğu Üniversitesi Kütüphanesi Salon 4’te yapıldı.

KKTC Engelsiz Bilişim Platformu ve organizasyon adına açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Zehra Altınay, 2’nci Engelsiz Bilişim Günleri’nin engelliler için kalıcı çözümler üretilmesine katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Engellerin kaldırılması yönünde ülkede giderek artan bir bilinç oluştuğuna dikkat çeken Altınay, “Bu anlamdaki çabalar, engellilere yeni faydalar sağlayarak, toplumsal bir fayda yaratıyor” dedi.
 

Karaatmaca: Bilişim çağı engelleri kaldırıyor

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatcama gerçekleştirdiği konuşmasında bilişimin, tüm dünyadaki engelleri kaldıran en önemli unsur olduğunu belirtti.

“Bilişim çağı bizlere bilgiye her yerden ulaşmanın kapılarını açıyor” diyen Aybars Karaatmaca, “İşte bu nedenle dünyanın en ileri teknolojilerini adamıza taşımak için yatırım yapıyor, çalışıyor, iyi bir takım olmanın avantajlarını yaşıyoruz” diye konuştu.

4G’nin hayatımıza girmesiyle birlikte ‘engelsiz bilişim’ kavramının çok daha ileri aşamalarda yaşanacağını anımsatan Karaatmaca, teknolojinin sağlık başta olmak üzere pek çok alana yön verdiğini belirtti.

Karaatmaca sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsan vücudunun adeta dijitalleşeceği yeni bir dünyadan söz ediyoruz. Bu yeni dünyanın galibi bilgi ve teknolojiyi doğru kullanan insanlar, ülkeler olacak. İşte o nedenle bilişim yalnızca engellerimizi kaldırmakla kalmayacak, yaşam kalitemizi de çok daha yukarılara taşıyacak.”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, açılış konuşmasında ‘engelsiz projeleri’ hakkında da bilgi verdi. 

Tüm iletişim merkezlerini engelli uyumlu düzenlediklerini anımsatan Karaatmaca şunları söyledi:

“Son 6 sezondur ismimizi vermekten gurur duyduğumuz Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımız başarıları ile kıtaları aşıyor. Takımız sayesinde Dünya Şampiyonu takımları Kuzey Kıbrıs’ta izleme fırsatı buluyor; Almanya’da, İspanya’da, Türkiye’de, uluslararası turnuva ve liglerde temsil ediliyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla birlikte Engelsiz Festival’in ilkini gerçekleştirdik. Adanın ilk Down Cafe’sini açtık. Müşteri deneyim uzmanlarımıza işaret dili eğitimi verdik. ‘Sanat Engel Tanımaz’ yarışmamız artık uluslararası bir heyecana dönüştü ve toplumda önemli bir farkındalık yaratılmasına vesile oldu. Engelli istihdamını insan kaynakları yapımızın bir unsuru haline getirdik.  Tüm bu projelerimizi severek, sahiplenerek, heyecanla yaptık. Çalışmalarımızın en güzel mükafatını  ‘Amerika Mobil Mükemmellik Ödülleri’nde final coşkusu yaşayarak aldık.”

Tüzünkan: Bilişim sürekli gelişiyor

Yrd. Doç Dr. Murat Tüzünkan gerçekleştirdiği konuşmasında yeni bilişim teknolojilerinin sürekli geliştiğine ve gelişmeye devam etmesi gerektiğine değinerek “engellilerin hayat kalitelerini artırmak için daha çok çalışmalıyız” dedi. Tüzünkan, Yakın Doğu Üniversitesi olarak yaptıkları çalışmalardan gurur duyduklarını söyledi. Engellerin ortadan kalması için daha çok ortak çalışmalar yapılması gerektiğine değinen Tüzünkan, bu yöndeki çalışmalara da katkı koymaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Dinçyürek: ‘Geleceğimize ışık tutacak’

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek de konuşmasında bilişimin hayatımızda çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Organizasyonda emeği geçen tüm kurumlara ve ana sponsora teşekkür eden Bakan Dinçyürek, “Bu önemli organizasyondan ortaya çıkacak projelerin geleceğimize ışık tutacağına inanıyorum ” dedi.

Taçoy: Farkındalık artıyor

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ise ‘engellilere’ yönelik bakış açısında yıllar içerisinde önemli değişimler ve ilerlemeler sağlandığını anlatarak, “Böylesi bilimsel toplantılar ve üretilen projelerin bu yeni anlayışların doğmasında ciddi etkisi olmuştur” diye konuştu.

Taçoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Engellilere yönelik farkındalık her geçen gün biraz daha artıyor. Kuzey Kıbrıs Turkcell gibi kurumların girişimci rolü, ülkedeki farklı kesimlerin sorumluluk alması, farkındalığı artırmaktadır.  Engelsiz Bilişim Platformu’nu Türkiye’den de tanıyor, takip ediyoruz. Bu vesileyle hem platforma hem de Yakın Doğu Üniversitesi’ne ayrıca teşekkür ediyorum. Bilişim alanında yapılacak yatırımlarla, engellilerin yaşam kalitesinin yükseleceğine, fırsat eşitliği yönünde de önemli mesafeler alınacağına inanıyorum. Engelli istihdamını da çok daha ileri bir seviyeye taşımak hepimizin görevi olmalıdır. 2’nci Engelsiz Bilişim Günleri’nin sonuçlarının takipçisi olacağız.”

Berova: Teknoloji insanlığa yeni fırsatlar sunuyor

Milli Eğitim Bakanı Dr. Özdemir Berova da konuşmasına Platforma, YDÜ’ye ve Kuzey Kıbrıs Turkcell’e katkıları için teşekkür ederek başladı.

Berova, bilişimin insan hayatındaki önemine dikkat çekerek, ileri teknolojinin ve internetin yeni bir dünya yarattığını belirtti.

“Teknoloji büyük bir hızla değişiyor, yenileniyor, insanlığa yeni fırsatlar sunuyor” diyen Bakan Berova, akıllı telefonların ve internetin hayatımıza girmesiyle artık bilgiye ulaşmanın çok daha kolay olduğunu vurguladı.

Berova sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bilişimin insanlığa sunduğu imkanlar ve bilgiye hızlı ulaşmak yönünde yarattığı avantajlar, engelli kardeşlerimiz için de önemli bir açılım yaratıyor. Tüm bu gerçekler ışığında 2’nci Engelsiz Bilişim Günleri’nde ortaya çıkacak projeler daha da önem kazanıyor.  Bu önemli organizasyonda sizlerle olmaktan mutluluk duyuyor, tüm katkı koyanları içtenlikle kutluyorum”

Plaket ve sunum
2. Engelsiz Bilişim Günleri’nde aynı zamanda Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu, TC Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Karadağ, Celal Bayar Üniversitesi’nden  TC Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Mustafa Özhan Kalaç,  Center of Excellence Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı da birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi ve İş Eğitim Merkezi Korosu şarkılarıyla izleyicilere müzik dinletisi sundu.

Açılış töreninde ayrıca Celal Bayar Üniversitesi’nden TC Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Mustafa Özhan Kalaç ve Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca tarafından Center of Excellence Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı’ya teşekkür plaketi takdim edildi.
Daha sonra Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca,  engelli hayata dair yapılan tüm projelerinin yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi.

2 gün sürecek

“2. Engelsiz Bilişim Günleri”nde iki gün boyunca engelli yurttaşların teknoloji kullanımından işaret diline, mobil öğrenmeden istihdam fırsatlarına kadar pek çok önemli konu tartışılacak.
Etkinlikte “Engelsiz Turizm, Engelsiz Sanat, Engelsiz Toplum, Engelsiz Kent, Engelsiz Çevre, Engelsiz Medya” gibi topluma engellilerin entegrasyonu açısından büyük önem taşıyan konular konuşulacak. 

“Engelsiz Konular” çerçevesinde fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel çevreye, sağlık ve eğitim hizmetlerine, bilgiye ve iletişime erişimin; engellilerin tüm insan haklarından ve temel özgürlüklerden tam yararlanmasının önemi gündeme getirilecek.