Hüseyin Çiçek

Gazimağusa’da 20 Ağustos 2015 tarihinde hastanede meydana gelen arbede ile ilgili yargılanan sanıklar hakkındaki cezalar dün açıklandı. 

Kıdemli Yargıç Düriye Elkıran ve üye Yargıçlar Hasan Dağlı ile Mesut Mesutoğlu’ndan oluşan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti sanıklara 1 buçuk ile 2 buçuk yıl arasında ceza takdir ederken, sanıklardan İsmet Felek 2, Özcan Hangün ise 2 buçuk yıl hapse mahkum edildi.

“7 yıla kadar hapislik öngören ciddi bir suç”

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti adına kararı okuyan üye Yargıç Hasan Dağlı, sanıkların mahkum edildiği suçların 7 yıla kadar hapislik öngören ciddi ve vahim suç türleri arasında olduğunu hatırlatarak, toplumun bu tür suçlardan ciddi şekilde rahatsız ve tedirgin olduğunu vurguladı.  

Mahkemelerin konu suçu işleyenlere sert davranmasının gerektiğini belirten Dağlı, sanıkların birlikte ortak amaçla hareket ederek konu suçu işlemelerini ağırlaştırıcı faktör olarak dikkate aldıklarını ifade etti.

“Polisin yeterli önlem almaması bir mazeret olamaz”

Olayın toplumda ciddi bir tedirginliğe ve infiale yol açtığına dikkat çeken Dağlı, müdafanın polisin yeterli önlem alamadığı gerekçesi ile konu olayın yaşandığı yönündeki savunmasını da, “polis yeterli önlemi alamamış olsa dahi bu sanıkların suç işlemesi için bir mazeret teşkil etmez” diyerek hafifletici bir neden olarak kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Benzer sabıkaları olanlar daha fazla ceza aldı

Sanıkların sabıka kayıtlarının da değerlendirildiği zaman, sabıkası veya benzer sabıkası olmayan sanıklar ile diğer sanıklar arasında ceza takdir edilirken bir ayrıma gitmeyi uygun gördüklerini söyleyen Dağlı, sanıklar lehinde ve aleyhindeki tüm hususları tezekkür ettikten sonra sanıklar; İsmet Felek’i 2 yıl, Özcan Hangün’ü 2 buçuk yıl, Cüneyt Arık’ı 1 buçuk yıl, Emir Ali Bata’yı 1 buçuk yıl, Ümit Öztilkiler’i 2 yıl, Mustafa Karakartal’ı 1 buçuk yıl, Çağrı Kılınç’ı 2 buçuk yıl, Akif Uygur’u 2 buçuk yıl, Haluk Güvence’yi ise 1 buçuk yıl hapse mahkum ettiklerini açıkladı.

Karara isyan ettiler

Karara büyük tepki gösteren sanık yakınları mahkeme binasının arkasında isyan etti, “Uçanok beraat etsin, darp edilenlerde mahkum edilsin, bu nasıl adalet”, “Felek’i mafya ilan ettiler ancak esas mafya burada”, “300 bin TL’ye satıldılar” şeklinde haykıran sanık yakınları, gazetecilere de “uçanok sizi satın aldı” diyerek tepki gösterdi.