20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42. Yıldönümü, Türkiye’de meydana gelen darbe girişimi nedeniyle sadeleştirilmiş tören ve etkinliklerle kutlanıyor. Kutlamalar, yarın saat 12.00’de 21 pare top atışı ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BRT’den yapacağı konuşmayla başlıyor.

“20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı” dolayısıyla başta başkent Lefkoşa olmak üzere Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele ilçelerinde kutlama törenleri düzenleniyor.

Kutlamalar çerçevesinde şehitler anılacak, şiirler okunup, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılacak.

Türkiye’de yaşanan darbe girişimi nedeniyle daha önce açıklanan programda değişikliklere gidildi. Resepsiyon, yemek, konser ve gösteriler iptal edildi. Törenler için Türkiye’den gelecek bazı konuklar da ziyaretlerini iptal etti.

KUTLAMALAR YARIN 21 PARE TOP ATIŞI VE AKINCI’NIN KONUŞMASIYLA BAŞLIYOR

Protokol Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı 42. yıl etkinlikleri yarın saat 12.00’de 21 pare top atışı ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BRT’den yapacağı konuşmayla başlayacak.

BOĞAZ ŞEHİTLİĞİ’NDE SAAT 18.00’DE TÖREN VAR

Boğaz Şehitliği’ndeki tören saat 18.00’de çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ile sürecek. Tören, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın anıt özel defteri imzalaması ile son bulacak.

ANITTEPE’DEKİ TÖREN 18.30’DA

Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün Anıttepe’deki kabrinde yer alacak tören 18.30’da başlayacak. Törende, anıta çelenkler sunulacak, saygı duruşunda bulunulacak, İstiklal Marşı okunacak ve anıt özel defteri imzalanacak.

DENKTAŞ’IN ANIT KABRİNDEKİ TÖREN SAAT 19.00’DA

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt kabrindeki tören ise 19.00’da başlayacak. Burada da anıta çelenkler sunulacak, saygı duruşunda bulunulacak, İstiklal Marşı okunacak ve anıt özel defteri imzalanacak.

ŞAFAK NÖBETİ

7. Şafak Nöbeti, Barış Harekatı’nın başladığı yer olan Yavuz Çıkarma Plajı’nda yarın gece saat 23.30’da başlayacak.

20 TEMMUZ’DAKİ YEREL TÖRENLER

LEFKOŞA

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle Lefkoşa’daki ilk tören Atatürk Anıtı’nda saat 08.30’da yer alacak.

Saat 08.50’de ise Şehitler Anıtı’ndaki tören başlayacak.
Anıtlara çelenklerin sunulmasıyla başlayacak törenlerde, saygı duruşuyla bayrakların göndere çekilmesi ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından özel defterler imzalanacak.

DR. KÜÇÜK BULVARI’NDAKİ GEÇİT TÖRENİ

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki geçit töreni de saat 09.30’da başlayacak.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesi, tören birliklerinin denetlenmesi ve halkın bayramının kutlanmasıyla başlayacak tören, mesaj teatisi, Yavuz Çıkarma Plajı’ndan getirilen bayrakların Cumhurbaşkanı’na sunulması ile sürecek.

Tören, Türkiye Cumhuriyeti Hükümet Temsilcisi ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yapacağı konuşmaların ardından resmigeçitle tamamlanacak.

GİRNE

20 Temmuz’da Girne’de de iki ayrı tören düzenleniyor. İlk tören saat 08.30’da Alsancak’ta Yavuz Çıkartma Plajı’nda yapılacak. Törende, denize çelenkler bırakılacak, 21 pare top atışı yapılacak ve saygı duruşunda bulunulacak.

Türkiye Aydıncık’tan KKTC Yelken Motor Kürek Federasyonu tarafından getirilen bayrakların adaya çıkartılması ile sürecek tören, İstiklal Marşı’nın okunması, meşalelerin yakılması, adadaki meşaleden alınan ateşin karaya çıkartılması, meşalenin Lefkoşa’ya götürülmek üzere öğrenciler tarafından teslim alınması ve Karaoğlanoğlu Şehitliği ziyareti ile tamamlanacak.

Girne Atatürk Anıtı önündeki tören ise 16.00’da başlayacak. Tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okunması, askeri birlikler, okullar ve halkın bayramının kutlanmasının ardından  konuşmalar, şiirler ve resmigeçit ile son bulacak.

GAZİMAĞUSA

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Gazimağusa’da iki ayrı tören yapılacak. İlk tören Zafer Anıtı önünde saat 17.30’da başlayacak. Anıta çelenklerin sunulması ve saygı duruşuyla İstiklal Marşı’nın ardından tören tamamlanacak.

İkinci tören Polat Paşa Bulvarı’nda saat 18.00’de kaymakam, komutan ve belediye başkanının askeri birlikler ve halkın bayramını kutlamasıyla başlayacak. Tören, İstiklal Marşı’nın okunması, konuşmalar ve şiirlerin okunmasının ardından tören geçişi ile sona erecek.

GÜZELYURT

Güzelyurt’taki tören Atatürk Anıtı önünde saat 18.00’de başlayacak. Tören, anıta çelenklerin sunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören birliklerinin denetlenmesiyle sürecek. Tören, konuşmalar, şiirler, halk oyunları gösterisi ve geçit töreniyle tamamlanacak.

LEFKE

Lefke Şehitliği’ndeki tören, saat 09.30’da çelenklerin şehitliğe sunulması, saygı duruşu saygı atışı ve İstiklal Marşı ile başlayacak. Törende konuşma yapılacak, şiirler okunacak, geçit töreni yer alacak.

İSKELE

İskele’deki tören Ecevit Meydanı’nda saat 17.30’da gerçekleştirilecek. Tören, anıta çelenklerin sunulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve tören birlikleri ile halkın bayramının kutlanması ile başlayacak. Konuşmaların yapılacağı, şiirlerin okunacağı tören, geçit resmiyle tamamlanacak.

AKDOĞAN

Akdoğan’da düzenlenecek kutlama programı saat 09.00’da Atatürk Anıtı’na çelenklerin konmasıyla başlayacak. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir öğrencinin okuyacağı şiirle tamamlanacak.

GEÇİTKALE

Geçitkale’deki tören saat 09.00’da çelenklerin konması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak.Tören, şiirlerin okunmasının ardından sona erecek.

GEMİLER ZİYARETE AÇILACAK

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde adaya gelecek Türk Deniz Kuvvetleri’nin TCG Gaziantep Fırkateyni Girne açıklarında, TCG Burak Reis Denizaltısı ise Girne Turizm Limanı’nda 20 Temmuz Çarşamba günü, 09.00-11.00 ve 14.00-17.30 saatleri arasında halkın ziyaretine açılacak.

REKOR DENEMESİ

Guiness Rekorlar Kitabı’na giren ilk ve tek Türk sualtı sporcusu Cem Karabay’ın 14 Temmuz’da başlayan yeni dünya rekoru denemesinin de 20 Temmuz Çarşamba günü saat 01.00’de tamamlanması bekleniyor.

Yaklaşık 6 gün su altında kalacak Karabay, oksijen, su ve yemek dahil her türlü ihtiyacını denizin altında karşılayacak ve kendine ait 72 saat olan su altında kalma dünya rekorunu 142 saat ile kırmaya çalışacak.

ETKİNLİKLER

Kıbrıs Türk Yelken Motor ve Kürek Federasyonu 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Rallisi’nde gidiş dün sabah saat 06.00’da Girne Limanı ve KarpazGate Marina’dan başladı. Rallinin gelişi ise yarın saat 17.00’de Girne Limanı’nda olacak.

Uluslararası KKTC Masterler Futbol Turnuvası yarın saat 18.00 ve 19.00’da Girne Pia Bela Futbol Sahası’nda yapılacak.

Kutlama etkinlikleri çerçevesinde önceki gün başlayan masa tenisi, taekwondo, karate, trap, olta ve zıpkın ile balık avlama gibi çeşitli alanlarda birçok etkinlik 24 Temmuz’a kadar sürecek.

1974’te şehit düşenler de törenlerle anılacak.

ALAMİNYO ŞEHİTLERİ 21 TEMMUZ’DA ANILACAK

Alaminyo Şehitleri, 21 Temmuz  Perşembe günü  Değirmenlik’teki Alaminyo Şehitler Anıtı önünde saat 19.30’da törenle anılacak.

Tören, anıta çelenklerin sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayacak. Tören, şiir okunması ve Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal’ın konuşmasıyla sona erecek.

TOPÇUKÖY ŞEHİTLERİ 22 TEMMUZ’DA ANILACAK

Topçuköy şehitleri için 22 Temmuz Cuma günü saat 18.30’da Topçuköy Şehitliği’nde anma töreni düzenleniyor.

Anma töreni, çelenklerin konulması, saygı duruşu ve atışı, İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayacak.

Konuşma ve şiirlerin arından şehitler için dua okunacak.

TUZLA ŞEHİTLERİ 23 TEMMUZ’DA ANILACAK

Tuzla Şehitleri 23 Temmuz Cumartesi günü saat 09.00’da Tuzla Şehitliği’nde düzenlenecek törenle anılacak. Tören, çelenklerin konması, saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı’nın okunması, konuşma ve dua okunmasının ardından şehitlik ziyaretiyle tamamlanacak.

TAŞPINAR ŞEHİTLERİ İÇİN 25 TEMMUZ’DA ŞEHİTLİKTE TÖREN…

Taşpınar şehitleri de, 25 Temmuz Pazartesi günü Taşpınar Şehitliği önünde saat 09.00’da törenle anılacak.

Tören, çelenklerin şehitliğe sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayacak. Şehitlik defterinin imzalanması ile sürecek tören, şiirlerin okunması, konuşma ve dua okunması ile tamamlanacak.