Zafer Anıtı önünde saat 10.00’da düzenlenen ilk tören, protokol sırasına göre çelenk konulmasıyla başladı. Törende, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Merkez Komutanı Hava Savunma Albay Fahri Savaş, 4. Piyade Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Akın Örsdemir, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter,  siyasi parti, üniversite, dernek, kurum ve kuruluş temsilcileri çelenk koydu.

Tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle tamamlandı.

Polatpaşa Bulvarı’ndaki ikinci tören ise halkın bayram kutlamasıyla başladı. İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende 4. Piyade Alay Komutanlığı’ndan piyade Üsteğmen Murat Yanarateş bir konuşma yaptı.

Tören, Türk Maarif Koleji öğrencilerinden Tutku Güler’in “Kıbrıs Barış Harekatı” adlı şiiri okuması, aynı okul öğretmenlerinden Halime Akdeniz’in konuşması ve tören geçişiyle tamamlandı.

YANARATEŞ

Piyade Üsteğmen Murat Yanarateş, törende yaptığı konuşmada,  Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin adanın 1878’de İngilizlere kiralanmasıyla başlayıp 20 Temmuz 1974’e kadar süren uzun, çileli ve çetin bir yolculuk olduğunu ifade etti.

Yanarateş, Kıbrıs Türk halkının 1963-1974 yılları  arasında  büyük azimle özgürlük mücadelesini sürdürürken, adanın küçük bir bölümünde hayatını idame ettirdiğini ifade etti.

Barış Harekatı ile birlikte 1878 yılından beri devam eden ayrılığın sona erdiğini kaydeden Yanarateş, Barış Harekatı gerçekleşmemiş olsaydı, Muratağa-Sandallar, Atlılar ve Taşkent’te olduğu gibi Kıbrıslı Türklerin yok edilip, adanın Yunanistan’a bağlanmış olacağını belirtti.

Yanarateş, Barış Harekatı ile kötü günlerin geride bırakıldığını ve anavatanın  güvencesinin somutlaştırıldığını söyledi.  Yanarateş, Barış Barekatı ile Kıbrıs’ta Türk varlığının  dünyaya ilan edildiğini kaydetti.

AKDENİZ

Gazimağusa Türk Marif Koleji Tarih Öğretmeni Halime Akdeniz de konuşmasında, savaşlara ve savaşların getirdiği yıkıma dikkat çekti.

Akdeniz, bugün dünyada bir çok ülke arasında savaşların devam ettiğini belirterek, savaşların arkasındaki esas nedenin büyük devletlerin çıkarları olduğunu  ifade etti.

Halime Akdeniz, Türkiye’nin müdahale için 11 yıl sabrettiğini ancak  cuntanın darbesi ve ardından Enosis’i gerçekleştirmek üzere katliamlara başlanması üzerine Türkiye’nin daha fazla sabretmeyerek Barış Harekatı’nı gerçekleştirdiğini anlattı.